Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1454 tekstów

  • Jabłko chroni przed rakiem 26 sty 2010, 10:59 Z najnowszych badań duńskich naukowców wynika, że jabłko jest ważnym składnikiem przyczyniającym się do zdrowej pracy jelit. Owoc pomaga zachować odpowiednią florę bakteryjną w organizmie, a także może zmniejszać ryzyko zachorowań na raka – pisze "La Stampa".
  • Jedzcie świnie! To lepsze od Viagry 31 sty 2010, 7:27 Prezydent to taki człowiek, który stoi na czele narodu więc jako jego czołowy przedstawiciel powinien znać się na wszystkim. Tak pomyślała pewnie Cristina Fernandez de Kirchner, prezydent Argentyny, która postanowiła ogłosić światu swoje odkrycie - wieprzowina jest...
  • Te rośliny pomagają w odchudzaniu 1 lut 2010, 16:17 Preparaty roślinne i ziołowe – czy to w formie herbat, czy tabletek – mogą pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Portal foody.pl publikuje listę tych, które pojawiają się najczęściej.
  • Jedz kaktusy; są zdrowe i odchudzają 18 lut 2010, 11:43 Jadalny kaktus, uważany za warzywo w Meksyku, Indiach czy Australii, staje się coraz popularniejszy w Europie i w Stanach Zjednoczonych. W Afryce Południowej dochodzi nawet do kradzieży tej rośliny. Także w Polsce od jakiegoś czasu można w supermarketach kupić sok z kaktusa.
  • Śledź to zdrowie 25 lut 2010, 11:56 "Jeżeli w pobliżu ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko" - mawiają Holendrzy. Okazuje się, że ryba, która w Polsce kojarzy się przede wszystkim z mocnymi alkoholami jest uważana za jedną z najzdrowszych ryb świata. Dowodem na to jest Holenderka van Andel-Schipper, która...
  • Chcesz mieć mądre dzieci? Jedz łososia 2 mar 2010, 9:51 Jeśli kobieta w ciąży chce, aby jej potomek radził sobie w szkole lepiej niż jego rówieśnicy, powinna jeść jak najwięcej ryb morskich. Nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza kwasy z rodziny omega-3 DHA występujące w rybach morskich są bowiem jednym z głównych budulców...
  • Pół miliona dzieci dostaje owoce z UE 24 mar 2010, 18:19 Ponad 570 tys. dzieci w drugim semestrze roku szkolnego 2009/2010 bezpłatnie otrzymuje owoce i warzywa w szkole - poinformowała Agencja Rynku Rolnego. To o 91 proc. więcej dzieci, niż w pierwszym semestrze. Unijny program "Owoce w szkole" realizowany jest od października 2009...
  • Lżejsi, piękniejsi i... bardziej wydajni 30 kwi 2010, 15:32 Złe odżywianie może złamać karierę zawodową. Takie wnioski nasuwają się po opublikowaniu wyników badania „"Chitinin Extra. Lżej w pracy", pierwszego tego typu badania w Polsce, z których wynika, że prawie 70 proc. Polaków jest zdania, że szczupła sylwetka pomaga w...
  • Odchudzanie jodem 7 maj 2010, 18:39 Wystarczy spożywać dzienną dawkę jodu, by pobudzając produkcję hormonów tarczycy, ograniczyć apetyt na słodycze i odczuć przypływ energii, a także szybciej spalić niepotrzebny tłuszczyk.
  • Kanapka dla całej rodziny 13 maj 2010, 13:43 8 tysięcy kalorii ma serwowany przez amerykańską restaurację "Heart Attack Grill" hamburger o wdzięcznej nazwie "poczwórny bypass". Zważywszy, że dziennie powinniśmy spożywać od 2 do 2,5 tysiąca kalorii jeden hamburger wystarczy by zaspokoić całodzienne zapotrzebowanie na...
  • Polskie dzieci jedzą za dużo 31 maj 2010, 15:05 Do tej pory dość chętnie chwaliliśmy się tym, że w naszym kraju nadwaga i otyłość są znikome, teraz doganiamy Niemcy i Stany Zjednoczone - ostrzegała minister zdrowia Ewa Kopacz podczas spotkania poświęconego problemowi nadwagi i otyłości u dzieci. W Centrum Zdrowia Dziecka w...
  • Pożegnanie z solą 1 cze 2010, 13:33 Zamiast walczyć z nadciśnieniem lekami, wystarczy ograniczyć spożywanie soli - twierdzą naukowcy z Indiana University.
  • Śliwki i brzoskwinie niszczą komórki rakowe 9 cze 2010, 14:24 Związki zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe - wynika z amerykańskich badań laboratoryjnych, o których informuje internetowy serwis EurekAlert.
  • Herbata i kawa chronią przed zawałem 22 cze 2010, 13:17 Picie w umiarkowanych ilościach kawy i herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca - informują naukowcy z Holandii na łamach pisma "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology".
