Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1055 tekstów

  • Jesz sałatki, żeby schudnąć? Sprawdź, ile kalorii ma sos francuski 14 mar 2019, 9:26 Każdy, kto się odchudza, wie, że trzeba jeść jak najwięcej warzyw. Idealnym rozwiązaniem mogą być sałatki. Pod warunkiem jednak, że będziemy uważać na kaloryczne dodatki. Zbędne kalorie mogą kryć się np. w sosach i dressingach. Sprawdź, ile kalorii ma jeden z...
  • Dieta Alleluja – sposób na zachowanie zdrowia nie tylko dla osób wierzących 20 mar 2019, 9:51 Dieta Alleluja nie jest dietą odchudzającą a leczniczą, mają zapewnić nam równowagę organizmu i dobre zdrowie. Oczywiście, spadek masy ciała może być dodatkowym efektem, szczególnie, jeśli wcześnie prowadziliśmy zachodnią dietę. Dowiedz się, na czym polega dieta Alleluja i czy...
  • Masz wysoki cholesterol? Podpowiadamy, jak zmienić dietę 20 mar 2019, 16:48 Walka z wysokim cholesterolem powinna zacząć się od zmiany diety. To najprostszy i najskuteczniejszy sposób zadbania o własne zdrowie. Po modyfikacji sposobu odżywiania może się okazać, że wdrożenie leczenia farmakologicznego wcale nie będzie konieczne.
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Kawa na wirusowe zapalenie wątroby 5 lis 2009, 11:27 Kawa może pomóc w walce z groźnym wirusem HCV wywołującym zapalenie wątroby typu C, a w konsekwencji nawet raka i marskość wątroby. Już trzy filiżanki kawy dziennie spowalniają rozwój choroby i zmniejszają ryzyko wystąpienia powikłań - wynika z amerykańskich badań,...
  • Zupa pomidorowa daje szczęście 6 lis 2009, 15:36 Fasolka zapiekana na toście, kiełbaska z puree ziemniaczanym i zupa pomidorowa - oto trzy potrawy dające szczęście, przynajmniej według brytyjskich naukowców, przeprowadzających badanie na ten temat.
  • "Żywność to atut Polski" 7 gru 2009, 21:42 Ponad 200 produktów spożywczych uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Ich producenci otrzymali certyfikaty z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Do tej pory znak przyznano w sumie ponad 600 wyrobom.
  • Lody o smaku… czosnku 20 sty 2010, 16:41 Jeśli ktoś myśli, że lody o smaku czekolady z chilli są szczytem cukierniczej ekstrawagancji powinien jak najszybciej wybrać się do Wenezueli. Tam, w lodziarni Coromoto należącej do Manuela da Silvy Oliveiry można zamówić… 831 rodzajów lodów, w tym takie o smaku…...
  • Makaron a la Scorsese 20 sty 2010, 16:49 Paul Sorvino, gwiazda filmu Martina Scorsese "Chłopcy z Ferajny", przygotowuje się do wypuszczenia sygnowanych swoim nazwiskiem sosów, wg receptury swojej matki Angeliny.
  • Żel na głoda 21 sty 2010, 15:36 Wszystkim, którzy zmagają się z problemem ciągłego podjadania, być może już niedługo przyjdą z pomocą chemicy z uniwersytetu w Birmingham. Właśnie mija rok, odkąd rozpoczęli planowane na cztery lata badania nad żelem ograniczającym apetyt.
  • Szafran zamiast okularów 25 lut 2010, 12:14 Jeśli masz problemy ze wzrokiem jedz jak najwięcej... szafranu. Ta egzotyczna i dość droga przyprawa odwraca zmiany degeneracyjne w nerwach wzrokowych - odkryli badacze z uniwersytetu w Sydney.
  • Masz alergię? Jedz grzyby 12 mar 2010, 13:08 O grzybach pisało się dotąd w najlepszym razie, że nie mają żadnej wartości odżywczej, są ciężkostrawne, a swoją wysoką pozycję w świecie kulinariów zawdzięczają wyjątkowym walorom smakowym. Zaliczano je nawet do silnych alergenów. Tymczasem nadszarpniętą reputację grzybów...
  • Selen pachnie drożdżami 26 mar 2010, 17:28 Ma wiele cudownych właściwości – chroni przed nowotworami i depresją, a mężczyznom pozwala im dłużej cieszyć się młodością i sprawnością seksualną. Nie można go jednak przedawkować, ale takie niebezpieczeństwo niemal w Polsce nie istnieje; w naturalnych produktach...
  • Masło wraca do łask 9 kwi 2010, 13:06 Po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które oprócz cholesterolu mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych - wynika z badań szwedzkich naukowców.
