Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 27 tekstów

  • Trudno uwierzyć, ale to wszystko da się zjeść. Niesamowite dzieła kucharza 25 cze 2018, 20:38 Chyba nikt nie będzie się kłócił z twierdzeniem, że gotowanie jest sztuką. Ben Churchill przenosi tę sztukę w zupełnie nowy wymiar, tworząc zadziwiające iluzje.
  • Wyrzucasz tę część arbuza? Ona podnosi libido 13 kwi 2018, 14:36 W niemal każdym domu, pod zlewem znajduje się kosz na śmieci, w którym lądują wszystkie kuchenne odpadki, także te organiczne. Wyrzucamy dużo i bez zastanowienia. To dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele korzyści dla zdrowia może dać zjedzenie np. białej części...
  • Trener duńskich szczypiornistek narzeka na niemieckie jedzenie. „Jakby świnie popełniły samobójstwo” 5 gru 2017, 15:49 Trener kobiecej reprezentacji Danii w piłce ręcznej Klavs Bruun Joergensen skrytykował jedzenie, które było serwowane przez organizatorów w niemieckim hotelu. Szkoleniowiec narzekał także na tłum w jadalni oraz dietę, która sprawia, że jego zawodniczki są „ociężałe” w grze.
  • Kwiaty na talerzu: sernik na zimno 20 kwi 2016, 14:53 Mogą zdobić nie tylko nasze wazony, ale i talerze. Wiosna i lato to idealne pory roku, by cieszyć się nimi. Jadalne kwiaty możemy wykorzystywać w wielu daniach. Na przykład w serniku na zimno.
  • ,,Jadalne Pole“ MAKRO na Gault&Millau Tour 2016 w Warszawie 8 cze 2016, 11:41 Świetni szefowie kuchni, premierowe dania w wykonaniu laureatów regionalnych nagród i doskonałe smakowe doznania – tak najkrócej można podsumować pierwsze tegoroczne spotkanie z cyklu Gault&Millau Tour 2016 w Warszawie. Partnerem...
  • Woda, którą możesz zjeść. Naukowcy stworzyli jadalne „butelki” 14 kwi 2017, 17:47 Trzej studenci wzornictwa przemysłowego z Londynu stworzyli w pełni biodegradowalny, tani w produkcji pojemnik zatrzymujący wodę, który można w całości zjeść. Opakowanie wykonane zostało z mieszanki alginianu sodu oraz chlorku wapnia. Celem rozwiązania ma być ograniczenie...
  • Jedz kaktusy; są zdrowe i odchudzają 18 lut 2010, 11:43 Jadalny kaktus, uważany za warzywo w Meksyku, Indiach czy Australii, staje się coraz popularniejszy w Europie i w Stanach Zjednoczonych. W Afryce Południowej dochodzi nawet do kradzieży tej rośliny. Także w Polsce od jakiegoś czasu można w supermarketach kupić sok z kaktusa.
  • Rozłupali gigantyczne jajka. Efekt projektu młodych cukierników był spektakularny 31 mar 2017, 16:37 20-letni Alex Yeatts wpadł na pomysł stworzenia niesamowitych czekoladowych jajek, w których „hoduje” jadalne kryształy.
  • Błonnik wydłuża życie 15 lut 2011, 8:59 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych - wynika z pracy, którą zamieszcza internetowe wydanie pisma "Archives of Internal Medicine". Błonnik jest jadalną częścią...
  • Masz nadciśnienie? Jedz marakuje 26 sty 2012, 13:57 Marakuja to popularna polska nazwa męczennicy jadalnej. W Wielkiej Brytanii nazywana ona jest owocem pasji (passion fruit) - tę dziwną nazwę nadali jej misjonarze dopatrujący się w kwiatach rośliny nawiązania do... męczeńskiej śmierci Jezusa (sic!). W krajach Ameryki...
  • MAKRO na Gault&Millau Tour 2016 w Poznaniu 15 cze 2016, 11:24 Setka znakomitych szefów kuchni, live cooking w wykonaniu pięciu najlepszych szefów regionu, dziesiątki rozmów i niezapomnianych smaków – drugie regionalne spotkanie Gault&Millau Tour 2016 za nami. Partnerem wydarzenia była firma...
  • Ziemniak niejedno ma imię 6 kwi 2010, 10:59 Okazuje się, że na miano Pyrlandii wcale nie zasługuje Poznań - prawdziwymi koneserami ziemniaków są Niemcy. U naszych zachodnich sąsiadów rozmaite odmiany ziemniaka noszą kobiece imiona, a każda z nich używana jest do czego innego - Seiglinde trafia do sałatek, Agria na...