  • Pij wino - ochronisz wzrok 25 cze 2010, 11:16 Z najnowszych badań amerykańskich naukowców wynika, że picie czerwonego wina może pomóc w zatrzymaniu procesu pogarszania się wzroku – pisze brytyjski dziennik „The Daily Telegraph”.
  • Brokułem i brukselką w raka 2 lip 2010, 14:51 Substancja o nazwie indolo-3-karbinol (I3C) dostarczana naszemu organizmowi podczas jedzenia brokułów i brukselki blokuje proliferację komórek nowotworowych dzięki usuwaniu z nich białka niezbędnego do podziałów komórek raka - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Cancer...
  • Z kilogramami lepiej walczyć piwem niż winem 12 sie 2010, 11:46 Jeżeli chcesz schudnąć, a nie do końca możesz zrezygnować z przyjemności? Pamiętaj, że aby tracić kilogramy lepiej pić piwo niż wino.
  • Grejpfrut lekarstwem na cukrzycę 21 wrz 2010, 12:14 Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 lub hiperlipidemię powinny jak najczęściej sięgać po grejprfruty - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Hebrew University of Jerusalem. Uczeni odkryli, że zawarta w grejpfrutach neringenina ułatwia rozkładanie tłuszczu przez...
  • Składnik rybiego tłuszczu pomaga chronić mózg po udarze 12 lis 2010, 10:56 Kwas tłuszczowy obecny w rybach zmniejsza uszkodzenie mózgu po udarze niedokrwiennym jeśli poda się go w ciągu pięciu godzin od zdarzenia - wynika z badań na szczurach, które publikuje pismo "Translational Stroke Research".
  • Francuska gastronomia dziedzictwem UNESCO 17 lis 2010, 12:18 Jeśli gastronomia francuska została wpisana na listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO, to nie dzięki serowi camembert czy żabim udkom, ale z racji praktykowanej w tym kraju sztuki wspólnego biesiadowania - podkreśla w środę prasa nad Sekwaną.
  • Duże czy małe śniadanie? Obojętnie 19 sty 2011, 9:08 Niezależnie od tego, czy zjemy duże czy małe śniadanie, liczba kalorii przyswajanych podczas pozostałych posiłków w ciągu dnia nie zmienia się - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Nutrition Journal".
  • Czarna rzepa, dobra na włosy 7 lut 2011, 15:25 Czarna rzepa wraca do łask. To mało znane warzywo powstrzymuje wypadanie włosów. Trzeba jednak przyzwyczaić się do jego ostrego smaku i zapachu.
  • Nie zmuszajcie dzieci do jedzenia, bo utyją 19 lut 2011, 7:37 Wychowawcy w przedszkolach, którzy nalegają, by dzieci zjadały podawane posiłki w całości, szkodzą zamiast pomagać. To wnioski z ankiety przeprowadzonej przez badaczy z Universite de Montreal.
  • Kawa chroni kobiety przed udarem 11 mar 2011, 18:07 Kobiety, które wypijają filiżankę kawy dziennie rzadziej przechodzą udar mózgu niż panie spożywające jej mniej lub wcale - poinformowało poświęcone udarowi pismo "Stroke".
  • Seniorze - pamiętaj o burakach 1 kwi 2011, 13:01 Regularne jedzenie buraków lub picie soku z tych warzyw zwiększa przepływ krwi przez mózg u osób starszych - wynika z najnowszych badań. Buraki swoje właściwości zawdzięczają wysokiemu stężeniu azotanów znajdujących się w nich - azotany rozszerzają naczynia krwionośne i...
  • Olej z krokosza na zdrowie 14 kwi 2011, 12:16 Poprawa wrażliwości na insulinę oraz większe stężenie "dobrego" cholesterolu - takie są efekty regularnego sięgania po olej z krokosza. Krokosz - bliskowschodnia roślina z rodziny astrowatych - była wykorzystywana do produkcji oleju już przez starożytnych Egipcjan.
  • Owoce w 8,5 tysiącach szkół 2 maj 2011, 14:29 Ok. 800 tys. uczniów szkoła funduje owoce i warzywa - poinformowała rzecznik Agencji Rynku Rolnego Iwona Ciechan. W drugim semestrze tego roku szkolnego unijny program "owoce w szkole" realizuje 8,6 tys. szkół, czyli o 6 proc. więcej niż w pierwszym.
  • Jemy coraz mniej chleba. Wolimy batoniki 6 maj 2011, 12:16 Spożycie pieczywa wciąż będzie spadać. Chleb coraz częściej przegrywa w walce z batonikami, chipsami, frytkami, czy też chrupkami.Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wskazują, że statystyczny Polak w poprzednim roku zjadł 56 kg pieczywa, co...
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Owies nie tylko dla koni 25 maj 2011, 14:39 Amerykańscy naukowcy z Provident Clinical Research wykazali, że jedzenie ziaren owsa obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.