Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 36 tekstów

  • Kobiety i wino 23 kwi 2018, 9:32 Producenci i dystrybutorzy win chcą zawalczyć o polskie konsumentki, bo to one tworzą w Polsce kulturę picia wina.
  • Ekspert PAN podkreśla: Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym w Polsce 24 gru 2017, 6:52 Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • Karp za 6,99 zł? Hodowcy: To dziwne 22 gru 2014, 10:19 Przed świętami w sklepach pojawiają się karpie w cenie kilogram za 9,99 zł, czy nawet 6,99 zł. "To dziwne" - mówią hodowcy wyliczając, że 7 złotych to minimalny koszt samego wyhodowania kilograma wigilijnej ryby. - Żywy karp z wody powinien mieć oznaki życia, żeby ruszał się...
  • Podkarpacie: winogron będzie mało, zima była mroźna 13 mar 2012, 10:21 Tegoroczna mroźna zima zmniejszy plony w podkarpackich winnicach - uważa sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro. W regionie jest ponad 150 winnic.
  • Jeśli karp - to z południowej Polski 2 gru 2011, 7:17 Prawie 400 ton świątecznego karpia odłowiło gospodarstwo rybackie w Niemodlinie - największy hodowca tych ryb na Opolszczyźnie. Ryby są już w zbiornikach z bieżącą, czystą i dobrze natlenioną wodą - poinformował dyrektor gospodarstwa Marek Adamus.
  • Miodowa klęska nieurodzaju na Podkarpaciu 21 sie 2012, 11:02 Na Podkarpaciu praktycznie nie ma miodu ze spadzi drzew iglastych - poinformował prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Roman Bartoń. Z podkarpackich pasiek pochodzi od 30-50 proc. miodu spadziowego w Polsce.
  • Karpi na święta nie zabraknie, ale będą droższe 24 lis 2010, 17:55 Nie powinno być problemów z zakupem karpia na święta Bożego Narodzenia, ale może być on droższy niż przed rokiem - poinformowała w środę Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
  • Podkarpaccy winiarze zadowoleni z dużych zbiorów 29 lis 2011, 11:36 Ponad 10 ton winogron z jednego hektara zebrali w tym roku właściciele winnic na Podkarpaciu. W 2010 roku zebrano niespełna pięć ton - poinformowała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.
  • Polacy chcą się uczyć jak tłoczyć wino 9 maj 2012, 9:35 Około 150 osób uczestniczy w szkoleniu dla początkujących winiarzy i osób, które chciałyby nauczyć się uprawiać winorośl oraz produkować wino. Szkolenie zorganizowało Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia - poinformowała sekretarz stowarzyszenia Ewa Wawro.
  • Wina będzie mniej? Mróz zrobił swoje 14 mar 2012, 13:58 Tegoroczna mroźna zima zmniejszy plony w podkarpackich winnicach - uważa sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro. W regionie jest ponad 150 winnic.
  • Polacy stawiają na ekologię 3 kwi 2012, 14:15 Osiem podmiotów z Podkarpacia należy do klastra Doliny Ekologicznej Żywności. Są to głównie producenci i przetwórcy żywności ekologicznej. Wśród nich jest gospodarstwo „Barwy Zdrowia”, które oferuje m.in. mydło mikroorganiczne i olej lniany.
  • Wigilia niejedno ma imię 18 gru 2009, 12:50 Karp, barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, kompot z suszonych owoców – wydaje się, że to obowiązkowy zestaw polskiej kolacji wigilijnej. Czy na pewno? Czy we wszystkich regionach naszego kraju kolacja wigilijna jest taka sama? Jeśli przyjrzeć się bliżej, można dostrzec...
  • Wigilia: jak jeść, żeby nie przytyć 20 gru 2011, 11:19 W Wigilię tradycyjnie siadamy przy suto zastawionym stole. Pierogi, śledź w oleju, smażony karp - wszystkie te dania kuszą, ale na pewno nie pomagają zachować szczupłej sylwetki. Ale przecież na stole są również inne dania.
  • Przez upały i ulewy zabraknie nam miodu 24 sie 2010, 7:53 Na Podkarpaciu zbiory miodu są na poziomie 35 proc. przeciętnych zbiorów w poprzednich latach. Praktycznie nie ma miodu spadziowego. Przyczyną kłopotów są obfite deszcze i upały - poinformował prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, Roman Bartoń.
  • Rzeszów: zdrowy chleb kupisz w... Urzędzie Marszałkowskim 12 mar 2012, 7:30 Miody, chleb pieczony na liściu kapusty czy ekologiczna herbata - m.in. takie towary będzie można kupić w sklepie z żywnością tradycyjną, który niedługo zostanie otwarty w budynku Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.
  • W Polsce najdłużej żyją mężatki po studiach mieszkające na wsi 23 paź 2011, 8:43 Kto ma w Polsce największe szanse na długie życie? Mężatki z wyższym wykształceniem, które mieszkają na wsi, najlepiej małopolskiej, podkarpackiej lub podlaskiej - wynika z badań polskich antropologów.
