Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 177 tekstów

  • Wybrano 50 najlepszych restauracji na świecie. Czym się wyróżniają? 30 cze 2018, 11:31 W hiszpańskim Bilabo odbyło się wręczenie nagród dla właścicieli 50 najlepszych restauracji na świecie. Zaszczytne pierwsze miejsce przypadło włoskiej Osteria Francescana z Modeny, która została okrzyknięta także „najlepszą restauracją w Europie”. Wyróżniony został także jej...
  • Jaki wpływ na nasz organizm ma kawa i czy da się ją czymś zastąpić? 5 maj 2018, 18:35 Może być czarna, z mlekiem, z dodatkiem różnych, słodkich syropów, a nawet z bitą śmietaną czy lodami. Kawa, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych napojów. Sięgamy po nią, gdy czujemy spadek energii, jest nieodłącznym elementem poranka w wielu domach i...
  • Gwiazdki Michelin 2018 rozdane. Dwie warszawskie restauracje wyróżnione 27 mar 2018, 9:08 W Budapeszcie zaprezentowano najnowszą edycję przewodnika Michelin Main Cities of Europe. Dwie warszawskie restauracje - Atelier Amaro i Senses utrzymały swoje rankingowe gwiazdki.
  • Różowe batony KitKat ruszają na podbój nowych rynków. Trafią także do Europy 10 kwi 2018, 18:46 Na początku roku pisaliśmy o nowym smaku popularnych batonów KitKat, który wprowadzano w Japonii i Korei Południowej. Po zdobyciu Dalekiego Wschodu słodycze zawitają także do Europy oraz obu Ameryk.
  • Nutella rakotwórcza? UE ostrzega, a sieć marketów wycofuje produkt z półek 13 sty 2017, 12:44 W związku z unijnymi ostrzeżeniami, największa sieć marketów we Włoszech postanowiła wycofać Nutellę ze sprzedaży. Czy Unia wymusi zmiany w składzie popularnego produktu?
  • UE pozwala Europejczykom jeść genetycznie modyfikowaną soję 9 lip 2012, 10:02 Komisja Europejska dopuściła do sprzedaży na terenie UE kolejną odmianę soi genetycznie modyfikowanej MON87701 - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA/FAMMU). To odmiana soi wyprodukowana przez amerykański koncern Monsanto.
  • UE walczy z otyłością - liczba kalorii na opakowaniach obowiązkowa? 15 cze 2011, 18:25 Wkrótce informowanie na opakowaniach żywności w UE o wartości odżywczej produktów, m.in. o liczbie kalorii, może stać się obowiązkowe. Obecnie umieszczanie takiej informacji jest dobrowolne. Wstępne porozumienie w sprawie zmiany obowiązującego prawa osiągnęli już...
  • Ser koryciński pod ochroną UE 10 sie 2012, 14:27 Komisja Europejska poinformowała o wpisaniu sera korycińskiego swojskiego na listę chronionych oznaczeń geograficznych. Oznacza to, że produkowany w gminie Korycin na Podlasiu ser będzie mógł być opatrywany logiem UE.
  • Jabłka – europejska specjalność 28 gru 2011, 16:04 Golden Delicious, Gala, Red Delicious, Jonagold i Idared - to najczęściej produkowane jabłka w Unii Europejskiej. Kraje „27”-tki są czołowym światowym producentem i konsumentem tych owoców. Największym ich producentem w Europie są Polska i Włochy.
  • UE wyda 10 milionów euro na owoce dla polskich dzieci 29 kwi 2010, 17:11 9,2 mln euro przypadnie w tym roku Polsce na program "Owoce w szkole" - ogłosiła Komisja Europejska, która podjęła ostateczną decyzję o podziale unijnych środków na ten cel w roku szkolnym 2010/11. Celem akcji, która trwa już drugi rok, jest krzewienie zdrowego trybu życia i...
  • W UE nie zjemy mięsa sklonowanych zwierząt? 7 lip 2010, 16:30 Parlament Europejski wezwał do zakazu sprzedaży mięsa i nabiału pochodzącego ze sklonowanych zwierząt i ich potomstwa. Przyjmując poprawki do projektu rozporządzenia UE w sprawie tzw. nowej żywności eurodeputowani zażądali również wprowadzenia moratorium na sprzedaż żywności...
  • Chińczycy podrabiają europejskie wina. "Tracimy setki milionów euro" 12 cze 2012, 12:23 - Unia Europejska chce, by Chiny skuteczniej zwalczały u siebie podrabianie win i innych napojów alkoholowych pochodzących z Europy. Ma to umożliwić negocjowana właśnie umowa o dwustronnej współpracy - poinformował unijny komisarz ds. rolnictwa.
  • Fasola korczyńska pod ochroną UE 13 lip 2010, 11:45 Komisja Europejska przyjęła decyzję o objęciu unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym" dwóch polskich produktów: fasoli korczyńskiej oraz miodu kurpiowskiego - poinformował serwis prasowy komisarza ds. rolnictwa Daciana Ciolosa.
  • UE będzie chronić nasze obwarzanki i śliwki 29 paź 2010, 14:07 Krakowski obwarzanek został wpisany na listę unijnych produktów objętych "chronionym oznaczeniem geograficznym". Taką samą ochronę dostała suszona śliwka szydłowska - podała Komisja Europejska.
  • Jabłka łąckie objęte geograficzną ochroną w Unii Europejskiej 4 lis 2010, 14:41 Jabłka łąckie zostały wpisane na listę unijnych produktów objętych "chronionym oznaczeniem geograficznym" - podała w czwartek Komisja Europejska.
