Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 93 tekstów

  • GIS ostrzega przed bakteriami w serze. Wycofano dwie partie produktu 13 wrz 2019, 18:28 Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach oraz jednej partii sera żółtego Rycki Edam w plastrach wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes.
  • Detoks alkaiczny – czy pozwala zdrowo schudnąć? 25 sie 2019, 13:13 Detoks, detoksykacja organizmu, dieta oczyszczająca – terminy te odmieniane są przez wszystkie przypadki, jednak w ostatnich latach równie modne stało się odkwaszanie organizmu. Czy detoks alkaliczny jest na naprawdę potrzebny? W jakim celu się go stosuje i czy pozwala...
  • Słony smak zdrowia 13 sie 2019, 13:25 Sól himalajska, sól jodowana, sól morska, sól niskosodowa, sól potasowa, sól kamienna – na rynku jest wiele rodzajów soli. Ale czy każda tak samo wspiera równowagę sodu i potasu, od której zależy nawodnienie, sprawny układ nerwowy i mięśniowy, oraz zdrowe serce? Równowaga...
  • Jak przyrządzić pizzę, żeby była zdrowsza? 25 sie 2019, 7:11 Zdrowa pizza – czy to w ogóle możliwe? Teoretycznie tak, choć pizza, nawet w zdrowej wersji, nie powinna przecież stanowić podstawy naszego jadłospisu. Tak naprawdę w zdrowej diecie jest miejsce także dla dań zaliczanych do fast foodów, ale pod warunkiem, że przygotujemy je...
  • Co jeść, gdy chorujesz na cukrzycę? 11 zasad 27 cze 2019, 11:06 Dieta w cukrzycy typu 2 jest podstawą leczenia. Niezależnie od stopnia zaawansowania choroby i rodzaju przyjmowanych leków.
  • Dieta strefowa – na czym polega jej sukces? 17 lip 2019, 17:45 Dieta strefowa, czyli Diet Zone jest popularną metodą odżywiania w Stanach Zjednoczonych już od wielu lat. W Polsce nie jest tak znana, jednak warto się jej przyjrzeć. Na czym polega i jakie korzyści zdrowotne niesie?
  • Święta, święta i po świętach, a spodnie się nie dopinają. Odkryj zalety jednodniowego postu 22 kwi 2019, 18:59 Jajka w majonezie, pieczone mięsa, sałatki, kiełbasy, mazurki i serniki... Większość z nas w święta totalnie sobie folguje. W efekcie ostatniego dnia świąt czujemy się ociężali, często też pojawiają się różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. A zaraz majówka i kolejna...
  • Dlaczego rabarbar jest taki kwaśny? Nie, to nie zasługa dużej ilości witaminy C 20 maj 2019, 16:39 Niektórzy twierdzą, że do ciasta z rabarbarem po prostu trzeba dorosnąć. Chociaż jego kwaśny smak na ogół przełamuje się słodkim, kruchym ciastem, kremem lub bezą, większość dzieci szerokim łukiem omija desery z rabarbarem. A szkoda, bo to kolorowe warzywo może być dobrym...
  • Jak odchudzić posiłki – 5 najprostszych zamienników 7 kwi 2019, 10:11 Coraz częściej zwracamy uwagę na to, ile kalorii mają spożywane przez nas posiłki. Rezygnujemy z tradycyjnych dań kuchni polskiej ze względu na ich wysoką kaloryczność oraz ciężkostrawność. Tak naprawdę, wcale nie musimy tego robić, bo wystarczy, że zastąpimy niektóre...
  • 15 kg do wakacji? Dietetyk: „Technicznie możliwe”. Więc gdzie jest haczyk? 4 kwi 2019, 7:07 Sezon bikini zbliża się wielkimi krokami. Dla wielu osób to ostatni moment, by zrealizować postanowienia noworoczne i na plaży faktycznie zadać szyku. Dobrze, że ocknęli się teraz, a nie w połowie czerwca. Lepiej jednak podejść do sprawy racjonalnie. Czym jest efekt jo-jo i...
  • 3 największe, śniadaniowe grzechy. Może dlatego nie chudniesz? 12 maj 2019, 15:57 Zdrowe śniadanie to podstawa udanego dnia. Niestety, często o tym zapominamy, co skutkuje nie tylko nadmiernym przybieraniem na wadze, ale także pogorszeniem samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia. Nieodpowiednio skomponowane śniadanie to wróg odchudzania, przyczyna ospałości,...
  • Co jeść na wiosnę? 29 kwi 2019, 8:10 Wiosna trwa w najlepsze, więc warto rozejrzeć się za tym, co ta pora roku może zaoferować naszemu podniebieniu i wybrać tak, aby było zdrowo i smacznie. Dzięki temu, że natura rodzi się do życia, nie powinno być to trudne.
  • Sery żółte dla zestresowanych 11 sie 2016, 7:26 Produkty mleczne to nie tylko źródło wapnia, ale także łatwo przyswajalnego magnezu. Szczególnie warto zwrócić uwagę na sery żółte, które dzięki swojemu wszechstronnemu wykorzystaniu i pysznemu smakowi, mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety w magnez.
