Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 564 tekstów

  • Jak uniknąć raka? Poznaj sposoby na zmniejszenie ryzyka nowotworu 4 lis 2015, 8:51 Wędliny i produkty mięsne dołączyły do tak niebezpiecznych substancji jak alkohol, papierosy, azbest czy arsen. Przynajmniej według Światowej Organizacji Zdrowia. I co teraz zrobią mięsożercy?
  • Białko wydłuża życie 3 gru 2009, 8:04 To nie ilość pochłanianych kalorii, lecz to ile białka dostarczamy organizmowi decyduje o długości naszego życia - odkryli naukowcy z Institute of Healthy Ageing przy University College London. Dotychczas uważano, że gwarantem długowieczności jest niedojadanie - teraz okazuje...
  • Koniec wojny bananowej 3 gru 2009, 13:18 Unia Europejska oraz kraje Ameryki Łacińskiej podpiszą w piątek 4 grudnia wstępne porozumienie, które zakończy trwający od 16 lat spór o unijny reżim importu bananów.
  • "Żywność to atut Polski" 7 gru 2009, 21:42 Ponad 200 produktów spożywczych uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Ich producenci otrzymali certyfikaty z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Do tej pory znak przyznano w sumie ponad 600 wyrobom.
  • Jaja soborowe, czyli co jedzą święci 28 gru 2009, 16:54 Perliczkę św. Franciszka, pierożki Pawła II, skwarki św. Łucji, gołębie a'la Marcin V, langustę w sosie na sposób Piusa V, zająca z rusztu św. Klemensa, tort św. Klary i jaja soborowe - przepisy na takie specjały można znaleźć w nietypowej książce kucharskiej "Kuchnia świętych...
  • Lżejsi, piękniejsi i... bardziej wydajni 30 kwi 2010, 15:32 Złe odżywianie może złamać karierę zawodową. Takie wnioski nasuwają się po opublikowaniu wyników badania „"Chitinin Extra. Lżej w pracy", pierwszego tego typu badania w Polsce, z których wynika, że prawie 70 proc. Polaków jest zdania, że szczupła sylwetka pomaga w...
  • Jedz tłuszcz - będziesz zdrowy 12 maj 2010, 11:06 Kokosy, łososie i wołowina pochodząca od krów karmionych trawą - to produkty żywnościowe, które powinniśmy jeść, aby poprawić stan swojego zdrowia. Amerykańscy dietetycy alarmują, że produkty te mają niewiele wspólnego z tzw. piramidą żywieniową, która dla większości...
  • Astma i hamburgery 3 cze 2010, 14:15 Dzieci na diecie śródziemnomorskiej obarczone są niższym ryzykiem zachorowania na astmę niż ich rówieśnicy jedzący hamburgery wynika z najnowszych badań opublikowanych w miesięczniku Thorax.
  • Piramida żywieniowa do wymiany 8 cze 2010, 12:02 Naukowcy z mediolańskiego uniwersytetu Bicocca chcą zrewolucjonizować klasyczną piramidę żywienia. Fundamentem pozostaje bez zmian, im wyżej tym ciekawiej.
  • Sok z cytryny na komary, herbatka imbirowa na chorobę lokomocyjną 5 lip 2010, 12:49 Wakacje to okres wyjazdów - często wyruszamy w miejsca oddalone od cywilizacji i takich jej dobrodziejstw jak np. apteki. Co jednak zrobić gdy gdzieś, w leśnej głuszy zaczną nas męczyć gorączka, ból głowy, albo wygrzewając się na słońcu doznamy udaru? Okazuje się, że nie...
  • Ekstrakt z brzoskwiń lekarstwem na raka 8 lip 2010, 11:20 W starożytnych Chinach brzoskwinie otaczano czcią i uważano je za symbol długowieczności. Dziś aż tak nie szanujemy brzoskwiń - a szkoda, bo okazuje się, że dzięki ich jedzeniu możemy uniknąć osteoporozy, nerwicy, a nawet raka.
  • Orzechy nerkowca chronią przed cukrzycą 15 lip 2010, 13:43 Orzechy nerkowca mogą pomóc w profilaktyce cukrzycy typu 2 - potwierdzają badania naukowców z Kanady i Kamerunu, o których informuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".
  • Sok z wiśni lekiem na bezsenność 17 lip 2010, 13:38 Codzienne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Medicinal Food". Naukowcy podejrzewają, że swoje korzystne działanie wiśnie mogą częściowo zawdzięczać zawartości melatoniny, naturalnego...
  • Likopenowy napój – nowa broń w walce z rakiem 14 wrz 2010, 11:09 Pierwszy na świecie napój zawierający skoncentrowany likopen zostanie zaprezentowany w dniach 13-16 września w Poznaniu podczas tegorocznych targów Polagra-Food.
