Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1454 tekstów

  • Masz cukrzycę? Jedz grapefruity 13 lut 2012, 13:35 Z codziennej dawki owoców nie należy rezygnować nawet w ziemie. Powinni o tym pamiętać przede wszystkim ci, którzy walczą z wysokim poziomem cukru we krwi. Na szczególną uwagę cukrzyków zasługują grejpfruty.
  • Jajka: co za dużo, to niezdrowo 6 kwi 2012, 10:13 - Nic się nie stanie, gdy w święta zjemy nieco więcej jajek niż zwykle, ale na co dzień z jajkami lepiej nie przesadzać – powiedziała prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
  • Brakuje ci energii? Sięgnij po cytrusy 24 kwi 2012, 12:17 Potrzebujesz dużo energii do swoich codziennych zadań i nie wiesz, gdzie jej szukać? Sięgnij po cytrusy, które zapewniają energetyczną równowagę i redukują uczucie zmęczenia.
  • Grejpfruty odchudzają? To nie mit! 7 maj 2012, 13:13 Dzięki dużej zawartości witaminy C, grejpfruty należą do najzdrowszych owoców. Potwierdzają to najnowsze badania, które podkreślą też, że te gorzkie cytrusy obniżają poziom cholesterolu i... przyspieszają zrzucanie zbędnych kilogramów.
  • Wszystko, co powinnaś wiedzieć o cellulicie 21 sty 2019, 12:01 Cellulit to jeden z najczęściej występujących defektów urodowych kobiet. Wszyscy wiemy, jak wygląda, jednak już bardziej pogłębiona wiedza na jego temat pozostaje stosunkowo niewielka. Czym jest? Dlaczego powstaje? Czy dotyczy wyłącznie kobiet? A wreszcie pytanie, na które...
  • Żeby wygrać z nowotworem, trzeba jeść. A co, jeśli to rak przełyku? 4 lut 2019, 18:27 Żywienie w czasie leczenia onkologicznego jest niezwykle ważne. Często jednak pacjenci zmagają się z brakiem apetytu, nudnościami i silnymi wymiotami. Bywa też, że nie mogą przyjmować posiłków z powodu umiejscowienia nowotworu (np. rak przełyku czy żołądka). O tym, jak...
  • 5 najczęstszych błędów popełnianych na siłowni 24 lut 2019, 10:35 Korzystanie z siłowni nie jest już luksusem. Każdy z nas może rzeźbić swoje ciało i spalać kalorie korzystając z profesjonalnego sprzętu i rady ekspertów. Niestety często okazuje się, że trening na siłowni przynosi jedynie krótkotrwały efekt. Dlaczego tak się dzieje? Jakie...
  • Odchudzanie przy Hashimoto. Trudne, ale możliwe 5 mar 2019, 9:42 Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe zapalenie tarczycy dotyka coraz więcej osób, w szczególności kobiet w dojrzałym wieku. Nie oznacza to jednak, że nie chorują na nią mężczyźni, młodzież i dzieci. Jakie są objawy choroby Hashimoto? Jak choroba ta wpływa na efekty odchudzania?
  • Czy czerwona herbata pomaga schudnąć? 6 mar 2019, 17:48 Herbata to jeden z ulubionych napojów dorosłych Polaków. Pijemy w szczególności herbatę czarną i zieloną, jednak coraz częściej sięgamy także po herbatę czerwoną, która słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych. Czy czerwona herbata ma właściwości odchudzające?
  • Szklanka soku dziennie może chronić przed otyłością 21 maj 2019, 13:52 Sok owocowy zawiera tylko cukry naturalnie występujące w owocach. Chociaż nie jest dosładzany, wiele osób rezygnuje z niego w obawie przed przytyciem lub wzrostem poziomu cukru we krwi. Jak wynika z badań, takie podejście jest błędne. Dowiedz się, jakie korzyści dla zdrowia...
  • Zwykła otyłość czy lipodemia? Może właśnie dlatego nie chudniesz 9 cze 2019, 7:16 Otyłość jest poważnym problemem, jednak istnieją też inne schorzenia, które mogą przypominać jej objawy. Należy do nich m.in. lipodemia, czyli choroba grubych nóg, o której niewiele osób wie, a to właśnie ona może być przyczyną problemów z odchudzaniem i nadmiernym...
  • Czy picie wody z pieprzem cayenne ułatwia odchudzanie? 13 lip 2019, 13:32 Istnieje szereg sposobów na przyśpieszenie efektów odchudzania, a jednym z nich jest picie wody z pieprzem cayenne. W jaki sposób pieprz cayenne wpływa na redukcję zbędnych kilogramów. Czy jego stosowanie jest bezpieczne dla zdrowia?
  • Tłuszcz tłuszczowi nierówny 23 paź 2009, 12:24 Tłuszcze to zmora osób mających problem z nadwagą. Nie można jednak przekreślić znaczenia tłuszczów we właściwym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, można natomiast odpowiednio zbilansować ich spożycie.
