Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 70 tekstów

  • Soczewica i... faszerowane świńskie racice - czyli Sylwester po włosku 31 gru 2010, 12:45 Na sylwestrowych stołach we Włoszech, po toaście o północy pojawia się tradycyjnie soczewica - jako wróżba obfitości pieniędzy w nowym roku - oraz dwa gatunki gotowanych kiełbas - cotechino (serdelowa) i zampone, czyli rodzaj golonki. Posiłek złożony z tych dwóch dań wieńczy...
  • Kuchenne inspiracje 2011 roku 14 sty 2011, 16:16 Początek roku to nie tylko zmiany i postanowienia noworoczne, to także najlepszy moment na poznanie najnowszych trendów w kuchni. Okazuje się bowiem, że moda na talerzu jest równie ważna, co na wybiegu.
  • Czarna rzepa, dobra na włosy 7 lut 2011, 15:25 Czarna rzepa wraca do łask. To mało znane warzywo powstrzymuje wypadanie włosów. Trzeba jednak przyzwyczaić się do jego ostrego smaku i zapachu.
  • Ryby głównym przysmakiem Cristiano Ronaldo 13 paź 2011, 9:56 Znakomity piłkarz reprezentacji Portugalii i Realu Madryt Cristiano Ronaldo przepada za rybami, a w szczególności uwielbia mieczniki, dorady oraz strzępiele.
  • Warmia i Mazury kuszą zdrową żywnością 28 lis 2011, 12:10 96 rolników, przetwórców i restauratorów z Warmii, Mazur i Powiśla należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Dzięki temu mogą oznaczać specjalnym znakiem swoje produkty oraz promować się jako wytwórcy regionalnej zdrowej żywności.
  • Wigilijna kolacja we Włoszech - ryby i warzywa 24 gru 2011, 11:10 Włoska kolacja w Wigilię składa się głównie z ryb, owoców morza i warzyw. Wielu pracujących do ostatniej chwili Włochów zjada uroczysty posiłek 24 grudnia w restauracjach, które w roku kryzysu oferują uczty w przystępnych cenach.
  • Przepis na święta: Babeczki śledziowe z jajem sadzonym na koprze 23 gru 2014, 13:38 Piotr Pielichowski, uczestnik 3. edycji programu "MasterChef", wspólnie z żoną Kamilą przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka świątecznych dań. Kucharz zaproponował potrawy takie, jak: Jaś Fasola i kapusta z grzybami oraz babeczki...
  • Co to jest umami? 14 sty 2015, 10:58 Co to jest umami? Kiedy zostało odkryte?
  • Jesteś alergikiem? Unikaj pieczywa z marketów 22 sty 2015, 13:19 Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba z minipiekarni w sieciowych marketach jest pieczywo z małych piekarni, które...
  • Nowy trend w polskich restauracjach: rotacyjne menu 29 sty 2015, 7:24 Na kulinarnej mapie Polski pojawia się coraz więcej restauracji, które oferują swoim klientom rotacyjne menu. Nie są one nastawione tylko na jeden typ kuchni. Każdego dnia można w nich skosztować potraw z różnych zakątków świata. Ich szefowie wykorzystują także regionalne,...