Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 41 tekstów

  • Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie 3 sie 2018, 7:41 Cukinia jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ponieważ nie ma charakterystycznego smaku, wydaje nam się, że nie ma też żadnych wartości odżywczych. Kojarzy nam się z popularnym daniem o nazwie leczo i dietami odchudzającymi. Tymczasem cukinia to bogate źródło wielu...
  • Jak we właściwy sposób myć owoce i warzywa? 24 maj 2018, 6:44 Owoce i warzywa są bardzo zdrowe – o tym wie każdy z nas. To prawda, pod warunkiem jednak, że we właściwy sposób umyjemy je przed spożyciem. W przeciwnym wypadku grożą nam przykre konsekwencje w postaci zatrucia pokarmowego, a nawet zakażenia pasożytem. Jak we właściwy sposób...
  • Niedobór witaminy A niekorzystnie wpływa na wzrok 28 maj 2018, 10:37 Niedobór witaminy A (retinolu) może spowodować poważne problemy ze zdrowiem. A to dlatego, że witamina ta bierze udział w wielu istotnych procesach, zachodzących w naszym organizmie. Sprawdź, jakie funkcje pełni witamina A, czym charakteryzuje się jej niedobór i w jakich...
  • Niedobór potasu prowadzi do poważnych problemów z sercem. Jak się objawia? 29 maj 2018, 12:41 Niedobór potasu występuje stosunkowo często. Na ogół bywa wynikiem niewłaściwej diety, bogatej w sód i ubogiej właśnie w potas oraz problemami gastrycznymi. Pierwiastek ten ogrywa istotną rolę w ludzkim organizmie i reguluje pracę układu krwionośnego. Sprawdź, czy niedobór...
  • Nie jesz mięsa? Te produkty zawierają mnóstwo białka 16 lip 2018, 9:07 Mięso i ryby nie są jedynymi źródłami białka. Warzywa, rośliny strączkowe i inne produkty wegetariańskie mogą z powodzeniem zapobiegać niedoborowi białka. Sprawdź, po jakie produkty warto sięgać, by zachować dobre zdrowie.
  • Anemia – co jeść przy niedoborze żelaza? 19 lip 2018, 17:08 Anemia, nazywana inaczej niedokrwistością, jest powszechnie występującym schorzeniem. Może być spowodowana różnymi niedoborami, np. niskim poziomem witaminy B12, małym spożyciem kwasu foliowego lub dietą ubogą w żelazo. Anemia może jednak wynikać nie tylko ze złego odżywiania,...
  • Prywatna kuchenna rewolucja. Magda Gessler otworzyła nową restaurację 18 maj 2018, 8:58 Magda Gessler otworzyła nową restaurację w Gdyni.
  • Masz trądzik? Unikaj tych produktów 17 kwi 2018, 12:46 Trądzik jest zmorą wielu z nas. Choć najczęściej występuje u nastolatków w okresie dojrzewania, może pojawić się niezależnie od wieku. Bolesne krosty, pryszcze i wypryski nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale mogą także powodować rozległe zmiany skórne i blizny na całe...
  • Trzystukilogramowe dynie z przydomowego ogródka 10 wrz 2010, 16:15 Mieszkaniec śląskiej miejscowości Czerwionka-Leszczyny wyhodował w przydomowym ogródku gigantyczne dynie ważące ok. 300 kilogramów - informuje "Dziennik Zachodni".
  • Polacy polubili kawy o smaku dyni i piernika 10 gru 2014, 10:48 W chłodne dni bywalcy kawiarni chętniej niż latem sięgają po kawy słodkie i smakowe. Od kilku lat hitem jesiennego menu są kawy o smaku piernika i dyni. Miłośnicy kawy polubili także słodkie kawy z dodatkiem karmelu, miodu i syropu orzechowego. Tego typu napoje kawowe można...
  • 25 maja zjesz taniej w Poznaniu, Gdyni i Białymstoku 15 mar 2012, 15:00 - W Poznaniu, Gdyni i Białymstoku 25 maja odbędzie się Noc Restauracji, podczas której będzie można taniej niż zwykle spróbować specjałów lokalnej gastronomii - poinformował inicjator akcji Szymon Szaran.
  • Sztampowo 20 sty 2015, 19:22 Dynia. Jesień i dynia to jakby dwie nierozerwalne połowy. Jeśli jesteście blog-trotterami to pewnie widzieliście już co najmniej sto przepisów na to jak zadać dyni tortury w obróbce cieplnej. Mimo wrodzonej przekory, mimo staraniom w byciu oryginalną, mimo wszystkich swoich...
  • Śniadaniowe croissanty z twarożkiem i pestkami dyni 31 sty 2015, 14:15 Skład 3 croissanty 15 dag twarogu półtłustego 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki pestek z dyni 2 łyżeczki jagód goi, 2 łyżeczki pestek słonecznika (opcjonalnie) Zaczynamy Twarożek mieszamy ze śmietaną, dodajemy nasiona. Croissanty...
