Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 24 tekstów

  • Nowa gastronomia 25 cze 2018, 6:00 Dom Wódki to projekt, który rozszerza formułę restauracji – mówi Piotr Popiński, prezes Good Food Concept.
  • Francuska gastronomia dziedzictwem UNESCO 17 lis 2010, 12:18 Jeśli gastronomia francuska została wpisana na listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO, to nie dzięki serowi camembert czy żabim udkom, ale z racji praktykowanej w tym kraju sztuki wspólnego biesiadowania - podkreśla w środę prasa nad Sekwaną.
  • Kebab podzielił eurodeputowanych. Chodziło o jeden składnik 14 gru 2017, 14:03 Decyzją Parlamentu Europejskiego zezwolono na dodawanie fosforanów do mięsa, używanego przy produkcji kebabów. Tym samym zostały rozwiane obawy wielu osób przed ewentualnym całkowitym zakazem sprzedaży popularnej potrawy.
  • Brytyjczycy nie wiedzą, co jedzą 3 lut 2010, 9:23 Brytyjska młodzież zaimponowała już nam kiedyś znajomością historii (w ankiecie poświęconej temu tematowi wielu nastolatków przekonywało, że Adolf Hitler był... trenerem niemieckiej reprezentacji piłkarskiej), teraz "popisała" się jeżeli chodzi o gastronomię. Okazuje się, że...
  • Obiad? Dworcowy bar lepszy od restauracji 11 sie 2011, 10:29 Z kontroli przeprowadzonej przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wynika, że w polskich kurortach lepiej odwiedzać… dworcowe bary niż restauracje. – Sprawdziliśmy 424 punkty: restauracje, kluby, bary dworcowe i mleczne, sieciowe fast foody i gastronomię w...
  • 25 maja zjesz taniej w Poznaniu, Gdyni i Białymstoku 15 mar 2012, 15:00 - W Poznaniu, Gdyni i Białymstoku 25 maja odbędzie się Noc Restauracji, podczas której będzie można taniej niż zwykle spróbować specjałów lokalnej gastronomii - poinformował inicjator akcji Szymon Szaran.
  • Kultura kulinarna i studia o winie- nowe kierunki na uczelniach 12 maj 2014, 9:56 Już od tego roku Uniwersytet Warszawski i Collegium Civitas zapraszają na studia związane z gastronomią. Studenci nie będą uczyć się na nich gotowania czy produkcji wina, a aspektów społecznych związanych z tymi aktywnościami.
  • Polacy przekonują się do food trucków 3 paź 2014, 10:11 Food trucki, czyli samochody dostawcze przerobione na mobilną gastronomię, stają się w Polsce coraz popularniejsze. Przybywa właścicieli ciężarówek nie tylko z burgerami, frytkami i kiełbaskami, lecz także z daniami dietetycznymi oraz wegetariańskimi.
  • Apetyczne targi 3 wrz 2010, 17:17 Wyroby piekarnicze i cukiernicze prosto z pieca, regionalne przysmaki, produkty mleczarskie, wędliny, zdrowa żywność, przyprawy, wina, wódki, likiery, a do tego najnowsze urządzenia, najlepsi kucharze i zapach świeżo parzonej kawy – tak smakowicie zapowiadają się targi...
  • Podlaska gościnność 17 lip 2016, 20:00 Ludzie gastronomii są na ogół nieco zblazowani. „Stek? Ribeye? Black angus? Czterotygodniowy? Stary, w zeszłym miesiącu jadłem sześciotygodniowego!”. „Homar? A ile waży? 3 kg? Ten, co to nam zrobił Onufry, to był homar!”....
  • Restauracja od kuchni, czyli jakich sprzętów nie powstydziłby się Gordon Ramsay 10 paź 2014, 14:33 Parafrazując słowa Salvadora Dalego, lepiej nie jeść w ogóle, niż jeść źle. W świecie, w którym za każdym rogiem można natknąć się na lokal gastronomiczny, o wyborze tego najlepszego nie decyduje tylko aspekt wizualny. To, co najważniejsze, pozostaje niezmienne – by...
  • „Wrocław na widelcu”. Niezwykły przewodnik kulinarny dostępny za darmo 26 paź 2017, 9:36 W środę 25 października we wrocławskim klubie Proza odbyła się uroczysta premiera przewodnika kulinarnego „Wrocław na widelcu”, napisanego przez Roberta Makłowicza i tragicznie zmarłego Piotra Bikonta.
