Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 70 tekstów

  • Makaron pappardelle z krewetkami i zielonym pieprzem 21 paź 2015, 15:47 Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.
  • Wielki comeback polskich ziół 17 kwi 2016, 20:00 Ostropest, siemię lniane, czystek. Trudno wymienić wszystkie ich zalety. Mają zbawienny wpływ na organizm. wprowadzając je na stałe do diety, wyświadczamy sobie wielką przysługę.
  • Od jedzenia humor się zmienia. Raport KUPCA 13 cze 2016, 9:54 Nawyki żywieniowe Polaków i ich stosunek do przekąsek w 2016 roku Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu...
  • Dieta z zasadami 17 lip 2016, 20:00 Zakochało się w niej pół Hollywood na czele z Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst i Jennifer Aniston. Oprócz utraty wagi ten styl jedzenia obiecuje więcej zdrowia, witalności i dobrego humoru. Jaka jest tajemnica sukcesu diety zasadowej?
  • Polityczne roszady w stołówce. Rosyjscy dyplomaci nie zjedzą kotletów „po kijowsku” 15 lut 2017, 18:07 Moskiewski korespondent „The New York Times” odnotował na swoim Twitterze znaczące zmiany, do jakich doszło na stołówce rosyjskiego MSZ. Popularne wcześniej „kotlety po kijowsku” zostały zastąpione przez „kotlety po krymsku”. Wielbiciele dania nie mają jednak powodów do obaw,...
  • Kuchnia Węgier 18 sie 2017, 14:24 Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.
  • Sposób na jesienną słotę 25 wrz 2017, 18:47 Chociaż sezon wakacyjny powoli dobiega końca, a dni stają się coraz krótsze i zimniejsze to knajpki i restauracje na bulwarach wiślanych nie poddają się jesiennej aurze.
  • Barszcz czerwony z uszkami w… Afganistanie 24 gru 2010, 10:12 Kapusta z grochem, barszcz czerwony z uszkami, krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi z kapustą – takie potrawy znajdą się na wigilijnych stołach w… Afganistanie. Oczywiście tylko tam, gdzie służbę pełnią polscy żołnierze.
  • Jakie błędy w kuchni popełniają Polacy? 6 paź 2015, 10:46 Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest...
  • Pizza też ma swoje święto 9 lut 2012, 14:13 Pizza jej jedną z najlepiej rozpoznawanych potraw na świecie. Przyjęło się, że pochodzi oryginalnie z Włoch, tymczasem nie ma pewności co do tego, kiedy i gdzie pierwotnie powstała. Danie to występuje dzisiaj w różnych odmianach i formach niemal we wszystkich krajach i cieszy...
  • Polacy! Jemy szybko, tanio i tłusto 9 mar 2012, 7:02 Kebab, frytki, hot dogi – tak żywi się przeciętny Polak. Nie ma czasu i pieniędzy, by spokojnie zjeść obiad w restauracji – wynika z raportu firmy badawczej Soliditet Polska z grupy Bisonde, wykonanego na zamówienie „Dziennika Gazety Prawnej”.
  • Uczniowie walczyli o prawo do przyrządzenia obiadu Annie Komorowskiej 10 mar 2012, 17:29 W Warszawie rozstrzygnięto konkurs kulinarny, którego główną nagrodą jest możliwość przygotowania posiłku dla pierwszej damy Anny Komorowskiej. Zwycięzcami okazali się uczniowie z zespołu szkół w Przodkowie.
  • Zioła w kuchni. Na zdrowie! 25 kwi 2012, 14:09 Coraz więcej mówi się o tym, że każda kuchnia powinna pachnieć ziołami. Najlepiej nie suszonymi i sproszkowanymi, ale świeżymi, hodowanymi na kuchennym parapecie. Ciągle słyszymy o pietruszce, szczypiorku, bazylii czy estragonie, ale czy naprawdę wiemy, jakich składników nam...
  • Kanapki serwowane w parku, czyli i ty możesz zostać restauratorem (dzięki Finom) 19 maj 2012, 6:45 W Helsinkach każdy może 19 maja, przez jeden dzień, poprowadzić własną restaurację, nie potrzebując do tego żadnych zezwoleń - to zasada organizowanego po raz piąty w Finlandii Dnia Restauracji. Akcja rozlewa się na inne miasta Europy - dotarła też do Polski.
  • W Krakowie rządzą ruskie. Rusza 10. Festiwal Pierogów 15 sie 2012, 10:03 Pierogów z różnym nadzieniem – z owocami, mięsem, warzywami czy kaszą – gotowanych, pieczonych i smażonych, będą mogli spróbować uczestnicy 10. Festiwalu Pierogów, który w dniach 15-19 sierpnia odbywa się na Małym Rynku w Krakowie.
  • Gorzów szykuje gratkę dla miłośników piwa 23 sie 2012, 13:19 Od 31 sierpnia do 2 września w Gorzowie Wielkopolskim odbędą się Lubuskie Kulinaria Regionalne. Na imprezie promującej regionalną żywność zaprezentuje się 70 wystawców.
