Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 47 tekstów

  • Niedobór tiaminy – masz te objawy? 10 lip 2018, 12:55 Tiamina, inaczej witamina B1, należy do grupy witamin B, niezbędnych do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Odpowiada za właściwe funkcjonowanie nerek, serca i układu nerwowego. Jej niedobór ma bardzo poważny wpływ na zdrowie. Sprawdź, czy przypadkiem nie zmagasz się z...
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach 1 cze 2018, 10:38 Szparagi można zaliczyć do tych warzyw, które albo się uwielbia, albo omija szerokim łukiem. Osoby, które za nimi nie przepadają najprawdopodobniej nigdy nie jadły ich przyrządzonych we właściwy sposób. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze mają szparagi, dlaczego warto po nie...
  • Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Niedobór szkodzi każdemu 1 cze 2018, 14:34 Kwas foliowy kojarzy nam się głównie z suplementacją kobiet ciężarnych. Witamina B9 jest jednak niezbędna każdemu z nas. Jej niedobór ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Sprawdź, dlaczego kwas foliowy jest tak istotny i jak rozpoznać jego niedobór.
  • W tłusty czwartek łatwo przesadzić z pączkami. Co radzi lekarz? 8 lut 2018, 6:38 Pączki nie są dobre dla wszystkich - powinny ich unikać osoby z cukrzycą, przewlekłym zapaleniem wątroby czy chorą trzustką. Zjedzenie dużej ilości pączków jest obciążeniem także dla zdrowego organizmu - przypominają przed tłustym czwartkiem lekarze.
  • Jeden pączek to 50 minut seksu lub trzy godziny oglądania seriali. Ten pączkowy kalkulator na pewno wam się przyda 8 lut 2018, 7:43 Czy pączkowe kalorie można spalać przyjemniej? Oczywiście, że tak. Pomoże nam w tym kod stworzony przez programistów firmy Omni.
  • Chcesz pozbyć się oponki z brzucha? Jedz to 12 kwi 2018, 12:45 Tłuszcz, który gromadzi się na wysokości talii jest zły nie tylko dlatego, że nieestetycznie wygląda. Jest bardzo groźny przede wszystkim dlatego, że tzw. „otyłość brzuszna” prowadzi do cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Odchudzanie to w tym przypadku bardzo dobra decyzja.
  • Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować 19 maj 2014, 15:40 Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
  • Jajko w koszulce ze szparagami i sosem holenderskim 21 sty 2015, 17:03 Jajka w koszulce to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. W tym przypadku ze szparagami, ale dodatki możecie zmieniać w zależności od pory roku. Jajko w koszulce możecie też dodać jako dodatek do zupy lub dania głównego.
  • Grillowany łosoś z sałatką ze szparagów 21 sty 2015, 16:59 Grillowanego łososia lubi chyba prawie każdy. Dodatek szparagów sprawia, że jest to danie lekkie, nadające się dla osób będących na diecie. Jeśli chcecie możecie ugotować sobie do tego np. ziemniaki.
  • Zapiekana fasolka szparagowa 21 sty 2015, 14:05 Zapiekana fasolka szparagowa może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do dania głównego. Jeśli nie uda Wam się dostać sera gorgonzola-mascarpone (dostępny w niektórych sklepach tylko z serami), wymieszajcie po połowie gorgonzolę i mascarpone.
  • Ania biega: Szparagowa inicjacja 26 mar 2015, 18:00 Będzie bez zdjęć, chociaż o zdjęcia aż się prosi. Ale jeszcze nie umiem ładnie fotografować jedzenia. Fotkę z Facebooka kolega skomentował krótko: „Albo kiepsko gotujesz, albo robisz słabe zdjęcia”. Z dwojga złego wolę przyznać, że robię słabe zdjęcia… A gotowanie? Gotuję tak...
  • Sałatka z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami 21 sty 2015, 17:17 Lekka, wiosenna sałatka. Idealna na kolację. Składniki (2 porcje): garść rukwi wodnej 4 młode ziemniaki 12 zielonych szparagów 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 6 plastrów camemberta garść botwinki koperek papryczka...
  • Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami 31 sty 2015, 16:07 Skład 20 dag mąki pszennej 1/2 kg ziemniaków 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej sól 5 szparagów zielonych kilka suszonych pomidorów 5 dag tartego żółtego sera  5 dag masła Zaczynamy Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy w...
  • Jajecznica z salami, awokado, szczypiorkiem i szparagami 12 cze 2015, 11:25 Skład. 3 jajka 1 łyżka masła 1 awokado około 8 plasterków salami pęczek szczypiorku około 10 szparagów sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny ulubione pieczywo (u nas bagietka korzenna) Zaczynamy. Awokado kroimy na pół. Jedną...
  • Proziaki ze szparagami i fetą 26 sty 2016, 10:59 Skład 50 dag mąki pszennej około 300ml maślanki naturalnej po łyżeczce sody, cukru i soli około 30 dag świeżych, zielonych szparagów opakowanie sera fety  1/3 papryczki chilli pieprz do smaku Zaczynamy Szparagi gotujemy na parze/ lub we...
  • Szparagi, wołowina i deser z lawendą 15 cze 2015, 14:11 Plac Trzech Krzyży i schodząca w dół ulica Książęca. Widzą Państwo napis: „Krystian‘s Kitchen”? To tu się mieści prowadzona przeze mnie restauracja, do której zapraszam od rana do późnego wieczora.
  • Kurczak curry z zieloną pastą i fasolką szparagową 3 wrz 2015, 12:28 Skład (na 2 porcje) filet z kurczaka 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 limonki 1 pęczek pietruszki 1 nieduża dymka oliwa z oliwek zielona fasolka szparagowa ryż Przygotowanie Pozbywamy się błonek z...
  • Celebryci jedzą szparagi. "To danie królewskie" 15 maj 2012, 15:12 Z powodu mrozów tegoroczny sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się później i wiązał się z poważnymi stratami dla producentów. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.
  • Warstwami jesień się zaczyna... 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • O życiu i polędwicy 21 sty 2015, 16:06 Życie to ciąg wyborów. Małych, codziennych, w markecie kupując składniki na kolację, w autobusie wybierając miejsce, na którym zasiadając odbędziemy podróż, czy podczas wybierania filmu na wieczór. Tysiące szybkich, czy mało...
  • Przekąski w podróży 20 paź 2009, 15:19 Makarońska sałatka z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: 2 pieczone zielone papryki bez skórki, 3 pomidory, kiszona cytryna, sól morska, oliwa, sok z cytryny, natka pietruszki Przygotowanie: Paprykę i pomidory pokrój w kostkę....
  • Koszyczek piknikowy 16 cze 2009, 12:52 To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.
  • Warzywa tanieją, ale chętnych na zakup brakuje 4 sie 2011, 9:19 Pomidory w hurcie są o połowę tańsze niż rok temu - kilogram pomidorów szklarniowych kosztuje złotówkę. Tańsze są również kalafiory, kapusta i fasolka szparagowa. Mimo to na warzywa jest wciąż mało chętnych.
  • McDonald's Polska wprowadza produkty „premium”. Zmieni się forma serwowania dań 5 lip 2017, 12:40 Sieć restauracji McDonald’s zdecydowała się na wprowadzenie w Polsce… produktów „premium”. Obok burgerów, są to m.in. krążki serowe ze szparagami.
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Krem z topinamburu 21 sty 2015, 17:07 Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.
  • Dość nietypowa zupa grzybowa 31 sty 2015, 13:22 Skład 3 pętka dobrej kiełbasy (my użyliśmy kiełbasy podsuszanej) 3 marchewki 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) 1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 średniej wielkości cebula 1 szklanka...
  • Chińszczyzna z wieprzowiną i warzywami z patelni 31 sty 2015, 15:12 Skład (na około 4 porcje) 1 opakowanie chińskiego makaronu Chow Mein 50 dag łopatki wieprzowej bez kości 4 marchewki 20 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej) 1 nieduży por 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 2...