Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 65 tekstów

  • Czy probiotyki sprzyjają odchudzaniu? 7 gru 2018, 11:55 Powszechnie wiadomo, że probiotyki są ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i mogą chronić przed poważnymi chorobami. Wiadomo też, że zdrowa flora bakteryjna jest ważna dla dobrej przemiany materii. Pytanie...
  • Cudowne właściwości pomarańczy – dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 28 lis 2018, 11:43 Pomarańcze – jedne z najpopularniejszych cytrusów, które cieszą się ogromną popularnością i które możemy kupić przez cały rok. Chętnie sięgamy po nie latem, ponieważ doskonale rozgrzewają, ale ich zapach wielu z nas kojarzy się także z Bożym Narodzeniem. Dlaczego warto jeść...
  • Objawy niedoboru kwasu foliowego, których nie wolno ignorować 13 wrz 2018, 14:43 Kwas foliowy, czyli jedna z witamin z grupy B, większości z nas kojarzy się z suplementami diety dla kobiet w ciąży i planujących dziecko. Niestety, to nie jedyna grupa, która powinna zapobiegać niedoborom kwasu foliowego. WItamina ta niezbędna jest do prawidłowej pracy...
  • Co się stanie, gdy połączysz ocet jabłkowy i miód? Ten napój potrafi zdziałać cuda 10 paź 2018, 7:26 Nie od dziś wiadomo, że proste metody bywają najskuteczniejsze. Medycyna naturalna zna receptury, które pomagają nie tylko zachować dobre zdrowie i uchronić się przed chorobami, ale także potrafią zwalczać niektóre dolegliwości. Tak jest w przypadku połączeniu octu jabłkowego...
  • Młody jęczmień – dlaczego warto włączyć go do diety? 10 paź 2018, 11:28 Młody jęczmień już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ta niepozorna, zmielona trawa młodego jęczmienia jest doskonałym i niezwykle odżywczym dodatkiem do koktajli. Świetnie smakuje też z sokiem jabłkowym. Dowiedz się, jakie...
  • Masz te objawy? Możesz potrzebować probiotyków 5 lis 2018, 10:32 W jelitach każdego z nas znajduje się całe mnóstwo bakterii. Są to tzw. dobre bakterie, które tworzą florę jelitową. To w trosce o nie w czasie antybiotykoterapii przyjmujemy osłonowo probiotyki. Jakie objawy daje wyjałowienie organizmu i zaburzenia równowagi we florze jelitowej?
  • Dlaczego warto jeść wątróbkę? 7 lis 2018, 12:30 Gotowana czy smażona wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni jedzą ją regularnie, inni na samą myśl dostają torsji. Ci, którzy chcieliby spróbować, ale wciąż się wahają, powinni dowiedzieć się, jakie korzyści dla zdrowia niesie jedzenie wątróbki.
  • Ziemniaki – tanie, zdrowe... i wcale nie tuczą! 12 wrz 2018, 10:43 Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i... wcale...
  • Dlaczego warto jeść pestki dyni? 27 wrz 2018, 13:08 Pestki dyni na pewno choć raz jadł każdy z nas. To doskonała przekąska, po którą warto sięgać, gdy dopadnie nas głód w ciągu dnia lub nuda w trakcie oglądania filmu. Pestki dyni są też doskonałym dodatkiem do twarożku. Najczęściej jednak spożywamy je razem z kanapkami – pestki...
  • Objawy niedoboru witaminy B6, na które trzeba zwrócić uwagę 19 paź 2018, 12:43 WItamina B6 jest jedną z witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Często znajduje się w suplementach diety z magnezem i nie bez powodu – witamina B6 ma istotny wpływ na pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego. Jak objawia się niedobór witaminy B6?
  • Bakłażan – właściwości prozdrowotne 12 wrz 2018, 7:36 Bakłażan ze względu na swój purpurowy kolor wygląda bardzo apetycznie. Chociaż sięgamy po niego głównie po to, by robić zapiekanki w formie faszerowanych bakłażanów, warzywo to ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej?
  • Dlaczego warto sięgać po gruszki? 3 paź 2018, 14:47 Gruszki to jedne z najpopularniejszych, jesiennych owoców. Pojawiają się w sklepach już pod koniec lata, ale najlepiej smakują właśnie na jesieni. Dlaczego warto po nie sięgać? Jaki mają wpływ na zdrowie?
  • Ta witamina zmniejsza ryzyko utraty słuchu w późnym wieku 3 lip 2018, 8:45 Witaminy z grupy B odpowiedzialne są przede wszystkim za układ nerwowy. To dzięki nim jesteśmy mniej nerwowi, mamy lepszy nastrój, nie cierpimy z powodu drętwienia kończyn i skurczu mięśni. Według naukowców kwas foliowy (jedna z witamin z grupy B) może także ochronić przed...
