Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 31 tekstów

  • Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią 25 wrz 2018, 13:34 Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Na szczęście,...
  • Cukinia zapiekana z kaszą jęczmienną i suszonymi pomidorami 29 maj 2015, 15:26 Składniki: cukinia - 1 średnia ugotowana kasza jęczmienna - 3/4 szklanki biała część pora - ok. 5 cm suszone pomidory w oliwie - 3 sztuki pomidorki koktajlowe - 5 sztuk świeża bazylia - garstka oliwa - 1 łyżka sól - do smaku (ok. 1...
  • Makaron z suszonymi pomidorami, mozzarellą i dodatkami 12 lut 2015, 17:10 Składniki 30 g makaronu żytniego BIO 28 g mozzarelli 20 g suszonych pomidorów 25 g marchwi 40 g cukinii 10 g słonecznika 5 g pestek dyni curry natka pietruszki Wykonanie Makaron gotujemy al-dente. Po ugotowaniu odkładamy na bok. Cukinię i...
  • Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami 31 sty 2015, 16:07 Skład 20 dag mąki pszennej 1/2 kg ziemniaków 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej sól 5 szparagów zielonych kilka suszonych pomidorów 5 dag tartego żółtego sera  5 dag masła Zaczynamy Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy w...
  • Verrines z suszonymi pomidorami i pesto 21 sty 2015, 15:18 Verrines to nazwa przekąski podawanej w małej szklaneczce.
  • Sałatka z pomidorów z mozzarellą bufala 21 sty 2015, 12:13 Cudowna lekka, letnia sałatka. Smakuje cudownie tylko wtedy, kiedy jest sezon na pomidory.
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Szpinak, to brzmi dumnie! 1 wrz 2009, 10:45 Jest apetyczny, ozdobny i wszechstronnie kulinarnie utalentowany. Niech się wstydzą przedszkolne kucharki, które pozbawiły kilka roczników rodaków przyjemności obcowania z tym cudem.
  • Niedzielny obiad urodzinowy 20 sty 2015, 18:47 Obiecywałam, obiecywałam i obiecywałam. W końcu wyrzuty sumienia osiągnęły swoje. Nie mam żadnych planów na wieczór, żadnych ważniejszych rzeczy do zrobienia, nikt nie przeszkadza, a w tle śpiewa tylko genialna Stacey Kent. Trzeba w...
  • 25 października – światowy Dzień Makaronu 21 paź 2015, 20:19 Łączy w pary śmietanę z boczkiem, suszone pomidory z kaparami.. a także ludzi. Ukochany przez profesjonalistów, jak i amatorów gotowania, zajmuje ważne miejsce w każdej polskiej kuchni – makaron. Niech pierwszy rzuci widelcem ten, kto nigdy go nie ugotował. Jednak jak wskazują...
  • Zdrowe burgery z komosy ryżowej 12 mar 2015, 10:20 Składniki: 70 g komosy ryżowej czarnej 120 g papryki czerwonej 100 g marchewki 1 jajko 2 łyżki otrębów orkiszowych 1 mała czerwona cebula natka pietruszki Składniki na sos: 6 szt. pomidorów suszonych (w oleju z ziołami) 3 łyżki jogurtu...
  • Dieta z zasadami 17 lip 2016, 20:00 Zakochało się w niej pół Hollywood na czele z Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst i Jennifer Aniston. Oprócz utraty wagi ten styl jedzenia obiecuje więcej zdrowia, witalności i dobrego humoru. Jaka jest tajemnica sukcesu diety zasadowej?
  • Ania biega: Jak polubić brokuł... Pappardelle z zielonymi różyczkami 26 mar 2015, 15:30 Brokułu nie lubiłam programowo. Od kilkunastu lat, kiedy to na jakiejś wystawnej imprezie podano go we wcieleniu tak paskudnym, że jeszcze długo wzdragało mnie na sam widok. Z czasem wstręt przemogłam i zdarzało mi się przyswajać brokuł – ale w wersji maksymalnie...
  • Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni 19 sie 2015, 13:17 Włoski klimat, najlepsze filmy oraz artyści z całego świata - mowa oczywiście o Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji. Rozpoczynający się 2 września i trwający 10 dni Festiwal przyciąga największe osobistości ze świata filmu oraz liczną publiczność podziwiającą światowe...
  • Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla 16 cze 2016, 11:31 Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem...
  • Kolacja po włosku 20 sty 2015, 20:32 Ostatnio mam tak dużo pracy, że nie mam czasu na wieczorne gotowanie. Do tego dochodzą zajęcia na uczelni w weekendy i wychodzi na to, że nie mam w ogóle ani jednego dnia wolnego w tygodniu na relaks. W związku z tym postanowiłam wziąć...
  • Wykwintna przystawka 20 sty 2015, 19:50 Szybka kuchnia, nie wymagająca niczego poza jednym garnkiem i palnikiem stała się domeną, ale także i piętnem naszych czasów. Dawne przepisy konwertujemy do ekspresowych wersji w myśl zasady, że przecież obecnie żyje się szybko. Nie...
  • Co wiemy o jakości ryb na Pomorzu po kontroli Inspekcji Handlowej? Nic dobrego 14 kwi 2017, 13:13 Po przeprowadzeniu 12 kontroli w zakresie jakości i prawidłowości oznakowania ryb, przetworów rybnych i mrożonych produktów w glazurze, Inspekcja Handlowa w Gdańsku nie miała wielu dobrych wiadomości.
  • Pomysłowe dania z makaronu 1 sty 2015, 13:04 Blogerka kulinarna, Anna Petyna przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" swoje propozycje dań z makaronem.
  • Bieganie to dobry sposób na odchudzanie? 21 cze 2015, 7:22 Często impulsem do rozpoczęcia przygody z bieganiem jest niezadowolenie z własnego wyglądu lub ze zbyt wysokiej wagi. Czy rzeczywiście jest to najlepsza recepta na schudnięcie?
  • Co jeść, żeby poprawić potencję? 22 sty 2016, 11:38 Szybkie tempo życia, stres i niewłaściwa dieta to czynniki, które często wpływają na jakość życia seksualnego, w tym na potencję. O ile odpoczynek i relaks można zapewnić sobie bez większych problemów, to ze zmianą nawyków żywieniowych bywa trudniej. Od czego zacząć dietę i na...
  • Latem - spotkaj się ze znajomymi… przy grillu 1 lip 2016, 11:35 Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic...
  • Burrito z pastą z ciemnej fasoli 31 sty 2015, 14:52 Skład Na farsz ok. 300g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie ostre papryczki 1 duża papryka 100ml przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorków (rozdrobnionych) 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula papryka...
  • Naleśniki gryczane z farszem z mięsa mielonego 6 lut 2015, 16:14 Skład Na farsz ok. 300g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie ostre papryczki 1 duża papryka 100ml przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorków (rozdrobnionych) 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula papryka...
  • Lubisz solić? Pamiętaj o potasie 12 lip 2011, 15:24 O tym czy sól jest szkodliwa decyduje nie tylko zbyt duże jej spożycie. Dla zdrowia bardziej niekorzystne jest, gdy na duże spożycie soli nakłada się mała zawartość potasu w diecie - sugerują badania opublikowane przez "Archives of Internal Medicine".
  • Likopenowy napój – nowa broń w walce z rakiem 14 wrz 2010, 11:09 Pierwszy na świecie napój zawierający skoncentrowany likopen zostanie zaprezentowany w dniach 13-16 września w Poznaniu podczas tegorocznych targów Polagra-Food.
  • Rolada polska 14 maj 2015, 14:31 Składniki 500 g kaszy gryczana 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 2 jajka 100 g sera feta  6 - 7 plastrów pomidora suszonego sól  pieprz  bułka tarta olej Wykonanie Zmieszaj ugotowaną kaszę z mięsem, jajami i...
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Co jeść w pracy? 12 mar 2015, 15:53 Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, obowiązki… O jedzeniu nikt nie myśli, chyba że koleżanka z pracy obchodzi urodziny i...
  • Wiosenna zupa według Beaty Pawlikowskiej 20 maj 2016, 16:41 Podróżniczka gotuje zgodnie z filozofią pięciu przemian. Przekonuje, że to wcale nie jest trudne. Wystarczy dodawać składniki w określonej kolejności. Oto jej przepis na zupę z groszkiem i kukurydzą.