  • Odchudzanie jodem 7 maj 2010, 18:39 Wystarczy spożywać dzienną dawkę jodu, by pobudzając produkcję hormonów tarczycy, ograniczyć apetyt na słodycze i odczuć przypływ energii, a także szybciej spalić niepotrzebny tłuszczyk.
  • Czy wegetarianizm jest dobry dla dzieci? 12 maj 2010, 12:35 Bycie wegetarianinem to wybór pewnego stylu życia. Często to wybory ekstremalne, szczególnie, jeśli chodzi o młodych ludzi, których rodzice nie są zachwyceni decyzją swoich pociech.
  • Zamień schabowego na soję i sezam 28 maj 2010, 15:35 Chcesz żyć długo i zdrowo? Zamień tradycyjnego schabowego z kapustą na soję, grzyby shiitake, imbir i ser tofu - czyli innymi słowy przenieś się z Polski do Azji. Okazuje się, że kuchnia azjatycka jest nie tylko niezwykle lekkostrawna, ale działa również przeciwbólowo, obniża...
  • Pożegnanie z solą 1 cze 2010, 13:33 Zamiast walczyć z nadciśnieniem lekami, wystarczy ograniczyć spożywanie soli - twierdzą naukowcy z Indiana University.
  • Ustronianka zamiast soli 4 cze 2010, 16:26 Producent wód mineralnych Ustronianka chce wprowadzić na polski rynek wodę funkcjonalną wzbogaconą jodem. Produkt został już opatentowany – informuje portalspozywczy.pl.
  • Piramida żywieniowa do wymiany 8 cze 2010, 12:02 Naukowcy z mediolańskiego uniwersytetu Bicocca chcą zrewolucjonizować klasyczną piramidę żywienia. Fundamentem pozostaje bez zmian, im wyżej tym ciekawiej.
  • Kraków ze smakiem 11 cze 2010, 8:49 Najlepsze produkty kulinarne Małopolski i najsmaczniejszy chleb będą mogli wybrać turyści i mieszkańcy Krakowa, uczestniczący w sobotę i niedzielę w Małopolskim Festiwalu Smaku, połączonym ze Świętem Chleba. Na placu Wolnica rozegrany zostanie półfinał festiwalu. Zwycięzcy...
  • Herbata i kawa chronią przed zawałem 22 cze 2010, 13:17 Picie w umiarkowanych ilościach kawy i herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca - informują naukowcy z Holandii na łamach pisma "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology".
  • Solą zdrowiu nie posłodzisz 1 lip 2010, 13:53 Cichy zabójca – tak często nazywana jest sól. Kardiolodzy i dietetycy ostrzegają, że jemy jej stanowczo za dużo. Często zapominamy, jak zły wpływ ma na nasze zdrowie.
  • W UE nie zjemy mięsa sklonowanych zwierząt? 7 lip 2010, 16:30 Parlament Europejski wezwał do zakazu sprzedaży mięsa i nabiału pochodzącego ze sklonowanych zwierząt i ich potomstwa. Przyjmując poprawki do projektu rozporządzenia UE w sprawie tzw. nowej żywności eurodeputowani zażądali również wprowadzenia moratorium na sprzedaż żywności...
  • Czy wiesz co jesz? 15 lip 2010, 11:18 W poziomkowych biszkoptach z galaretką w czekoladzie zamiast poziomek jest... sok jabłkowy, kawowa czekolada, ale bez kawy, czy wino, które według producenta jest białe, a importera - czerwone - takie nadużycia wykryła Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK.
  • Polacy lubią alkohol 26 sie 2010, 10:15 Ponad trzy czwarte (76 proc.) dorosłych Polaków nie stroni od alkoholu, przy czym dwie trzecie (65 proc.) twierdzi, że pije czasami, co dziewiąty (11 proc.), że często, a ponad jedna piąta badanych (22 proc.) deklaruje abstynencję - wynika sondażu CBOS. Największą grupę...
  • Szklanka mleka za 118 mln zł 8 wrz 2010, 13:21 Prawie 2,3 mln uczniów szkół podstawowych może uczestniczyć w I semestrze roku szkolnego 2010/2011 w akcji "szklanka mleka" - poinformowała Maria Pawłowska z Agencji Rynku Rolnego. To o 4 proc. więcej niż w całym ubiegłym roku.
  • Mleko pomaga w ochudzaniu 19 wrz 2010, 10:46 Picie mleka w czasie diety odchudzającej pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów - wynika z badań, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Według autorów pracy, ma to związek z tym, że mleko i jego przetwory są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego...
  • Wrzos balsamem na układ pokarmowy 23 wrz 2010, 14:35 Pomaga w walce z bezsennością, reguluje apetyt, wspomaga pracę jelit - wrzos zwyczajny.
  • Alergogenne konserwanty 7 paź 2010, 14:38 Glutaminian sodu, dwutlenek siarki, azotyny - środki chemiczne konserwujące żywność mogą wywoływać alergie oraz powodować astmę.