Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 85 tekstów

  • Czy jagody goji wspomagają odchudzanie? 19 cze 2019, 18:41 Jagody goji są znane od wieków, jednak w Polsce stały się popularne stosunkowo niedawno. Warto zapoznać się z nimi bliżej, ponieważ ich właściwości zdrowotne są nieocenione!
  • 5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij po te owoce, póki trwa sezon! 13 sie 2020, 7:28 Trwa sezon na jagody. Smakują świetnie w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Ale warto zwrócić uwagę także na ich walory zdrowotne.
  • Ciasto jogurtowe z jagodami 21 sty 2015, 17:26 Składniki: 150g jogurtu naturalnego 2/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka Cukru Białego marki Polski Cukier 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dwa kubki jagód Cukier Puder marki Polski Cukier – do...
  • Jagoda kamczacka - superowoc 24 sie 2011, 11:48 Jagoda kamczacka to - zdaniem Tomasza Chmiela z Politechniki Gdańskiej - doskonały dodatek do potraw, który z jednej strony poprawia ich smak i zapach, a jednocześnie zwiększa wartości odżywcze posiłku. Tomasz Chmiel przeprowadził swoje badania nad tym rodzajem jagód w ramach...
  • Lasy Państwowe otwierają sieć sklepów z dziczyzną i przetworami 28 maj 2017, 21:41 Kierownictwo lasów państwowych poinformowało, że stworzona zostanie ogólnopolska sieć sklepów z dziczyzną oraz produkowanymi chałupniczo przetworami z jagód oraz grzybów.
  • Gumisiowa kuchnia Basi Ritz, czyli przysmaki z jagodami 26 lip 2019, 11:14 W kuchni „Dzień Dobry Wakacje” gotowała zwyciężczyni pierwszego MasterChefa Barbara Ritz.
  • Kremowy deser jagodowo-borówkowy 26 sty 2016, 10:48 Skład (na 2 porcje) 20 dag ciemnych (kakaowych) ciasteczek np. oreo 50 dag twarożku sernikowego 2-3 łyżki cukru pudru szklanka jagód (mogą być mrożone) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody kilka borówek do dekoracji...
  • Torcik serowo-jagodowy 14 lip 2015, 15:24 Skład. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa serowo-jagodowa: 25 dag sera białego 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% pół szklanki cukru pudru 1 1/2 szklanki...
  • Poczuj miętę do... mięty 23 cze 2009, 15:31 Doskonale ożywia umysł i ciało. Robi to brawurowo, zdrowo i ze smakiem. Dlatego nie warto skazywać jej na apteczne zesłanie.
  • Pudding ryżowy z sosem jagodowym 14 lip 2015, 15:55 Skład (na jedną porcję) 1/2 szklanki białego ryżu 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jagód (zważywszy na porę roku my użyliśmy mrożonych) 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Ryż gotujemy na mleku, co chwilę...
  • Mrożony napój o smaku owoców leśnych 26 sty 2016, 11:09 Skład 2 litry wody 2 szklanki jagód 2 gałązki rabarbaru 1/2 szklanki jeżyn 1/2 szklanki malin 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy wszystkie umyte owoce (rabarbar uprzednio kroimy)...
  • Dodanie tych smacznych produktów do porannej owsianki sprzyja utracie wagi 18 wrz 2019, 13:36 Owsianka coraz częściej gości na naszych stołach w godzinach porannych. Powszechnie wiadomo, że jest to bardzo zdrowe śniadanie, które zapewni poczucie sytości na dłużej. Aby jednak owsianka się nie znudziła, trzeba coś do niej dodać. Dobrze, by produkty te miały silne...
  • Tych dwóch produktów Jennifer Lopez nie zje nigdy. Dlaczego? 19 maj 2020, 15:08 Jennifer Lopez jest znana z notorycznego przestrzegania swojej diety. Osobisty szef kuchni gwiazdy, Kelvin Fernandez, ujawnił właśnie dwa pokarmy, do których gwiazda „Marry Me” się nie zbliża – i jest to trochę szokujące.
  • Jedz jagody - spowolnią starzenie się mózgu 30 kwi 2012, 17:25 Zima za nami, wracają upału, a razem nimi owoce jagodowe, które - jak donoszą naukowcy - mają zbawienny wpływ na nasze szare komórki.
  • Mrożenie owoców i warzyw 8 wrz 2015, 11:16 Lato powoli dobiega końca. Tym samym kończy się także sezon na wiele owoców i warzyw, np. maliny, jeżyny, truskawki, jagody, bób i inne. Nie znaczy to jednak, że musimy pożegnać się z ulubionymi owocami czy warzywami aż do przyszłego roku. Co prawda obecnie, nawet zimą, w...