  • Polscy studenci skonstruowali robota podającego posiłki 7 sty 2018, 18:29 Zespół studentów i absolwentów z Politechniki Wrocławskiej skonstruował Bistrobora, czyli maszynę do samoobsługowej sprzedaży ciepłych posiłków. Twórcy podkreślają, że to pierwsze takie urządzenie na świecie.
  • Paryż w sercu Warszawy 15 lis 2016, 22:51 To nie jest nowe miejsce na kulinarnej mapie stolicy. Jednak wszyscy ci, którzy przez - zbyt długi oczywiście - czas remontu ulicy Świętokrzyskiej, zdążyli odzwyczaić się od kuchni i klimatu restauracji Saint Jacques, powinni sobie o niej jak najszybciej przypomnieć.
  • Przewodnik Michelin 2017. Które polskie restauracje wyróżniono? 7 mar 2017, 22:31 W Brukseli zaprezentowany został kultowy Przewodnik Michelin na rok 2017. Dwie polskie restauracje: Atelier Amaro i Senses zachowały swoje gwiazdki. Za stosunek jakości do ceny wyróżnienie specjalne otrzymał lokal Kieliszki na Próżnej.
  • Kuchnia molekularna podbija świat 19 gru 2009, 7:10 Kuskus z kalafiora, tapioka z szynki iberyjskiej i sferyfikowane oliwki - takie specjały można znaleźć w menu restauracji El Bulli w Hiszpanii. El Bulli serwuje kuchnię molekularną i robi to na tyle dobrze, że od czterech lat wygrywa prestiżowy ranking San Pellegrino w którym...
  • Smaczny Poznań kusi nalewkami i szneką 20 lip 2010, 15:20 Najlepszą nalewkę, kaczkę po wielkopolsku oraz sznekę z glancem wybiorą jurorzy podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który w dniach 12-15 sierpnia zagości na Starym Rynku w Poznaniu. Impreza odbędzie się po raz czwarty.
  • Żywność ekologiczna wchodzi do sieci 10 sie 2010, 17:48 W sieci sieć hurtowni dla przedsiębiorców, Selgros pojawiły się ekologiczne owoce i warzywa. Można już tu kupić 12 rodzajów paczkowanych produktów z ekologicznych gospodarstw – informuje Portal Spożywczy.pl. Firma, która je dostarcza zapowiada, że oferta zostanie...
  • Polskie Jadło od piątku przy autostradzie A4 15 kwi 2011, 18:11 Spółka Polskie Jadło uruchomiła w piątek przy autostradzie A4 pierwsze dwie z pośród trzydziestu planowanych przydrożnych restauracji. Kolejne punkty mają być otwierane w ciągu najbliższych dwóch lat głównie przy autostradach i drogach ekspresowych.
  • Małopolska stawia na swoje przysmaki 28 cze 2011, 12:13 W ramach projektu "Produkt Lokalny Małopolska" przedsiębiorcy i rolnicy będą mogli korzystać z wyposażenia obiektu umożliwiającego wytwarzanie lokalnych produktów gastronomicznych. Skorzystają także z pomocy marketingowej - tzw. inkubator kuchenny powstanie w Stryszowie.
  • Kto zabije świnię złotnicką i najlepszą wędlinę zrobi? 27 sty 2012, 9:55 Do końca stycznia producenci mięsa i wędlin mogą zgłaszać swoje produkty w III edycji konkursu "Złotnicka Premium" na najlepsze wyroby z mięsa świni złotnickiej. Świnie tej rasy znajdują się na liście gatunków zagrożonych wyginięciem.
  • Polacy! Jemy szybko, tanio i tłusto 9 mar 2012, 7:02 Kebab, frytki, hot dogi – tak żywi się przeciętny Polak. Nie ma czasu i pieniędzy, by spokojnie zjeść obiad w restauracji – wynika z raportu firmy badawczej Soliditet Polska z grupy Bisonde, wykonanego na zamówienie „Dziennika Gazety Prawnej”.
  • Kulinarna mapa Polski: Slow food zamiast fast foodów 16 maj 2015, 16:08 Kulinarna mapa Polski jest coraz bardziej zdominowana przez slow food. Wśród konsumentów furorę robią dania z produktów ekologicznych, a przygotowywane w błyskawicznym tempie hamburgery i kebaby są odstawiane na bok. Slow food to też powrót do lokalnej kuchni i tradycyjnych...
  • Srebro dla Polki na kulinarnych Oskarach w Chinach 15 cze 2016, 11:44 Książka Magdaleny Tomaszewskiej–Bolałek o kuchni koreańskiej zdobyła drugie miejsce w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.