Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 185 tekstów

  • Arbuz zamiast viagry? 27 maj 2010, 15:31 Arbuz może podobnie działać na libido mężczyzn jak viagra - odkryli naukowcy z Texas A&M University. Kierujący badaniami dr Patil mówi, że arbuz nie może być określany odpowiednikiem viagry, wpływa jednak korzystnie i - co warte podkreślenia - w sposób naturalny na układ...
  • Zamień schabowego na soję i sezam 28 maj 2010, 15:35 Chcesz żyć długo i zdrowo? Zamień tradycyjnego schabowego z kapustą na soję, grzyby shiitake, imbir i ser tofu - czyli innymi słowy przenieś się z Polski do Azji. Okazuje się, że kuchnia azjatycka jest nie tylko niezwykle lekkostrawna, ale działa również przeciwbólowo, obniża...
  • Czy wiesz, jak działa owies? 21 wrz 2011, 9:57 Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka.
  • Suszone śliwki na zdrowe kości 19 cze 2015, 9:46 Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy (International Symposium on Nutritional Aspects of Osteoporosis) wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych.
  • Jak uniknąć raka? Poznaj sposoby na zmniejszenie ryzyka nowotworu 4 lis 2015, 8:51 Wędliny i produkty mięsne dołączyły do tak niebezpiecznych substancji jak alkohol, papierosy, azbest czy arsen. Przynajmniej według Światowej Organizacji Zdrowia. I co teraz zrobią mięsożercy?
  • Sposób na wiosenny detoks 15 kwi 2015, 8:03 Wiosenny detoks nie musi oznaczać rygorystycznej diety. Wystarczy zastąpić kawę i herbatę wodą, a do codziennego jadłospisu wprowadzić posiłki bogate w witaminy i substancje mineralne. Codziennie należy jeść zwłaszcza takie warzywa, jak papryka, natka pietruszki, kalafior,...
  • Czas na fito(r)ewolucję! 12 mar 2015, 14:46 Jeśli Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana, nietrudno dostarczyć organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje. Jednakże, menstruacja, menopauza, ciąża, wahania poziomu hormonów wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na pewne kluczowe składniki odżywcze.
  • Czym karmić nasze dzieci? 25 kwi 2015, 8:35 Prawidłowe żywienie dziecka, począwszy od pierwszych dni na świecie, ma ogromne znaczenie i wpływ na jego rozwój fizyczny i umysłowy. Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojej pociechy, co powinno się przekładać na zapewnienie mu właściwego odżywiania. Niestety rodzice...
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Produkty, które chronią przed rakiem. Masz je w lodówce? 13 kwi 2018, 8:48 Powszechnie wiadomo, że stronienie od używek, regularna aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie mogą zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. Na szczęście zmiana stylu życia i nawyków żywieniowych jest bardzo prosta. Zacznij od diety. Oto, co powinno znaleźć się w...
  • Najlepsze jabłko na świecie 12 lis 2009, 11:29 Od kiedy ktoś zasugerował, że jedzenie jednego jabłka dziennie może uchronić nas przed wizytami u lekarzy, ich popularność niesamowicie wzrosła. Jedynym problemem owego owocu jest fakt, że już po kilku dniach zaczyna tracić on swoją błyszczącą skórkę i chrupiący miąższ. Jak...
  • Ziemniaki na zdrowie 17 lut 2010, 11:31 Błędne jest mniemanie, że ziemniaki są tuczące i eliminowanie ich z codziennego jadłospisu. W bombę kaloryczną zmieniają się dopiero wówczas, gdy polewamy je zawiesistymi sosami i to ich trzeba się wystrzegać. Oczywiście także ziemniaki należy jeść z umiarem.
  • Czekolada uchroni przed udarem mózgu 3 mar 2010, 12:34 Znaleziono środek, który zmniejsza ryzyko udaru mózgu! Jest świetnie znany i powszechnie lubiany- to czekolada.
  • Twój przyjaciel ziemniak 5 maj 2010, 9:49 Okazuje się, że ziemniaki są nie tylko tanie i powszechnie dostępne, ale również niezwykle zdrowe. W dodatku mitem jest stwierdzenie, że ziemniaki są tuczące. Wystarczy po prostu nie smażyć ich w tłuszczu - a frytki zastąpić ziemniaczaną sałatką lub zapiekanką warzywną.
  • Najzdrowsze zboże świata 27 sie 2010, 17:17 Niegdyś orkisz był pożywieniem gladiatorów. W średniowieczu jego zdrowotne właściwości zachwalała św. Hildegarda z Bingen. Dziś zboże powraca z zapomnienia, bo jest doskonałym lekarstwem na współczesne choroby.
