Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1055 tekstów

  • Ceny zbóż rosną, pieczywo będzie drożeć 14 paź 2010, 12:54 W najbliższym czasie ceny pieczywa i innych produktów zbożowych będą rosły w ślad za rosnącymi cenami zbóż konsumpcyjnych - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Warunki pogodowe w Polsce i Europie w 2010 r. spowodowały większe niż...
  • W Chinach powstał pierwszy automat do sprzedaży... żywych krabów 18 gru 2010, 7:08 Chińskim inżynierom nie brak pomysłów: wyprodukowano i uruchomiono pierwszy automat do sprzedaży żywych krabów. Uruchomiony w październiku w Nankinie (wschodnie Chiny), na głównej stacji metra automat do tej pory działa bez zarzutu.
  • Kurkuma nie tylko w kuchni 11 lut 2011, 18:05 Kurkuma, jedna z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu (m.in. wchodzi w skład curry), wspomaga procesy naprawy tkanki nerwowej, zwłaszcza po udarze mózgu – wynika z badań, które zaprezentowano w Los Angeles na międzynarodowej konferencji...
  • Napoje energetyczne groźne dla dzieci i młodzieży? 14 lut 2011, 14:44 Amerykańscy naukowcy ostrzegają: napoje energetyczne mogą być niebezpieczne dla dzieci i młodzieży. Potencjalnie groźne skutki ich picia to głównie spowodowane nadmiarem kofeiny lub podobnych substancji palpitacje serca i udary, mogące nawet spowodować zgon.
  • Śledź zamiast sardynki 28 lut 2011, 10:10 Inspekcja Handlowa na Pomorzu odkryła w czasie kontroli, że kupowanie ryb przypomina... kupowanie losów na loterii. Okazuje się bowiem, że sprzedawcy nie tylko zawyżają wagę mrożonych ryb, dodając do nich duże ilości wody, ale również potrafią zapakować śledzie do puszek z...
  • Pączek musi być kaloryczny 2 mar 2011, 11:19 Zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Choć to przysmak kaloryczny i ciężkostrawny nie warto rezygnować z tradycji, ale podejść do niej z rozwagą – radzi dietetyk, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Polacy kuszą Brytyjczyków dżemem z płatków róży 2 kwi 2011, 8:49 Niezwykła polska książka kucharska zatytułowana "Dżem z płatków róży" ukazała się na brytyjskim rynku czytelniczym nakładem wydawnictwa Tabula Books. Niezwykłość książki bierze się stąd, że jest alfabetem wspomnień, przewodnikiem po polskiej kulturze, zapisem letnich wędrówek...
  • Sok z brzozy - leczy i oczyszcza 3 kwi 2011, 19:12 Pokaz wolnego wędzenia pstrągów mogli obejrzeć zwiedzający średniowieczny Gród Piastów w Rezerwacie Archeologicznym na osiedlu Zawodzie w Kaliszu. Wiele osób spróbowało przygotowywanej przez dwa dni uwędzonej ryby oraz prasłowiańskiego napoju oskoły.
  • Ile jest mięsa w mięsie? 12 kwi 2011, 10:34 Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdziła czy producenci mięsa mielonego podają na opakowaniach ze swoim produktem jego prawdziwy skład. Okazało się, że jest z tym bardzo różnie - w przetworach w których, zgodnie z informacją na opakowaniu, powinno znajdować się 10 procent mięsa...
  • Kiełbasa myśliwska - polska tradycja 18 kwi 2011, 13:00 Dwa polskie produkty mięsne: kiełbasa myśliwska i kiełbasa jałowiecka zostały zarejestrowane jako "gwarantowane tradycyjne specjalności" na unijnej liście produktów wysokiej jakości - poinformowała Komisja Europejska.
  • Zanim zjesz – zważ! 17 maj 2011, 19:22 Ile razy z kalkulatorem w ręku oraz tablicami wartości odżywczych produktów, próbowaliście zaplanować kolejną dietę? Teraz za sprawą nowej wagi, która potrafi liczyć kalorie zyskujemy pewność, że nie przekroczymy liczby kalorii na którą możemy sobie pozwolić.
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Lubuskie uczci świętem wino, miód i chleb 12 lip 2011, 15:14 17 lipca w Muzeum Etnograficznym w podzielonogórskiej Ochli odbędzie się "Święto Miodu, Wina i Chleba" - impreza nawiązująca do tradycyjnej kultury ludowej i lubuskiego szlaku wina i miodu.
  • Peperoncino - znajdziesz ją w sosie, lodach i... sprayu 22 lip 2011, 6:06 W mieście Rieti w środkowych Włoszech zainaugurowano targi ostrej papryczki, zwanej po włosku peperoncino. W Rieti zaprezentowano 400 gatunków tego przysmaku z pięciu kontynentów.
