Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1369 tekstów

  • Nadciśnienie? Pomogą... ziemniaki 14 wrz 2011, 14:39 Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu o zgubnym dla figury i zdrowia spożywaniu produktów ziemniaczanych, naukowcy coraz częściej wołają o przywrócenie zwykłych kartofli do jadłospisu. Tym razem okazało się, że obniżają one ciśnienie krwi.
  • Jesteś w ciąży? Nie jedz niskotłuszczowych jogurtów 19 wrz 2011, 17:47 Nowe badania dowodzą, że spożywanie niskotłuszczowych jogurtów podczas ciąży zwiększa ryzyko zachorowania dziecka na astmę i katar sienny.
  • Konserwanty wywołują agresję u dzieci 28 wrz 2011, 12:05 Ok. 10 tysięcy substancji chemicznych wykorzystują producenci żywności, która trafia potem na nasze stoły. Okazuje się, że część środków konserwujących, dodatków smakowych oraz barwników nie dość, że przyczynia się do otyłości dzieci, to jeszcze dodatkowo wywołuje u nich...
  • Tyjesz? To przez wątrobę 29 wrz 2011, 17:48 Receptor znajdujący się w żyle wrotnej wątroby jest współodpowiedzialny za wzmożone łaknienie. Ograniczenie jego działania może uczynić walkę z nadwagą bardziej skuteczną - uznał portugalski badacz dr Albino Oliveira Maia.
  • Co czwarty Polak wyrzuca żywność. Najczęściej - pieczywo 17 paź 2011, 15:50 Jedna czwarta Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności - wynika z badań Federacji Polskich Banków Żywności. Artykuły spożywcze wyrzucamy, ponieważ kupujemy ich za dużo, nie patrzymy na datę przydatności do spożycia oraz niewłaściwie je przechowujemy.
  • Jedz dużo błonnika. Będziesz żyć dłużej 20 paź 2011, 10:44 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych.
  • Prawie co drugi Polak ma problemy z nadwagą 21 paź 2011, 12:40 47 proc. Polaków ma problemy z nadwagą, jednak większość - 82 proc. - jest zadowolona ze swojego wyglądu; wśród osób z nadwagą odsetek ten wynosi 73 proc - wynika z najnowszego sondażu TNS OBOP.
  • Coraz więcej dzieci je owoce w szkole 21 paź 2011, 13:16 Prawie 859 tys. dzieci ze szkół podstawowych, czyli o około 100 tys. więcej niż w ubiegłym roku szkolnym, w tym semestrze będzie mogło jeść owoce i warzywa w szkole w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie.
  • Soja ochroni cię przed chorobą wieńcową 24 paź 2011, 14:35 Białko sojowe pomaga zmniejszyć zawartość "złego" cholesterolu we krwi i zwiększyć poziom "dobrego" - przekonują naukowcy.
  • Masz duży brzuch? Jedz borówki 31 paź 2011, 9:49 Awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, bulgur i mleko czekoladowe to najlepsi sprzymierzeńcy w walce z dużym brzuchem.
  • Sok z buraków obniża ciśnienie 4 lis 2011, 10:24 Sok z buraków pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Działanie to jest zasługą zawartych w soku azotanów.
  • Zapach kakao zamiast... posiłku? 8 lis 2011, 12:12 Kakao zawiera wiele cennych dla zdrowia składników - wpływa korzystnie na serce, poprawia samopoczucie oraz neutralizuje szkodliwe dla skóry wolne rodniki.
  • Dobry kebab nie jest zły? 24 lis 2011, 11:52 Dietetyczka Alicja Kalińska w audycji emitowanej przez Program I Polskiego Radia przekonuje, że jedzenie typu fast-food - a więc popularne hamburgery, hot-dogi czy kebaby - nie są absolutnym "żywieniowym" złem. - Wszystko jest dla ludzi. My po prostu nie umiemy z tego...
  • Pij mleko i jedz czekoladę - nie będziesz agresywny 24 lis 2011, 12:41 Naukowcy z uniwersytetu w Cambridge przekonują, że niewłaściwy sposób odżywiania się może wywoływać agresję i złość. W "Biological Psychiatry" przedstawiają więc listę produktów, które - wprowadzone do naszego menu - zmniejszają poziom stresu i ułatwiają pozbywanie się...
  • Liczenie kalorii to za mało by schudnąć 6 gru 2011, 9:35 Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące.
  • Chcesz schudnąć? Zjedz więcej (rano) 9 sty 2012, 14:44 Drugie śniadanie należy do najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Często brakuje nam jednak czasu by je zjeść. A warto, zwłaszcza jeżeli chcemy zadbać o naszą sylwetkę.
