Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 42 tekstów

  • Planujesz dietę sokową? Najpierw trochę poczytaj 21 lut 2019, 9:18 Internet to nasze „okno na świat” także w kwestiach odchudzania i zdrowego odżywiania. Niestety nie wszystko, co z pozoru wydaje się idealne i zdrowe, jest takie w rzeczywistości. Przykładem może być dieta sokowa, która polecana jest jako najlepszy sposób na oczyszczenie...
  • Dieta 1000 kalorii pozwala sporo schudnąć. Jak uniknąć efektu jo-jo? 26 sty 2019, 7:29 Dieta 1000 kalorii jest jedną z najczęściej wybieranych diet. Sięga po nią wiele osób, usiłujących zrzucić zbędne kilogramy. Nie jest tak restrykcyjna jak niektóre równie popularne diety (np. dieta norweska czy kopenhaska), ale również może skończyć się efektem jo-jo. Jak do...
  • Dieta kapuściana – nawet 6 kg w 7 dni. Czy to możliwe? 7 lut 2019, 16:23 Dieta kapuściana jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych diet. Każdy o niej słyszał, a kto nie próbował, temu się się, że je się na niej wyłącznie zupę z kapusty. Otóż nie. Dowiedz się, na czym dokładnie polega dieta kapuściana i co znajduje się w jadłospisie. Jeśli jednak...
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Dieta kopenhaska – trwa tylko 13 dni i obiecuje utratę do 10 kg. Czy to możliwe? 21 sty 2019, 9:44 Dieta kopenhaska, podobnie jak dieta norweska czy dieta militarna, jest bardzo wymagająca i restrykcyjna. Choć trwa zaledwie 13 dni, obiecuje utratę nawet 10 kg. Czy to możliwe, żeby w tak krótkim czasie aż tak bardzo schudnąć? Czy należy spodziewać się efektu jo-jo jak w...
  • 7 najlepszych (i zdrowych) metod na poprawę trawienia 4 sty 2019, 8:40 Odchudzanie może być łatwe i przyjemne. Czasem kluczem do sukcesu nie jest wcale restrykcyjna dieta, a znalezienie sposobu na podkręcenie metabolizmu. Poznaj najlepsze, naturalne metody poprawiające trawienie, wprowadź je do swojej codziennej rutyny i obserwuj, co będzie się...
  • Dieta norweska, czyli 10 kg w 14 dni. Czy to możliwe? 19 sty 2019, 12:26 Dieta norweska trwa 14 dni, a jej jadłospis opiera się głównie na jajkach i grejpfrutach. Odchudzanie tą metodą wymaga dużej samodyscypliny oraz zrezygnowania z aktywności fizycznej, jednak wiele osób decyduje się na nią ze względu na efekt – 10 kg mniej. Czy to możliwe?...
  • Seler naciowy – właściwości prozdrowotne 9 paź 2018, 11:18 Selera naciowego możemy kupić właściwie w każdym sklepie warzywnym. Jest jędrny, chrupiący i ma soczysty, zielony kolor. Powszechnie wiadomo, że sprzyja odchudzaniu. Niestety, jego specyficzny smak i zapach wiele osób zniechęca. Dowiedz się, dlaczego warto jeść selera...
  • Pomagają w przygotowaniu zdrowych, szybkich i prostych dań. Niektóre wymyślili Polacy! 10 paź 2018, 20:00 Małe urządzenia AGD, miksery, blendery ręczne, blendery kielichowe, sokowirówki, wyciskarki wolnoobrotowe, wolnowary to mali sprzymierzeńcy. Skąd się wzięły i co można nimi wyczarować żeby było szybko i zdrowo?
  • Składniki odżywcze, których potrzebują kości 12 lis 2018, 21:26 Osteoporoza kojarzy nam się głównie z osobami w podeszłym wieku i teoretycznie słusznie – w miarę procesu starzenia się nasze gości stają się coraz mniej wytrzymałe, dochodzi do demineralizacji, a każdy, nawet najdrobniejszy uraz może skończyć się złamaniem. Ale... tak nie...
  • Tajemnica zdrowej diety? Seler 3 lut 2015, 19:17 Seler należy do warzyw najmniej kalorycznych. Posiada dużo pożytecznych właściwości m.in. wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, ale również pomaga leczyć stawy i nadciśnienie. Jednak to nie wszystko. Jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i dodaje smaku...
  • Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem 1 cze 2015, 16:02 Składniki (2 duże / 4 małe porcje): 1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży burak – około 250 – 300 g – pokrojony w kostkę 1/2...
  • Czy wiesz, że seler zawiera aż 86 cennych składników? 14 wrz 2011, 15:43 Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Przez starożytnych uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano, jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny.