  • Śniadaniowe croissanty z twarożkiem i pestkami dyni 21 mar 2015, 15:13 Skład 3 croissanty 15 dag twarogu półtłustego 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki pestek z dyni 2 łyżeczki jagód goi, 2 łyżeczki pestek słonecznika (opcjonalnie) Zaczynamy Twarożek mieszamy ze śmietaną, dodajemy nasiona. Croissanty...
  • Kopytka dyniowe z grzybami 21 sty 2015, 14:37 Kopytka dyniowe ze świeżymi grzybami to coś pysznego, ale poza sezonem, możecie podać je również z sosem pomidorowym, masłem i szałwią lub nawet samą oliwą smakową.
  • Poczuj miętę do... mięty 23 cze 2009, 15:31 Doskonale ożywia umysł i ciało. Robi to brawurowo, zdrowo i ze smakiem. Dlatego nie warto skazywać jej na apteczne zesłanie.
  • Przekąski w podróży 20 paź 2009, 15:19 Makarońska sałatka z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: 2 pieczone zielone papryki bez skórki, 3 pomidory, kiszona cytryna, sól morska, oliwa, sok z cytryny, natka pietruszki Przygotowanie: Paprykę i pomidory pokrój w kostkę....
  • Potrawka z kurczaka z kapustą i kaszą owsianą 14 maj 2015, 13:34 Jak to jest zrobione? /4 porcje/ 240 g kaszy owsianej 0,5 główki białej kapusty 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 kalafior 200 ml śmietany kremówki 150 ml białego półwytrawnego wina 4+2 ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżo otartego...
  • Włosi mają problem z... kolorem swoich serów 29 lip 2010, 11:06 We Włoszech nie minął jeszcze skandal z niebieską mozzarellą, gdy do handlu trafił czerwono-różowy ser ricotta, co być może nie byłoby dziwne, gdyby nie to, że ser ten jest zazwyczaj... biały. W związku ze znalezieniem takiego sera na Sardynii, rozpoczęły się masowe kontrole.
  • Lasagne warzywna z cheddarem 21 sty 2015, 14:44 Lasagne warzywna to zupełnie nowa odsłona najbardziej znanej lasagne bolognese. Jest lżejsza i wegetariańska.
  • Makaron z suszonymi pomidorami, mozzarellą i dodatkami 12 lut 2015, 17:10 Składniki 30 g makaronu żytniego BIO 28 g mozzarelli 20 g suszonych pomidorów 25 g marchwi 40 g cukinii 10 g słonecznika 5 g pestek dyni curry natka pietruszki Wykonanie Makaron gotujemy al-dente. Po ugotowaniu odkładamy na bok. Cukinię i...
  • Domowy chleb pszenno-żytni 31 sty 2015, 11:41 Skład: 1kg mąki żytniej pytlowej 1kg mąki pszennej 50g drożdży 150ml mleka cukier woda oliwa sól opcjonalnie można także dodać ½ szklanki suszonych pestek (dyni, słonecznika itp.) Zaczynamy Zakwas:300g mąki żytniej należy...
  • Krem z brokułów 25 lut 2015, 16:59 Skład 1 litr  bulionu warzywnego lub drobiowego 1 brokuł 4 ziemniaki ziemniaki  kilka listków świeżej bazylii 1 cebula średniej wielkości 1/3 szklanki nasion z dyni 1 łyżeczka masła Zaczynamy Cebulą kroimy w kostkę i podsmażamy na...
  • Na chorobę nam ta dieta! 21 paź 2010, 14:20 Za oknem mamy już oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. Wraz z nimi rośnie zagrożenie ze strony bakterii i wirusów. Wtedy z pomocą może przyjść nam dieta. O prawidłowym odżywianiu, wzmocniającym naszą odporność i chroniącym nas przed...
  • Wigilijna kolacja we Włoszech - ryby i warzywa 24 gru 2011, 11:10 Włoska kolacja w Wigilię składa się głównie z ryb, owoców morza i warzyw. Wielu pracujących do ostatniej chwili Włochów zjada uroczysty posiłek 24 grudnia w restauracjach, które w roku kryzysu oferują uczty w przystępnych cenach.
  • Granola z orzechami laskowymi i żurawiną 26 mar 2015, 15:29 Skład 1 szklanka płatków owsianych 1/4 szklanki otrąb owsianych 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki żurawiny 1/4 szklanka posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika miód...
  • Chłodnik z ogórka 14 maj 2015, 13:19 Moja propozycja chłodnika z górka z kaszą jaglaną :)
  • Pełnoziarniste bułeczki z żurawiną i czarnuszką 12 cze 2015, 11:37 Skład 200 dag mąki orkiszowej 20 dag mąki gryczanej 10 dag mąki razowej 250 ml letniej wody 100 ml letniego mleka 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka oliwy 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki...
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Czym dogrzewać się jesienią? 20 paź 2009, 17:52 I znowu mamy jesień, noce coraz zimniejsze, a dzień coraz krótszy. Mamy coraz większą ochotę zaszyć się pod ciepłym kocem z filiżanką gorącej herbaty. Instynktownie szukamy produktów rozgrzewających i aromatycznych, produktów, które pomogą nam przetrwać nadciągające chłody.