Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 335 tekstów

  • Cierpisz na nadciśnienie? Pij mleko 20 maj 2011, 11:21 Każde 150 ml spożywanego regularnie mleka zmniejsza ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze o 7 procent - ustalili naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen i Erasmus Medical Centre w Rotterdamie.
  • Amerykanie wolą colę od mleka i kurczaki od hamburgerów 12 mar 2010, 22:25 W USA spadło spożycie wołowiny i mleka, a wzrosła konsumpcja drobiu, serów i słodzonych napojów gazowanych - wynika z raportu Departamentu Rolnictwa, w którym analizuje się zmiany nawyków żywieniowych Amerykanów w ciągu 100 lat.
  • Pij mleko! Chroni przed cukrzycą typu 2 – i nie tylko 27 gru 2010, 17:58 Spożywane regularnie produkty mleczne mogą zmniejszyć nawet o 60 proc. ryzyko zachorowania na będącą wynikiem otyłości i niewielkiej aktywności fizycznej cukrzycę typu II – twierdzą naukowcy Harvard School of Public Heath. Mleko, ich zdaniem może uchronić także przed...
  • Zmiana czasu? Pomoże mleko, makaron i ryż 25 paź 2011, 10:33 Mleko, makaron i ryż mogą pomóc pokonać zaburzenia snu, wynikające z przestawienia zegarków na czas zimowy - twierdzą włoscy eksperci z ośrodka medycyny snu w klinice San Raffaele w Mediolanie.
  • Nietolerancja laktozy – objawy, których lepiej nie bagatelizować 2 sie 2018, 10:09 Nietolerancja laktozy jest terminem, określającym nietolerancję pokarmową na cukier znajdujący się w mleku i jego przetworach. Na nietolerancję laktozy cierpi wiele osób, a niektóre z nich latami zmagają się z przykrymi dolegliwościami zanim usłyszą diagnozę. Jak objawia się...
  • Płatki jęczmienne na mleku 5 mar 2015, 14:45 Skład 5 łyżek płatków jęczmiennych górskich 1 szklanka mleka sojowego kilka świeżych truskawek 1/3 szklanka świeżych borówek 3 łyżki posiekanych migdałów Zaczynamy Płatki jęczmienne górskie gotujemy na mleku wg przepisu na...
  • Recepta na zdrowie: ryby i mleko 1 lut 2011, 11:50 Kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D i wapń - jeśli chcemy odżywiać się zdrowo musimy sprawdzić czy w naszym jadłospisie jest wystarczająco dużo tych składników odżywczych.
  • Pij mleko i jedz czekoladę - nie będziesz agresywny 24 lis 2011, 12:41 Naukowcy z uniwersytetu w Cambridge przekonują, że niewłaściwy sposób odżywiania się może wywoływać agresję i złość. W "Biological Psychiatry" przedstawiają więc listę produktów, które - wprowadzone do naszego menu - zmniejszają poziom stresu i ułatwiają pozbywanie się...
  • Dlaczego warto jeść kefir? 5 rewelacyjnych właściwości 16 maj 2019, 7:17 Kefir ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jeśli sięgają po niego codziennie, np. na śniadanie lub na kolację, inni nawet sklepowe półki omijają szerokim łukiem. Fakt, kefir ma specyficzny smak, który nie każdemu może odpowiadać, jednak ma bardzo korzystny wpływ na...
  • Maślane rogaliki 14 lip 2015, 15:45 Skład: 50 dag mąki pszennej 3 dag świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 125 ml zsiadłego mleka 125 ml ciepłego mleka 1 jajko  1 żółtko (białko -do smarowania rogalików)  20 dag bardzo miękkiego masła do smarowania...
  • Jaglany biszkopt z kremem z nerkowców 29 maj 2015, 13:13 Składniki: biszkopt 2/3 szkl. kaszy jaglanej 3 łyżki mąki 6 jajek 4 łyżki mleka 1/3 szkl. cukru trzcinowego Kaszę zalać wrzątkiem, 2 cm powyżej poziomu kaszy, gotować, aż kasza wchłonie całą wodę. Wystudzić, dodać mleko i...
  • Drożdżowe jagodzianki 14 lip 2015, 15:30 Skład: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 25 dag rozpuszczonego masła 500ml mleka 2 szklanki cukru kryształu 5 jaj 1l świeżych jagód cukier do nadziewania bułeczek Przygotowujemy rozczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy szklankę ciepłego...
  • Fish-burgery i domowe bułki do burgerów 15 lip 2015, 9:11 Skład: Bułki do burgerów (na około 10 dość dużych sztuk): 235 ml (1 szklanka) mleka 120 ml (1/2 szklanki) wody 55 g masła 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 jajko  opcjonalnie:...
