Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 111 tekstów

  • Ile kalorii mają ziemniaki? Czy można jeść je na diecie? 20 lut 2019, 11:49 Ile kalorii mają ziemniaki? Czy kartofle można jeść na diecie? Te pytania zadaje sobie wiele osób, będących na diecie odchudzającej. Większość rezygnuje z ziemniaków, ponieważ żyje w przekonaniu, że sprzyjają tyciu i nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Ale czy to prawda?
  • Ile kalorii ma jabłko? 10 lut 2019, 15:37 Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Jemy je właściwie przez cały rok. Doskonale smakują na surowo, choć można z nich też przygotować pyszną szarlotkę czy mus do naleśników. Jabłka są stosunkowo tanie, można je kupić w każdym sklepie i łatwo zabrać je ze sobą np. do...
  • Ile kalorii mają pomarańcze i mandarynki? 11 lut 2019, 9:47 Pomarańcze i mandarynki to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Najwięcej zjadamy ich w okresie jesienno-zimowym, jednak w wielu sklepach można kupić je przez cały rok. Powszechnie wiadomo, że owoce cytrusowe są cennym źródłem witaminy C. Ale ile mają kalorii np....
  • Czy sałatki tuczą? Niektóre tak 25 sty 2019, 14:33 Na pytanie, czy sałatki tuczą, większość z nas odpowie, że jest to niemożliwe. Tymczasem sałatka może być prawdziwą bombą kaloryczną. Wszystko zależy od tego, z jakich składników ją zrobimy i jakiego sosu użyjemy. Może się okazać, że niepozorna sałatka zastąpi dwudaniowy obiad...
  • Lubisz jajka? Tak przygotowane będą zdrowsze 6 lut 2019, 10:25 Wiele osób unika jajek lub spożywa je w bardzo ograniczonych ilościach, sporadycznie, kilka razy w miesiącu. Tymczasem jajka są bogate w składniki odżywcze. Cała sztuka polega na tym, by odpowiednio je przyrządzać. Wówczas wyjdą nam na zdrowie.
  • Dieta kapuściana – nawet 6 kg w 7 dni. Czy to możliwe? 7 lut 2019, 16:23 Dieta kapuściana jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych diet. Każdy o niej słyszał, a kto nie próbował, temu się się, że je się na niej wyłącznie zupę z kapusty. Otóż nie. Dowiedz się, na czym dokładnie polega dieta kapuściana i co znajduje się w jadłospisie. Jeśli jednak...
  • Jak przyrządzić szpinak, żeby był zdrowy 17 sty 2019, 12:21 Szpinak zawiera wiele naturalnych przeciwutleniaczy, w tym potrzebną naszemu sercu i oczom luteinę. Niestety, w trakcie gotowania czy smażenia sporo tej substancji ulega zniszczeniu. Uwaga, jest naukowo udowodniony sposób na odzyskanie luteiny ze szpinaku. Sprawdź!
  • Czy jem za dużo soli? Tych objawów nie wolno ignorować 27 lis 2018, 8:41 Nadmiar soli w codziennej diecie jest bardzo szkodliwy, głównie dlatego, że powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. Niestety, większość z nas spożywa zbyt dużo soli i często nawet nie jesteśmy tego świadomi, ponieważ sód dodawany jest praktycznie do każdego produktu....
  • 25 prostych sposobów na obcięcie 100 kalorii (i więcej!) dziennie 29 lis 2018, 16:36 Dieta cud istnieje i jest prostsza niż gotowanie wymyślnych fit-potraw, czy wręcz głodzenie się. Wystarczą dwie czynności. Pierwszą jest zwiększenie dziennej ilości kroków o 2 tysiące, wykonując przynajmniej 10 tysięcy kroków dziennie. Drugą zaś zmniejszenie liczby spożywanych...
  • Zamiast uśmiechu radości – szok i niedowierzanie. Zobacz, co dzieci znalazły w jajku niespodziance 27 gru 2018, 14:17 Kinder niespodzianki zna chyba każde dziecko. Pod foliowym opakowaniem odkrywa się pyszną czekoladę, a w jej wnętrzu plastikowy pojemnik z małą zabawką. Czasami jednak, za sprawą psotnych dorosłych, w „jajku” można znaleźć niespodziankę, której naprawdę nikt się nie spodziewał.
  • Sok z marchwi – dlaczego warto regularnie po niego sięgać? 1 paź 2018, 10:44 Świeży sok z marchwi można dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Minus? Na ogół ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Plus? A bo to jeden? Sok z marchwi ma cudowne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie po niego sięgać.
  • Czosnek chroni przed rakiem i wspiera układ odpornościowy. Co jeszcze potrafi? 16 lis 2018, 8:14 Czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Powszechnie wiadomo, że to jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, chętnie sięgają po niego ludzie na całym świecie. Co potrafi czosnek i dlaczego (mimo zapachu!) warto...
  • Cebula – dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej? 31 sie 2018, 10:01 Cebulę możemy kupić właściwie w każdym sklepie. Niektórzy ją uwielbiają, inni nie znoszą jej zapachu. Czerwona cebula świetnie nadaje się do sałatek, ponieważ swoją barwą ożywia danie. To nie jedyna jej zaleta. Dlaczego warto częściej sięgać po cebulę?
