Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1270 tekstów

  • Walka z otyłością młodzieży kuleje 2 cze 2011, 13:19 Kampanie walki z otyłością młodzieży są źle zaprojektowane, nie wykorzystują aktualnej wiedzy psychologicznej i w dodatku nie za dobrze wiadomo czy działają - naukowcy z SWPS sprawdzili polskie programy promujące zdrowe odżywianie.
  • Dzieci tyją. Ratujmy je 3 cze 2011, 11:47 Dzieci tyją w zastraszającym tempie. Zamiast gry w piłkę i wycieczek rowerowych, wola gry komputerowe i oglądanie TV.
  • Najłatwiej schudnąć jest wiosną 15 cze 2011, 15:32 Jesienią i zimą większość z nas tyje średnio o 2 kg, więc wiosną próbujemy zwykle pozbyć się zbędnych kilogramów. Jak zrobić to szybko, by bez wstydu móc wyjść na plażę?
  • UE walczy z otyłością - liczba kalorii na opakowaniach obowiązkowa? 15 cze 2011, 18:25 Wkrótce informowanie na opakowaniach żywności w UE o wartości odżywczej produktów, m.in. o liczbie kalorii, może stać się obowiązkowe. Obecnie umieszczanie takiej informacji jest dobrowolne. Wstępne porozumienie w sprawie zmiany obowiązującego prawa osiągnęli już...
  • Co je cukrzyk? 27 cze 2011, 11:05 Coraz więcej Polaków zagrożonych jest cukrzycą otyłą, czyli tzw. cukrzycą typu II. Choroba rozwija się długo i bezobjawowo. Kiedy się ujawni - nie można jej wyleczyć. Trzeba nauczyć się z nią żyć.
  • Dieta i trening – czyli droga do wymarzonej sylwetki 8 lip 2011, 15:06 Odpowiednio dobrana dieta i ćwiczenia modelujące sylwetkę i wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej to – zdaniem specjalistów z Hotelu SPA Dr Ireny Eris – „prosty i przyjemny sposób” na pozbycie się zbędnych kilogramów i ukształtowanie wymarzonej...
  • UE: jeśli koniak, to tylko z Francji 14 lip 2011, 14:32 Jeśli koniak, to tylko z Francji - brzmi wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE, który odmówił fińskim producentom prawa do posługiwania się określeniem "konjakki". Wyraz uznano za mylący, gdyż koniak, czyli francuski "cognac" jest w Unii chroniony prawnie.
  • Warzywa tanieją, ale chętnych na zakup brakuje 4 sie 2011, 9:19 Pomidory w hurcie są o połowę tańsze niż rok temu - kilogram pomidorów szklarniowych kosztuje złotówkę. Tańsze są również kalafiory, kapusta i fasolka szparagowa. Mimo to na warzywa jest wciąż mało chętnych.
  • Wyjątkowo wczesne winobranie w niektórych rejonach Włoch 6 sie 2011, 7:03 Bardzo wcześnie, z powodu wysokich temperatur, rozpoczęło się tegoroczne winobranie w niektórych rejonach Włoch. Przyspieszona inauguracja zbiorów daje też nadzieję na to, że umocni się pozycja Włoch jako światowego lidera w produkcji wina.
  • Rząd ustalił z czego robi się polską wódkę 9 sie 2011, 17:10 "Polska Wódka/Polish Vodka" może być produkowana tylko z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa lub ziemniaków - zakłada projekt nowelizacji ustawy przyjęty przez rząd. Chodzi o nowelizację ustawy o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie...
  • Dieta może mieć wpływ na udany seks 15 sie 2011, 12:11 Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Z drugiej strony objadanie się, nadwaga i otyłość osłabiają ją.
  • Jabłko - owoc dobry na wszystko 25 sie 2011, 12:49 Są znane od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! A mowa o jakże popularnych owocach jesieni – jabłkach.
  • Pietruszka i pomarańcza pobudzające jak... kawa 29 sie 2011, 17:12 Połączenie pomarańczy i pietruszki to - jak przekonuje Monika Mrozowska, aktorka i autorka książek kulinarnych - smaczna i zdrowa alternatywa dla kawy. Jak twierdzą dietetycy spróbować jej powinny szczególnie kobiety w ciąży.
  • Czy wiesz, jak wartościowa jest pieczarka? 9 wrz 2011, 19:30 Szarobiała, niepozorna, a jednak pyszna, jest dostępna cały rok, możemy z niej wyczarować mnóstwo ciekawych potraw. O czym mowa? O popularnej pieczarce. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z walorów odżywczych?
  • Chroń dziecko przed solą i cukrem 5 paź 2011, 14:43 90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80 proc. za dużo cukru. Dieta dzieci jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badania "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce" przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie...
  • Gorzka czekolada nie taka znów zdrowa 20 paź 2011, 10:37 Wszelkie deklaracje, dotyczące korzystnego wpływu na zdrowie deserowej czekolady, mogą być zwodnicze.
  • W Polsce najdłużej żyją mężatki po studiach mieszkające na wsi 23 paź 2011, 8:43 Kto ma w Polsce największe szanse na długie życie? Mężatki z wyższym wykształceniem, które mieszkają na wsi, najlepiej małopolskiej, podkarpackiej lub podlaskiej - wynika z badań polskich antropologów.
  • Bądź jak Kleopatra - pij ocet jabłkowy 3 lis 2011, 20:39 Odchudzające właściwości octu jabłkowego znano już w czasach starożytnych. Ocet jabłkowy miała nałogowo spożywać m.in. Kleopatra, która nie stroniła od ciężkostrawnych potraw, a mimo to zachwycała współczesnych nienaganną figurą.
  • Fatalna cenzurka dla oliwy z oliwek 23 lis 2011, 6:51 40 procent oliwy, sprzedawanej w supermarketach we Włoszech, zawiera pleśń, 16 procent wyprodukowano z zepsutych oliwek, a 8 procent jest przestarzała - takie są wyniki badań, przeprowadzonych przez trzy rolnicze stowarzyszenia.
  • Mięso będzie droższe, warzywa - tańsze 27 gru 2011, 20:59 Do połowy 2012 roku ceny żywności wzrosną przeciętnie o 4 proc. Najbardziej zdrożeje mięso i oleje (ich ceny zwiększą się o 6-8 proc.), tańsze o 5 proc. będą natomiast owoce i warzywa - wynika z raportu "Rzeczpospolitej" stworzonego w oparciu o prognozy ekonomistów.
  • Jak się pozbyć cellulitu? 4 sty 2012, 8:10 Cellulit, zwany też pomarańczową skórką, to problem z którym boryka się wiele kobiet - badania wskazują, że cellulit pojawia się u osiemdziesięciu procent kobiet po dwudziestym piątym roku życia. Przyczyn pojawiania się cellulitu jest wiele - to m.in. nieodpowiednia dieta i...
  • Dbasz o mózg? Napij się wina i zdrzemnij się 12 sty 2012, 14:11 Mózg jest w stanie przetwarzać kilka milionów informacji na sekundę - to nasz osobisty twardy dysk, który gromadzi ogromne ilości danych. Mimo to zachowanie go w dobrej kondycji, pozwalającej mózgowi prawidłowo funkcjonować przez lata, nie wymaga od nas dużego wysiłku.
  • Deser czekoladowy bez... czekolady? 20 sty 2012, 8:37 Deser czekoladowy bez czekolady, czy parówki cielęce z drobiu - to niektóre przykłady fałszowania żywności. Inspekcja Handlowa stwierdziła, że 5 proc. kontrolowanych produktów nie odpowiada deklaracjom producentów - poinformowała we wtorek UOKiK.
  • Mleko zyskuje popularność wśród dzieci 15 mar 2012, 17:10 Coraz więcej dzieci i młodzieży w Polsce pije mleko - twierdzi Agencja Rynku Rolnego, przywołując wyniki programu "Szklanka mleka". Tylko w ubiegłym roku szkolnym w programie wzięło udział ponad 2,4 mln przedszkolaków i uczniów w całym kraju.
  • Marnując jedzenie, szkodzimy środowisku 21 mar 2012, 12:03 Wyrzucona żywność to zmarnowane hektolitry wody i energii zużytej do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania - podkreśla Federacja Polskich Banków Żywności, która w środę zainaugurowała kampanię informacyjną "Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie".
  • Grzybowniczki - "nowy" specjał z Kujawsko-Pomorskiego 25 mar 2012, 12:32 Bułeczki grzybowniczki i marchew krychano to kolejne potrawy z województwa kujawsko-pomorskiego wpisane na listę produktów regionalnych. Na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Liście Produktów Tradycyjnych region ma już 33 specjały.
  • Co warto wiedzieć o szpinaku? 30 mar 2012, 11:32 Szpinak kojarzy się przede wszystkim z bajkami dla dzieci oraz – rzekomo – kiepskim smakiem. Szpinak to jednak w rzeczywistości smaczne i pożywne warzywo. Warto się do niego przekonać. Co należy o nim wiedzieć?
  • Czosnku jest coraz mniej 8 kwi 2012, 13:01 Na świecie od kilku lat rośnie popyt na czosnek. Tylko w latach 2005-09 wzrósł on dwukrotnie. Tymczasem jego produkcja spada m.in. z powodu pracochłonnej uprawy. Największym producentem i eksporterem czosnku są Chiny.
  • Czekolada ma już 3 tysiące lat! 14 kwi 2012, 11:20 Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę – ogniskami rozmaitych rewolucji.
  • Celebryci jedzą szparagi. "To danie królewskie" 15 maj 2012, 15:12 Z powodu mrozów tegoroczny sezon szparagowy w Polsce rozpoczął się później i wiązał się z poważnymi stratami dla producentów. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.