Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 406 tekstów

  • Suplement nie zastąpi diety 11 lip 2011, 17:26 Na polskim rynku dostępny jest jeden lek na odchudzanie. Więcej jest suplementów diety wspomagających odchudzanie, ale nie zastąpią one leków ani racjonalnej diety i aktywności fizycznej - mówi dr Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
  • Chudnij z wapniem 18 lip 2011, 15:13 Najnowsze badania pokazują, że dieta bogata w wapń może korzystnie wpłynąć na obniżenie otyłości brzusznej oraz parametrów układu krążenia. Zalecane dzienne spożycie tego pierwiastka wynosi 800-1000 mg dla osoby dorosłej.
  • Polacy nie zwracają uwagi na to, co jedzą 19 lip 2011, 16:57 82 proc. Polaków nie stosowało w ostatnim roku żadnej diety i nie zwracało uwagi na to, co jest bardziej korzystne dla zdrowia – wykazały opublikowane we wtorek badania TNS OBOP.
  • Ostrożnie z suplementami diety 23 lip 2011, 8:47 Zioła i suplementy diety mogą wchodzić w groźne interakcje z zażywanymi lekami. Osoby, które muszą przyjmować leki, powinny zwracać baczną uwagę nawet na to, co jedzą - ostrzega dr Katarzyna Wolnicka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
  • Nie chcesz przytyć? Nie jedz frytek! 26 lip 2011, 15:52 Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące - sugerują najnowsze badania na ten temat opublikowane na łamach "The New England Journal of Medicine".
  • Orzechy walczą ze złym cholesterolem 27 sie 2011, 10:10 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu – wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Zamiast shake`a - koktajl owocowy 30 sie 2011, 12:24 Koktajle owocowe są idealne na letnie upały i stanowią doskonałą alternatywę do milkshake'ów, od których są dużo zdrowsze. Koktajle z owoców zawierają dużo białka, mają mało tłuszczu, są też naładowane witaminami i antyoksydantami.
  • Jesień może być gorąca 5 wrz 2011, 13:53 Niezależnie od tego czy lubi się jesień, czy nie, trzeba znać sposoby, by nie dać się zimnu. Krótkie i chłodne dni nie będą straszne, jeśli w domu czekać będzie na nas miska aromatycznej, rozgrzewającej zupy i inne rozgrzewające potrawy.
  • Szpinak uspokaja 26 wrz 2011, 7:24 Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety - ustaliła międzynarodowa grupa naukowców. Według nich dobry humor mogą zapewnić np. surowy szpinak i twardy włoski ser owczy, pecorino.
  • Witamina B12 ważna dla umysłu 27 wrz 2011, 13:16 Niedobór witaminy B12 może spowodować śmierć dużej ilości komórek mózgu u starszych ludzi, prowadząc tym samym do rozmaitych zaburzeń czynności umysłowych - ostrzegają naukowcy.
  • Dzieci tyją, szkoły zawodzą 16 lis 2011, 11:28 W Polsce przybywa dzieci dotkniętych problemem nadwagi i otyłości, blisko co piąte dziecko ma ten problem, a samorządy i szkoły rzadko promują zdrowe żywienie - alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. NIK kontrolowała działania administracji publicznej oraz szkół w zakresie...
  • Kupisz karkówkę - nie starczy na chleb. Ceny ostro w górę 5 gru 2011, 11:09 Wzrost cen żywności w 2011 roku? O ok. 5 proc. - szacowali analitycy. I niedoszacowali. "Dziennik Gazeta Prawna" alarmuje - ceny wzrosły nawet o 200 proc. Przykład? Kilogram karkówki wieprzowej kosztował w grudniu zeszłego roku 6 zł 69 groszy. Teraz kupimy go za 19 zł 89 groszy.
  • Liczenie kalorii to za mało by schudnąć 6 gru 2011, 9:35 Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące.
  • Orzechy pomogą walczyć z cholesterolem 6 gru 2011, 11:37 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Mięso będzie droższe, warzywa - tańsze 27 gru 2011, 20:59 Do połowy 2012 roku ceny żywności wzrosną przeciętnie o 4 proc. Najbardziej zdrożeje mięso i oleje (ich ceny zwiększą się o 6-8 proc.), tańsze o 5 proc. będą natomiast owoce i warzywa - wynika z raportu "Rzeczpospolitej" stworzonego w oparciu o prognozy ekonomistów.
