Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 89 tekstów

  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Suplementy popularne, choć nie wiadomo czemu 8 lip 2011, 10:14 22 proc. Polaków zażywało przynajmniej jeden suplement diety, z czego 29 proc. badanych sięgało po niego przez co najmniej 12 miesięcy - wynika z badań przedstawionych podczas V Międzynarodowego Forum Suplementów Diety, które rozpoczęło się w czwartek w Warszawie.
  • "Piwo? To kobiecy napój" 23 sie 2011, 14:26 Piwo spełnia "smakowe" wymagania pań, jest zdrowe, nie tuczy, a przy tym ma działanie antyseptyczne. Dlatego mylą się wszyscy ci, którzy sądzą, że jest to „męski” napój. - Tym, co ma fatalny wpływ na naszą wagę, nie jest piwo, lecz przekąski, którymi je zagryzamy....
  • Cholesterol w naszej diecie – bać się go czy nie? 4 mar 2019, 9:52 Stosowanie odpowiedniej diety jest pierwszym zaleceniem zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Celem leczenia dietetycznego jest obniżenie podwyższonych poziomów cholesterolu całkowitego (TC) oraz cholesterolu LDL, a przez to zmniejszenie...
  • Dieta nastolatków. Co warto o niej wiedzieć? 16 cze 2016, 16:37 Według badań, liczba nastolatków, którzy zmagają się z nadwagą lub otyłością zmniejsza się wraz z wiekiem[1] – im są starsi, tym rzadziej dotyka ich ten problem. Mimo to jest jednak wiele aspektów sposobu żywienia młodzieży,...
  • Co wolno jeść mamie? 7 kwi 2011, 7:34 Chcąc zajść w ciążę, przyszła mama powinna zapomnieć o restrykcyjnych dietach, ale też nie powinna „gromadzić” zapasów. Powinna natomiast zadbać o właściwą równowagę w organizmie.
  • Młody jęczmień – dlaczego warto włączyć go do diety? 10 paź 2018, 11:28 Młody jęczmień już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ta niepozorna, zmielona trawa młodego jęczmienia jest doskonałym i niezwykle odżywczym dodatkiem do koktajli. Świetnie smakuje też z sokiem jabłkowym. Dowiedz się, jakie...
  • Masz te objawy? Możesz potrzebować probiotyków 5 lis 2018, 10:32 W jelitach każdego z nas znajduje się całe mnóstwo bakterii. Są to tzw. dobre bakterie, które tworzą florę jelitową. To w trosce o nie w czasie antybiotykoterapii przyjmujemy osłonowo probiotyki. Jakie objawy daje wyjałowienie organizmu i zaburzenia równowagi we florze jelitowej?
  • Czy probiotyki sprzyjają odchudzaniu? 7 gru 2018, 11:55 Powszechnie wiadomo, że probiotyki są ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i mogą chronić przed poważnymi chorobami. Wiadomo też, że zdrowa flora bakteryjna jest ważna dla dobrej przemiany materii. Pytanie...
  • Placek ze ślimaków zamiast steku 20 lis 2009, 16:31 Placek ze ślimaków zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż wołowina - zapewnia nigeryjska specjalistka od żywienia, której badania zostały opublikowane w "International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health". Jej zdaniem łatwo dostępne w Afryce ślimaki...
  • Ania biega: Jak polubić brokuł... Pappardelle z zielonymi różyczkami 26 mar 2015, 15:30 Brokułu nie lubiłam programowo. Od kilkunastu lat, kiedy to na jakiejś wystawnej imprezie podano go we wcieleniu tak paskudnym, że jeszcze długo wzdragało mnie na sam widok. Z czasem wstręt przemogłam i zdarzało mi się przyswajać brokuł – ale w wersji maksymalnie...
  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Ty też łykasz te suplementy? 7 cze 2018, 9:30 Suplementy diety mają za zadanie uzupełniać pewne niedobory witamin i minerałów. Chociaż są dostępne bez recepty i bez problemu można je kupić w większości sklepów, powinniśmy na nie uważać. Suplementy diety to nie cukierki, a spożywanie ich w nadmiarze lub w połączeniu z...
  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • Ziemniaki – tanie, zdrowe... i wcale nie tuczą! 12 wrz 2018, 10:43 Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i... wcale...
  • Jedz zdrowiej, aby żyć dłużej i lepiej 13 sty 2019, 20:00 Odpowiednia dieta może zapobiec wielu chorobom rozwijającym się wraz z wiekiem. Recepta na długowieczność jest prosta – to dobre odżywianie i mądra suplementacja.
