Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 185 tekstów

  • Nie daj się zimie. Pij sok z aloesu 28 gru 2011, 14:46 Aloes był znany i ceniony już 4 tysiące lat temu. Jego sok zalecano na schorzenia pokarmowe, na wzmocnienie układu oddechowego i odpornościowego. Był też polecany jako preparat łagodzący podrażnienia i regenerujący skórę.
  • Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu 2 cze 2016, 13:05 Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia kondycję fizyczną, reguluje metabolizm. Sprawdź, jak jeszcze możesz pomóc swojemu organizmowi, jedząc wołowinę.
  • Abstynenci chorują częściej niż osoby pijące umiarkowanie? 13 cze 2018, 9:37 Alkohol szkodzi zdrowiu – wie o tym każdy z nas. Najnowsze badania dowodzą jednak, że abstynenci częściej niż osoby, które piją umiarkowanie cierpią z powodu problemów ze zdrowiem psychicznym.
  • Kobiety w ciąży powinny jeść ryby 4 maj 2010, 11:04 Uzupełnienie diety witaminą D podczas ciąży jest korzystne zarówno dla przyszłej matki, jak i dziecka, zapobiega przedwczesnym porodom i infekcjom - poinformowali naukowcy z USA podczas spotkania Związku Pediatrów w Vancouver (Kanada). W latach 50. i 60. sądzono, że witamina D...
  • Witamina B-12 i wegetarianizm 20 paź 2009, 18:01 Witamina B12 jest niezbędna do tworzenia i prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek, buduje odporność i wspomaga leczenie chorób degeneracyjnych – nowotworów, artretyzmu, stwardnienia rozsianego. Jest stosowana przy leczeniu chorób umysłowych i nerwowych. Wzmacnia poziom...
  • Żywność modyfikowana genetycznie jest nie w smak Europejczykom 6 paź 2010, 15:34 Ponad milion Europejczyków podpisało się pod petycją do Komisji Europejskiej w sprawie wprowadzenia zakazu upraw roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) na terenie Unii Europejskiej do momentu usprawnienia systemu ich autoryzacji i kontroli. Podpisy pod petycją zbierają od pół...
  • Miód - bakteriobójczy afrodyzjak 4 paź 2011, 17:02 Miód ma właściwości bakteriobójcze, podnosi naszą odporność i wzmacnia organizm. Pobudza też apetyt i jest... afrodyzjakiem. Co ciekawe, inaczej niż w przypadku innych słodkich produktów żywnościowych, nasza kulinarna przygoda z miodem nie musi kończyć się nadwagą.
  • Idzie zima - sięgnij po czosnek niedźwiedzi 8 lis 2011, 13:48 Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie zdrowotne właściwości zwykłego czosnku, jednak jego smak i zapach są delikatniejsze. Warto więc sięgnąć po tę roślinę w sezonie jesiennych przeziębień - czosnek zabija bowiem bakterie i wzmacnia odporność organizmu. Doprawiając potrawy...
  • Cebula na zakrzepy żylne! 16 lip 2012, 13:10 O zaletach cebuli można pisać długo. Wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo, niszczy robaki, ma zbawienny wpływ na skórę. Jej walory powinni też docenić chorzy na miażdżycę.
  • Kwasy omega-3 – dlaczego są niezbędne w codziennej diecie? 27 sie 2018, 7:50 Kwasy omega-3 powinny być elementem codziennej diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Zdrowe kwasy DHA mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, a przede wszystkim mózgu. Niedobór, w przypadku dzieci, powoduje spadek koncentracji i osłabienie układu odpornościowego.
  • Dieta nastolatków. Co warto o niej wiedzieć? 16 cze 2016, 16:37 Według badań, liczba nastolatków, którzy zmagają się z nadwagą lub otyłością zmniejsza się wraz z wiekiem[1] – im są starsi, tym rzadziej dotyka ich ten problem. Mimo to jest jednak wiele aspektów sposobu żywienia młodzieży,...
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Czarny bez - czyli jak nie dać się wirusom 27 mar 2015, 15:20 "W marcu, jak w garncu" - pogoda w tym okresie bywa kapryśna i nie raz odczuliśmy to na własnej skórze. Lekarze apelują, że przełom zimy i wiosny to okres wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, których przyczyną są wirusy....
  • Ile cukru w cukrze – biały, brązowy, a może...? 15 kwi 2016, 14:18 Cukier krzepi. Ale i tuczy. Dlatego często zastępujemy go miodem, stewią, syropami. Czy zawsze wychodzi nam to na zdrowie?
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Długie śniadanie pod gołym niebem 14 cze 2016, 15:28 Piękna pogoda sprzyja leniwym porankom aż do południa. Rozsiadamy się wygodnie na tarasie czy ogrodzie, ładując baterie na cały dzień. Zanim grill się zarumieni, zanim przyjdzie czas na pierwsze obowiązki dnia, przedłużamy sobie...
