Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 399 tekstów

  • Drożeje masło. W górę pójdą też ceny serów i jogurtów 29 sie 2018, 13:21 Eksperci rynku żywności ostrzegają, że znów szykują się duże wzrosty cen masła. Kostka może wkrótce kosztować powyżej 7 złotych.
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Mozzarella z Italii niezbyt świeża i niezbyt włoska 5 lut 2010, 11:32 Co trzecia mozzarella we Włoszech nie została wyprodukowana wyłącznie ze świeżego mleka. Okazuje się, że ser produkowany jest z zamrożonego zsiadłego mleka z Polski, Litwy, Węgier i Niemiec.
  • Czy karmienie piersią pozwala schudnąć? 7 paź 2019, 16:39 Karmienie piersią dziecka do 12. miesiąca życia ma wiele zalet. Mleko matki zawiera niezbędne witaminy, tłuszcze i białka, które są potrzebne do wzmacniania układu odpornościowego, zdrowego rozwoju i wzrostu. Mamy również czerpią korzyści z karmienia piersią swoich dzieci.
  • Kilogram sera za... 1280 dolarów 22 wrz 2012, 8:43 W Wielkiej Brytanii po raz kolejny ogłoszono ranking najdroższych serów na świecie. Na pierwszym miejscu znalazł się produkowany z oślego mleka serbski ser Pule. Kosztuje 795 funtów za kilogram (ok. 1280 dolarów).
  • Są nowe prognozy ws. cen żywności. Co potanieje najbardziej? 4 kwi 2018, 7:16 Jak informuje w środę dziennik „Rzeczpospolita”, nadchodzi chwila wytchnienia po podwyżkach cen z 2017 roku. Do końca czerwca potanieć mają między innymi jaja (o 21 procent) oraz mleko (o 8 procent).
  • Jeśli płatki zbożowe - to tylko niskosłodzone 18 sty 2011, 13:45 "Pij mleko - będziesz wielki" - to hasło znają już chyba nie tylko wszystkie dzieci, ale również wszyscy dorośli. Aby jednak wielkość nie oznaczała rosnącego brzucha ważne jest to, co w mleku pływa. Jeśli chcemy by nasze dzieci odżywiały się zdrowo i nie opychały się zanadto...
  • Polacy polubili kawy o smaku dyni i piernika 10 gru 2014, 10:48 W chłodne dni bywalcy kawiarni chętniej niż latem sięgają po kawy słodkie i smakowe. Od kilku lat hitem jesiennego menu są kawy o smaku piernika i dyni. Miłośnicy kawy polubili także słodkie kawy z dodatkiem karmelu, miodu i syropu orzechowego. Tego typu napoje kawowe można...
  • Zależy ci na zdrowiu? Dodaj ten produkt do zupy zamiast śmietany lub masła 31 lip 2019, 9:34 Kozi ser nie jest tak popularny, jak zwykły, biały z krowiego mleka. Co dziwne, bo jest mniej uczulający. Właściwości prozdrowotne koziego serca wciąż są niedoceniane, a wiele osób obawia się jego smaku. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do diety.
  • Tłuszcz na brzuchu? Zobacz co jeść, by go nie było 7 lut 2012, 8:54 Awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, bulgur i mleko czekoladowe to najlepsi sprzymierzeńcy w walce z dużym brzuchem.
  • Masz duży brzuch? Jedz borówki 31 paź 2011, 9:49 Awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, bulgur i mleko czekoladowe to najlepsi sprzymierzeńcy w walce z dużym brzuchem.
  • Jaki wpływ na nasz organizm ma kawa i czy da się ją czymś zastąpić? 13 cze 2019, 19:56 Może być czarna, z mlekiem, z dodatkiem różnych, słodkich syropów, a nawet z bitą śmietaną czy lodami. Kawa, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych napojów. Sięgamy po nią, gdy czujemy spadek energii, jest nieodłącznym elementem poranka w wielu domach i...
  • Pizza i hamburger z... wielbłąda w arabskiej restauracji 21 maj 2010, 11:00 Jedna z restauracji w Dubaju proponuje swoim klientom dania z wielbłąda. Szczególnie popularny jest "kamel burger", który niedawno pojawił się w karcie dań. - Pomysł pochodzi od naszego szefa, który jako dziecko jadł wielbłądzie mięso i pił wielbłądzie mleko - wyjaśnia Ramesh,...
  • "Maślana panika" w Skandynawii. Tyle masła nie kupowano nigdy 23 gru 2011, 9:24 W krajach skandynawskich na dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem ze sklepowych półek znikły zapasy masła. Media mówią już o "maślanej panice", a cena za kilogram wzrosła 4-krotnie. Powodem jest popularna dieta bogata w masło i niska w tym roku produkcja mleka.
