Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 26 tekstów

  • 5 naturalnych i tanich probiotyków, po które warto regularnie sięgać 28 kwi 2019, 12:28 Po probiotyki sięgamy nie tylko w czasie kuracji antybiotykowej. Okazują się one także pomocne podczas zatruć pokarmowych, grypy żołądkowej, grzybicy układu pokarmowego oraz przy nawracających infekcjach, które są spowodowane osłabieniem naturalnej odporności organizmu. Czy...
  • Dlaczego warto jeść kefir? 5 rewelacyjnych właściwości 16 maj 2019, 7:17 Kefir ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jeśli sięgają po niego codziennie, np. na śniadanie lub na kolację, inni nawet sklepowe półki omijają szerokim łukiem. Fakt, kefir ma specyficzny smak, który nie każdemu może odpowiadać, jednak ma bardzo korzystny wpływ na...
  • Ludzie bili się o nią w Lidlu. Nic dziwnego. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma ten rarytas 24 maj 2019, 13:16 Kapusta jest bardzo popularnym warzywem, które w Polsce można kupić przez cały rok. Sięgamy po nią bardzo chętnie, ponieważ jest tania i można wykorzystać ją na wiele sposobów. Na jej bazie powstała nawet dieta kapuściana, która cieszy się ogromną popularnością. Zalet jedzenia...
  • Jak schudnąć po trzydziestce? 10 skutecznych sposobów 18 kwi 2019, 13:55 Nawet jeśli przez całe byłaś szczupła, w okolicy trzydziestki możesz zauważyć, że twoja figura zaczyna się zmieniać.To normalne zjawisko, ponieważ wraz z wiekiem metabolizm zaczyna spowalniać. To też oznacza, że zgubienie zbędnych kilogramów (jeśli są) jest znacznie...
  • Odporność na talerzu 6 sty 2019, 20:00 Kolejna infekcja? Winny może być twój styl życia, w tym sposób odżywiania. To, co jemy, może wpływać na odporność organizmu.
  • Bakterie jelitowe mogą wpływać na ryzyko otyłości 28 lut 2019, 18:44 Furorę robią ostatnio w świecie naukowym odkrycia dotyczące mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita. Wiele wskazuje na to, że odgrywają one istotną rolę w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała. Innymi słowy - zaburzenia stanu mikrobioty jelitowej zwiększają ryzyko nadwagi i...
  • Jelita, odporność i zły nastrój 10 mar 2019, 20:00 Chociaż ich głównym zadaniem jest trawienie pokarmów, badania wciąż pokazują, że jelita pełnią znacznie więcej funkcji. Mikroflora jelitowa wpływa na metabolizm, odporność i... nastrój.
  • Czy probiotyki sprzyjają odchudzaniu? 7 gru 2018, 11:55 Powszechnie wiadomo, że probiotyki są ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i mogą chronić przed poważnymi chorobami. Wiadomo też, że zdrowa flora bakteryjna jest ważna dla dobrej przemiany materii. Pytanie...
  • Probiotyki nie tylko przy antybiotyku. One potrafią zdziałać cuda 18 maj 2018, 12:38 Probiotyki kojarzą nam się głównie z antybiotykoterapią i nic dziwnego – lekarze zawsze przypominają, by podczas brania antybiotyku spożywać probiotyki w formie kapsułek lub jogurty czy kefiry. Warto jednak regularnie jeść żywność probiotyczną, ponieważ ma bardzo dobry wpływ...
  • Masz te objawy? Możesz potrzebować probiotyków 5 lis 2018, 10:32 W jelitach każdego z nas znajduje się całe mnóstwo bakterii. Są to tzw. dobre bakterie, które tworzą florę jelitową. To w trosce o nie w czasie antybiotykoterapii przyjmujemy osłonowo probiotyki. Jakie objawy daje wyjałowienie organizmu i zaburzenia równowagi we florze jelitowej?
  • Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone? 30 lip 2018, 11:47 Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy zdecydowanie częściej. Sprawdź, dlaczego warto...
  • Co należy jeść w trakcie leczenia antybiotykami? 10 lip 2018, 10:31 Leczenie antybiotykami jest konieczne, gdy dojdzie do infekcji bakteryjnej. Ponieważ kuracja ma na celu zwalczenie niebezpiecznych bakterii, które zaatakowały nasz organizm, może dojść także do zniszczenia dobrej flory bakteryjnej, która ma akurat bardzo dobry wpływ na...