  • Polską żywność pokochali za granicą 30 sty 2012, 12:03 W 2011 r. polscy producenci eksportowali produkty spożywcze o wartości 15,2 mld euro. Uzyskanie tak dobrych wyników było możliwe dzięki osłabieniu złotego, co sprzyjało wysokim cenom produktów rolno-spożywczych na rynkach zagranicznych.
  • Grzybowniczki - "nowy" specjał z Kujawsko-Pomorskiego 25 mar 2012, 12:32 Bułeczki grzybowniczki i marchew krychano to kolejne potrawy z województwa kujawsko-pomorskiego wpisane na listę produktów regionalnych. Na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Liście Produktów Tradycyjnych region ma już 33 specjały.
  • Wielkanocne babki z tradycją 5 kwi 2012, 8:41 Wypiek świątecznych ciast w dawnej Wielkopolsce wymagał ścisłego przestrzegania przepisów i... dobrych rad doświadczonych gospodyń. Delektowanie się nimi rozpoczynano tak na dobre w pierwsze święto przy podwieczorku.
  • Polacy wciąż spożywają za dużo soli 11 kwi 2012, 13:14 Przeciętny Polak codziennie spożywa 7,63 g soli dodanej, czyli takiej, która używana jest w domach do solenia i przygotowywania potraw – wynika z najnowszego raportu SGGW w Warszawie. Faktyczne spożycie soli jest jednak jeszcze większe.
  • Lubisz tradycyjne sery? Jedź do Lidzbarka! 8 maj 2012, 6:52 Producenci serów będą się prezentować na początku czerwca na Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim. Jeden z organizatorów imprezy poinformował, że do udziału w imprezie zgłosiło się już 20 wystawców.
  • Bierzesz tabletki z wapniem? Grozi ci zawał 24 maj 2012, 13:29 Osoby przyjmujące suplementy diety z wapniem są bardziej narażone na zawał serca – wynika z badań niemieckich naukowców.
  • Dżemy bez cukru, niegazowana woda i owoce. Oto dieta polskiej reprezentacji 8 cze 2012, 13:25 Dania z jajek na śniadanie, lekki rosół oraz grillowany kurczak i ryba na obiad, a na kolację barszcz czerwony z uszkami, kaczka pieczona, steki wołowe i krewetki - tak wygląda menu piłkarzy polskiej reprezentacji w dniu meczu z Grecją otwierającego mistrzostwa Europy.
  • Ser koryciński pod ochroną UE 10 sie 2012, 14:27 Komisja Europejska poinformowała o wpisaniu sera korycińskiego swojskiego na listę chronionych oznaczeń geograficznych. Oznacza to, że produkowany w gminie Korycin na Podlasiu ser będzie mógł być opatrywany logiem UE.
  • Co najczęściej piją Polacy? 24 kwi 2014, 12:19 Woda to najważniejsze źródło nawodnienia organizmu. Jednak Polacy, gdy chcą się czegoś napić, najchętniej sięgają po napoje smakowe – wynika z badania PBS dla Stowarzyszenia „Woda w Domu i w Biurze”.
  • Co powinno jeść roczne dziecko? 3 maj 2014, 11:27 Dietetyk Alicja Kalińska wymieniła w studiu "Dzień Dobry TVN" produkty, których nie powinno jeść małe dziecko.
  • Ekspert PAN podkreśla: Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym w Polsce 24 gru 2017, 6:52 Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • 5 rzeczy, które warto rozważyć, kupując ekspres do kawy 15 lut 2018, 10:50 Ekspres do kawy to wydatek kilkuset złotych. Dlatego zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego rodzaju urządzenia, weźmy pod uwagę kilka aspektów. Dzięki poniższemu zestawieniu dowiemy się, jaki ekspres idealnie pasuje do naszych potrzeb i spełnia wszystkie nasze oczekiwania....
  • Wzmocnij kości. W tych produktach znajdziesz witaminę D 12 kwi 2018, 8:29 Witamina D, zwana też „witaminą słońca”, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobory prowadzą do krzywicy, częstych złamań i osteoporozy. Chociaż ludzki organizm potrafi wytwarzać ją sam, czasem nie potrafimy lub nie możemy stworzyć mu...
  • Błędy żywieniowe, które spowalniają metabolizm i powodują tycie 16 kwi 2018, 8:40 Wydaje ci się, że przecież nic złego nie robisz. Nie opychasz się słodyczami, bary szybkiej obsługi omijasz szerokim łukiem, a jednak waga ani drgnie. Co więcej, masz wrażenie, że twój metabolizm spowolnił i to tylko kwestia czasu aż przytyjesz. Najprawdopodobniej każdego dnia...
  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 9 mar 2019, 10:12 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...