Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 23 tekstów

  • Jak przyrządzić pizzę, żeby była zdrowsza? 25 sie 2019, 7:11 Zdrowa pizza – czy to w ogóle możliwe? Teoretycznie tak, choć pizza, nawet w zdrowej wersji, nie powinna przecież stanowić podstawy naszego jadłospisu. Tak naprawdę w zdrowej diecie jest miejsce także dla dań zaliczanych do fast foodów, ale pod warunkiem, że przygotujemy je...
  • Nietypowe produkty, które nadają się na grilla 25 kwi 2019, 11:19 Grillowanie nie może się odbyć bez kilku produktów – kiełbasy, karkówki i kaszanki. To kilka rzeczy, które najchętniej grillujemy. Wegetarianie często sięgają natomiast po ryby i warzywa. Okazuje się, że to nie wszystkie produkty spożywcze, które możemy wrzucić na ruszt....
  • Kasza jaglana z pieczarkami z "parmezanem" z migdałów 29 maj 2015, 13:28 Kasza jaglana z pieczarkami, posypana parmezanem... z migdałów. Nasza inwencja to sposób podania, który sprawia, że danie nabiera wykwintnego charakteru. Niezwykle szybkie w przygotowaniu i sycące - świetny przepis na potrawę z kaszy jaglanej dla całej rodziny. Ulubione danie...
  • Trzęsienie ziemi we Włoszech uderzyło w producentów parmezanu 14 cze 2012, 11:07 Wielomilionowe straty producentów dwóch słynnych włoskich serów, Parmigiano Reggiano, czyli parmezanu i Grana Padano - to jeden z najpoważniejszych ekonomicznych skutków majowego trzęsienia ziemi w regionie Emilia-Romania.
  • Kopytka dyniowe z grzybami 21 sty 2015, 14:37 Kopytka dyniowe ze świeżymi grzybami to coś pysznego, ale poza sezonem, możecie podać je również z sosem pomidorowym, masłem i szałwią lub nawet samą oliwą smakową.
  • Warstwami jesień się zaczyna... 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • Grillowany łosoś z puree z topinamburu 21 sty 2015, 14:18 Składniki: 400g filetu z łososia ze skórą 250g topinamburu 2 garści rzeżuchy łyżka startego parmezanu łyżka płatków migdałowych sok z połowy cytryny łyżka masła 50ml śmietany 30% oliwa 2 ząbki czosnku sól pieprz kiełki do...
  • Lasagne warzywna z cheddarem 21 sty 2015, 14:44 Lasagne warzywna to zupełnie nowa odsłona najbardziej znanej lasagne bolognese. Jest lżejsza i wegetariańska.
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Szpinak, to brzmi dumnie! 1 wrz 2009, 10:45 Jest apetyczny, ozdobny i wszechstronnie kulinarnie utalentowany. Niech się wstydzą przedszkolne kucharki, które pozbawiły kilka roczników rodaków przyjemności obcowania z tym cudem.
  • Włoska kuchnia wyrusza na... podbój kosmosu 5 cze 2012, 5:19 Lasagne, warzywa zapiekane w parmezanie, risotto z sosem pesto, smażone bakłażany i tiramisu - te przysmaki włoskiej kuchni przygotowuje dla astronautów z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znany kucharz z okolic Turynu Davide Scabin. - Po raz pierwszy oryginalna włoska kuchnia...
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Smak prawdziwych Włoch na naszym talerzu – nowy Sos Carbonara Italia WINIARY 9 cze 2016, 9:23 Kuchnia włoska - pełna świeżych składników i aromatycznych serów inspiruje nas do odkrywania wyjątkowych smaków rodem ze słonecznych Włoch. Nic dziwnego! Polacy uwielbiają potrawy z makaronem, a tych zdecydowanie nie brakuje...
  • Ot to Pęczotto! 20 sty 2015, 19:30 Uwielbiam risotto. Ten subtelny, rozpływający się w ustach smak masła, sera, wina.. do tego fenkuł, albo podgrzybki.. czy jesteście już w stanie wyższego łechtania zmysłów jak ja?
  • Risotto z kurkami 21 sty 2015, 14:32 Risotto z kurkami to jeden z wielu przepisów na risotto. Kurki możesz zamienić na inne grzyby lub na całkiem inny składnik.
  • Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem 1 cze 2015, 16:02 Składniki (2 duże / 4 małe porcje): 1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży burak – około 250 – 300 g – pokrojony w kostkę 1/2...
  • Gordon Ramsay nigdy nie zje w tym miejscu. „Nie ma k*** mowy, żebym to zrobił!” 12 kwi 2018, 17:31 Znany z popularnych programów telewizyjnych szef kuchni Gordon Ramsay przestrzegł wszystkich podróżnych, by nigdy nie jedli w samolotach. Zrobił to oczywiście w swoim, dość wulgarnym stylu, a jego wypowiedź dla portalu Refinery29 wyszukał portal WP Kuchnia.
  • Ania biega: Jak polubić brokuł... Pappardelle z zielonymi różyczkami 26 mar 2015, 15:30 Brokułu nie lubiłam programowo. Od kilkunastu lat, kiedy to na jakiejś wystawnej imprezie podano go we wcieleniu tak paskudnym, że jeszcze długo wzdragało mnie na sam widok. Z czasem wstręt przemogłam i zdarzało mi się przyswajać brokuł – ale w wersji maksymalnie...
  • Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla 16 cze 2016, 11:31 Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem...
  • Kuchnia molekularna podbija świat 19 gru 2009, 7:10 Kuskus z kalafiora, tapioka z szynki iberyjskiej i sferyfikowane oliwki - takie specjały można znaleźć w menu restauracji El Bulli w Hiszpanii. El Bulli serwuje kuchnię molekularną i robi to na tyle dobrze, że od czterech lat wygrywa prestiżowy ranking San Pellegrino w którym...
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Wigilijna kolacja we Włoszech - ryby i warzywa 24 gru 2011, 11:10 Włoska kolacja w Wigilię składa się głównie z ryb, owoców morza i warzyw. Wielu pracujących do ostatniej chwili Włochów zjada uroczysty posiłek 24 grudnia w restauracjach, które w roku kryzysu oferują uczty w przystępnych cenach.
  • Posiłek mistrzów. To powinieneś jeść, jeśli uprawiasz sport 24 wrz 2015, 7:30 Dla aktywnej, uprawiającej sport osoby właściwa dieta powinna stać się kolejną dyscypliną. Odpowiednio dobrane produkty, ich jakość, ilość oraz sposób przygotowania posiłku mają ogromny wpływ na kondycję i wydajność organizmu.