  • Jak wspierać rozwój przedszkolaka? Kilka podstawowych zasad do zapamiętania 24 sie 2018, 14:01 Dziecko w wieku przedszkolnym wymaga szczególnej troski. A to dlatego, że na ogół właśnie w tym wieku po raz pierwszy ma styczność z większą grupą dzieci i łatwiej łapie różne infekcje. To też czas intensywnego rozwoju różnych umiejętności – społecznych, psychicznych i...
  • Przeziębienie? Zwalcz je czosnkiem i cebulą 23 gru 2011, 9:29 Składniki pożywienia, które zjadamy na co dzień, mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Odpowiedni dobrane posiłki mogą pomóc uniknąć nam drobnych infekcji organizmu. Warto sięgnąć po naturalne produkty, aby uchronić się przed przeziębieniem.
  • Chłodniki warzywne to doskonałe orzeźwienie w upalne dni 8 sie 2015, 12:43 Lato sprzyja odchudzaniu i zdrowemu odżywianiu. Potrawy z warzyw są niskokaloryczne, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a jednocześnie wspaniale orzeźwiają. W upalne dni najlepiej sprawdzają się chłodniki, czyli zupy na zimno, które dodatkowo nawadniają...
  • Dieta antynowotworowa istnieje 25 lis 2018, 20:00 Nasza dieta ma ogromny wpływ na to, czy w naszym organizmie rozwinie się nowotwór. Istnieje całe mnóstwo pokarmów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
  • Masz alergię? Jedz grzyby 12 mar 2010, 13:08 O grzybach pisało się dotąd w najlepszym razie, że nie mają żadnej wartości odżywczej, są ciężkostrawne, a swoją wysoką pozycję w świecie kulinariów zawdzięczają wyjątkowym walorom smakowym. Zaliczano je nawet do silnych alergenów. Tymczasem nadszarpniętą reputację grzybów...
  • Jak z "morza diet" wyłowić tę najlepszą? 24 sty 2011, 14:06 Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
  • Chcesz wychować geniusza? Postaw na dietę 25 sie 2018, 10:37 Każdy rodzic chciałby, żeby jego dziecko było ponadprzeciętnie inteligentne, wybitnie uzdolnione, miało jakiś nietypowy talent lub chociaż szybko się uczyło i nabywało nowe umiejętności. Oczywiście, geny to jedno, ale ogromne znaczenie ma także... codzienna dieta.
  • 5 częstych niedoborów, które mogą wystąpić u większości z nas 3 sty 2019, 11:02 Niedobory składników odżywczych mogą wystąpić u każdego, kto nieprawidłowo się odżywia, prowadzi stresujący tryb życia, cierpi na zaburzenia wchłaniania lub przyjmuje niektóre leki. Dowiedz się, z jakimi niedoborami zmagamy się najczęściej.
  • Jarzębina nie tylko na korale 22 paź 2010, 14:17 Choć zerwane z drzewa są gorzkie i cierpkie, mogą posłużyć nie tylko, jako jesienna ozdoba kuchni. Owoce jarzębiny są doskonałym lekarstwem. Można z nich też wyczarować przetwory, nalewki i wina.
  • Ten sok chroni przed rakiem. Pijemy go bardzo rzadko 9 kwi 2018, 15:24 Sok ze świeżego ananasa jest bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Idealne sprawdza się jako baza do koktajli, ale można nim także nacierać mięso przed pieczeniem. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po sok z ananasa?
  • Niedobór witaminy A niekorzystnie wpływa na wzrok 28 maj 2018, 10:37 Niedobór witaminy A (retinolu) może spowodować poważne problemy ze zdrowiem. A to dlatego, że witamina ta bierze udział w wielu istotnych procesach, zachodzących w naszym organizmie. Sprawdź, jakie funkcje pełni witamina A, czym charakteryzuje się jej niedobór i w jakich...
  • Niedobór selenu ma poważny wpływ na zdrowie. W jakich produktach się znajduje? 23 lip 2018, 14:55 Selen jest bardzo ważnym pierwiastkiem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Niewiele osób zastanawia się, jakie funkcje pełni i dlaczego jest nam tak bardzo potrzebny. Niedobór selenu może więc być dla niektórych zaskoczeniem. Sprawdź, w jakich produktach...
  • Naturalnie, że leczymy 19 sie 2018, 20:00 Gdy lekarze rozkładają ręce, chorym na hashimoto przychodzi z pomocą medycyna niekonwencjonalna.
  • Młodzi, szczupli, chorzy 7 paź 2018, 20:00 Wysoki cholesterol kojarzony jest głównie z osobami starszymi, ale często odkrywa się go u 30-latków.