Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 699 tekstów

  • Jak zrobić idealne krokiety? Swój przepis zdradziła Marieta Marecka 25 lut 2020, 8:11 Większość z nas kupuje gotowe krokiety – znajdziemy je w dziale garmażeryjnym. Najczęściej do wyboru mamy krokiety z mięsem lub kapustą i grzybami. Krokiety warto jednak zrobić samodzielnie, choćby po to, by uniknąć panierki, która na ogół pozostawia wiele do życzenia.
  • Śledzik po kołobrzesku 23 lut 2020, 20:00 Nadchodzi czas postu, a skoro post, to i śledź w menu. Wśród potraw śledziowych na uwagę zasługuje śledź po kołobrzesku, potrawa tradycyjna, znana w Kołobrzegu już od wieków.
  • Nie wszystkie „E” są szkodliwe. Lista do zapamiętania 23 lut 2020, 6:33 Chemia w żywności to fakt. Niestety, większość produktów spożywczych, które są przez nas powszechnie spożywane, ją zawiera. Nie wpływa to pozytywnie na nasz stan zdrowia, co potwierdzają liczne badania, jednak wpływ różnych „E” na zdrowie będzie możliwy do ocenienia dopiero za...
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o żywności funkcjonalnej 22 lut 2020, 10:34 Żywność funkcjonalna to żywność, która wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Do grupy żywności funkcjonalnej zalicza się zarówno produkty w pełni naturalne, które wykazują udowodniony badaniami, korzystny wpływ na stan zdrowia, jak i żywność wzbogacaną lub modyfikowaną podczas...
  • O smakach dzieciństwa, oszczędzaniu czasu podczas gotowania i nowych pomysłach 30 sty 2020, 7:42 Opowiada Kasia Surowiec, współwłaścicielka Ogródka Dziadunia.
  • 5 sposobów na... kiszone superfoods 2 lut 2020, 20:00 Moda na kiszonki trwa w najlepsze. I dobrze, bo próżno szukać przekąski zdrowszej, bogatszej w witaminę C, a także witaminy z grupy B, wapń, magnez i choćby błonnik pokarmowy. Co kisić?
  • Aż 25 proc. Polaków zmaga się z otyłością. Jakie są jej powody? 7 lut 2020, 15:55 Otyłość nie jest tylko defektem wizualnym. To nie tylko kwestia wyglądu, który może się podobać lub nie. Lekarze są zgodni, że nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci i to z wielu powodów.
  • Choroba onkologiczna i niedożywienie – śmiertelny duet 10 lut 2020, 6:51 To bardzo ważne: aż 40 do 80 proc. chorych na raka może być niedożywionych. A to oznacza wielokrotnie większe ryzyko powikłań, gorsze znoszenie terapii, dłuższy powrót do zdrowia lub wręcz brak szans na wyleczenie. U niedożywionych pacjentów często trzeba odroczyć terapię! O...
  • Jak zrobić idealną, włoską pizzę? Swój przepis zdradza Valerio Valle 11 lut 2020, 10:37 W każdym mieście w Polsce możemy znaleźć pizzerię. Zjedzenie tego włoskiego przysmaku nie stanowi żadnego problemu. Otrzymamy do z dowodem do domu. Ale może lepiej przyrządzić pizzę samodzielnie? Sekretem jest idealne ciasto.
  • Czym jest glutaminian sodu i czy należy się go bać? 11 lut 2020, 15:49 Glutaminian sodu nie cieszy się dobrą sławą. Czy słusznie? A może jednak eksperci przesadzają i regularne spożywanie tego dodatku wcale nie szkodzi zdrowiu?
  • Kochasz chińszczyznę? Sprawdź, jak zrobić kurczaka w pięciu smakach 7 sty 2020, 13:04 Kuchnia chińska kojarzy ci się wyłącznie z barami szybkiej obsługi lub zupkami instant? Najwyraźniej nigdy nie miałeś okazji spróbować prawdziwych, tradycyjnych potraw chińskiej kuchni.
  • Kulinarne grzeszki. Które z nich masz na swoim koncie? 19 gru 2019, 16:08 Tu batonik, tam garść chipsów, w południe kawa z syropem smakowym, po obiedze kawałek ciasta... Brzmi znajomo? Każdy z nas ma na koncie kulinarne grzeszki. Sprawdź, po jaki produkt sięgnąć, gdy dopadnie cię nagła ochota na coś słodkiego.
  • Jak zrobić tradycyjne, wigilijne uszka? 23 gru 2019, 14:45 Wigilia bez barszczu z uszkami? Nie wchodzi w rachubę! Pamiętasz smak tej potrawy z dzieciństwa? Nasze babcie robiły doskonałe uszka z wyrazistym farszem i cienkim ciastem. Chcesz zachwycić gości? Samodzielnie przygotuj w tym roku wigilijne uszka.
  • Ryba z boczkiem 19 sty 2020, 20:00 Przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybie jako potrawie postnej,ale Kaszubi doskonale wiedzą, że wcale nie musi tak być.
  • Wigilijny kompot z suszu – cudowne właściwości prozdrowotne 24 gru 2019, 14:00 Kompot z suszu jest jednym z elementów tradycyjnej, polskiej wigilii. Po prostu nie może go zabraknąć. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale ma też cudowne właściwości prozdrowotne. Jest uwielbiany przez dorosłych i omijany szerokim łukiem przez dzieci – do wigilijnego kompotu z...
