Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 253 tekstów

  • Michał Wrzosek: Dieta nie ma początku ani końca. Zrozumienie tego jest kluczowe dla zdrowia i figury 14 lis 2018, 12:34 Z barów szybkiej obsługi korzystamy z lenistwa i wygody, łudząc się, że liść sałaty w hamburgerze można zaliczyć do zalecanej porcji warzyw. O tym, jaki wpływ na nasze zdrowie mają dania typu fast food oraz jak wybierać zdrowe zamienniki, wyjaśnia w rozmowie z WPROST trener...
  • Niezbędnik domowego MasterChefa. Sprawdź, czego potrzebujesz 20 paź 2018, 10:01 Gotowanie stało się pasją wielu Polek i Polaków. Przyczyniły się do tego popularne i lubiane programy telewizyjne oferowane przez największe stacje telewizyjne jak MasterChef czy TopChef. Czego potrzebujesz żeby sprawdzić się w gotowaniu?
  • Pomagają w przygotowaniu zdrowych, szybkich i prostych dań. Niektóre wymyślili Polacy! 10 paź 2018, 20:00 Małe urządzenia AGD, miksery, blendery ręczne, blendery kielichowe, sokowirówki, wyciskarki wolnoobrotowe, wolnowary to mali sprzymierzeńcy. Skąd się wzięły i co można nimi wyczarować żeby było szybko i zdrowo?
  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią 25 wrz 2018, 13:34 Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Na szczęście,...
  • Cebula – dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej? 31 sie 2018, 10:01 Cebulę możemy kupić właściwie w każdym sklepie. Niektórzy ją uwielbiają, inni nie znoszą jej zapachu. Czerwona cebula świetnie nadaje się do sałatek, ponieważ swoją barwą ożywia danie. To nie jedyna jej zaleta. Dlaczego warto częściej sięgać po cebulę?
  • Jabłka to samo zdrowie 13 wrz 2018, 13:35 Chlubą Polski jest jabłko. Jesteśmy największym producentem jabłek w Europie i trzecim na świecie, zaraz za Chinami i USA. Ale to nasze jabłka cieszą się sławą najsmaczniejszych, bo dzięki klimatowi ciepłych dni i chłodnych nocy, mają idealny stosunek cukru do kwasu. Dlatego...
  • 10 najbardziej zaskakujących faktów o sushi 4 paź 2018, 15:42 Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą ciekawostek.
  • Justyna Żyła założyła kanał na YouTube. Zobacz pierwsze wideo 27 sie 2018, 7:42 W ostatnich miesiącach Justyna Żyła często pojawiała się w mediach, głównie za sprawą sporów miedzy nią a Piotrem Żyłą. Teraz postanowiła założyć kanał na YouTube zatytułowany UwaŻyła. Do sieci trafił już pierwszy odcinek serii.
  • Co potrafi woda imbirowa? Będziesz zaskoczony 31 sie 2018, 8:35 Myśląc o napoju, który ułatwia odchudzanie, zdecydowanie na myśl przyjdzie nam woda z cytryną. Mówi się, że picie jej na czczo sprzyja utracie masy ciała. Tymczasem okazuje się, że zdecydowanie lepszym napojem jest woda imbirowa. Jej właściwości są naprawdę wyjątkowe.
  • Jak przestać się objadać? 19 wrz 2018, 10:14 Każdy chciałby zdrowo i regularnie się odżywiać. Tymczasem większość z nas żyje w biegu, spożywa posiłki o różnych godzinach, wybiera półprodukty i fast-foody i systematycznie (często nawet każdego dnia) zmaga się z napadami wilczego głodu, które powodują skoki poziomu cukru i...
  • Jak walczyć z nadwagą 23 wrz 2018, 20:00 Nadwaga to nie tylk o nadmiar tkanki tłuszczowej, który może się podobać lub nie. To poważny problem zdrowotny.
  • Lubisz włoską kuchnię? Nie popełniaj tych błędów 7 cze 2018, 10:15 Włoska kuchnia jest wyjątkowo aromatyczna. Gdy o niej myślimy, przed oczami natychmiast mamy pizzę i spaghetti. Zdawać by się mogło, że są to bardzo proste w przygotowaniu potrawy, jednak... łatwo popełnić kilka podstawowych błędów, przez które wielka uczta okaże się klapą....
  • Joel Robuchon nie żyje. Był jednym z najsłynniejszych szefów kuchni 6 sie 2018, 14:52 Joel Robuchon, który zrewolucjonizował myślenie o francuskiej kuchni, zmarł w wieku 73 lat. Francuz był znanym restauratorem, a jego lokale zdobyły rekordową ilość gwizdek Michelin.
  • Nietypowe zastosowania sody oczyszczonej 7 sie 2018, 7:25 Sodę oczyszczoną znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Co więcej – najprawdopodobniej każdy z nas ma ją w domu. Używamy jej do różnych wypieków zamiast lub w połączeniu z proszkiem do pieczenia. Okazuje się jednak, że soda oczyszczona ma także inne, nietypowe zastosowania....
