Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 109 tekstów

  • Musisz zjeść po obiedzie coś słodkiego? To dlatego 29 maj 2018, 18:22 Niektórzy z nas zaraz po obfitym posiłku muszą zjeść coś słodkiego. Chociaż z trudem wcisnęli obiad, chęć na słodką przekąskę jest tak silna, że nie potrafią oprzeć się pokusie. Z czego to wynika, czy można zmniejszyć uczucie głodu i co jeść, gdy naprawdę nie możemy wytrzymać?
  • Co zjedli Kim Dzong Un i Donald Trump? Biały Dom pokazał menu 12 cze 2018, 14:38 Wołowina i słodko-kwaśna wieprzowina – Biały Dom opublikował jadłospis z uroczystego lunchu Kim Dzong Una i Donalda Trumpa w Singapurze. Posiłki łączyły smaki Wschodu i Zachodu.
  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 21 kwi 2018, 8:29 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • Napoje energetyczne można zrobić w domu. Przepisy 2 maj 2018, 8:47 Napoje energetyczne od lat cieszą się ogromną popularnością. Sięgają po nie młodzi i starzy. Znajdą się nawet osoby, które są od nich uzależnione. Niestety, zwykłe energy drinki, dostępne w sklepach mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Dlatego warto zrobić napoje...
  • Jaki wpływ na nasz organizm ma kawa i czy da się ją czymś zastąpić? 5 maj 2018, 18:35 Może być czarna, z mlekiem, z dodatkiem różnych, słodkich syropów, a nawet z bitą śmietaną czy lodami. Kawa, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych napojów. Sięgamy po nią, gdy czujemy spadek energii, jest nieodłącznym elementem poranka w wielu domach i...
  • Ten napój pozwala schudnąć 3 kg w tydzień 17 kwi 2018, 8:32 Czy da się schudnąć 3 kg w tydzień? Chociaż brzmi to absurdalnie, waga faktycznie może pokazać mniej, jeśli oczyścisz jelita z zalegających w nich resztek pokarmu. Możesz to zrobić, popijając specjalną miksturę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko czterech składników.
  • Jakie są rodzaje miodów i jakie mają właściwości? 15 sty 2015, 19:12 Niektóre miody dostępne w sklepach są płynne, inne skrystalizowane. Z czego to wynika i czy konsystencja miodu może świadczyć o jego jakości?
  • Polski miód - najlepszy 3 kwi 2010, 18:44 Miód pitny z Polski o nazwie Sambuci Flos wygrał jedną z kategorii w The Mazer Cup International, najbardziej prestiżowym i największym na świecie konkursie poświęconym wyłącznie miodom pitnym, który został przeprowadzony w dniach 26-27 marca 2010 roku w Boulder w Kolorado.
  • "Jedzcie miód regularnie, albo guzik z jego właściwości" 28 maj 2012, 11:52 - W tym roku zbiory miodu rzepakowego są wyjątkowo udane - poinformował prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk. Pszczelarze z woj. warmińsko-mazurskiego rozpoczęli właśnie zbiory.
  • Miód spadziowy będzie drogi. "Mamy nieurodzaj" 28 sie 2012, 11:54 - W tym roku w Małopolsce najwięcej jest miodów wielokwiatowych, gorzej dopisała produkcja miodów lipowych i akacjowych, a spadzi jodłowej niewiele zebrano - poinformował prezes Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich Marian Opoka.
  • Będzie więcej miodu 24 maj 2011, 19:50 W tym roku będzie więcej miodu niż w ubiegłym - zapowiedział prezes Polskiego Związku Pszczelarskiego Tadeusz Sabat. Według prezesa miód wielokwiatowy powinien kosztować ok. 15 zł za kg.
  • Polsko-litewski miód z certyfikatem UE 31 sty 2012, 18:00 Miód pochodzący z Sejneńszczyzny i z rejonu Łoździeje na Litwie (lit. Lazdijai) został wpisany przez UE na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia – poinformowała Marta Angrodzka-Krawczyk z polskiego przedstawicielstwa Komisji Europejskiej.
  • Miód - bakteriobójczy afrodyzjak 4 paź 2011, 17:02 Miód ma właściwości bakteriobójcze, podnosi naszą odporność i wzmacnia organizm. Pobudza też apetyt i jest... afrodyzjakiem. Co ciekawe, inaczej niż w przypadku innych słodkich produktów żywnościowych, nasza kulinarna przygoda z miodem nie musi kończyć się nadwagą.
  • Miód na zdrowie 12 lip 2011, 11:58 Miód jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Okazuje się, że różne gatunki miodu pomagają nam w walce z rozmaitymi schorzeniami.
  • Przez upały i ulewy zabraknie nam miodu 24 sie 2010, 7:53 Na Podkarpaciu zbiory miodu są na poziomie 35 proc. przeciętnych zbiorów w poprzednich latach. Praktycznie nie ma miodu spadziowego. Przyczyną kłopotów są obfite deszcze i upały - poinformował prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, Roman Bartoń.