  • Piekarniki parowe – zdrowa alternatywa dla pieczenia 4 gru 2019, 11:33 Do gotowania na parze nie trzeba chyba już nikogo przekonywać. Takie przygotowanie sprawia, że potrawy, które podajemy, zachowują możliwie najwięcej witamin i składników odżywczych. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że dania na parze można łatwo przygotować przy...
  • 5 najzdrowszych metod przyrządzania potraw 14 gru 2019, 13:39 Podstawą zachowania dobrego zdrowia jest odpowiednio skomponowana dieta i tryb życia, który nie będzie zwiększał ryzyka rozwoju poważnych schorzeń. Chcąc zdrowo się odżywiać, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na to, po jakie produkty spożywcze sięgamy, ale także na to, w jaki...
  • Kurpiowskie szczęście 6 sty 2020, 20:00 Jedną z typowych kurpiowskich potraw są fafernuchy. Te ciastka, pieczone na początku nowego roku, mają zapewnić szczęście i dobrobyt na kolejne miesiące.
  • Jak zrobić idealne naleśniki? Swój sekret zdradza Piotr Kucharski 9 sty 2020, 11:48 Naleśniki – w teorii bardzo proste danie. W praktyce... bywa różnie. Zrobienie doskonałego ciasta naleśnikowego i późniejsze smażenie placów potrafi przerosnąć niejednego amatora kuchni. Swoje sekrety postanowił zdradzić Piotr Kucharski. Czy jego przepisy okażą się przydatne?
  • Unikasz masła? Sprawdź, jak zrobić pyszne i zdrowe pasty śniadaniowe 10 sty 2020, 10:07 Dzień w dzień zjadasz na śniadanie kanapki z masłem, szynką i żółtym serem? Czas na zmianę.
  • Cykoria – właściwości prozdrowotne i zastosowanie 12 sty 2020, 18:48 Niskokaloryczna i zdrowa cykoria nie jest warzywem, które często gości na naszych stołach, a szkoda, bo nie tylko jest cennym urozmaiceniem jadłospisu, ale także cechuje się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Poznaj właściwości zdrowotne i zastosowanie cykorii.
  • Zimowy grzaniec 19 sty 2020, 20:00 Rozgrzewa, poprawia humor, a nawet pomaga w walce z przeziębieniem – grzaniec to idealny napój na zimowe wieczory. Podpowiadamy, jakie trunki mogą stanowić jego bazę.
  • Dlaczego, po zjedzeniu sytego posiłku, mamy jeszcze miejsce na deser? 24 sty 2020, 16:00 Deser niewątpliwie jest zwieńczeniem posiłku. Niektórzy nie wyobrażają sobie, by nie przekąsić czegoś słodkiego po obiedzie. Jak to możliwe, że po obfitym posiłku mamy jeszcze miejsce na kawałek ciasta czy lody?
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 24 gru 2019, 12:31 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Dlaczego warto jeść ciepłe śniadania? 29 lis 2019, 10:39 Śniadanie – jedni nie wyjdą bez niego z domu, inni nie wyobrażają sobie, by zjeść cokolwiek przed południem. Jeśli jednak zaliczasz się do pierwszej grupy, sprawdź, dlaczego warto jeść ciepłe śniadania. Radzi Agnieszka Cegielska, autorka książek o zdrowym stylu życia.
  • Czy sok z selera pomaga schudnąć? 30 lis 2019, 19:01 Czy sok z selera pomaga schudnąć? To zależy przede wszystkim od tego, jaką dietę stosujemy. Dowiedz się więcej na temat właściwości i prozdrowotnego działania soku z selera oraz sprawdź, kiedy warto po niego sięgać.
  • Jak zrobić idealne, świąteczne pierniczki? 9 gru 2019, 10:54 W wielu polskich domach już na początku grudnia piecze się świąteczne pierniczki. To zabawa dla całej rodziny, która pomaga wprowadzić świąteczną atmosferę. Choć przygotowanie pierniczków wydaje się proste, nie zawsze kradną one podniebienia. Jak zrobić pierniki idealne?
  • Świąteczne dania w wersji fit. Daria Ładocha zdradza swoje triki 13 gru 2019, 18:31 W ciągu świąt potrafimy pochłonąć nawet o kilkanaście tysięcy kalorii więcej. Dla osób dbających o linię może to być szczególnie trudny czas. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować świąteczne dania w nieco odchudzonej wersji.
  • Goździki – właściwości lecznicze i zastosowanie 15 gru 2019, 19:39 Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, która kojarzy się nam ze świętami Bożego Narodzenia. To także skuteczny lek łagodzący objawy wielu schorzeń oraz sposób na redukcję niektórych, dość krępujących, dolegliwości np. nieprzyjemnego zapachu z ust. W jaki sposób korzystać...
  • Co potrafi imbir? O tym mogłeś nie wiedzieć 17 gru 2019, 19:32 Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego właściwości są nie do przecenienia. Ułatwia on trawienie, poprawia krążenie krwi i działa przeciwobrzękowo. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgać i to nie tylko zimą?