Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 203 tekstów

  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 9 mar 2019, 10:12 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • 9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie 25 mar 2019, 20:46 Antyoksydanty, nazywane także przeciwutleniaczami, to cudowne związki, które w dużych ilościach znajdują się głównie w przeróżnych warzywach i owocach. Ich właściwości prozdrowotne są cenione przez lekarzy na całym świecie. Potrafią zdziałać cuda. Nie wierzysz?
  • Najlepsze jabłko na świecie 12 lis 2009, 11:29 Od kiedy ktoś zasugerował, że jedzenie jednego jabłka dziennie może uchronić nas przed wizytami u lekarzy, ich popularność niesamowicie wzrosła. Jedynym problemem owego owocu jest fakt, że już po kilku dniach zaczyna tracić on swoją błyszczącą skórkę i chrupiący miąższ. Jak...
  • Ziemniaki na zdrowie 17 lut 2010, 11:31 Błędne jest mniemanie, że ziemniaki są tuczące i eliminowanie ich z codziennego jadłospisu. W bombę kaloryczną zmieniają się dopiero wówczas, gdy polewamy je zawiesistymi sosami i to ich trzeba się wystrzegać. Oczywiście także ziemniaki należy jeść z umiarem.
  • Czekolada uchroni przed udarem mózgu 3 mar 2010, 12:34 Znaleziono środek, który zmniejsza ryzyko udaru mózgu! Jest świetnie znany i powszechnie lubiany- to czekolada.
  • Twój przyjaciel ziemniak 5 maj 2010, 9:49 Okazuje się, że ziemniaki są nie tylko tanie i powszechnie dostępne, ale również niezwykle zdrowe. W dodatku mitem jest stwierdzenie, że ziemniaki są tuczące. Wystarczy po prostu nie smażyć ich w tłuszczu - a frytki zastąpić ziemniaczaną sałatką lub zapiekanką warzywną.
  • Najzdrowsze zboże świata 27 sie 2010, 17:17 Niegdyś orkisz był pożywieniem gladiatorów. W średniowieczu jego zdrowotne właściwości zachwalała św. Hildegarda z Bingen. Dziś zboże powraca z zapomnienia, bo jest doskonałym lekarstwem na współczesne choroby.
  • Czosnek zamiast viagry? 28 wrz 2010, 13:53 Dobra wiadomość dla panów, borykających się z zaburzeniami erekcji. By zwiększyć swoje możliwości seksualne nie trzeba brać viagry, wystarczy czosnek.
  • Nie ma jak kapusta 3 sty 2011, 12:33 Badania specjalistów z Politechniki Gdańskiej potwierdziły ludową mądrość, że kapusta to bardzo zdrowe warzywo - pisze "Fakt".
  • Pszczół coraz mniej, miód coraz droższy 5 kwi 2011, 15:09 Na rynku może być mniej miodu, co wiąże się ze wzrostem jego cen. Wszystko z tego powodu, że pszczoły są dziesiątkowane przez choroby, które powodują wymieranie całych rodzin. Zagraża to także produkcji roślinnej, bo może zabraknąć owadów do zapylania roślin. Do wzrostu cen...
  • Guarana – dodaje energii i wspomaga odchudzanie 22 cze 2011, 16:19 Gdy jesteśmy zmęczeni i chcemy schudnąć, możemy wspomagać się preparatami z guaraną. Pamiętajmy jednak, że to nie zastąpi zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych.
  • Truskawki na zdrowie 6 lip 2011, 11:16 Dobra wiadomość dla amatorów truskawek - słodkie owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów i cukrzycy u osób sięgających po te owoce.
  • Czekolada chroni przed... słońcem 14 sie 2011, 7:00 Jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym - uważają badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval. Kanadyjskie media podały, że wkrótce zaczną się testy, które mają potwierdzić tę tezę.
  • Pracujesz w biurze? Pij wino 31 sie 2011, 15:30 Osoby prowadzące siedzący tryb życia powinny wzbogacić swoją dietę o... czerwone wino. Alkohol ten zawiera bowiem resweratrol - polifenol, który pomaga zapobiegać negatywnym skutkom spędzania większości dnia w pozycji siedzącej.
  • Jak walczyć z wilczym głodem? 13 wrz 2011, 15:42 Każdy, kto chociaż raz się odchudzał doskonale zna to uczucie – straszny niepohamowany apetyt na wszystko, czego jeść nie można. Jak sobie poradzić z głodem, które jest jednym z najczęstszych powodów zaprzestania stosowania się do zaleceń dietetyka? Wbrew pozorom nie...
  • PSL: jedzcie tłusto. Ekspert: lepiej nie 16 wrz 2011, 7:53 Polskie Stronnictwo Ludowe chce namówić Polaków do jedzenia tłustych posiłków. Ludowcy zaprosili do Sejmu przedstawicieli stowarzyszenia Optymalni, którzy przekonywali: jedzmy tłusto, bo to zdrowe. Eksperci ostrzegają: to niebezpieczne.