  • Wybrano 50 najlepszych restauracji na świecie. Czym się wyróżniają? 30 cze 2018, 11:31 W hiszpańskim Bilabo odbyło się wręczenie nagród dla właścicieli 50 najlepszych restauracji na świecie. Zaszczytne pierwsze miejsce przypadło włoskiej Osteria Francescana z Modeny, która została okrzyknięta także „najlepszą restauracją w Europie”. Wyróżniony został także jej...
  • Prawdziwa historia pizzy 31 lip 2018, 15:43 Pizza to danie, którego nie sposób nie lubić. Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, kremowa mozzarella i inne dodatki… a to wszystko zaserwowane tak, byś mógł podzielić się radością jedzenia ze swoimi przyjaciółmi. A jaka jest jej historia? Wbrew pozorom – jest dłuższa...
  • Dlaczego warto sięgać po pieprz cayenne? 20 lip 2018, 9:30 Pieprz cayenne możemy dostać właściwie w każdym sklepie. Niektórzy sięgają po niego regularnie, by podkreślić smak potrawy, inni omijają go szerokim łukiem z obawy, że danie będzie zbyt ostre. Prawdą jest, że tę intensywną przyprawę trzeba stosować z umiarem, ale warto....
  • Nowa gastronomia 25 cze 2018, 6:00 Dom Wódki to projekt, który rozszerza formułę restauracji – mówi Piotr Popiński, prezes Good Food Concept.
  • Piwo, jak to łatwo powiedzieć 25 cze 2018, 6:00 Jesteśmy świadkami rewolucji w świecie piwa. Produkty lokalne wypierają globalne marki, a na rynku pojawiają się style piwa, o których nie mieliśmy pojęcia.
  • Trudno uwierzyć, ale to wszystko da się zjeść. Niesamowite dzieła kucharza 25 cze 2018, 20:38 Chyba nikt nie będzie się kłócił z twierdzeniem, że gotowanie jest sztuką. Ben Churchill przenosi tę sztukę w zupełnie nowy wymiar, tworząc zadziwiające iluzje.
  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć? 13 lip 2018, 7:46 Ocet jabłkowy możemy dostać właściwie w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Niektórzy twierdzą, że ma właściwości odchudzające. Miłośnicy octu jabłkowego dodają go do różnych potraw, a nawet piją po rozcieńczeniu. Jakie działanie ma ocet jabłkowy i czy faktycznie pomaga schudnąć?
  • Cudowne właściwości kapusty. Od dziś zaczniesz ją jeść częściej 24 lip 2018, 10:24 Kapusta jest bardzo popularnym warzywem, które w Polsce można kupić przez cały rok. Sięgamy po nią bardzo chętnie, ponieważ jest tania i można wykorzystać ją na wiele sposobów. Na jej bazie powstała nawet dieta kapuściana, która cieszy się ogromną popularnością. Zalet jedzenia...
  • Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów 26 lip 2018, 6:30 Marchewki to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych warzyw. Jako składnik włoszczyzny, znajduje się w niemal wszystkich zupach i rybie po grecku. Jako warzywo niskokaloryczne, pełni rolę zdrowej przekąski w diecie odchudzającej. Jednak marchewki mają dużo więcej właściwości....
  • Dlaczego warto jeść hummus? Będziesz zaskoczony 6 sie 2018, 7:15 Hummus na dobre zagościł w naszych sklepach. Chociaż jest łatwo dostępny i uważany za zdrowy, większość z nas i tak omija go szerokim łukiem. Może chodzi o jego specyficzny smak, a może o brak wiedzy – co to jest i z czym się je. Dowiedz się, dlaczego warto jeść hummus. Jego...
  • Jak ugotować ryż, żeby był zdrowszy i sprzyjał odchudzaniu? 20 sie 2018, 7:28 Ryż bardzo często gości na naszych stołach i nie ma się co dziwić – jego szerokie zastosowanie sprzyja kulinarnym wariacjom. Chociaż jest smaczny i sycący, raczej nie kojarzy nam się z produktem, który sprzyja odchudzaniu. Mowa oczywiście o białym ryżu. Jednak istnieje sposób...
  • Skończ z nudą w kuchni. Zapisz się na kurs gotowania 5 sie 2016, 11:13 Potrawy samodzielnie przygotowywane w domu, zwykle są najzdrowsze i najbardziej wartościowe. Aby wprowadzić nieco pasji, nowych pomysłów i inspiracji do własnej kuchni, warto poszerzyć swoją wiedzę w zakresie meandrów sztuki kulinarnej.
  • Prosta kuchnia Roberta Sowy 19 maj 2016, 16:15 Zupy i przystawki, dania rybne i mięsne, ciasta i desery, wegetariańskie sałatki… W swojej najnowszej książce „Krok po kroku z Robertem Sową” znany szef kuchni sprzedaje nieskomplikowane dania nawet dla początkujących kucharzy.
  • McDonald's „od kuchni” już widzieliśmy, pora na KFC. „Nagranie wykręca żołądki” 22 wrz 2017, 11:26 W sieci pojawiło się przyprawiające o mdłości wideo, które według zapewnień twórców miało zostać nagrane w jednej z restauracji sieci KFC. Ze słów pracowników dowiadujemy się m.in., że w danym lokalu popularny fastfood serwuje swoim klientom nieświeże jedzenie.