Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 233 tekstów

  • Dlaczego warto sięgać po pieprz cayenne? 20 lip 2018, 9:30 Pieprz cayenne możemy dostać właściwie w każdym sklepie. Niektórzy sięgają po niego regularnie, by podkreślić smak potrawy, inni omijają go szerokim łukiem z obawy, że danie będzie zbyt ostre. Prawdą jest, że tę intensywną przyprawę trzeba stosować z umiarem, ale warto....
  • Wybrano 50 najlepszych restauracji na świecie. Czym się wyróżniają? 30 cze 2018, 11:31 W hiszpańskim Bilabo odbyło się wręczenie nagród dla właścicieli 50 najlepszych restauracji na świecie. Zaszczytne pierwsze miejsce przypadło włoskiej Osteria Francescana z Modeny, która została okrzyknięta także „najlepszą restauracją w Europie”. Wyróżniony został także jej...
  • Nowa gastronomia 25 cze 2018, 6:00 Dom Wódki to projekt, który rozszerza formułę restauracji – mówi Piotr Popiński, prezes Good Food Concept.
  • Piwo, jak to łatwo powiedzieć 25 cze 2018, 6:00 Jesteśmy świadkami rewolucji w świecie piwa. Produkty lokalne wypierają globalne marki, a na rynku pojawiają się style piwa, o których nie mieliśmy pojęcia.
  • Trudno uwierzyć, ale to wszystko da się zjeść. Niesamowite dzieła kucharza 25 cze 2018, 20:38 Chyba nikt nie będzie się kłócił z twierdzeniem, że gotowanie jest sztuką. Ben Churchill przenosi tę sztukę w zupełnie nowy wymiar, tworząc zadziwiające iluzje.
  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Lubisz włoską kuchnię? Nie popełniaj tych błędów 7 cze 2018, 10:15 Włoska kuchnia jest wyjątkowo aromatyczna. Gdy o niej myślimy, przed oczami natychmiast mamy pizzę i spaghetti. Zdawać by się mogło, że są to bardzo proste w przygotowaniu potrawy, jednak... łatwo popełnić kilka podstawowych błędów, przez które wielka uczta okaże się klapą....
  • Jak wybrać dobry ekspres ciśnieniowy: 7 przydatnych funkcji ekspresu 26 kwi 2018, 13:24 Najnowsze badania dowodzą, że picie kawy, wbrew temu, co sądzono przez lata, jest zdrowe, dlatego jeszcze chętniej sięgamy po filiżankę ulubionego napoju każdego dnia. Nic więc dziwnego, że coraz częściej decydujemy się na zakup ekspresu do kawy. Nie zawsze jednak wiemy, jaki...
  • Pokrój cytrynę i posyp ją solą. Ten trik odmieni twoje życie 24 kwi 2018, 12:43 Wszyscy mamy w domu cytrynę. Na ogół dodajemy ją do herbaty lub wody. Lubimy jej kwaśny smak i cenimy za prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że cytrynę można wykorzystać w bardzo nietypowy sposób. Wystarczy tylko posypać ją solą.
  • Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? Kilka prostych trików 11 maj 2018, 15:45 Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? To pytanie zadaje sobie każdy, kto chce stracić na wadze i zadbać o swoje zdrowie. Ograniczenie tłuszczu w diecie może być jednak problematyczne, ponieważ wymaga zmiany nawyków żywieniowych, a także przyrządzania posiłków w inny sposób niż...
  • Prywatna kuchenna rewolucja. Magda Gessler otworzyła nową restaurację 18 maj 2018, 8:58 Magda Gessler otworzyła nową restaurację w Gdyni.
  • Gordon Ramsay nigdy nie zje w tym miejscu. „Nie ma k*** mowy, żebym to zrobił!” 12 kwi 2018, 17:31 Znany z popularnych programów telewizyjnych szef kuchni Gordon Ramsay przestrzegł wszystkich podróżnych, by nigdy nie jedli w samolotach. Zrobił to oczywiście w swoim, dość wulgarnym stylu, a jego wypowiedź dla portalu Refinery29 wyszukał portal WP Kuchnia.
  • 5 rzeczy, które warto rozważyć, kupując ekspres do kawy 15 lut 2018, 10:50 Ekspres do kawy to wydatek kilkuset złotych. Dlatego zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego rodzaju urządzenia, weźmy pod uwagę kilka aspektów. Dzięki poniższemu zestawieniu dowiemy się, jaki ekspres idealnie pasuje do naszych potrzeb i spełnia wszystkie nasze oczekiwania....
  • Wrocławska restauracja okrzyknięta najpiękniejszą na świecie 2 mar 2018, 15:33 W międzynarodowym konkursie Win Awards 2017 w Londynie w kategorii "Restauracje" zwyciężyła Campo Modern Grill z Wrocławia. Była jedyną polską restauracją w konkursie i pokonała konkurentów z całego świata.