  • Na miażdżycę – pomidory 14 cze 2012, 13:21 Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Naukowcy z Uniwersytetu Kioto w Japonii odkryli, że zawierają one związki mogące powstrzymać rozwój chorób układu krążenia, a także pomóc w odchudzaniu.
  • Pokarm dla genów 18 cze 2015, 7:54 Jesz zdrowo? Pomagasz nie tylko sobie, ale też dzieciom, wnukom i prawnukom. Dieta ma większy wpływ na kod genetyczny, niż dotąd przypuszczaliśmy.
  • Ania biega: Szparagowa inicjacja 26 mar 2015, 18:00 Będzie bez zdjęć, chociaż o zdjęcia aż się prosi. Ale jeszcze nie umiem ładnie fotografować jedzenia. Fotkę z Facebooka kolega skomentował krótko: „Albo kiepsko gotujesz, albo robisz słabe zdjęcia”. Z dwojga złego wolę przyznać, że robię słabe zdjęcia… A gotowanie? Gotuję tak...
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Jak i co jeść w upalne dni? 30 cze 2016, 16:26 Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni...
  • Zdrowe i naturalne. Najnowsza śniadaniowa propozycja Sante 24 lis 2016, 14:15 Firma Sante wprowadza na rynek kolejny produkt śniadaniowy, tym razem stworzony specjalnie dla dzieci. Sante Smart Teens to chrupki zbożowe w pięciu smakach bez żadnych sztucznych dodatków – w 100% ze składników pochodzenia naturalnego. Zawierają pełne ziarno, naturalną...
  • Podstępne posiłki stołu rodzinnego – dlaczego najmłodsi nie powinni ich spożywać? 27 cze 2017, 9:25 Prawidłowe żywienie dziecka, szczególnie w 1000 pierwszych dni – najważniejszym okresie jego życia, jest jednym z kluczowych czynników zapewniających mu optymalny rozwój. Niemowlęta i małe dzieci potrzebują żywności bezpiecznej i odpowiedniej jakości, dopasowanej do ich...
  • Sezon na pomidory. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej? 31 lip 2018, 7:58 Pomidory kojarzą nam się ze słonecznym latem. Chociaż w sklepach możemy je dostać przez cały rok, to właśnie w sierpniu są zdecydowanie najsmaczniejsze. Ponieważ sezon na pomidory jest w pełni, warto dowiedzieć się, jakie właściwości ma to popularne warzywo. Czy wiesz, że...
  • Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie 3 sie 2018, 7:41 Cukinia jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ponieważ nie ma charakterystycznego smaku, wydaje nam się, że nie ma też żadnych wartości odżywczych. Kojarzy nam się z popularnym daniem o nazwie leczo i dietami odchudzającymi. Tymczasem cukinia to bogate źródło wielu...
  • Dlaczego warto jeść wątróbkę? 7 lis 2018, 12:30 Gotowana czy smażona wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni jedzą ją regularnie, inni na samą myśl dostają torsji. Ci, którzy chcieliby spróbować, ale wciąż się wahają, powinni dowiedzieć się, jakie korzyści dla zdrowia niesie jedzenie wątróbki.
  • Cudowne właściwości granatów. Dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 27 sie 2018, 9:34 Granaty możemy dostać niemal w każdym sklepie owocowo-warzywnym. Niektórzy sięgają po nie regularnie, inni omijają szerokim łukiem. Fakt, obieranie granatów może nastręczyć problemów, jednak nie należy się poddawać. Te kolorowe owoce mają niesamowity wpływ na zdrowie.
  • Dlaczego warto jeść pestki dyni? 27 wrz 2018, 13:08 Pestki dyni na pewno choć raz jadł każdy z nas. To doskonała przekąska, po którą warto sięgać, gdy dopadnie nas głód w ciągu dnia lub nuda w trakcie oglądania filmu. Pestki dyni są też doskonałym dodatkiem do twarożku. Najczęściej jednak spożywamy je razem z kanapkami – pestki...
  • Jedzcie jarmuż - chrońcie się przed rakiem 10 mar 2010, 10:06 Za oknami widać zbliżającą się wiosnę, więc na naszych stołach powinien pojawić się... jarmuż. Ta roślina najlepiej smakuje właśnie po zimie (jej gorzki smak staje się łagodniejszy), a warto się nią raczyć ponieważ zielone liście jarmużu chronią przed rakiem i oczyszczają...