Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 31 tekstów

  • Słońce i limonka? Przepis na bolesne poparzenie skóry 9 maj 2018, 10:48 Słońce i limonka wyjątkowo się nie lubią, choć my sami chętnie korzystamy z tego połączenia, pijąc latem napoje i drinki z dodatkiem soku z cytrusów. Naukowcy ostrzegają jednak, że sok z limonki w kontakcie ze słońcem może powodować ciężkie poparzenie skóry i blizny.
  • Tajemnica zdrowej diety? Seler 3 lut 2015, 19:17 Seler należy do warzyw najmniej kalorycznych. Posiada dużo pożytecznych właściwości m.in. wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, ale również pomaga leczyć stawy i nadciśnienie. Jednak to nie wszystko. Jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i dodaje smaku...
  • Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem 1 cze 2015, 16:02 Składniki (2 duże / 4 małe porcje): 1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży burak – około 250 – 300 g – pokrojony w kostkę 1/2...
  • Czy wiesz, że seler zawiera aż 86 cennych składników? 14 wrz 2011, 15:43 Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Przez starożytnych uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano, jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny.
  • Chcesz schudnąć? Jedz seler! 23 kwi 2012, 12:21 Jeśli chcesz szybko i zdrowo stracić na wadze, włącz do swojej diety dużą ilość selera. Efekt gwarantowany.
  • Na kłopoty z pamięcią - seler 24 lis 2010, 12:05 Seler powinien stać się stałym elementem diety osób skarżących się na kłopoty z pamięcią i nadmierną senność. Okazuje się, że zawarta w nim luteina redukuje liczbę cytokin wytwarzanych przez nieneuronalne komórki centralnego układu nerwowego. To one właśnie odpowiadają m.in....
  • Zupa krzepi! 20 paź 2009, 16:09 Zwłaszcza w słotny jesienny dzień. I niekoniecznie musi pełnić skromną rolę supportu, czyli dania wprowadzającego. Z powodzeniem może być także głównym bohaterem obiadowego menu.
  • Warzywa na ciepło z kaszą 12 mar 2015, 15:17 Składniki: 1 kalafior, 3 cebule, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, szklanka mrożonego zielonego groszku, 2 łyżki przyprawy curry, sól, czarny pieprz do smaku, ok. 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw, 3 czubate łyżki mąki...
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu 14 maj 2015, 12:16 Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy gryczanej 200 g twarogu jajko 1/2 białej części pora 1/2 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1/2 małej cukinii olej sól, pieprz, tymianek, bazylia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w osolonym...
  • Odżywczy koktajl 12 mar 2015, 15:22 Składniki: ¼ małego ananasa, ½ łodygi selera naciowego, 1 plaster ogórka, garść szpinaku, plaster limonki (obranej), 2 jabłka, ¼ dojrzałego avokado. Przygotowanie: Wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę lub wyciskarkę.
  • Sałatki idealne na lato 22 cze 2016, 10:37 Naszych najmłodszych już tylko kilka dni dzieli od ostatniego dzwonka i upragnionych…wakacji! A jak wakacje, to oczywiście wspaniała pogoda, relaks i dużo wolnego czasu. By spędzać go jak najwięcej na świeżym powietrzu,...
  • Wiosenna zupa według Beaty Pawlikowskiej 20 maj 2016, 16:41 Podróżniczka gotuje zgodnie z filozofią pięciu przemian. Przekonuje, że to wcale nie jest trudne. Wystarczy dodawać składniki w określonej kolejności. Oto jej przepis na zupę z groszkiem i kukurydzą.
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Risotto z kurkami 21 sty 2015, 14:32 Risotto z kurkami to jeden z wielu przepisów na risotto. Kurki możesz zamienić na inne grzyby lub na całkiem inny składnik.