  • Mysz w miodzie - dawny przysmak rzymian 24 lut 2016, 7:27 Italia kojarzy nam się z pizzą, makaronami i risotto, ale starożytni Rzymianie jadali zupełnie inaczej niż dzisiejsi Włosi. Powód? Duża część produktów wykorzystywanych we współczesnej kuchni włoskiej pojawiła się dopiero po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba....
  • Jedno miejsce, wyjątkowe jedzenie 31 maj 2015, 14:59 Przez wiele lat pracowałem w najlepszych restauracjach we Włoszech, Francji i Hiszpanii. I wiem, że najważniejsze w kuchni są dobre produkty.
  • Przygotuj się na dzień dziecka: prosty przepis na akacjowe racuchy 30 maj 2016, 12:04 1 czerwca już za chwilę. Spraw przyjemność swojemu dziecku w ten dzień. Oto prosty ale niebanalny przepis na racuchy z kwiatami akacji.
  • Od jedzenia humor się zmienia. Raport KUPCA 13 cze 2016, 9:54 Nawyki żywieniowe Polaków i ich stosunek do przekąsek w 2016 roku Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu...
  • Zatrzymaj smak lata. Funkcjonalna spiżarnia w 3 prostych krokach 27 cze 2016, 9:54 Wielu z nas nic tak nie kojarzy się z dzieciństwem, jak babcina spiżarnia pełna domowych przetworów, które ratowały i urozmaicały domowe obiady w trakcie późnej jesieni i zimy. I choć tradycyjne spiżarnie zdają się być...
  • Kolacja na wulkanie 1 kwi 2010, 6:35 Kucharze z restauracji luksusowego hotelu Holt wydali dla dwóch stałych klientów kolację na czynnym wulkanie. Posiłek przygotowano na wydobywającej się z niego lawie. - Zgodnie z moją filozofią, jeśli ktoś mówi, że coś jest niemożliwe, mam potrzebę tego spróbować - powiedział...
  • Polacy ostrożniej z grzybami 13 wrz 2010, 12:45 29 proc. Polaków ostrożniej zbiera i spożywa grzyby - wynika z sondażu Homo Homini dla Polskiego Radia. Ma to związek z nagłaśnianymi przez media przypadkami zatruć grzybami.
  • UE płaci za miłość do oleju rzepakowego 5 lip 2011, 15:56 "Pokochaj olej rzepakowy " - to program, który ma promować wartości odżywcze i zdrowotne oleju rzepakowego. KE przyznała w końcu czerwca dofinansowanie do kampanii, która ruszy jesienią. Prowadzić ją będzie Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.
  • Jak jeść, to najlepiej smacznie 7 lip 2011, 15:27 Podczas spożywania pokarmów bardzo ważną rolę odgrywają przyjemne doznania sensoryczne. Wpływają bowiem korzystnie na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie - pisze portal fit.pl.
  • Kupujesz żywność? Zachowaj czujność! 22 wrz 2011, 14:09 163 kontrole, 111 nieprawidłowości - to bilans rajdu Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej po warszawskich sklepach spożywczych. Handlowcy zostali ukarani grzywnami. Najwięcej uchybień (20) stwierdzono u sprzedawców mięsa i jego przetworów oraz wyrobów garmażeryjnych...
  • Jedz dużo błonnika. Będziesz żyć dłużej 20 paź 2011, 10:44 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych.
  • Idzie zima - sięgnij po czosnek niedźwiedzi 8 lis 2011, 13:48 Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie zdrowotne właściwości zwykłego czosnku, jednak jego smak i zapach są delikatniejsze. Warto więc sięgnąć po tę roślinę w sezonie jesiennych przeziębień - czosnek zabija bowiem bakterie i wzmacnia odporność organizmu. Doprawiając potrawy...
  • Burger powlekany złotem kosztuje 1100 funtów 15 paź 2014, 17:54 Londyńska restauracja Honky Tonk serwuje wyjątkowe danie.
  • Grzybowniczki - "nowy" specjał z Kujawsko-Pomorskiego 25 mar 2012, 12:32 Bułeczki grzybowniczki i marchew krychano to kolejne potrawy z województwa kujawsko-pomorskiego wpisane na listę produktów regionalnych. Na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Liście Produktów Tradycyjnych region ma już 33 specjały.
  • Ciasto z rabarbarem – domowy lek na raka? 16 maj 2012, 11:31 Rabarbar coraz rzadziej gości na naszych stołach. A szkoda!