  • Kenia zaleje rynek kawą 16 wrz 2010, 15:00 Kenijscy naukowcy z Coffee Research Foundation (CRF) po 20 latach badań stworzyli nową odmianę kawy. Krzew kawowy o nazwie Batian jest odporny na dwie najgroźniejsze dla kawowych upraw choroby - informuje "Rzeczpospolita".
  • 2 kilogramy w 3 jabłka 30 wrz 2010, 12:00 Największe jabłka wielkoowocowej odmiany Ligol ważą ponad 70 dekagramów. Trzy takie jabłka ważą dwa kilogramy.
  • Na chorobę nam ta dieta! 21 paź 2010, 14:20 Za oknem mamy już oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. Wraz z nimi rośnie zagrożenie ze strony bakterii i wirusów. Wtedy z pomocą może przyjść nam dieta. O prawidłowym odżywianiu, wzmocniającym naszą odporność i chroniącym nas przed...
  • Stworzono melona, który pozostaje świeży przez 45 dni 21 paź 2010, 14:43 Grupie meksykańskich genetyków udało się stworzyć melona miodowego, który zachowuje świeżość przez 45 dni, jest bardziej aromatyczny, a jego miąższ twardszy - ogłosił w czwartek ośrodek badawczy w Meksyku.
  • Ostra zima cieszy... producentów win lodowych 4 gru 2010, 16:45 Oprócz miłośników sportów zimowych mrozy w Czechach ucieszyły niektórych morawskich winiarzy. Ostra zima sprzyja bowiem produkcji wina lodowego - słodkiego deserowego trunku, wyrabianego z zamarzniętych winogron.
  • Magda Gessler nagrodzona za promocję polskich produktów 16 gru 2010, 21:08 Około 100 produktów spożywczych z 35 firm uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikaty wręczył firmom w czwartek wieczorem minister rolnictwa Marek Sawicki. Wcześniej znak otrzymało ponad 1000 produktów z 66 firm. Dyplom od ministra dostała też felietonistka "Wprost" Magda...
  • Chipsy na odchudzanie? 4 lut 2011, 13:41 Czy można schudnąć jedząc słodzone i słone przekąski, czyli tzw. śmieciowe jedzenie, zdecydowanie odradzane przez dietetyków? Okazuje się, że tak. Co więcej, taka dieta może nawet doprowadzić do poprawy wskaźników zdrowotnych, takich jak poziom złego cholesterolu.
  • Chipsy obniżają iloraz inteligencji 10 lut 2011, 11:32 Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie - wynika z pracy opublikowanej w piśmie "Journal of Epidemiology and Community Health". Zdaniem autorów pracy - naukowców z...
  • Błonnik wydłuża życie 15 lut 2011, 8:59 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych - wynika z pracy, którą zamieszcza internetowe wydanie pisma "Archives of Internal Medicine". Błonnik jest jadalną częścią...
  • WHO: uwaga na żywność z Japonii 21 mar 2011, 9:44 Rzecznik Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ocenił , że wykrycie podwyższonego poziomu radioaktywności w żywności w następstwie kryzysu nuklearnego w Japonii jest poważniejszym problemem, niż się wcześniej wydawało. - Oczywiście jest to poważna sytuacja - stwierdził rzecznik...
  • Walka z otyłością młodzieży kuleje 2 cze 2011, 13:19 Kampanie walki z otyłością młodzieży są źle zaprojektowane, nie wykorzystują aktualnej wiedzy psychologicznej i w dodatku nie za dobrze wiadomo czy działają - naukowcy z SWPS sprawdzili polskie programy promujące zdrowe odżywianie.
  • Dzieci tyją. Ratujmy je 3 cze 2011, 11:47 Dzieci tyją w zastraszającym tempie. Zamiast gry w piłkę i wycieczek rowerowych, wola gry komputerowe i oglądanie TV.
  • Nie odstawiaj węglowodanów! 14 cze 2011, 15:20 Najmodniejsze diety ostatnich lat to diety wysokobiałkowe, ale nie wolno zapominać, że ludzki organizm potrzebuje również węglowodanów
  • Lubisz solić? Pamiętaj o potasie 12 lip 2011, 15:24 O tym czy sól jest szkodliwa decyduje nie tylko zbyt duże jej spożycie. Dla zdrowia bardziej niekorzystne jest, gdy na duże spożycie soli nakłada się mała zawartość potasu w diecie - sugerują badania opublikowane przez "Archives of Internal Medicine".
  • Jedz zdrowo na surowo! 7 wrz 2011, 15:27 Coraz częściej mówi się o zdrowej diecie opartej na surowych, nieprzetworzonych produktach. Witarianizm i hasło: "jeśli możesz zjeść coś na surowo – zrób to!" staje się kluczem do utrzymania zdrowia i spowolnienie procesów starzenia.
  • Dieta śródziemnomorska może zapobiegać depresji 29 wrz 2011, 10:45 Według hiszpańskich naukowców dieta śródziemnomorska, uważana za czynnik chroniący przed chorobami serca i rakiem, może pomóc w także zapobieganiu depresji.