  • Śniadaniowa jaglana 22 maj 2015, 12:22 Przyznaję się, ze nie bawię się w robienie z kaszy parasola czy samochodu, ale podzielę się tym co mam.
  • Jak wybrać dobry ekspres ciśnieniowy: 7 przydatnych funkcji ekspresu 26 kwi 2018, 13:24 Najnowsze badania dowodzą, że picie kawy, wbrew temu, co sądzono przez lata, jest zdrowe, dlatego jeszcze chętniej sięgamy po filiżankę ulubionego napoju każdego dnia. Nic więc dziwnego, że coraz częściej decydujemy się na zakup ekspresu do kawy. Nie zawsze jednak wiemy, jaki...
  • Tosty francuskie 21 sty 2015, 17:11 Idealne śniadanie! Możesz dodać też świeże owoce jeśli masz ochotę!
  • Pudding ryżowy z truskawkami 12 cze 2015, 11:53 Skład (na jedną porcję) 1/2 szklanki białego ryżu 1 1/2 szklanki mleka 12 truskawek 1 łyżeczka cukru brązowego Zaczynamy. Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił (około 20minut -  w zależności od rodzaju...
  • Placuszki z mascarpone i jeżynami 14 lip 2015, 15:20 Skład: 1/2 opakowania serka mascarpone (około 120 g) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka serek homogenizowany jeżyny Mascarpone, jajko, mleko i cukier rozkłócamy rózgą na...
  • Pudding ryżowy z sosem jagodowym 14 lip 2015, 15:55 Skład (na jedną porcję) 1/2 szklanki białego ryżu 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jagód (zważywszy na porę roku my użyliśmy mrożonych) 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Ryż gotujemy na mleku, co chwilę...
  • Czekoladowe gofry z owocami 14 lip 2015, 16:01 Skład: 2 szklanki mąki 2szklanki mleka 2 jajka 5 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli śmietana kremówka 30 lub 36% (ok. 200ml) 2 łyżki cukru pudru nektarynki, borówki Żółtka...
  • Muffinki z rabarbarem i chałwą pod kruszonką 14 lip 2015, 16:06 Skład: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła lub margaryny 15 dag cukru cukier waniliowy 5 jaj 100ml mleka 1 1/2 szklanki pokrojonego w kawałki rabarbaru 200g chałwy waniliowej plus: 1/2 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek...
  • Bezglutenowe naleśniki ryżowe z twarożkiem i malinami 15 lip 2015, 9:27 Skład Na naleśniki: 2 szklanki mąki ryżowej ok. 1 1/2 szklanki mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajo 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru brązowego szczypta soli Dodatki: 20 dag twarożku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego...
  • Muffiny truskawkowe z bitą śmietaną 15 lip 2015, 9:30 Skład: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła lub margaryny 15 dag cukru cukier waniliowy 5 jaj 100ml mleka 2 szklanki pokrojonych truskawek  300ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao...
  • Szpinak, to brzmi dumnie! 1 wrz 2009, 10:45 Jest apetyczny, ozdobny i wszechstronnie kulinarnie utalentowany. Niech się wstydzą przedszkolne kucharki, które pozbawiły kilka roczników rodaków przyjemności obcowania z tym cudem.
  • Odchudzanie w czasie upałów. Jak się najeść i napić jednocześnie? 12 cze 2019, 13:26 Teoretycznie w czasie upałów łatwiej schudnąć, ponieważ wysokie temperatury skutecznie odbierają apetyt. W praktyce jednak często gasimy pragnienie napojami, które zawierają mnóstwo kalorii. Przykład? Mrożona kawa z różnymi dodatkami, słodkie gazowane napoje, soki owocowe w...
  • Poczuj miętę do... mięty 23 cze 2009, 15:31 Doskonale ożywia umysł i ciało. Robi to brawurowo, zdrowo i ze smakiem. Dlatego nie warto skazywać jej na apteczne zesłanie.
  • Warstwami jesień się zaczyna... 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • Drożeje masło. W górę pójdą też ceny serów i jogurtów 29 sie 2018, 13:21 Eksperci rynku żywności ostrzegają, że znów szykują się duże wzrosty cen masła. Kostka może wkrótce kosztować powyżej 7 złotych.
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Mozzarella z Italii niezbyt świeża i niezbyt włoska 5 lut 2010, 11:32 Co trzecia mozzarella we Włoszech nie została wyprodukowana wyłącznie ze świeżego mleka. Okazuje się, że ser produkowany jest z zamrożonego zsiadłego mleka z Polski, Litwy, Węgier i Niemiec.