  • Weganie - uważajcie na serca 14 paź 2011, 15:12 Weganie, czyli osoby unikające jedzenia mięsa oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, narażone są na ryzyko powstawania zakrzepów, miażdżycy oraz stwardnienia tętnic, które z kolei mogą prowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Dzieje się tak wtedy, gdy dieta weganina...
  • Pszczoły wymierają, miodu nie będzie? 9 lis 2011, 11:04 Przyczyną masowego wymierania pszczół są chemiczne środki ochrony roślin z grupy neonikotynoidów - twierdzą nowosądeccy pszczelarze powołując się na badania francuskich naukowców. Bartnicy domagają się zakazu stosowania tych pestycydów w Polsce.
  • Partie suplementu diety Bodymax wycofane z obrotu 21 gru 2011, 10:14 Z powodu możliwości zanieczyszczenia bardzo małymi drobinami żelaza dwóch partii suplementu diety Bodymax jego dystrybutor na polskim rynku, firma Axellus Sp. z o. o., wycofał je z obrotu - poinformował dyrektor zarządzający firmy Marek Nowakowski.
  • Pij sok z malin. Na zdrowie 15 lut 2012, 14:15 Katar, stan podgorączkowy, bóle głowy i gardła? To mogą być pierwsze objawy przeziębienia. W takich chwilach warto mieć w domowej spiżarni naturalny sok z malin.
  • Głoduj, będziesz żył dłużej 19 mar 2012, 13:19 Oczyszczająca głodówka stosowana co drugi dzień poprawia pracę mózgu i serca, pomaga w odchudzaniu oraz wydłuża życia. Do takich wniosków doszli amerykańscy uczeni.
  • Marchew - na zdrowie 3 kwi 2012, 14:08 Marchew jest dzisiaj tak popularnym warzywem, że mało kto zastanawia się nad tym skąd pochodzi i kiedy na dobre weszła do naszej kuchni. Tymczasem, chociaż znana jest już od starożytności, na dobre zagościła na naszych stołach dopiero w XVI w. Jej najpopularniejsze odmiany to...
  • Cynamon wyleczy trądzik i przyspieszy odchudzanie 11 kwi 2012, 12:31 Żucie gumy cynamonowej pobudza procesy kognitywne i sprzyja pracy naszego mózgu - wynika z badań. Cynamon wspomaga także pamięć, odżywia skórę i ułatwia odchudzanie.
  • Zioła w kuchni. Na zdrowie! 25 kwi 2012, 14:09 Coraz więcej mówi się o tym, że każda kuchnia powinna pachnieć ziołami. Najlepiej nie suszonymi i sproszkowanymi, ale świeżymi, hodowanymi na kuchennym parapecie. Ciągle słyszymy o pietruszce, szczypiorku, bazylii czy estragonie, ale czy naprawdę wiemy, jakich składników nam...
  • Zachowaj młodość – schrup marchewkę 18 maj 2012, 9:33 Francuzki uważają, marchewka to najtańszy i jednocześnie najtańszy kosmetyk. Mają rację!
  • Śmiercionośne bakterie mogą czaić się w zmywarce 17 kwi 2018, 10:42 Zmywarkę do naczyń można dziś znaleźć właściwie w każdym domu. Ten cudowny wynalazek pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Zamiast stać nad zlewem i myć naczynia, urządzenie robi to za ciebie. Są jednak pewne minusy. Naukowcy odkryli, że w zmywarkach mogą znajdować się groźne...
  • Nietypowe produkty, w których znajdziesz kwasy omega-3 25 maj 2018, 8:38 Kwasy omega-3 to zdecydowanie jedne z najzdrowszych tłuszczów, jakie występują. Mają korzystny wpływ na pracę całego organizmu i świetnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Znajdziemy je głównie w rybach. A co, jeśli ktoś ich nie lubi? Oto kilka nietypowych produktów,...
  • Niepokojące objawy niedoboru witaminy D u dzieci 26 maj 2018, 7:21 Witamina D jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy naszego organizmu. W ostatnich latach mówi się o niej coraz więcej i to nie bez powodu – niedobór witaminy D grozi poważnymi problemami ze zdrowiem, szczególnie u dzieci. Jakimi dokładnie, wyjaśnia dr Bartosz Pawlikowski,...
  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów 26 lip 2018, 6:30 Marchewki to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych warzyw. Jako składnik włoszczyzny, znajduje się w niemal wszystkich zupach i rybie po grecku. Jako warzywo niskokaloryczne, pełni rolę zdrowej przekąski w diecie odchudzającej. Jednak marchewki mają dużo więcej właściwości....