  • Anemia – co jeść przy niedoborze żelaza? 19 lip 2018, 17:08 Anemia, nazywana inaczej niedokrwistością, jest powszechnie występującym schorzeniem. Może być spowodowana różnymi niedoborami, np. niskim poziomem witaminy B12, małym spożyciem kwasu foliowego lub dietą ubogą w żelazo. Anemia może jednak wynikać nie tylko ze złego odżywiania,...
  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Sezon na pomidory. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej? 31 lip 2018, 7:58 Pomidory kojarzą nam się ze słonecznym latem. Chociaż w sklepach możemy je dostać przez cały rok, to właśnie w sierpniu są zdecydowanie najsmaczniejsze. Ponieważ sezon na pomidory jest w pełni, warto dowiedzieć się, jakie właściwości ma to popularne warzywo. Czy wiesz, że...
  • Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie 3 sie 2018, 7:41 Cukinia jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ponieważ nie ma charakterystycznego smaku, wydaje nam się, że nie ma też żadnych wartości odżywczych. Kojarzy nam się z popularnym daniem o nazwie leczo i dietami odchudzającymi. Tymczasem cukinia to bogate źródło wielu...
  • Cudowne właściwości granatów. Dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 27 sie 2018, 9:34 Granaty możemy dostać niemal w każdym sklepie owocowo-warzywnym. Niektórzy sięgają po nie regularnie, inni omijają szerokim łukiem. Fakt, obieranie granatów może nastręczyć problemów, jednak nie należy się poddawać. Te kolorowe owoce mają niesamowity wpływ na zdrowie.
  • Szpinak i jego prozdrowotne właściwości. Od dziś przestaniesz go unikać 31 lip 2018, 12:24 Miłośnicy szpinaku potrafią przygotowywać go na różne sposoby – dodają zielone listki do koktajli, farszu naleśnikowego, zapiekanek i sałatek. I słusznie, ponieważ to zielone warzywo liściaste ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli do tej pory unikałeś szpinaku, teraz...
  • Dynie – dlaczego warto po nie sięgać? 3 wrz 2018, 11:59 Dynie zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i straganach już na początku września, choć największy wybór kształtów, rozmiarów i kolorów jest dopiero w październiku. Dynie kojarzą nam się głównie z Halloween, a szkoda – ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
  • Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Niedobór szkodzi każdemu 1 cze 2018, 14:34 Kwas foliowy kojarzy nam się głównie z suplementacją kobiet ciężarnych. Witamina B9 jest jednak niezbędna każdemu z nas. Jej niedobór ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Sprawdź, dlaczego kwas foliowy jest tak istotny i jak rozpoznać jego niedobór.
  • Czas na fito(r)ewolucję! 12 mar 2015, 14:46 Jeśli Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana, nietrudno dostarczyć organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje. Jednakże, menstruacja, menopauza, ciąża, wahania poziomu hormonów wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na pewne kluczowe składniki odżywcze.
  • Dieta matki chroni jej córkę przed rakiem 10 sie 2011, 12:55 Spożywanie niektórych pokarmów w okresie ciąży może zmniejszać ryzyko raka sutka u żeńskiego potomstwa - wynika z najnowszych ustaleń naukowców. Badania wskazują, że szczególnie korzystnymi elementami diety mają być rybie tłuszcze i kwas foliowy. Wnioski badaczy na ten temat...
  • Tajemnica zdrowej diety? Seler 3 lut 2015, 19:17 Seler należy do warzyw najmniej kalorycznych. Posiada dużo pożytecznych właściwości m.in. wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, ale również pomaga leczyć stawy i nadciśnienie. Jednak to nie wszystko. Jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i dodaje smaku...
  • Pomarańcza - więcej niż owoc 20 gru 2011, 11:59 Witamina C, beta karoten, witamina B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, magnez, potas - pomarańcza zawiera wszystkie te składniki odżywcze. Dlatego warto na stałe wprowadzić te popularne cytrusy do codziennej diety. Ale pomarańcza to nie tylko smaczny i pożywny owoc.
  • Dieta może mieć wpływ na udany seks 15 sie 2011, 12:11 Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Z drugiej strony objadanie się, nadwaga i otyłość osłabiają ją.
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Suplementy popularne, choć nie wiadomo czemu 8 lip 2011, 10:14 22 proc. Polaków zażywało przynajmniej jeden suplement diety, z czego 29 proc. badanych sięgało po niego przez co najmniej 12 miesięcy - wynika z badań przedstawionych podczas V Międzynarodowego Forum Suplementów Diety, które rozpoczęło się w czwartek w Warszawie.
  • "Piwo? To kobiecy napój" 23 sie 2011, 14:26 Piwo spełnia "smakowe" wymagania pań, jest zdrowe, nie tuczy, a przy tym ma działanie antyseptyczne. Dlatego mylą się wszyscy ci, którzy sądzą, że jest to „męski” napój. - Tym, co ma fatalny wpływ na naszą wagę, nie jest piwo, lecz przekąski, którymi je zagryzamy....