  • Bułgaria: wino robi się z winogron, a kiełbasę z mięsa. Ustawowo 28 gru 2011, 18:32 Wino w Bułgarii może być produkowane wyłącznie z winogron - zakłada projekt ustawy o winie i napojach alkoholowych zaaprobowany przez rząd w Sofii. Projekt ustawy o winie z winogron, tak samo jak analogiczne, zaaprobowane już przez parlament ustawy o kiełbasie z mięsa i serze...
  • Cenne właściwości wody kokosowej 5 lut 2015, 18:25 Woda koksowa powstaje z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy. Jest naturalnym produktem, który korzystnie wpływa na nasz organizm i stanowi cenny składnik m.in. koktajli. Wbrew pozorom ma lekko orzechowy smak i może zastępować słodzone soki. Woda kokosowa doceniona został...
  • Bakterie przedłużą świeżość chleba 14 paź 2009, 12:35 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Bakterie powstrzymają psucie chleba 20 paź 2009, 17:48 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Co jeść w pracy? 12 mar 2015, 15:53 Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, obowiązki… O jedzeniu nikt nie myśli, chyba że koleżanka z pracy obchodzi urodziny i...
  • Śniadanie w stylu Polki 8 cze 2016, 11:00 Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek”, przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board, wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych...
  • Jedz mąkę, będziesz medalistą 10 lut 2010, 14:56 Pij mleko, będziesz wielki - pod takim hasłem polscy celebryci, wśród nich również sportowcy, zachęcali najmłodszych Polaków do spożywania nabiału. Gdyby akcja została przeprowadzona w Chinach, hasło brzmiałoby inaczej: Jedz mąkę, zdobędziesz medal olimpijski.
  • Jogurt Danone ma  90 lat 23 kwi 2010, 18:03 Od chwili wypuszczenia na rynek pierwszego jogurtu Danone upłynęło 90 lat. Wiosną 1919 r. Izaak Carasso założył w Hiszpanii firmę i wyprodukował jogurt z mleka poddanego fermentacji wywołanej przez te bakterie Lactobacillus bulgaricus dostarczane przez Instytut Pasteura
  • Zaciskajcie pasa - żywność drożeje 14 lut 2011, 11:38 W pierwszym tygodniu lutego wzrosły ceny pszenicy, kukurydzy, wieprzowiny, mleka oraz drobiu - wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego. Ceny żyta i wołowiny były stabilne.
  • Polacy piją coraz ciekawsze alkohole. Najnowszy raport może zaskakiwać 13 lip 2019, 21:02 Z opublikowanych przez „Rzeczpospolitą” danych wynika, że Polacy coraz chętniej sięgają po bardziej zróżnicowane trunki. Analitycy Nielsena wskazują m.in. na wzrost popularności likierów na mleku.
  • 3 popularne diety, które zwiększają ryzyko niedoboru witaminy D 6 wrz 2019, 20:47 Niedobór witaminy D jest powszechny, co nieustannie podkreślają naukowcy i lekarze. Wiadomo, że najlepiej przyjmować ją ze słońca, ale nie zawsze jest to możliwe. Produkty mleczne, ryby, jaja czy mleka roślinne wzbogacone witaminą D należą do najbogatszych źródeł żywności,...
  • Musli ze smażonym bananem. Jak je przygotować? 27 gru 2019, 13:15 Dla wielu osób śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tradycyjne musli z mlekiem może się jednak szybko znudzić, dlatego podpowiadamy, jak je urozmaicić. Czy wiesz, dlaczego warto jeść banany?
  • Makowce i ciasta z makiem. Swoje przepisy zdradził Andrzej Polan 16 gru 2019, 8:00 Makowiec – jak go samodzielnie przyrządzić? Poznaj prosty przepis na to ciasto i dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma mak.
  • Co dobrego może nam dać herbata Pu-erh? Czy pomaga schudnąć? 29 wrz 2020, 20:28 Herbata Pu-erh – lub pu'er – to wyjątkowy rodzaj sfermentowanej herbaty ulung, która jest tradycyjnie wytwarzana w prowincji Yunnan w Chinach. Zawiera probiotyki i nie tylko!
  • 5 naturalnych i tanich probiotyków, po które warto regularnie sięgać 28 kwi 2019, 12:28 Po probiotyki sięgamy nie tylko w czasie kuracji antybiotykowej. Okazują się one także pomocne podczas zatruć pokarmowych, grypy żołądkowej, grzybicy układu pokarmowego oraz przy nawracających infekcjach, które są spowodowane osłabieniem naturalnej odporności organizmu. Czy...
  • Nawracająca grzybica pochwy a dieta. 3 zmiany do wprowadzenia 21 lip 2019, 17:49 Nawracające infekcje intymne to problem wielu kobiet. Jak im zapobiegać? Czy dieta ma wpływ na częstotliwość występowania grzybicy pochwy i może być przyczyną jej nawracania? Dowiedz się więcej i zacznij skutecznie zapobiegać ponownemu wystąpieniu nieprzyjemnych dolegliwości.