Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 61 tekstów

  • Objawy niedoboru witaminy B6, na które trzeba zwrócić uwagę 19 paź 2018, 12:43 WItamina B6 jest jedną z witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Często znajduje się w suplementach diety z magnezem i nie bez powodu – witamina B6 ma istotny wpływ na pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego. Jak objawia się niedobór witaminy B6?
  • Co się stanie, gdy połączysz ocet jabłkowy i miód? Ten napój potrafi zdziałać cuda 10 paź 2018, 7:26 Nie od dziś wiadomo, że proste metody bywają najskuteczniejsze. Medycyna naturalna zna receptury, które pomagają nie tylko zachować dobre zdrowie i uchronić się przed chorobami, ale także potrafią zwalczać niektóre dolegliwości. Tak jest w przypadku połączeniu octu jabłkowego...
  • Młody jęczmień – dlaczego warto włączyć go do diety? 10 paź 2018, 11:28 Młody jęczmień już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ta niepozorna, zmielona trawa młodego jęczmienia jest doskonałym i niezwykle odżywczym dodatkiem do koktajli. Świetnie smakuje też z sokiem jabłkowym. Dowiedz się, jakie...
  • Dlaczego warto jeść pestki dyni? 27 wrz 2018, 13:08 Pestki dyni na pewno choć raz jadł każdy z nas. To doskonała przekąska, po którą warto sięgać, gdy dopadnie nas głód w ciągu dnia lub nuda w trakcie oglądania filmu. Pestki dyni są też doskonałym dodatkiem do twarożku. Najczęściej jednak spożywamy je razem z kanapkami – pestki...
  • Dlaczego warto sięgać po gruszki? 3 paź 2018, 14:47 Gruszki to jedne z najpopularniejszych, jesiennych owoców. Pojawiają się w sklepach już pod koniec lata, ale najlepiej smakują właśnie na jesieni. Dlaczego warto po nie sięgać? Jaki mają wpływ na zdrowie?
  • Objawy niedoboru kwasu foliowego, których nie wolno ignorować 13 wrz 2018, 14:43 Kwas foliowy, czyli jedna z witamin z grupy B, większości z nas kojarzy się z suplementami diety dla kobiet w ciąży i planujących dziecko. Niestety, to nie jedyna grupa, która powinna zapobiegać niedoborom kwasu foliowego. WItamina ta niezbędna jest do prawidłowej pracy...
  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • Sezon na pomidory. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej? 31 lip 2018, 7:58 Pomidory kojarzą nam się ze słonecznym latem. Chociaż w sklepach możemy je dostać przez cały rok, to właśnie w sierpniu są zdecydowanie najsmaczniejsze. Ponieważ sezon na pomidory jest w pełni, warto dowiedzieć się, jakie właściwości ma to popularne warzywo. Czy wiesz, że...
  • Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie 3 sie 2018, 7:41 Cukinia jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ponieważ nie ma charakterystycznego smaku, wydaje nam się, że nie ma też żadnych wartości odżywczych. Kojarzy nam się z popularnym daniem o nazwie leczo i dietami odchudzającymi. Tymczasem cukinia to bogate źródło wielu...
  • Ziemniaki – tanie, zdrowe... i wcale nie tuczą! 12 wrz 2018, 10:43 Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i... wcale...
  • Cudowne właściwości granatów. Dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 27 sie 2018, 9:34 Granaty możemy dostać niemal w każdym sklepie owocowo-warzywnym. Niektórzy sięgają po nie regularnie, inni omijają szerokim łukiem. Fakt, obieranie granatów może nastręczyć problemów, jednak nie należy się poddawać. Te kolorowe owoce mają niesamowity wpływ na zdrowie.
  • Szpinak i jego prozdrowotne właściwości. Od dziś przestaniesz go unikać 31 lip 2018, 12:24 Miłośnicy szpinaku potrafią przygotowywać go na różne sposoby – dodają zielone listki do koktajli, farszu naleśnikowego, zapiekanek i sałatek. I słusznie, ponieważ to zielone warzywo liściaste ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli do tej pory unikałeś szpinaku, teraz...
  • Dynie – dlaczego warto po nie sięgać? 3 wrz 2018, 11:59 Dynie zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i straganach już na początku września, choć największy wybór kształtów, rozmiarów i kolorów jest dopiero w październiku. Dynie kojarzą nam się głównie z Halloween, a szkoda – ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
  • Bakłażan – właściwości prozdrowotne 12 wrz 2018, 7:36 Bakłażan ze względu na swój purpurowy kolor wygląda bardzo apetycznie. Chociaż sięgamy po niego głównie po to, by robić zapiekanki w formie faszerowanych bakłażanów, warzywo to ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej?
  • Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Niedobór szkodzi każdemu 1 cze 2018, 14:34 Kwas foliowy kojarzy nam się głównie z suplementacją kobiet ciężarnych. Witamina B9 jest jednak niezbędna każdemu z nas. Jej niedobór ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Sprawdź, dlaczego kwas foliowy jest tak istotny i jak rozpoznać jego niedobór.