  • 29 grudnia - dniem żałowania za świąteczne obżarstwo 29 gru 2009, 14:47 Jeżeli w wigilię nie odmówiliście sobie czwartej dokładki makowca i kolejnej porcji pierogów, a potem zagryźliście to jeszcze półkilogramowym karpiem to dziś przeżywacie najmocniej tzw. moralniaka związanego z przyjęciem w czasie świąt kilkunastu tysięcy kalorii. Według badań...
  • Sylwester „nie z tej epoki” z dala od miejskiego zgiełku 16 gru 2016, 7:39 „Jaki Nowy Rok, taki cały rok” – mówi znane polskie przysłowie. Dlatego każdy chce spędzić Sylwestra w wyjątkowy sposób, który pozwoli odróżnić go od codziennych dni. Huczne przyjęcia w restauracjach, imprezy w klubach czy wizyty u znajomych to jedne z najbardziej popularnych...
  • Rozsądne ilości potraw, woda z cytryną i kminek. Dietetyk zdradza „taktyki” na świąteczne obżarstwo 25 gru 2017, 15:22 Dla osób, które ze względu na schorzenia powinny ograniczać niektóre produkty w swojej diecie, święta wydają się koszmarem, ale nie powinny się tym stresować. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zwykłe mąki zastąpić kukurydzianą czy gryczaną, a diabetycy ograniczać potrawy...
  • Kuchnia Węgier 18 sie 2017, 14:24 Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.
  • Siemieniotka, moczka i konopiotka - śląski smak Bożego Narodzenia 23 gru 2011, 10:39 Mieszkańcy Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego podczas świąt Bożego Narodzenia znajdują wspólne elementy tradycji - np. te same dla obu regionów potrawy. Łączą je również elementy, których - w przeciwieństwie do reszty kraju - w tych regionach się nie praktykuje (np. ani na...
  • W Krakowie częstują tradycją 31 mar 2012, 13:50 Tradycyjne potrawy świąteczne i produkty regionalne można kupić na Rynku Głównym w Krakowie podczas trwającego do 9 kwietnia Małopolskiego Wielkanocnego Smaku. Imprezie, będącej świąteczną odsłoną Małopolskiego Festiwalu Smaku, towarzyszą tradycyjne Targi Wielkanocne.
  • Ciasto z rabarbarem – domowy lek na raka? 16 maj 2012, 11:31 Rabarbar coraz rzadziej gości na naszych stołach. A szkoda!
  • Boże Narodzenie bez laktozy 20 gru 2015, 20:00 Jak przeżyć święta przy nietolerancji laktozy? Unikać sałatek z majonezem, śledzi w śmietanie i ciast z kremem.
  • Polacy odwracają się od śledzi 19 gru 2009, 10:17 Młodzi Polacy nie chcą jeść śledzi ponieważ postrzegają ją jako rybę... geriatryczną - twierdzi Aleksandra Buczkowska z Innovation Norway, instytucji rządowej powołanej do promocji Norwegii, która chce na powrót przekonać Polaków do śledzi.
  • Czosnek, kapuśniak i miodowe opłatki - Wigilia po słowacku 24 gru 2010, 16:51 Słowacy Boże Narodzenie starają się spędzać w gronie rodziny, hołdując świątecznej tradycji: w domach ustawia się choinki, a chowane pod wigilijny talerz rybie łuski mają zapewnić bogactwo.
  • Wigilijny Małopolski Smak tylko na krakowskim rynku 21 gru 2011, 10:07 W ramach Wigilijnego Małopolskiego Smaku można będzie zobaczyć i kupić tradycyjne świąteczne produkty małopolskie. Impreza na Rynku Głównym w Krakowie, której organizatorem jest województwo małopolskie, rozpoczyna się w piątek i potrwa do poniedziałku.
  • Za 10 lat powstaną... fabryki wołowiny 13 mar 2010, 9:15 Wołowina, drób i wieprzowina produkowane w fabrykach, tak jak piwo czy jogurt? Tak - taka najprawdopodobniej będzie przyszłość przemysłu spożywczego. Pozostaje jeszcze kwestia smaku. "O to różowe nawet się poprawiło" - niewykluczone że takimi słowami bohatera Seksmisji...
  • Barszcz czerwony z uszkami w… Afganistanie 24 gru 2010, 10:12 Kapusta z grochem, barszcz czerwony z uszkami, krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi z kapustą – takie potrawy znajdą się na wigilijnych stołach w… Afganistanie. Oczywiście tylko tam, gdzie służbę pełnią polscy żołnierze.
  • Łosoś bałtycki, sola, węgorz - te ryby wykreśl z menu 30 lis 2011, 17:34 Łosoś bałtycki, halibut atlantycki, sola, węgorz, karmazyn oraz tuńczyk błękitnopłetwy to gatunki ryb zagrożone wyginięciem. Wszystkie one trafiły właśnie na czerwoną listę poradnika dla konsumentów "Jaka ryba na obiad?" międzynarodowej organizacji ekologicznej WWF.