  • Jaja soborowe, czyli co jedzą święci 28 gru 2009, 16:54 Perliczkę św. Franciszka, pierożki Pawła II, skwarki św. Łucji, gołębie a'la Marcin V, langustę w sosie na sposób Piusa V, zająca z rusztu św. Klemensa, tort św. Klary i jaja soborowe - przepisy na takie specjały można znaleźć w nietypowej książce kucharskiej "Kuchnia świętych...
  • Chcesz mieć dobrą pamięć? Zamień kawę na... kakao 28 gru 2009, 17:40 Jeżeli na starość chcemy uniknąć problemów z pamięcią powinniśmy zamienić kawę na sok z ciemnych winogron, a golonkę na... orzechy. Jest też dobra wiadomość - dobrej pamięci służy spożywanie dużej ilości czekolady.
  • Jedz mąkę, będziesz medalistą 10 lut 2010, 14:56 Pij mleko, będziesz wielki - pod takim hasłem polscy celebryci, wśród nich również sportowcy, zachęcali najmłodszych Polaków do spożywania nabiału. Gdyby akcja została przeprowadzona w Chinach, hasło brzmiałoby inaczej: Jedz mąkę, zdobędziesz medal olimpijski.
  • Czy warzywa i owoce chronią przed rakiem? 7 kwi 2010, 9:58 Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców w niewielkim stopniu obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy - wynika z najnowszej analizy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
  • Masło wraca do łask 9 kwi 2010, 13:06 Po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które oprócz cholesterolu mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych - wynika z badań szwedzkich naukowców.
  • Zamień schabowego na soję i sezam 28 maj 2010, 15:35 Chcesz żyć długo i zdrowo? Zamień tradycyjnego schabowego z kapustą na soję, grzyby shiitake, imbir i ser tofu - czyli innymi słowy przenieś się z Polski do Azji. Okazuje się, że kuchnia azjatycka jest nie tylko niezwykle lekkostrawna, ale działa również przeciwbólowo, obniża...
  • Orzechy nerkowca chronią przed cukrzycą 15 lip 2010, 13:43 Orzechy nerkowca mogą pomóc w profilaktyce cukrzycy typu 2 - potwierdzają badania naukowców z Kanady i Kamerunu, o których informuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".
  • Na wolne rodniki - kawa z ekspresu 20 wrz 2010, 12:59 Kawa to naturalne źródło związków pomocnych w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, który szkodzi zdrowiu. Aby najlepiej wykorzystać te właściwości, kawę powinno się parzyć w ekspresie ciśnieniowym - przekonywała dr Katarzyna Zawada z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego...
  • Woda sojusznikiem osób z nadwagą 11 paź 2010, 13:18 Picie wody przed posiłkiem może pomóc osobom, które chcą zrzucić parę kilogramów - odkryli naukowcy z Virginia Tech. To efekt badań przeprowadzonych przez nich na grupie osób w wieku 55-75 lat.
  • Sok z buraków chroni mózg przed demencją 3 lis 2010, 13:18 Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku - informuje specjalistyczne pismo "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".
  • Ser żółty najlepszym źródłem wapnia 16 gru 2010, 12:06 Cztery plasterki sera żółtego zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Ser żółty jest pod tym względem znacznie gorszym źródłem wapnia - zawiera go nawet o 10 razy mniej niż jego biały "kuzyn".
  • Ziemniaki i marchew nie dla każdego malucha 30 gru 2010, 15:53 Czy ziemniaki i marchew mogą przyczynić się do wystąpienia cukrzycy typu 1?. Fińscy naukowcy na podstawie badań doszli do wniosku, że istnieje takie niebezpieczeństwo, jeśli zbyt wcześnie podamy je dzieciom z genetycznymi predyspozycjami do tej choroby. O swoich odkryciach...
  • Zgrabny albo pijący - wybór należy do ciebie 4 sty 2011, 14:18 Osoby obciążone dziedzicznym ryzykiem alkoholizmu są też bardziej narażone na otyłość - wynika z amerykańskich badań. Naukowcy podkreślają, że związek ten stał się znacznie bardziej widoczny w ostatniej dekadzie. Swoje badania uczeni opisali w piśmie "Archives of General...
  • Pączek musi być kaloryczny 2 mar 2011, 11:19 Zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Choć to przysmak kaloryczny i ciężkostrawny nie warto rezygnować z tradycji, ale podejść do niej z rozwagą – radzi dietetyk, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Zdrowe żywienie podnosi wydajność pracowników 16 mar 2011, 14:26 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracowników o 20 proc. Właściwe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących efektywność pracy.
  • Papryka pomaga w odchudzaniu 11 maj 2011, 14:22 Jak informuje pismo "Physiology &Behavior" doprawianie posiłków mieloną ostrą papryką może zmniejszyć apetyt, a tym samym pomóc w odchudzaniu. Według badań zespołu prof. Richarda Mattesa z Purdze University (USA) nawet niewielkie ilości papryki skutecznie powściągają apetyt...
  • Przed czym obroni cię błonnik? 25 maj 2011, 16:05 Błonnik - zarówno rozpuszczalny (występuje w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach), jak i nierozpuszczalny (jego źródłem są otręby pszenne, groch, fasola, warzywa liściaste, nasiona lnu i produkty pełnoziarniste) chroni nas przed wieloma schorzeniami układu...