  • Ta witamina zmniejsza ryzyko utraty słuchu w późnym wieku 3 lip 2018, 8:45 Witaminy z grupy B odpowiedzialne są przede wszystkim za układ nerwowy. To dzięki nim jesteśmy mniej nerwowi, mamy lepszy nastrój, nie cierpimy z powodu drętwienia kończyn i skurczu mięśni. Według naukowców kwas foliowy (jedna z witamin z grupy B) może także ochronić przed...
  • Anemia – co jeść przy niedoborze żelaza? 19 lip 2018, 17:08 Anemia, nazywana inaczej niedokrwistością, jest powszechnie występującym schorzeniem. Może być spowodowana różnymi niedoborami, np. niskim poziomem witaminy B12, małym spożyciem kwasu foliowego lub dietą ubogą w żelazo. Anemia może jednak wynikać nie tylko ze złego odżywiania,...
  • Ty też łykasz te suplementy? 7 cze 2018, 9:30 Suplementy diety mają za zadanie uzupełniać pewne niedobory witamin i minerałów. Chociaż są dostępne bez recepty i bez problemu można je kupić w większości sklepów, powinniśmy na nie uważać. Suplementy diety to nie cukierki, a spożywanie ich w nadmiarze lub w połączeniu z...
  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Dlaczego warto sięgać po bób? 7 cze 2018, 13:40 Bób pojawia się na straganach i w sklepach na początku czerwca. To zielone warzywo strączkowe cieszy się ogromną popularnością, ponieważ jest niezwykle smaczne i stanowi zdrową przekąskę. Niektórzy jednak unikają bobu ze względu na jego specyficzny zapach podczas gotowania....
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o truskawkach 14 maj 2018, 12:45 Truskawki są symbolem zbliżającego się lata. Na straganach na ogół pojawiają się już w połowie maja. Są źródłem dobroczynnej witaminy C, chronią przed rakiem i zapobiegają wystąpieniu niedokrwistości. Poza tym doskonale smakują i same w sobie są doskonałą przekąską. Oto, co...
  • Antyoksydanty chronią przed rakiem. Wybieraj te produkty 17 maj 2018, 13:04 Jedzenie, które chroni przed rakiem? Tak, to możliwe. Nie tylko rezygnacja z używek zmniejsza szanse zachorowania na nowotwór, ale także spożywanie odpowiednich produktów, bogatych w antyoksydanty. Oto kilka rzeczy, których nie może zabraknąć w codziennej diecie, jeśli chcemy...
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach 1 cze 2018, 10:38 Szparagi można zaliczyć do tych warzyw, które albo się uwielbia, albo omija szerokim łukiem. Osoby, które za nimi nie przepadają najprawdopodobniej nigdy nie jadły ich przyrządzonych we właściwy sposób. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze mają szparagi, dlaczego warto po nie...
  • Nietypowe produkty, które można zamrozić 23 maj 2018, 10:30 Zamrażanie jedzenia jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, gdy brakuje nam czasu na gotowanie lub przygotowaliśmy za dużą porcję i nie chcemy, żeby się zmarnowało. Wszyscy wiemy, że większość warzyw i owoców, a także mięsa można mrozić. Co jeszcze?
  • Czas na fito(r)ewolucję! 12 mar 2015, 14:46 Jeśli Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana, nietrudno dostarczyć organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje. Jednakże, menstruacja, menopauza, ciąża, wahania poziomu hormonów wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na pewne kluczowe składniki odżywcze.
  • Dieta matki chroni jej córkę przed rakiem 10 sie 2011, 12:55 Spożywanie niektórych pokarmów w okresie ciąży może zmniejszać ryzyko raka sutka u żeńskiego potomstwa - wynika z najnowszych ustaleń naukowców. Badania wskazują, że szczególnie korzystnymi elementami diety mają być rybie tłuszcze i kwas foliowy. Wnioski badaczy na ten temat...
  • Tajemnica zdrowej diety? Seler 3 lut 2015, 19:17 Seler należy do warzyw najmniej kalorycznych. Posiada dużo pożytecznych właściwości m.in. wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, ale również pomaga leczyć stawy i nadciśnienie. Jednak to nie wszystko. Jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i dodaje smaku...
  • Pomarańcza - więcej niż owoc 20 gru 2011, 11:59 Witamina C, beta karoten, witamina B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, magnez, potas - pomarańcza zawiera wszystkie te składniki odżywcze. Dlatego warto na stałe wprowadzić te popularne cytrusy do codziennej diety. Ale pomarańcza to nie tylko smaczny i pożywny owoc.
  • Dieta może mieć wpływ na udany seks 15 sie 2011, 12:11 Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Z drugiej strony objadanie się, nadwaga i otyłość osłabiają ją.
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...