  • Chcesz schudnąć? Jedz seler! 23 kwi 2012, 12:21 Jeśli chcesz szybko i zdrowo stracić na wadze, włącz do swojej diety dużą ilość selera. Efekt gwarantowany.
  • Na kłopoty z pamięcią - seler 24 lis 2010, 12:05 Seler powinien stać się stałym elementem diety osób skarżących się na kłopoty z pamięcią i nadmierną senność. Okazuje się, że zawarta w nim luteina redukuje liczbę cytokin wytwarzanych przez nieneuronalne komórki centralnego układu nerwowego. To one właśnie odpowiadają m.in....
  • Zupa krzepi! 20 paź 2009, 16:09 Zwłaszcza w słotny jesienny dzień. I niekoniecznie musi pełnić skromną rolę supportu, czyli dania wprowadzającego. Z powodzeniem może być także głównym bohaterem obiadowego menu.
  • Warzywa na ciepło z kaszą 12 mar 2015, 15:17 Składniki: 1 kalafior, 3 cebule, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, szklanka mrożonego zielonego groszku, 2 łyżki przyprawy curry, sól, czarny pieprz do smaku, ok. 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw, 3 czubate łyżki mąki...
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu 14 maj 2015, 12:16 Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy gryczanej 200 g twarogu jajko 1/2 białej części pora 1/2 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1/2 małej cukinii olej sól, pieprz, tymianek, bazylia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w osolonym...
  • Odżywczy koktajl 12 mar 2015, 15:22 Składniki: ¼ małego ananasa, ½ łodygi selera naciowego, 1 plaster ogórka, garść szpinaku, plaster limonki (obranej), 2 jabłka, ¼ dojrzałego avokado. Przygotowanie: Wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę lub wyciskarkę.
  • Sałatki idealne na lato 22 cze 2016, 10:37 Naszych najmłodszych już tylko kilka dni dzieli od ostatniego dzwonka i upragnionych…wakacji! A jak wakacje, to oczywiście wspaniała pogoda, relaks i dużo wolnego czasu. By spędzać go jak najwięcej na świeżym powietrzu,...
  • Wiosenna zupa według Beaty Pawlikowskiej 20 maj 2016, 16:41 Podróżniczka gotuje zgodnie z filozofią pięciu przemian. Przekonuje, że to wcale nie jest trudne. Wystarczy dodawać składniki w określonej kolejności. Oto jej przepis na zupę z groszkiem i kukurydzą.
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Risotto z kurkami 21 sty 2015, 14:32 Risotto z kurkami to jeden z wielu przepisów na risotto. Kurki możesz zamienić na inne grzyby lub na całkiem inny składnik.
  • Zupa chińska 31 sty 2015, 14:57 Skład 50 dag łopatki wieprzowej bez kości 1 cebula 3 marchewki 1 papryka czerwona 2 pietruszki 1/2 selera 1 por szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1/2 szklanki grzybów Mun sól, pieprz do smaku 3...
  • Krupnik 5 mar 2015, 14:10 Skład 3 udka kurczaka 3 skrzydełka drobiowe 15 dag surowej kaszy jęczmiennej 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula kilka ziemniaków (około 5) 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego...
  • Mrożenie owoców i warzyw 8 wrz 2015, 11:16 Lato powoli dobiega końca. Tym samym kończy się także sezon na wiele owoców i warzyw, np. maliny, jeżyny, truskawki, jagody, bób i inne. Nie znaczy to jednak, że musimy pożegnać się z ulubionymi owocami czy warzywami aż do przyszłego roku. Co prawda obecnie, nawet zimą, w...
  • Wielki comeback polskich ziół 17 kwi 2016, 20:00 Ostropest, siemię lniane, czystek. Trudno wymienić wszystkie ich zalety. Mają zbawienny wpływ na organizm. wprowadzając je na stałe do diety, wyświadczamy sobie wielką przysługę.
  • Szef kuchni Twister poleca: Golonka, danie dla cierpliwych 4 kwi 2017, 16:25 Sposobów podawania golonki jest wiele, w zależności od regionu, np. w Beskidach na golonce przyrządza się kwaśnicę. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim golonkę najczęściej dusi się w piwie.
  • Jesień może być gorąca 5 wrz 2011, 13:53 Niezależnie od tego czy lubi się jesień, czy nie, trzeba znać sposoby, by nie dać się zimnu. Krótkie i chłodne dni nie będą straszne, jeśli w domu czekać będzie na nas miska aromatycznej, rozgrzewającej zupy i inne rozgrzewające potrawy.
  • Pijcie sok z buraków. Poprawicie krążenie krwi i unikniecie demencji 7 lut 2012, 8:32 Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku.