Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 351 tekstów

  • Jajka na twardo – dlaczego jedno obiera się łatwo, a inne nie? 23 lis 2018, 15:21 Jajko ugotowane na twardo. Jedno z najprostszych, najszybszych i najbardziej wartościowych w składniki odżywcze „elementów” posiłku. Jedni preferują pokrojone w plasterki, ułożone na kanapce razem z awokado, inni dzielą na czworo i zjadają z odrobiną majonezu, jeszcze inni...
  • Jak przyrządzić szpinak, żeby był zdrowy 17 sty 2019, 12:21 Szpinak zawiera wiele naturalnych przeciwutleniaczy, w tym potrzebną naszemu sercu i oczom luteinę. Niestety, w trakcie gotowania czy smażenia sporo tej substancji ulega zniszczeniu. Uwaga, jest naukowo udowodniony sposób na odzyskanie luteiny ze szpinaku. Sprawdź!
  • Polacy zamiast wódki wolą piwo 18 mar 2015, 8:01 Zmienia się kultura picia alkoholu w Polsce. Polacy piją wprawdzie coraz więcej, ale bardziej odpowiedzialnie. Zamiast upijać się do nieprzytomności, traktują alkohol wyłącznie jako dodatek do wieczoru w towarzystwie znajomych. Wybierają też alkohole coraz lepszej jakości. Do...
  • Celiakia prowadzi do anemii i niedożywienia, a nawet niepłodności 6 lip 2015, 7:55 Choroba trzewna, nazywana także celiakią, to jedno z najczęstszych schorzeń o podłożu genetycznym na świecie. Cierpi na nią ok. 1 proc. populacji krajów Europy i Ameryki Północnej, a w krajach skandynawskich nawet 3 proc. Przyczyną choroby jest nietolerancja glutenu przez...
  • Nie tuczy, oczyszcza i poprawia koncentrację 7 lip 2015, 10:26 Jesteś rozdrażniony, brakuje ci koncentracji, a do tego czujesz się coraz słabszy fizycznie? To może być odwodnienie. Z badań wynika, że co dziesiąty Polak w ogóle nie pije wody, a ponad 80% z nas spożywa jej za mało.
  • Golonka i rolada górują na Śląsku 18 lip 2010, 18:03 Golonka po śląsku z panćkrautem oraz rolada z kluskami i modrą kapustą, to zwycięskie potrawy Śląskiego Turnieju Kulinarnego rozgrywanego w sobotę i niedzielę w Turawie (opolskie). Potrawy przygotowane przez amatorów i zawodowców oceniało profesjonalne jury.
  • Jarzębina nie tylko na korale 22 paź 2010, 14:17 Choć zerwane z drzewa są gorzkie i cierpkie, mogą posłużyć nie tylko, jako jesienna ozdoba kuchni. Owoce jarzębiny są doskonałym lekarstwem. Można z nich też wyczarować przetwory, nalewki i wina.
  • Ryby Marit Bjoergen 25 paź 2010, 12:53 Największa konkurentka Justyny Kowalczyk, pięciokrotna medalistka igrzysk w Vancouver norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen od ponad roku stosuje dietę opartą na rybach i tranie, a ostatnio przedstawia nawet w mediach swoje przepisy kulinarne.
  • Lubimy jeść rzeczy, które dobrze nam się kojarzą 28 paź 2010, 14:31 Wiele osób uważa, że jeśli akurat ma ochotę na zjedzenie połowy tortu czekoladowego oznacza to, iż organizm domaga się od nich tortu bądź czekolady ponieważ brakuje mu zawartych w nim składników odżywczych (np. tony cukru). Okazuje się jednak, że twierdzenie to nie ma żadnego...
  • Zajadasz stres? Rób to rozważnie 6 wrz 2011, 14:46 Co robisz, gdy się denerwujesz? Nerwowo krzątasz się po mieszkaniu, bębnisz palcami o stół, a może sięgasz po czekoladę, batony i cukierki? Zajadanie stresu jest coraz bardziej popularne.
  • Eksperci ostrzegają: Dieta bezglutenowa jest kosztowna i grozi niedoborem niektórych składników 20 kwi 2018, 9:59 – Znacznie więcej osób przestrzega diety bezglutenowej, niż choruje na celiakię – powiedzieli eksperci podczas konferencji prasowej z okazji rozpoczęcia kampanii „Miesiąc bez glutenu”.
  • Nie musisz na siłę jeść szpinaku. Lista smacznych produktów, które zawierają sporo żelaza 18 lut 2019, 17:35 Niedobór żelaza jest powszechny. Jednak też składnik odżywczy pełni bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie. Każdy z nas słyszał o anemii (inaczej niedokrwistości). Przypomnijmy, czym jest anemia, czemu jest tak bardzo niebezpieczna i jak się przed nią uchronić. Spokojnie, nie...
  • Uczniowie gotowali dla polityków 3 mar 2010, 12:41 Amerykańscy licealiści pokazali kongresmenom jak powinien wyglądać właściwie skomponowany posiłek. Zaserwowali im zwycięskie menu w konkursie "Cook for Change" (Gotowanie dla zmiany) ogłoszonym dla szkół średnich w USA.
  • Koszmar dorosłego przedszkolaka 20 sty 2015, 14:40 Śniadanie - pierwszy posiłek uświetniający każdy kolejny dzień. Chciałabym zawsze mieć czas aby celebrować tę chwilę w odpowiedni sposób, nie tylko poprzez pyszne jedzenie, ale również przez wspólne czytanie gazety okraszone wzajemnym przerzucaniem się co ciekawszymi...
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Naleśniki z mięsem i kaszą gryczaną! 14 maj 2015, 12:54 Witam serdecznie, od kilku lat systematycznie biegamy, a podobno najzdrowsza dla biegacza jest kasza!
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Dieta nastolatków. Co warto o niej wiedzieć? 16 cze 2016, 16:37 Według badań, liczba nastolatków, którzy zmagają się z nadwagą lub otyłością zmniejsza się wraz z wiekiem[1] – im są starsi, tym rzadziej dotyka ich ten problem. Mimo to jest jednak wiele aspektów sposobu żywienia młodzieży,...
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Szpinakowa rewolucja na naszym talerzu! 16 cze 2016, 15:28 Kiedyś niechętnie ulegaliśmy namowom naszych mam na sięganie po dania z jego dodatkiem – dziś wybieramy go ze smakiem! Szpinak, bo o nim mowa to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. W kuchni przyrządzimy z nim mnóstwo...
  • Jak i co jeść w upalne dni? 30 cze 2016, 16:26 Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni...
  • Wstydliwy problem 17 lip 2016, 20:00 Zaparcia stają się już problemem cywilizacyjnym. Szczególnie często skarżą się na nie kobiety.
  • Sery żółte dla zestresowanych 11 sie 2016, 7:26 Produkty mleczne to nie tylko źródło wapnia, ale także łatwo przyswajalnego magnezu. Szczególnie warto zwrócić uwagę na sery żółte, które dzięki swojemu wszechstronnemu wykorzystaniu i pysznemu smakowi, mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety w magnez.
  • Wielkanoc dawniej i dziś. Jak kształtowała się nasza tradycja? 15 kwi 2017, 13:20 Jak przez wieki zmieniały się wielkanocne zwyczaje Polaków? W co wierzyliśmy, co jedliśmy i jak to jest z datą tych świąt? Zapraszamy do lektury.
  • Sposób na jesienną słotę 25 wrz 2017, 18:47 Chociaż sezon wakacyjny powoli dobiega końca, a dni stają się coraz krótsze i zimniejsze to knajpki i restauracje na bulwarach wiślanych nie poddają się jesiennej aurze.
  • Jesz te produkty w nadmiarze? Twój mózg na tym cierpi 10 kwi 2018, 14:31 Każdy z nas słyszał o produktach, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu. A co z tymi, które szkodzą? Zanim wprowadzi się do diety nowe produkty, warto wyeliminować lub ograniczyć spożycie tych, których mózg nie lubi. Jest ich kilka...
  • Nietypowe produkty, w których znajdziesz kwasy omega-3 25 maj 2018, 8:38 Kwasy omega-3 to zdecydowanie jedne z najzdrowszych tłuszczów, jakie występują. Mają korzystny wpływ na pracę całego organizmu i świetnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Znajdziemy je głównie w rybach. A co, jeśli ktoś ich nie lubi? Oto kilka nietypowych produktów,...
  • Niedobór witaminy A niekorzystnie wpływa na wzrok 28 maj 2018, 10:37 Niedobór witaminy A (retinolu) może spowodować poważne problemy ze zdrowiem. A to dlatego, że witamina ta bierze udział w wielu istotnych procesach, zachodzących w naszym organizmie. Sprawdź, jakie funkcje pełni witamina A, czym charakteryzuje się jej niedobór i w jakich...
  • Składniki odżywcze, których potrzebują kości 12 lis 2018, 21:26 Osteoporoza kojarzy nam się głównie z osobami w podeszłym wieku i teoretycznie słusznie – w miarę procesu starzenia się nasze gości stają się coraz mniej wytrzymałe, dochodzi do demineralizacji, a każdy, nawet najdrobniejszy uraz może skończyć się złamaniem. Ale... tak nie...
  • Cukrzyca nie pyta o wiek. Ale o styl życia – już tak 18 lis 2018, 20:00 Może powoli rozwijać się latami, a my długo bagatelizujemy jej objawy. Cukrzyca typu 2. jest powszechnym problemem, ale to nie oznacza, że nie można się przed nią uchronić.