  • Miodowa klęska nieurodzaju na Podkarpaciu 21 sie 2012, 11:02 Na Podkarpaciu praktycznie nie ma miodu ze spadzi drzew iglastych - poinformował prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Roman Bartoń. Z podkarpackich pasiek pochodzi od 30-50 proc. miodu spadziowego w Polsce.
  • W Ochli miód i wino będą pili 13 lip 2012, 9:24 Muzeum Etnograficzne w Ochli zaprasza 15 lipca na Święto miodu i wina. Impreza nawiązuje do tradycyjnej kultury ludowej i lubuskiego szlaku wina i miodu, będąc prezentacją tradycji i teraźniejszości związanej z pszczelarstwem i winiarstwem.
  • Pszczół coraz mniej, miód coraz droższy 5 kwi 2011, 15:09 Na rynku może być mniej miodu, co wiąże się ze wzrostem jego cen. Wszystko z tego powodu, że pszczoły są dziesiątkowane przez choroby, które powodują wymieranie całych rodzin. Zagraża to także produkcji roślinnej, bo może zabraknąć owadów do zapylania roślin. Do wzrostu cen...
  • Lubuskie uczci świętem wino, miód i chleb 12 lip 2011, 15:14 17 lipca w Muzeum Etnograficznym w podzielonogórskiej Ochli odbędzie się "Święto Miodu, Wina i Chleba" - impreza nawiązująca do tradycyjnej kultury ludowej i lubuskiego szlaku wina i miodu.
  • Czy gorącą herbatę można słodzić miodem? 22 gru 2011, 10:59 Znacznie zdrowsze od stosowania białego cukru jest pozbawianie herbaty goryczy za pomocą miodu. Ale uwaga! Dodawanie miodu do napoju o temperaturze wyższej niż 40 stopni pozbawia go jego korzystnych dla zdrowia właściwości.
  • Mak, miód i grzyby - słowiański wkład w Boże Narodzenie 23 gru 2011, 9:41 Obecność na wigilijnym stole maku, miodu czy grzybów sięga korzeniami kultury starosłowiańskiej - wskazują etnologowie. Niektórym potrawom przypisano właściwości pomocne w osiąganiu łączności między światem doczesnym a zaświatami.
  • Ile cukru w cukrze – biały, brązowy, a może...? 15 kwi 2016, 14:18 Cukier krzepi. Ale i tuczy. Dlatego często zastępujemy go miodem, stewią, syropami. Czy zawsze wychodzi nam to na zdrowie?
  • Ciepła zima, drogi miód? 10 sty 2012, 14:06 Ciepła zima może przyczynić się do wiosennego osłabienia pszczół. Jeśli do tego dojdzie miodu będzie w przyszłym roku mało, a jego ceny wzrosną.
  • Miód bez lipy, kiełbasa z kością 4 gru 2009, 14:49 Pogarsza się jakość polskiej żywności. Taki wniosek można wysnuć z raportu Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który zbadał to, co oferuje nam handel, a potem ląduje na naszym talerzu. Być może nie jest to jednak kwestia realnego pogorszenia jakości, ile lepszego sprzętu...
  • Pszczoły wymierają, miodu nie będzie? 9 lis 2011, 11:04 Przyczyną masowego wymierania pszczół są chemiczne środki ochrony roślin z grupy neonikotynoidów - twierdzą nowosądeccy pszczelarze powołując się na badania francuskich naukowców. Bartnicy domagają się zakazu stosowania tych pestycydów w Polsce.
  • Mysz w miodzie - dawny przysmak rzymian 24 lut 2016, 7:27 Italia kojarzy nam się z pizzą, makaronami i risotto, ale starożytni Rzymianie jadali zupełnie inaczej niż dzisiejsi Włosi. Powód? Duża część produktów wykorzystywanych we współczesnej kuchni włoskiej pojawiła się dopiero po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba....
  • Czosnek, kapuśniak i miodowe opłatki - Wigilia po słowacku 24 gru 2010, 16:51 Słowacy Boże Narodzenie starają się spędzać w gronie rodziny, hołdując świątecznej tradycji: w domach ustawia się choinki, a chowane pod wigilijny talerz rybie łuski mają zapewnić bogactwo.
  • Poczuj miętę do... mięty 23 cze 2009, 15:31 Doskonale ożywia umysł i ciało. Robi to brawurowo, zdrowo i ze smakiem. Dlatego nie warto skazywać jej na apteczne zesłanie.
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Kotleciki schabowe 25 lut 2015, 17:04 Skład 40 dag schabu bez kości 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 50 dag ziemniaków szczypiorek  kilka garści rukoli 2  pomidory 1 czerwona cebula Zaczynamy Schab dzielimy na plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i miodem i smażymy na...