  • Makaron przywędrował z Chin 21 sty 2011, 16:13 Chociaż modę na jedzenie makaronu zapoczątkowali Włosi, okazuje się, że najstarsze dania zawierające ten podstawowy składnik współczesnej kuchni pochodzą z...Chin. Jedzenie odnalezione przez archeologów W osadzie nad brzegiem Żółtej Rzeki ma niemal pół metra długości i ponad 4...
  • Co czwarty Polak wyrzuca żywność. Najczęściej - pieczywo 17 paź 2011, 15:50 Jedna czwarta Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności - wynika z badań Federacji Polskich Banków Żywności. Artykuły spożywcze wyrzucamy, ponieważ kupujemy ich za dużo, nie patrzymy na datę przydatności do spożycia oraz niewłaściwie je przechowujemy.
  • "Sarmatia" przekona Chińczyków do polskiej kuchni? 16 gru 2011, 7:19 W grudniu 2011 firma Amber Foods Polska otworzy na południu Chin w prowincji Guangdong w mieście Foshan pierwszą polską restaurację "Sarmatia" - poinformował prezes spółki Bartosz Ziółek. W planach jest uruchomienie kolejnych takich lokali w Chinach. Najważniejszym celem tej...
  • Jaja soborowe, czyli co jedzą święci 28 gru 2009, 16:54 Perliczkę św. Franciszka, pierożki Pawła II, skwarki św. Łucji, gołębie a'la Marcin V, langustę w sosie na sposób Piusa V, zająca z rusztu św. Klemensa, tort św. Klary i jaja soborowe - przepisy na takie specjały można znaleźć w nietypowej książce kucharskiej "Kuchnia świętych...
  • Makaron a la Scorsese 20 sty 2010, 16:49 Paul Sorvino, gwiazda filmu Martina Scorsese "Chłopcy z Ferajny", przygotowuje się do wypuszczenia sygnowanych swoim nazwiskiem sosów, wg receptury swojej matki Angeliny.
  • Zupa pho w Warszawie jest lepsza niż w Paryżu 20 lut 2010, 9:41 Gdzie można zjeść lepszą wietnamską zupę pho niż w Paryżu. Okazuje się, że taki przysmak serwują w zupodajniach znajdujących się... w okolicach warszawskiego Dworca Stadion. Wprawdzie standard miejscowych "lokali" odbiega od paryskich restauracji, za to smak zupy nadrabia te...
  • Śląsk chce się promować przez kuchnię 15 mar 2010, 16:59 Regionalna kuchnia woj. śląskiego ma stać się jednym z filarów promocji turystycznej tego regionu. Śląska Organizacja Turystyczna zamierza stworzyć kulinarną markę, którą mogłyby promować się np. odpowiednio certyfikowane restauracje.
  • "O mój Boże" - dwukilogramowy hamburger 7 kwi 2010, 12:26 Amerykanie znani są z tego, że wszystko u nich musi być największe - nic dziwnego, że to właśnie w USA pojawił się hamburger gigant - kawał mięsa, który znajduje się w oferowanym przez kalifornijską restaurację hamburgerze waży, bagatela, 2 kilogramy. A gdyby ktoś nie najadł...
  • Przyrządzono największy hamburger świata. Ważył sto kilogramów 7 cze 2010, 11:48 Prawie sto kilogramów ważył hamburger przyrządzony w jednej z restauracji w Sydney. Jak zapewniają autorzy, był największy na świece - informuje prasa australijska.
  • 600-letni chleb prądnicki będzie mieć unijny certyfikat 22 lip 2010, 12:38 Komisja Europejska opublikowała wniosek o rejestrację tradycyjnego krakowskiego chleba prądnickiego. Jeśli w ciągu sześciu miesięcy nie zostaną do niego zgłoszone zastrzeżenia, to nazwa pieczywa zostanie zarejestrowana przez UE jako produkt regionalny.
  • Rusza kolejny ogólnopolski Festwial Dobrego Smaku 3 sie 2010, 11:34 Nikogo, kto ceni dobrą kuchnię i najlepszej jakości produkty kulinarne, nie może zabraknąć w Poznaniu. Na IV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w dniach 12-15 sierpnia zapraszają producenci regionalnych specjałów ze wszystkich zakątków Polski i wielu miejsc w Europie. Nie...
  • Kulinarny puchar Polski w Poznaniu 9 wrz 2010, 13:49 Specjalna ekspozycja "Smaki regionów" i konkurs "Kulinarny puchar Polski" to jedne z najważniejszych imprez, które odbędą się na tegorocznych targach Polagra Food w Poznaniu - poinformował prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzej Byrt. Polagra Food potrwa od 13 do 16...
  • Francuska gastronomia dziedzictwem UNESCO 17 lis 2010, 12:18 Jeśli gastronomia francuska została wpisana na listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO, to nie dzięki serowi camembert czy żabim udkom, ale z racji praktykowanej w tym kraju sztuki wspólnego biesiadowania - podkreśla w środę prasa nad Sekwaną.
  • Polacy marnują rocznie 4 miliony ton żywności 22 gru 2010, 9:19 Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia - taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego. Banki Żywności zachęcają, by przed świętami zapoznać się ze sposobami na niemarnowanie żywności.