  • UE płaci za miłość do oleju rzepakowego 5 lip 2011, 15:56 "Pokochaj olej rzepakowy " - to program, który ma promować wartości odżywcze i zdrowotne oleju rzepakowego. KE przyznała w końcu czerwca dofinansowanie do kampanii, która ruszy jesienią. Prowadzić ją będzie Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.
  • Polsko-litewski miód z certyfikatem UE 31 sty 2012, 18:00 Miód pochodzący z Sejneńszczyzny i z rejonu Łoździeje na Litwie (lit. Lazdijai) został wpisany przez UE na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia – poinformowała Marta Angrodzka-Krawczyk z polskiego przedstawicielstwa Komisji Europejskiej.
  • Lubisz jeść w samolocie? UE się o tym dowie 13 maj 2011, 10:31 Parlament Europejski przygotowuje nową dyrektywę, która, według jej twórców, ma pomóc w walce z terroryzmem. Baza komputerowa będzie przechowywała szczegółowe dane z kim podróżujemy, jakie miejsca zajęliśmy w samolocie i... jakie zamawialiśmy posiłki.
  • UE: jeśli koniak, to tylko z Francji 14 lip 2011, 14:32 Jeśli koniak, to tylko z Francji - brzmi wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE, który odmówił fińskim producentom prawa do posługiwania się określeniem "konjakki". Wyraz uznano za mylący, gdyż koniak, czyli francuski "cognac" jest w Unii chroniony prawnie.
  • Kebab podzielił eurodeputowanych. Chodziło o jeden składnik 14 gru 2017, 14:03 Decyzją Parlamentu Europejskiego zezwolono na dodawanie fosforanów do mięsa, używanego przy produkcji kebabów. Tym samym zostały rozwiane obawy wielu osób przed ewentualnym całkowitym zakazem sprzedaży popularnej potrawy.
  • Żywność gorszej jakości dla naszej części Europy? Zaskakujące doniesienia po szczycie RE i głębszy problem 11 mar 2017, 13:56 W krytycznym pod adresem zachodniej Europy komentarzu dotyczącym reelekcji Donalda Tuska na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej, a szerzej stosunku Europy Zachodniej do państw tzw. nowej UE, opublikowanym w „Die Welt”, pojawiła się zaskakująca informacja. Przywódcy...
  • Pół miliona dzieci dostaje owoce z UE 24 mar 2010, 18:19 Ponad 570 tys. dzieci w drugim semestrze roku szkolnego 2009/2010 bezpłatnie otrzymuje owoce i warzywa w szkole - poinformowała Agencja Rynku Rolnego. To o 91 proc. więcej dzieci, niż w pierwszym semestrze. Unijny program "Owoce w szkole" realizowany jest od października 2009...
  • Aż 42 proc. Polaków ma problem ze zbędnymi kilogramami. Jesteśmy na 7. miejscu w UE 14 kwi 2015, 7:24 Coraz więcej Polaków zmienia styl życia na zdrowszy – uprawiają sport i zdrowo się odżywiają. W walce z dodatkowymi kilogramami sięgają po produkty wspomagające kontrolowanie wagi. Rynek ten rośnie o ok. 10 proc. rocznie.
  • Peklowana golonka niezgodna z prawem? Producenci protestują 17 mar 2016, 19:42 Rzeźnicy z Wielkopolski domagają się interwencji w Ministerstwie Rolnictwa w związku z zakazem sprzedaży golonki peklowanej w sklepach - informuje Radio Merkury.
  • Włosi jedzą coraz mniej warzyw i owoców 29 maj 2012, 18:48 Włosi chcą pogłębić współpracę z polskimi producentami owoców i warzyw w ramach działań zmierzających do zwiększenia spożycia tych produktów. Konsumpcja owoców i warzyw we Włoszech spada, tymczasem kraj ten jest największym ich wytwórcą w Unii Europejskiej.
  • Pijemy coraz więcej wina 2 sty 2015, 12:03 W 2008 roku Polacy wypili około 96 milionów litrów wina, pięć lat później – już 114 milionów litrów. To wciąż mniej niż w innych krajach europejskich, ale konsumpcja tego trunku w Polsce wciąż rośnie
  • Wielkanoc: Chętniej sięgamy po... czekoladę 3 kwi 2015, 8:35 Polacy wciąż spożywają znacznie mniej czekolady niż mieszkańcy krajów Europy Zachodniej. W czołówce europejskich smakoszy znajdują się Szwajcarzy, którzy jedzą jej prawie trzykrotnie więcej niż Polacy. W Polsce spożycie tego przysmaku rośnie w czasie świąt Bożego Narodzenia i...
  • Żywność modyfikowana genetycznie jest nie w smak Europejczykom 6 paź 2010, 15:34 Ponad milion Europejczyków podpisało się pod petycją do Komisji Europejskiej w sprawie wprowadzenia zakazu upraw roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) na terenie Unii Europejskiej do momentu usprawnienia systemu ich autoryzacji i kontroli. Podpisy pod petycją zbierają od pół...
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Rosja akceptuje unijne normy fitosanitarne 25 cze 2010, 17:58 Rosja zaakceptowała unijne normy maksymalnego poziomu pestycydów w warzywach i owocach, co ma znieść barierę w eksporcie europejskim. Problem różnych norm fitosanitarnych był powodem długiego polsko-rosyjskiego konfliktu rozpoczętego w 2005 r.