Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 13 tekstów

  • Seler naciowy – właściwości prozdrowotne 9 paź 2018, 11:18 Selera naciowego możemy kupić właściwie w każdym sklepie warzywnym. Jest jędrny, chrupiący i ma soczysty, zielony kolor. Powszechnie wiadomo, że sprzyja odchudzaniu. Niestety, jego specyficzny smak i zapach wiele osób zniechęca. Dowiedz się, dlaczego warto jeść selera...
  • Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie 3 sie 2018, 7:41 Cukinia jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ponieważ nie ma charakterystycznego smaku, wydaje nam się, że nie ma też żadnych wartości odżywczych. Kojarzy nam się z popularnym daniem o nazwie leczo i dietami odchudzającymi. Tymczasem cukinia to bogate źródło wielu...
  • Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem 1 cze 2015, 16:02 Składniki (2 duże / 4 małe porcje): 1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży burak – około 250 – 300 g – pokrojony w kostkę 1/2...
  • Czy wiesz, że seler zawiera aż 86 cennych składników? 14 wrz 2011, 15:43 Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Przez starożytnych uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano, jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny.
  • Zupa krzepi! 20 paź 2009, 16:09 Zwłaszcza w słotny jesienny dzień. I niekoniecznie musi pełnić skromną rolę supportu, czyli dania wprowadzającego. Z powodzeniem może być także głównym bohaterem obiadowego menu.
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu 14 maj 2015, 12:16 Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy gryczanej 200 g twarogu jajko 1/2 białej części pora 1/2 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1/2 małej cukinii olej sól, pieprz, tymianek, bazylia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w osolonym...
  • Odżywczy koktajl 12 mar 2015, 15:22 Składniki: ¼ małego ananasa, ½ łodygi selera naciowego, 1 plaster ogórka, garść szpinaku, plaster limonki (obranej), 2 jabłka, ¼ dojrzałego avokado. Przygotowanie: Wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę lub wyciskarkę.
  • Sałatki idealne na lato 22 cze 2016, 10:37 Naszych najmłodszych już tylko kilka dni dzieli od ostatniego dzwonka i upragnionych…wakacji! A jak wakacje, to oczywiście wspaniała pogoda, relaks i dużo wolnego czasu. By spędzać go jak najwięcej na świeżym powietrzu,...
  • Risotto z kurkami 21 sty 2015, 14:32 Risotto z kurkami to jeden z wielu przepisów na risotto. Kurki możesz zamienić na inne grzyby lub na całkiem inny składnik.
  • Wielki comeback polskich ziół 17 kwi 2016, 20:00 Ostropest, siemię lniane, czystek. Trudno wymienić wszystkie ich zalety. Mają zbawienny wpływ na organizm. wprowadzając je na stałe do diety, wyświadczamy sobie wielką przysługę.
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Jesień może być gorąca 5 wrz 2011, 13:53 Niezależnie od tego czy lubi się jesień, czy nie, trzeba znać sposoby, by nie dać się zimnu. Krótkie i chłodne dni nie będą straszne, jeśli w domu czekać będzie na nas miska aromatycznej, rozgrzewającej zupy i inne rozgrzewające potrawy.
  • Jak i co jeść w upalne dni? 30 cze 2016, 16:26 Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni...