Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 20 tekstów

  • Zatrucie salmonellą – które objawy powinny zaniepokoić? 19 cze 2018, 13:37 Zatrucie salmonellą jest wyjątkowo nieprzyjemne. Intensywna biegunka i wymioty prowadzą do szybkiego odwodnienia i w skrajnych przypadkach konieczna jest hospitalizacja. Sprawdź, jak przebiega zatrucie salmonellą i jak się przed nim uchronić.
  • Obalamy największe mity na temat odchudzania 19 maj 2018, 7:12 Na przestrzeni lat wokół odchudzania narosło wiele mitów. Niektóre z nich powodują, że utrata masy ciała jest utrudniona, inne powodują tycie, ale są też takie, które mogą poważnie szkodzić zdrowiu. Czas rozprawić się z najpopularniejszymi mitami na temat odchudzania.
  • Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować 19 maj 2014, 15:40 Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
  • Lek(ko)strawne wakacje 29 sie 2017, 17:23 Niektórzy z nas mają go już na pewno za sobą, ale dla innych urlop nadal jest nieodległą perspektywą. Dalekie lub bliskie podróże przynoszą mnóstwo doznań kulinarnych.
  • W upały nie pij piwa, tylko słoną wodę 20 sie 2012, 11:35 W upalne dni jedzmy lekkostrawne posiłki, pijmy dużo wody i unikajmy alkoholu. Nie żałujmy czasu, żeby przed jazdą przewietrzyć samochód i starajmy się częściej odpoczywać - radzą eksperci.
  • Zastąp ziemniaki gryką 30 mar 2010, 13:51 Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo powinniśmy jak najczęściej zastępować ziemniaki kaszą gryczaną - apelują dietetycy. Kasza gryczana jest bowiem nie tylko lekkostrawna, ale również bogata w witaminy i białko. Chociaż w Polsce znana jest znacznie dłużej niż ziemniaki - pojawiła...
  • Zamień schabowego na soję i sezam 28 maj 2010, 15:35 Chcesz żyć długo i zdrowo? Zamień tradycyjnego schabowego z kapustą na soję, grzyby shiitake, imbir i ser tofu - czyli innymi słowy przenieś się z Polski do Azji. Okazuje się, że kuchnia azjatycka jest nie tylko niezwykle lekkostrawna, ale działa również przeciwbólowo, obniża...
  • Ziemniaki? Tak, ale bez dodatków 4 sie 2011, 14:14 Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają wiele cennych wartości odżywczych i nie są tuczące. Kaloryczność warzywa zwiększają dodatki – sosy oraz tłuszcze.
  • Soja zapobiega nowotworom 7 lut 2015, 8:38 Dietetycy podkreślają, że wystarczy dziennie spożywać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić swoje samopoczucie, lecz także zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, nowotwór piersi, jajników czy szyjki macicy. Soja jest lekkostrawna i bogata w pełnowartościowe...
  • Na chorobę nam ta dieta! 21 paź 2010, 14:20 Za oknem mamy już oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. Wraz z nimi rośnie zagrożenie ze strony bakterii i wirusów. Wtedy z pomocą może przyjść nam dieta. O prawidłowym odżywianiu, wzmocniającym naszą odporność i chroniącym nas przed...
  • Mleko szkodzi? To mit! 14 maj 2012, 13:24 Oprócz człowieka, żaden dorosły ssak nie pije mleka. Niektórzy twierdzą, że to dlatego, iż mleko spożywane po wieku niemowlęcym bardziej szkodzi, niż pomaga. Niesłusznie.
  • Zakaz jedzenia po 18-stej to mit! 7 sie 2015, 11:25 Zakaz jedzenia kolacji po 18-stej jest mitem. Zapominanie o ostatnim posiłku jest błędem. Kluczowa kwestia dotyczy pory kolacji. To, o której ją spożywamy zależy od naszego trybu życia. Każda osoba prowadzi indywidualny tryb życia i każda o innej godzinie będzie jadała...
  • Lżejsi, piękniejsi i... bardziej wydajni 30 kwi 2010, 15:32 Złe odżywianie może złamać karierę zawodową. Takie wnioski nasuwają się po opublikowaniu wyników badania „"Chitinin Extra. Lżej w pracy", pierwszego tego typu badania w Polsce, z których wynika, że prawie 70 proc. Polaków jest zdania, że szczupła sylwetka pomaga w...
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Warto jeść zupę 6 lip 2011, 11:01 Jeśli chcemy, by wszystkie witaminy jakie znajdują się w podawanych na ciepło warzywach trafiły do naszego organizmu, powinniśmy w naszym jadłospisie znaleźć miejsce na zupę.
  • Chroń dziecko przed solą i cukrem 5 paź 2011, 14:43 90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80 proc. za dużo cukru. Dieta dzieci jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badania "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce" przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie...
  • Wigilia: jak jeść, żeby nie przytyć 20 gru 2011, 11:19 W Wigilię tradycyjnie siadamy przy suto zastawionym stole. Pierogi, śledź w oleju, smażony karp - wszystkie te dania kuszą, ale na pewno nie pomagają zachować szczupłej sylwetki. Ale przecież na stole są również inne dania.
  • Alkoholem z upałem nie wygrasz 6 lip 2012, 15:43 W upalne dni pijmy wodę i unikajmy alkoholu, zakupy róbmy rano lub wieczorem a samochód schładzajmy przed jazdą - radzą eksperci. Za to kleszczy możemy obawiać się mniej niż zwykle. One również nie lubią upałów i unikają nasłonecznionych miejsc.
  • Lekki obiad po świętach: Łosoś na parze 1 sty 2015, 7:33 Po ciężkostrawnych świątecznych potrawach warto pomyśleć o czymś, co odciąży i oczyści organizm. W programie "Pytanie na śniadanie" Aneta i Jacek Kuroniowie zaprezentowali lekkostrawne danie - łososia na parze ze spaghetti z cukinii.
  • Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni 19 sie 2015, 13:17 Włoski klimat, najlepsze filmy oraz artyści z całego świata - mowa oczywiście o Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji. Rozpoczynający się 2 września i trwający 10 dni Festiwal przyciąga największe osobistości ze świata filmu oraz liczną publiczność podziwiającą światowe...