  • Jabłko chroni przed rakiem 26 sty 2010, 10:59 Z najnowszych badań duńskich naukowców wynika, że jabłko jest ważnym składnikiem przyczyniającym się do zdrowej pracy jelit. Owoc pomaga zachować odpowiednią florę bakteryjną w organizmie, a także może zmniejszać ryzyko zachorowań na raka – pisze "La Stampa".
  • Kolor warzyw ma znaczenie. Ten podkręci metabolizm 3 kwi 2018, 17:00 Nie od dziś wiadomo, że zdrowa, zbilansowana dieta powinna w dużej mierze składać się ze świeżych warzyw. Są one bogate w witaminy i mikroelementy. Chcąc schudnąć, powinniśmy wybierać te z dużą zawartością błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit. Okazuje się, że nie...
  • Produkty, które chronią przed rakiem. Masz je w lodówce? 13 kwi 2018, 8:48 Powszechnie wiadomo, że stronienie od używek, regularna aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie mogą zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. Na szczęście zmiana stylu życia i nawyków żywieniowych jest bardzo prosta. Zacznij od diety. Oto, co powinno znaleźć się w...
  • Nadmiar białka w diecie – co powinno zaniepokoić? 4 cze 2018, 10:45 Białko w codziennej diecie jest niezbędne, ponieważ buduje mięśnie, wchodzi w skład komórek naszego ciała, włosów i paznokci. Wiadomo, że dieta wysokobiałkowa sprzyja odchudzaniu i jest często praktykowana przez sportowców. Czym jednak grozi spożywanie białka w nadmiarze?
  • 5 najlepszych sposobów na wzdęcia 25 lip 2018, 14:19 Nieprzyjemne wzdęcie może pojawić się zupełnie nieoczekiwanie. Jeszcze przed chwilą było wszystko w porządku, a teraz z trudem można zapiąć spodnie. Dyskomfort to jedno. Czasem ból utrudnia normalne funkcjonowanie. Jak poradzić sobie ze wzdęciami? Istnieje kilka skutecznych...
  • Dlaczego warto codziennie jeść jednego banana? 20 wrz 2018, 11:47 Banany możemy bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym. To zdecydowanie jedne z najpopularniejszych owoców, choć nie rosną w naszym kraju. Łatwo je przechowywać i można bez problemu spakować je do torby czy szkolnego plecaka. Są idealną przekąską w ciągu dnia. A jaki...
  • 10 prostych sposobów na rozregulowaną gospodarkę hormonalną 21 paź 2018, 20:52 Problemy ze snem, zaburzenia miesiączkowania, spadek libido, przyrost masy ciała, stany depresyjne, zmiany skórne, zaburzenia trawienia... Kto z nas nie zmagał się nigdy z tymi dolegliwościami? Winny może być brak równowagi hormonalnej.
  • Gdy brzuch żyje własnym życiem 28 paź 2018, 20:00 Dolegliwości trawienne potrafią spędzić sen z powiek. Szczególnie gdy pojawiają się notorycznie. Jak z nimi walczyć i – co ważniejsze! – jak im zapobiegać?
  • Jak zapobiec wzdęciom? 28 paź 2018, 19:47 Uporczywe wzdęcia potrafią spędzić sen z powiek. Nic dziwnego – nagromadzone w jelitach gazy powodują silny dyskomfort, nieprzyjemne odgłosy dobiegające z brzucha i rozpieranie tak silne, że trudno zapiąć spodnie. Jak zapobiegać wzdęciom i gazom? Ogromne znaczenie mają nasze...
  • Dlaczego warto jeść wątróbkę? 7 lis 2018, 12:30 Gotowana czy smażona wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni jedzą ją regularnie, inni na samą myśl dostają torsji. Ci, którzy chcieliby spróbować, ale wciąż się wahają, powinni dowiedzieć się, jakie korzyści dla zdrowia niesie jedzenie wątróbki.
  • Cukrzyca nie pyta o wiek. Ale o styl życia – już tak 18 lis 2018, 20:00 Może powoli rozwijać się latami, a my długo bagatelizujemy jej objawy. Cukrzyca typu 2. jest powszechnym problemem, ale to nie oznacza, że nie można się przed nią uchronić.
  • Dieta antynowotworowa istnieje 25 lis 2018, 20:00 Nasza dieta ma ogromny wpływ na to, czy w naszym organizmie rozwinie się nowotwór. Istnieje całe mnóstwo pokarmów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
  • 7 dobrych nawyków, które mogą przedłużyć życie 29 lis 2018, 8:37 Każdy z nas chciałby żyć możliwe jak najdłużej. Niestety, każdego dnia podejmujemy szereg wyborów, które raczej zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci. Dowiedz się, co powinieneś zmienić tu i teraz, by dożyć późnej starości.
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.