  • Zupa chińska 31 sty 2015, 14:57 Skład 50 dag łopatki wieprzowej bez kości 1 cebula 3 marchewki 1 papryka czerwona 2 pietruszki 1/2 selera 1 por szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1/2 szklanki grzybów Mun sól, pieprz do smaku 3...
  • Krupnik 5 mar 2015, 14:10 Skład 3 udka kurczaka 3 skrzydełka drobiowe 15 dag surowej kaszy jęczmiennej 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula kilka ziemniaków (około 5) 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego...
  • Mrożenie owoców i warzyw 8 wrz 2015, 11:16 Lato powoli dobiega końca. Tym samym kończy się także sezon na wiele owoców i warzyw, np. maliny, jeżyny, truskawki, jagody, bób i inne. Nie znaczy to jednak, że musimy pożegnać się z ulubionymi owocami czy warzywami aż do przyszłego roku. Co prawda obecnie, nawet zimą, w...
  • Wielki comeback polskich ziół 17 kwi 2016, 20:00 Ostropest, siemię lniane, czystek. Trudno wymienić wszystkie ich zalety. Mają zbawienny wpływ na organizm. wprowadzając je na stałe do diety, wyświadczamy sobie wielką przysługę.
  • Szef kuchni Twister poleca: Golonka, danie dla cierpliwych 4 kwi 2017, 16:25 Sposobów podawania golonki jest wiele, w zależności od regionu, np. w Beskidach na golonce przyrządza się kwaśnicę. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim golonkę najczęściej dusi się w piwie.
  • Jesień może być gorąca 5 wrz 2011, 13:53 Niezależnie od tego czy lubi się jesień, czy nie, trzeba znać sposoby, by nie dać się zimnu. Krótkie i chłodne dni nie będą straszne, jeśli w domu czekać będzie na nas miska aromatycznej, rozgrzewającej zupy i inne rozgrzewające potrawy.
  • Pijcie sok z buraków. Poprawicie krążenie krwi i unikniecie demencji 7 lut 2012, 8:32 Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku.
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Jak i co jeść w upalne dni? 30 cze 2016, 16:26 Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni...
  • Wiosenny detoks w 5 krokach 13 kwi 2017, 12:36 Chcesz nabrać energii, lepiej się poczuć i schudnąć kilka zbędnych kilogramów? Detoks to idealne rozwiązanie dla Ciebie! Podpowiadamy, jak bezboleśnie i przy pomocy pięciu prostych kroków go przeprowadzić.
  • Czosnek zamiast Viagry 26 sty 2010, 8:09 Zamiast faszerować się Viagrą i wysyłać powolutku swoją wątrobę na tamten świat można spróbować poprawić swoje łóżkowe możliwości naturalnymi sposobami. Okazuje się, że nie jest to aż takie trudne - czasem ząbek czosnku potrafi zdziałać cuda.
  • Sok z buraków chroni mózg przed demencją 3 lis 2010, 13:18 Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku - informuje specjalistyczne pismo "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".
  • Seniorze - pamiętaj o burakach 1 kwi 2011, 13:01 Regularne jedzenie buraków lub picie soku z tych warzyw zwiększa przepływ krwi przez mózg u osób starszych - wynika z najnowszych badań. Buraki swoje właściwości zawdzięczają wysokiemu stężeniu azotanów znajdujących się w nich - azotany rozszerzają naczynia krwionośne i...
  • Warto jeść zupę 6 lip 2011, 11:01 Jeśli chcemy, by wszystkie witaminy jakie znajdują się w podawanych na ciepło warzywach trafiły do naszego organizmu, powinniśmy w naszym jadłospisie znaleźć miejsce na zupę.
  • Lubisz solić? Pamiętaj o potasie 12 lip 2011, 15:24 O tym czy sól jest szkodliwa decyduje nie tylko zbyt duże jej spożycie. Dla zdrowia bardziej niekorzystne jest, gdy na duże spożycie soli nakłada się mała zawartość potasu w diecie - sugerują badania opublikowane przez "Archives of Internal Medicine".