  • Toruń przedstawia Polsce swoje pierniki 27 lip 2011, 16:36 Już w 10 miastach zaprezentowano wystawę "Świat toruńskiego piernika", przygotowaną przez Muzeum Okręgowe w grodzie Kopernika. Ekspozycja jest połączona z prezentacjami i warsztatami. Dotychczas wystawa była prezentowana w Sierpcu, Dusznikach Zdroju, Wałbrzychu, Trzciance,...
  • Problemy z nadciśnieniem? Pij sok z buraków 28 lip 2011, 14:30 Sok z buraków wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Takie działanie to zasługa zawartych w warzywie azotanów.
  • Polacy: mięso? Tak, ale nie wołowe 11 sie 2011, 7:47 Polacy spożywają więcej mięsa - ale wzrost ten zawdzięczamy przede wszystkim drobiowi. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w 2011 roku statystyczny Polak zje ok. 75 kilogramów mięsa. To nieco mniej niż w rekordowym, 2007 roku, kiedy każdy z nas...
  • Czekolada chroni przed... słońcem 14 sie 2011, 7:00 Jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym - uważają badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval. Kanadyjskie media podały, że wkrótce zaczną się testy, które mają potwierdzić tę tezę.
  • Lubuskie zaprasza birofilów i smakoszy 22 sie 2011, 14:46 Blisko 70 wystawców z branży cukierniczej, piekarniczej, wędliniarskiej, a także restauratorzy, gospodarstwa rolne, producenci miodów, przypraw, nalewek i piwa, zaprezentują się od 2 do 4 września na Lubuskich Kulinariach Regionalnych i III Gorzowskim Festiwalu Piwnym.
  • Polędwiczki zwycięzcą Opolskiego Festiwalu Smaków 28 sie 2011, 21:46 Grillowane polędwiczki po florencku zwyciężyły podczas 3. Festiwalu Opolskich Smaków. Odwiedzający imprezę zorganizowaną na opolskim Rynku skosztowali w weekend 14 potraw "startujących" w konkursie i wyłonili spośród nich zwycięzcę.
  • Zajadasz stres? Rób to rozważnie 6 wrz 2011, 14:46 Co robisz, gdy się denerwujesz? Nerwowo krzątasz się po mieszkaniu, bębnisz palcami o stół, a może sięgasz po czekoladę, batony i cukierki? Zajadanie stresu jest coraz bardziej popularne.
  • Sportowcu, uważaj na wołowinę 9 wrz 2011, 8:01 Meksykańscy sportowcy, którzy od połowy października będą startowali w Igrzyskach Panamerykańskich w Guadalajarze, otrzymali zakaz jedzenia popularnej potrawy - tacos z mięsa wołowego. W ich menu przez najbliższy miesiąc mają być wyłącznie ryby oraz drób. Z apelem o...
  • Jesteś w ciąży? Nie jedz niskotłuszczowych jogurtów 19 wrz 2011, 17:47 Nowe badania dowodzą, że spożywanie niskotłuszczowych jogurtów podczas ciąży zwiększa ryzyko zachorowania dziecka na astmę i katar sienny.
  • Wodorosty dobre na serce 20 wrz 2011, 12:28 Włączenie do jadłospisu wodorostów może pomóc w leczeniu nadciśnienia tętniczego i zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę - twierdzą naukowcy.
  • Czy wiesz, jak działa owies? 21 wrz 2011, 9:57 Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka.
  • Na nadciśnienie - ziemniak 23 wrz 2011, 11:18 Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny znaleźć w swojej codziennej diecie miejsce dla ziemniaków. Okazuje się, że już 6-8 ziemniaków zjadanych dwa razy dziennie pozwala na obniżenie ciśnienia w ciągu 30 dni. Warunek jest jeden - ziemniaki nie mogą zawierać dodatków wysoko...
  • Piwo jakiego nie znacie 27 wrz 2011, 14:00 Czy wiecie, że pielgrzymi ze statku Mayflower wylądowali w 1620 roku na Plymouth Rock zamiast płynąć dalej wzdłuż wybrzeża Ameryki, bo... skończyło im się piwo?
  • Konserwanty wywołują agresję u dzieci 28 wrz 2011, 12:05 Ok. 10 tysięcy substancji chemicznych wykorzystują producenci żywności, która trafia potem na nasze stoły. Okazuje się, że część środków konserwujących, dodatków smakowych oraz barwników nie dość, że przyczynia się do otyłości dzieci, to jeszcze dodatkowo wywołuje u nich...
  • Dieta może mieć wpływ na udany seks 3 paź 2011, 10:02 Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Z drugiej strony objadanie się, nadwaga i otyłość osłabiają ją.
  • Prawie co drugi Polak ma problemy z nadwagą 21 paź 2011, 12:40 47 proc. Polaków ma problemy z nadwagą, jednak większość - 82 proc. - jest zadowolona ze swojego wyglądu; wśród osób z nadwagą odsetek ten wynosi 73 proc - wynika z najnowszego sondażu TNS OBOP.