  • Co zjeść po ciężkim treningu? 19 cze 2020, 14:29 Po treningu o dużej intensywności uzupełnij paliwo wysokobiałkowymi, bogatymi w przeciwutleniacze pokarmami. Mogą to być potrawy z jajek, awokado, a także jagody.
  • Chcesz napić się wina, a nie masz powodu? Przeczytaj ten artykuł 6 lut 2015, 17:41 Jak donosi brytyjski “The Independent”, naukowcy z Texas A&M University poinformowali o wynikach swoich badań, na podstawie których stwierdzili, że zawarty w czerwonych winogronach (a więc i winie), jagodach i orzechach resweratrol poza właściwościami przeciwutleniającymi...
  • Serowe kluseczki z sosem jagodowym i figami 31 sty 2015, 15:30 Skład 25 dag twarogu półtłustego 15 dag mąki 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko 7 dag masła 1 łyżka cukru szczypta soli 150ml śmietany 18% 1/3 szklanki jagód (mogą być mrożone - my właśnie takich użyliśmy) 1 łyżka cukru 2...
  • Sałatka owocowa 26 mar 2015, 15:53 Skład (na 2 porcje) 2 banany 1 pomarańcza 2 kiwi kilka winogron 200ml jogurtu naturalnego gęstego 1/2 szklanki granoli 3 łyżki owoców/jagód goji Zaczynamy Wszystkie owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na...
  • Drożdżowe jagodzianki 14 lip 2015, 15:30 Skład: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 25 dag rozpuszczonego masła 500ml mleka 2 szklanki cukru kryształu 5 jaj 1l świeżych jagód cukier do nadziewania bułeczek Przygotowujemy rozczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy szklankę ciepłego...
  • Golonka i rolada górują na Śląsku 18 lip 2010, 18:03 Golonka po śląsku z panćkrautem oraz rolada z kluskami i modrą kapustą, to zwycięskie potrawy Śląskiego Turnieju Kulinarnego rozgrywanego w sobotę i niedzielę w Turawie (opolskie). Potrawy przygotowane przez amatorów i zawodowców oceniało profesjonalne jury.
  • Potrawy na myślenie 23 mar 2011, 14:06 Od dawna wiadomo, że sposób odżywiania ma wpływ na naszą aktywność i efektywność funkcjonowania. Okazuje się, że odpowiednio zbilansowana dieta dostarczająca naszemu organizmowi niezbędne witaminy i substancje odżywcze pobudza nie tylko nasze ciało, ale i umysł. Co jeść, aby...
  • Śniadaniowe croissanty z twarożkiem i pestkami dyni 31 sty 2015, 14:15 Skład 3 croissanty 15 dag twarogu półtłustego 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki pestek z dyni 2 łyżeczki jagód goi, 2 łyżeczki pestek słonecznika (opcjonalnie) Zaczynamy Twarożek mieszamy ze śmietaną, dodajemy nasiona. Croissanty...
  • Co jeść w pracy? 12 mar 2015, 15:53 Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, obowiązki… O jedzeniu nikt nie myśli, chyba że koleżanka z pracy obchodzi urodziny i...
  • Śniadaniowe croissanty z twarożkiem i pestkami dyni 21 mar 2015, 15:13 Skład 3 croissanty 15 dag twarogu półtłustego 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki pestek z dyni 2 łyżeczki jagód goi, 2 łyżeczki pestek słonecznika (opcjonalnie) Zaczynamy Twarożek mieszamy ze śmietaną, dodajemy nasiona. Croissanty...
  • Naturalne, zdrowe i smaczne - produkty z Czarnkowa 22 lis 2016, 14:33 Stworzone wyłącznie z naturalnych składników, smaczne i pożywne - produkty Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie to idealne połączenie najwyższej jakości składników oraz unikalnej receptury.
  • Uważaj, co jesz latem 21 lip 2015, 10:21 93% Polaków jest zdania, że prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie. O odpowiednie żywienie najprościej zadbać w lecie, kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych produktów. Powinniśmy przy tym pamiętać o kilku ważnych rzeczach.
  • "Żywność to atut Polski" 7 gru 2009, 21:42 Ponad 200 produktów spożywczych uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Ich producenci otrzymali certyfikaty z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Do tej pory znak przyznano w sumie ponad 600 wyrobom.
  • Sok z borówek na pamięć 16 sty 2010, 21:52 Sok z borówek (a także winogron) odgrywa znaczącą rolę w procesie zapamiętywania - informuje włoska "La Stampa", która opisuje wyniki najnowszych badań Akademickiego Centrum Zdrowia Cincinnnati.
  • Śliwki i brzoskwinie niszczą komórki rakowe 9 cze 2010, 14:24 Związki zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe - wynika z amerykańskich badań laboratoryjnych, o których informuje internetowy serwis EurekAlert.