  • Czosnek zamiast viagry? 28 wrz 2010, 13:53 Dobra wiadomość dla panów, borykających się z zaburzeniami erekcji. By zwiększyć swoje możliwości seksualne nie trzeba brać viagry, wystarczy czosnek.
  • Nie ma jak kapusta 3 sty 2011, 12:33 Badania specjalistów z Politechniki Gdańskiej potwierdziły ludową mądrość, że kapusta to bardzo zdrowe warzywo - pisze "Fakt".
  • Pszczół coraz mniej, miód coraz droższy 5 kwi 2011, 15:09 Na rynku może być mniej miodu, co wiąże się ze wzrostem jego cen. Wszystko z tego powodu, że pszczoły są dziesiątkowane przez choroby, które powodują wymieranie całych rodzin. Zagraża to także produkcji roślinnej, bo może zabraknąć owadów do zapylania roślin. Do wzrostu cen...
  • Guarana – dodaje energii i wspomaga odchudzanie 22 cze 2011, 16:19 Gdy jesteśmy zmęczeni i chcemy schudnąć, możemy wspomagać się preparatami z guaraną. Pamiętajmy jednak, że to nie zastąpi zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych.
  • Truskawki na zdrowie 6 lip 2011, 11:16 Dobra wiadomość dla amatorów truskawek - słodkie owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów i cukrzycy u osób sięgających po te owoce.
  • Czekolada chroni przed... słońcem 14 sie 2011, 7:00 Jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym - uważają badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval. Kanadyjskie media podały, że wkrótce zaczną się testy, które mają potwierdzić tę tezę.
  • Pracujesz w biurze? Pij wino 31 sie 2011, 15:30 Osoby prowadzące siedzący tryb życia powinny wzbogacić swoją dietę o... czerwone wino. Alkohol ten zawiera bowiem resweratrol - polifenol, który pomaga zapobiegać negatywnym skutkom spędzania większości dnia w pozycji siedzącej.
  • Jak walczyć z wilczym głodem? 13 wrz 2011, 15:42 Każdy, kto chociaż raz się odchudzał doskonale zna to uczucie – straszny niepohamowany apetyt na wszystko, czego jeść nie można. Jak sobie poradzić z głodem, które jest jednym z najczęstszych powodów zaprzestania stosowania się do zaleceń dietetyka? Wbrew pozorom nie...
  • PSL: jedzcie tłusto. Ekspert: lepiej nie 16 wrz 2011, 7:53 Polskie Stronnictwo Ludowe chce namówić Polaków do jedzenia tłustych posiłków. Ludowcy zaprosili do Sejmu przedstawicieli stowarzyszenia Optymalni, którzy przekonywali: jedzmy tłusto, bo to zdrowe. Eksperci ostrzegają: to niebezpieczne.
  • Weganie - uważajcie na serca 14 paź 2011, 15:12 Weganie, czyli osoby unikające jedzenia mięsa oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, narażone są na ryzyko powstawania zakrzepów, miażdżycy oraz stwardnienia tętnic, które z kolei mogą prowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Dzieje się tak wtedy, gdy dieta weganina...
  • Pszczoły wymierają, miodu nie będzie? 9 lis 2011, 11:04 Przyczyną masowego wymierania pszczół są chemiczne środki ochrony roślin z grupy neonikotynoidów - twierdzą nowosądeccy pszczelarze powołując się na badania francuskich naukowców. Bartnicy domagają się zakazu stosowania tych pestycydów w Polsce.
  • Partie suplementu diety Bodymax wycofane z obrotu 21 gru 2011, 10:14 Z powodu możliwości zanieczyszczenia bardzo małymi drobinami żelaza dwóch partii suplementu diety Bodymax jego dystrybutor na polskim rynku, firma Axellus Sp. z o. o., wycofał je z obrotu - poinformował dyrektor zarządzający firmy Marek Nowakowski.
  • Pij sok z malin. Na zdrowie 15 lut 2012, 14:15 Katar, stan podgorączkowy, bóle głowy i gardła? To mogą być pierwsze objawy przeziębienia. W takich chwilach warto mieć w domowej spiżarni naturalny sok z malin.
  • Głoduj, będziesz żył dłużej 19 mar 2012, 13:19 Oczyszczająca głodówka stosowana co drugi dzień poprawia pracę mózgu i serca, pomaga w odchudzaniu oraz wydłuża życia. Do takich wniosków doszli amerykańscy uczeni.
  • Marchew - na zdrowie 3 kwi 2012, 14:08 Marchew jest dzisiaj tak popularnym warzywem, że mało kto zastanawia się nad tym skąd pochodzi i kiedy na dobre weszła do naszej kuchni. Tymczasem, chociaż znana jest już od starożytności, na dobre zagościła na naszych stołach dopiero w XVI w. Jej najpopularniejsze odmiany to...