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 21 kwi 2018, 8:29 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • Skończ z nudą w kuchni. Zapisz się na kurs gotowania 5 sie 2016, 11:13 Potrawy samodzielnie przygotowywane w domu, zwykle są najzdrowsze i najbardziej wartościowe. Aby wprowadzić nieco pasji, nowych pomysłów i inspiracji do własnej kuchni, warto poszerzyć swoją wiedzę w zakresie meandrów sztuki kulinarnej.
  • Prosta kuchnia Roberta Sowy 19 maj 2016, 16:15 Zupy i przystawki, dania rybne i mięsne, ciasta i desery, wegetariańskie sałatki… W swojej najnowszej książce „Krok po kroku z Robertem Sową” znany szef kuchni sprzedaje nieskomplikowane dania nawet dla początkujących kucharzy.
  • McDonald's „od kuchni” już widzieliśmy, pora na KFC. „Nagranie wykręca żołądki” 22 wrz 2017, 11:26 W sieci pojawiło się przyprawiające o mdłości wideo, które według zapewnień twórców miało zostać nagrane w jednej z restauracji sieci KFC. Ze słów pracowników dowiadujemy się m.in., że w danym lokalu popularny fastfood serwuje swoim klientom nieświeże jedzenie.
  • BBC uznało polskiego kucharza za pioniera brytyjskiej kuchni 27 sie 2017, 16:59 Magazyn BBC Good Food uznał polskiego szefa kuchni Damiana Wawrzyniaka jednym z dziesięciu pionierów kuchni brytyjskiej. Polak podzielił się informacją na swoim profilu na Facebooku.
  • Szef kuchni Twister poleca: Golonka, danie dla cierpliwych 4 kwi 2017, 16:25 Sposobów podawania golonki jest wiele, w zależności od regionu, np. w Beskidach na golonce przyrządza się kwaśnicę. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim golonkę najczęściej dusi się w piwie.
  • Kuchnia, która mówi i uczy Brytyjczyków francuskiego 26 paź 2011, 10:08 Innowacyjna kuchnia, która w języku francuskim krok po kroku daje instrukcje, jak przygotować chociażby żabie udka, ma szansę zrewolucjonizować nauczanie języków obcych w Wielkiej Brytanii.
  • Śląsk chce się promować przez kuchnię 15 mar 2010, 16:59 Regionalna kuchnia woj. śląskiego ma stać się jednym z filarów promocji turystycznej tego regionu. Śląska Organizacja Turystyczna zamierza stworzyć kulinarną markę, którą mogłyby promować się np. odpowiednio certyfikowane restauracje.
  • Kuchnia molekularna podbija świat 19 gru 2009, 7:10 Kuskus z kalafiora, tapioka z szynki iberyjskiej i sferyfikowane oliwki - takie specjały można znaleźć w menu restauracji El Bulli w Hiszpanii. El Bulli serwuje kuchnię molekularną i robi to na tyle dobrze, że od czterech lat wygrywa prestiżowy ranking San Pellegrino w którym...
  • Kuchnia pachnąca polsko-litewską tradycją 13 sie 2010, 15:57 Tradycyjne potrawy pogranicza Polski i Litwy są znakiem rozpoznawczym festynu rodzinnego "Kuchnia Pachnąca Tradycją", który odbędzie się 13 i 14 sierpnia na augustowskim Rynku Zygmunta Augusta.
  • Restauracja od kuchni, czyli jakich sprzętów nie powstydziłby się Gordon Ramsay 10 paź 2014, 14:33 Parafrazując słowa Salvadora Dalego, lepiej nie jeść w ogóle, niż jeść źle. W świecie, w którym za każdym rogiem można natknąć się na lokal gastronomiczny, o wyborze tego najlepszego nie decyduje tylko aspekt wizualny. To, co najważniejsze, pozostaje niezmienne – by...
  • Kuchnia jak za hetmana Branickiego 4 cze 2010, 17:22 W najbliższy weekend, 5-6 czerwca, po raz trzeci w Białymstoku spotkają się twórcy i konsumenci smakołyków regionalnych kuchni na kulinarnym festiwalu, który tradycyjnie już poprowadzi Karol Okrasa, pochodzący z Białej Podlaskiej wybitny kucharz, znany z telewizyjnego...
  • Jakie błędy w kuchni popełniają Polacy? 6 paź 2015, 10:46 Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest...
  • Włoska kuchnia wyrusza na... podbój kosmosu 5 cze 2012, 5:19 Lasagne, warzywa zapiekane w parmezanie, risotto z sosem pesto, smażone bakłażany i tiramisu - te przysmaki włoskiej kuchni przygotowuje dla astronautów z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znany kucharz z okolic Turynu Davide Scabin. - Po raz pierwszy oryginalna włoska kuchnia...
  • Jedno miejsce, wyjątkowe jedzenie 31 maj 2015, 14:59 Przez wiele lat pracowałem w najlepszych restauracjach we Włoszech, Francji i Hiszpanii. I wiem, że najważniejsze w kuchni są dobre produkty.