  • Polacy uważają, że jedzą zdrowo 3 lut 2012, 11:10 Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu.
  • Tłuszcz na brzuchu? Zobacz co jeść, by go nie było 7 lut 2012, 8:54 Awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, bulgur i mleko czekoladowe to najlepsi sprzymierzeńcy w walce z dużym brzuchem.
  • Co jeść, żeby nie przytyć zimą? Sprawdź! 8 lut 2012, 15:29 Zimą często jesteśmy bardziej senni, zamyśleni i rozleniwieni. Kiedy spada temperatura za oknem, częściej też sięgamy do lodówki, w dodatku po potrawy bardziej kaloryczne i zawierające więcej tłuszczu. Jak nie przytyć w mroźne dni i nie stresować wiosną, kiedy przyjdzie...
  • Cierpisz na nadciśnienie? Jedz kiwi 10 lut 2012, 8:36 Kiwi jest bogate w różnorodne mikroelementy zbawienne dla naszego organizmu. Zawarte w tym owocu witaminy B, C, E, potas i cynk, wspomagają walkę z przeziębieniem, wpływają na poprawę samopoczucia, a nawet przeciwdziałają chorobom serca i obniżają ciśnienie.
  • Pij sok z malin. Na zdrowie 15 lut 2012, 14:15 Katar, stan podgorączkowy, bóle głowy i gardła? To mogą być pierwsze objawy przeziębienia. W takich chwilach warto mieć w domowej spiżarni naturalny sok z malin.
  • Liczysz kalorie? Nie schudniesz... 26 lut 2012, 14:55 Najpopularniejszy sposób na odchudzanie, czyli skrupulatne liczenie kalorii i ograniczanie posiłków, może na dłuższą metę... uniemożliwić nam zrzucenie zbędnych kilogramów. Powód? Spowolnienie metabolizmu.
  • Jak szybko wrócić do formy po ciąży? Sprawdź! 27 lut 2012, 15:36 Po urodzeniu dziecka, życie kobiety diametralnie się zmienia. Jest szczęśliwa, ale też bardzo zmęczona i na nic nie ma czasu. Tryb dnia i cała uwaga podporządkowane są nowemu członkowi rodziny. Jak mimo wszystko znaleźć chwilę, aby wrócić do formy sprzed ciąży, cieszyć się...
  • Nie rezygnuj z zupy 15 mar 2012, 14:00 Jeszcze kilka lat temu zupa była podstawą obiadu w niemal każdym polskim domu. Obecnie jemy je coraz rzadziej. Powód? Nie mamy czasu na ich przygotowywanie. Sięgamy po jedzenie szybkie i będące pod ręką. Tymczasem, przygotowanie zupy wcale nie musi trwać długo. A jeżeli chcemy...
  • Czerwone mięso skraca życie 20 mar 2012, 13:45 Nie od dziś wiadomo, że spożywanie czerwonego mięsa sprzyja powstawaniu nowotworów i schorzeń serca. Okazuje się jednak, że miłość do steków i hamburgerów nie tylko może wpędzić nas w choroby, ale nawet skrócić życie.
  • Sól kamienna, morska czy kuchenna – którą wybrać? 29 mar 2012, 13:43 Sól ma nie tylko nadaje smak potrawom. Ma także silne działanie konserwujące, a niekiedy nawet lecznicze. Znajdziemy ja w niemal każdej kuchni, jednak nie każdy wie, że sól soli nierówna. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów soli spożywczych. Sól kuchenna, morska i...
  • Polacy wciąż spożywają za dużo soli 11 kwi 2012, 13:14 Przeciętny Polak codziennie spożywa 7,63 g soli dodanej, czyli takiej, która używana jest w domach do solenia i przygotowywania potraw – wynika z najnowszego raportu SGGW w Warszawie. Faktyczne spożycie soli jest jednak jeszcze większe.
  • Masz ochotę na seks? Czekolada ci w tym nie pomoże 12 kwi 2012, 12:26 Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością – przekonują eksperci z Uniwersytetu Śląskiego.
  • Pij soki, ale nie zapominaj o owocach i warzywach 12 kwi 2012, 13:44 Dietetycy radzą: jedzmy 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Jednak mało kto z nas ma czas na przygotowywanie i spożywanie 5-ciu regularnych posiłków. Większość przegryza coś w biegu, żeby uśpić uczucie głodu. Często zastępujemy też owoce i warzywa w czystej formie sokami. Czy...
  • Jedz jagody - spowolnią starzenie się mózgu 30 kwi 2012, 17:25 Zima za nami, wracają upału, a razem nimi owoce jagodowe, które - jak donoszą naukowcy - mają zbawienny wpływ na nasze szare komórki.