  • Detoks dla dobrego zdrowia 2 wrz 2018, 20:00 Czasem jedynym, czego potrzebujesz, by poczuć się lepiej, jest oczyszczenie organizmu. To łatwiejsze, niż myślisz.
  • Dynie – dlaczego warto po nie sięgać? 3 wrz 2018, 11:59 Dynie zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i straganach już na początku września, choć największy wybór kształtów, rozmiarów i kolorów jest dopiero w październiku. Dynie kojarzą nam się głównie z Halloween, a szkoda – ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
  • Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy 2 paź 2018, 7:26 Jarmuż przez wiele osób nazywanych jest prawdziwym „superfood”. Ta niepozorna roślina, przypominająca na pierwszy rzut oka ozdobną sałatę, jest bogata w składniki odżywcze. Kusi intensywnym, zielonym kolorem. Dlaczego warto włączyć do swojej codziennej diety jarmuż?
  • 10 najbardziej zaskakujących faktów o sushi 4 paź 2018, 15:42 Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą ciekawostek.
  • Indeks glikemiczny – dlaczego jest tak ważny w cukrzycy? 19 lis 2018, 5:42 Indeks glikemiczny jest określeniem bardzo często używanym w kontekście leczenia i zapobiegania cukrzycy. Wartości te pozwalają diabetykom rozsądnie komponować dietę i unikać nagłych skoków insuliny i cukru we krwi. Czym dokładnie jest indeks glikemiczny? Które produkty mają...
  • Jaki cukier dla cukrzyka? 19 lis 2018, 6:17 Wszyscy wiemy, że w cukrzycy należy uważać na to, jakie produkty spożywcze trafiają na nasz talerz. Wiemy, że należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, niezdrowych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz zwykłego, białego cukru. Czy to oznacza, że trzeba raz na...
  • Jajka na twardo – dlaczego jedno obiera się łatwo, a inne nie? 23 lis 2018, 15:21 Jajko ugotowane na twardo. Jedno z najprostszych, najszybszych i najbardziej wartościowych w składniki odżywcze „elementów” posiłku. Jedni preferują pokrojone w plasterki, ułożone na kanapce razem z awokado, inni dzielą na czworo i zjadają z odrobiną majonezu, jeszcze inni...
  • Jedz zdrowo na surowo! 7 wrz 2011, 15:27 Coraz częściej mówi się o zdrowej diecie opartej na surowych, nieprzetworzonych produktach. Witarianizm i hasło: "jeśli możesz zjeść coś na surowo – zrób to!" staje się kluczem do utrzymania zdrowia i spowolnienie procesów starzenia.
  • Kasza gryczana na surowo 22 maj 2015, 12:39 Składniki 6 łyżek kaszy gryczanej niepalonej kopiasta łyżeczka masła orzechowego mały banan cynamon sok z cytryny kilka orzechów pecan woda Wykonanie: Kaszę wypłukać na sitku i zalać w miseczce wodą. Można przykryć talerzykiem....
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Szpinak uspokaja 26 wrz 2011, 7:24 Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety - ustaliła międzynarodowa grupa naukowców. Według nich dobry humor mogą zapewnić np. surowy szpinak i twardy włoski ser owczy, pecorino.
  • Oliwa z oliwek wyprze polski olej? 14 lut 2012, 13:48 Oliwa z oliwek zawiera dużo związków mineralnych i witamin. Można je spożywać także na surowo. Oliwki to bardzo smaczny ale i kaloryczny przysmak. W 100 gramach znajduje się aż 150 kalorii.
  • Jajka zdrowsze od jabłek 8 sie 2011, 16:16 Okazuje się, że jajka, a konkretnie ich żółtka, mają silne właściwości przeciwutleniające. Dwa surowe żółtka są niemal dwukrotnie silniejszym antyoksydantem niż jabłko - zawierają tyle samo substancji przeciwutleniających co 35 gram żurawiny.
  • Krem z topinamburu 21 sty 2015, 17:07 Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.
  • Rekordowo wysokie ceny cukru 7 lut 2011, 16:24 Ceny cukru na światowych giełdach wciąż rosną. W Nowym Jorku cukier surowy na początku lutego podrożał do najwyższego od 30 lat poziomu - ok. 780 dol. za tonę z dostawą w marcu. W Londynie zaś biały cukier był najdroższy w historii, jego cena wyniosła ok. 845 dolarów za tonę.
  • Kakao najtańsze od trzech lat 10 gru 2011, 16:08 Notowania cukru na światowych giełdach spadają. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały staniał w Nowym Jorku o 2 proc. do około 603 USD za tonę, a surowy o 3 proc., do około 508 USD za tonę. Kakao jest natomiast najtańsze od trzech lat.
  • Poranna kawa z... fig? A czemu nie? 24 sty 2012, 13:34 Figi występują w różnych odmianach. Ciemnofioletowe spożywane są na surowo. Jasnozielone najczęściej się suszy. Podczas tego procesu figi nabierają charakterystycznej bursztynowej barwy. Można z nich również przyrządzać dżemy, a nawet... kawę.