  • Naukowcy z Yale: Ser uzależnia jak narkotyki. Wszystko przez jedną substancję 17 wrz 2017, 8:46 Ser żółty zawiera substancję chemiczną, która znajduje się w narkotykach, dlatego człowiek może uzależnić się od jedzenia tego produktu spożywczego – dowiedli naukowcy z Yale.
  • Ser żółty najlepszym źródłem wapnia 16 gru 2010, 12:06 Cztery plasterki sera żółtego zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Ser żółty jest pod tym względem znacznie gorszym źródłem wapnia - zawiera go nawet o 10 razy mniej niż jego biały "kuzyn".
  • Schab w sosie serowo-brokułowym 14 lip 2015, 15:33 Skład: 50dag schabu wieprzowego bez kości 1 brokuł 15 dag tartego sera żółtego 200ml śmietany 18% 1 nieduża cebula 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy nożem z...
  • Serowy zawrót głowy 27 cze 2016, 18:58 Polscy konsumenci rozsmakowali się w żółtych serach. Szukają na półkach zdrowych, bogatych w składniki odżywcze, świeżo krojonych produktów. Oczekiwaniom sprostała Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, w której ofercie znajdziemy szeroki wachlarz serów Serenada z innowacyjnymi...
  • Podróbki szynek i serów będą znakowane? 17 mar 2010, 14:18 Niemiecki rząd podjął intensywne starania, aby Komisja Europejska wydała nakaz znakowania wyrobów imitujących prawdziwe szynki oraz sery żółte.
  • Makaron z otrębami w sosie śmietanowo-brokułowym z kurczakiem 14 lip 2015, 15:39 Skład: 30 dag makaronu z otrębami 20 dag piersi z kurczaka 200ml śmietany 18% 7 dag tartego sera żółtego 1 średniej wielkości brokuł 1 nieduża cebulka 2 ząbki czosnku sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Brokuła...
  • Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną 22 maj 2015, 12:54 Składniki 1 kg ziemniaków; 2 jajka; 15 dag ostrego żółtego sera; 3-4 łyżki kaszy manny; sól, pieprz, oregano Dodatkowo: śmietana; kolorowy pieprz Wykonanie Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać starty ser,...
  • Hiszpanie będą uprawiać żółte kiwi 21 lip 2010, 13:00 W hiszpańskiej Galicji powstanie pierwsza w tym kraju plantacja owoców kiwi o żółtym miąższu. Hiszpania otrzymała już na nią dofinansowanie z unijnego programu promocji rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich - poinformował serwis fresh-market.pl.
  • Omlet jajeczny z warzywami i serem feta 26 mar 2015, 15:02 Skład 5 jajek 1/2 opakowania sera feta 2 dymki po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 4 frankfurterki 1 łyżka mąki orkiszowej 2 łyżki mleka sól, pieprz do smaku  1 łyżka masła 1 pomidor 1/2 szklanki tartego sera żółtego...
  • Ile kalorii ma ciasto francuskie? 18 mar 2019, 10:23 Ciasto francuskie cieszy się dużą popularną z dwóch powodów – ma szerokie zastosowanie i jest łatwe w przyrządzeniu. Pod warunkiem oczywiście, że wybierzemy gotowy produkt. A ten znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Z ciasta francuskiego możemy wyczarować smakowite dania...
  • Cholesterol w naszej diecie – bać się go czy nie? 4 mar 2019, 9:52 Stosowanie odpowiedniej diety jest pierwszym zaleceniem zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Celem leczenia dietetycznego jest obniżenie podwyższonych poziomów cholesterolu całkowitego (TC) oraz cholesterolu LDL, a przez to zmniejszenie...
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Pasta z awokado 12 mar 2015, 10:27 Składniki: 110 g dojrzałego 30 g serka kremowego naturalnego (u mnie Bieluch lekki) 65 g papryki czerwony 55 g papryki żółtej kilka listków świeżej bazylii kilka kropli soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu białego szczypta ostrej...
  • Jak poprawić żywienie dzieci? Radzi Robert Makłowicz 31 sie 2017, 13:27 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Robert Makłowicz...
  • Kwasy omega-3 – dlaczego są niezbędne w codziennej diecie? 27 sie 2018, 7:50 Kwasy omega-3 powinny być elementem codziennej diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Zdrowe kwasy DHA mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, a przede wszystkim mózgu. Niedobór, w przypadku dzieci, powoduje spadek koncentracji i osłabienie układu odpornościowego.
  • Jak przyrządzić szpinak, żeby był zdrowy 17 sty 2019, 12:21 Szpinak zawiera wiele naturalnych przeciwutleniaczy, w tym potrzebną naszemu sercu i oczom luteinę. Niestety, w trakcie gotowania czy smażenia sporo tej substancji ulega zniszczeniu. Uwaga, jest naukowo udowodniony sposób na odzyskanie luteiny ze szpinaku. Sprawdź!