Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1110 tekstów

  • Z kilogramami lepiej walczyć piwem niż winem 12 sie 2010, 11:46 Jeżeli chcesz schudnąć, a nie do końca możesz zrezygnować z przyjemności? Pamiętaj, że aby tracić kilogramy lepiej pić piwo niż wino.
  • Grejpfrut lekarstwem na cukrzycę 21 wrz 2010, 12:14 Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 lub hiperlipidemię powinny jak najczęściej sięgać po grejprfruty - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Hebrew University of Jerusalem. Uczeni odkryli, że zawarta w grejpfrutach neringenina ułatwia rozkładanie tłuszczu przez...
  • Składnik rybiego tłuszczu pomaga chronić mózg po udarze 12 lis 2010, 10:56 Kwas tłuszczowy obecny w rybach zmniejsza uszkodzenie mózgu po udarze niedokrwiennym jeśli poda się go w ciągu pięciu godzin od zdarzenia - wynika z badań na szczurach, które publikuje pismo "Translational Stroke Research".
  • Francuska gastronomia dziedzictwem UNESCO 17 lis 2010, 12:18 Jeśli gastronomia francuska została wpisana na listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO, to nie dzięki serowi camembert czy żabim udkom, ale z racji praktykowanej w tym kraju sztuki wspólnego biesiadowania - podkreśla w środę prasa nad Sekwaną.
  • Duże czy małe śniadanie? Obojętnie 19 sty 2011, 9:08 Niezależnie od tego, czy zjemy duże czy małe śniadanie, liczba kalorii przyswajanych podczas pozostałych posiłków w ciągu dnia nie zmienia się - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Nutrition Journal".
  • Czarna rzepa, dobra na włosy 7 lut 2011, 15:25 Czarna rzepa wraca do łask. To mało znane warzywo powstrzymuje wypadanie włosów. Trzeba jednak przyzwyczaić się do jego ostrego smaku i zapachu.
  • Nie zmuszajcie dzieci do jedzenia, bo utyją 19 lut 2011, 7:37 Wychowawcy w przedszkolach, którzy nalegają, by dzieci zjadały podawane posiłki w całości, szkodzą zamiast pomagać. To wnioski z ankiety przeprowadzonej przez badaczy z Universite de Montreal.
  • Kawa chroni kobiety przed udarem 11 mar 2011, 18:07 Kobiety, które wypijają filiżankę kawy dziennie rzadziej przechodzą udar mózgu niż panie spożywające jej mniej lub wcale - poinformowało poświęcone udarowi pismo "Stroke".
  • Seniorze - pamiętaj o burakach 1 kwi 2011, 13:01 Regularne jedzenie buraków lub picie soku z tych warzyw zwiększa przepływ krwi przez mózg u osób starszych - wynika z najnowszych badań. Buraki swoje właściwości zawdzięczają wysokiemu stężeniu azotanów znajdujących się w nich - azotany rozszerzają naczynia krwionośne i...
  • Olej z krokosza na zdrowie 14 kwi 2011, 12:16 Poprawa wrażliwości na insulinę oraz większe stężenie "dobrego" cholesterolu - takie są efekty regularnego sięgania po olej z krokosza. Krokosz - bliskowschodnia roślina z rodziny astrowatych - była wykorzystywana do produkcji oleju już przez starożytnych Egipcjan.
  • Owoce w 8,5 tysiącach szkół 2 maj 2011, 14:29 Ok. 800 tys. uczniów szkoła funduje owoce i warzywa - poinformowała rzecznik Agencji Rynku Rolnego Iwona Ciechan. W drugim semestrze tego roku szkolnego unijny program "owoce w szkole" realizuje 8,6 tys. szkół, czyli o 6 proc. więcej niż w pierwszym.
  • Jemy coraz mniej chleba. Wolimy batoniki 6 maj 2011, 12:16 Spożycie pieczywa wciąż będzie spadać. Chleb coraz częściej przegrywa w walce z batonikami, chipsami, frytkami, czy też chrupkami.Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wskazują, że statystyczny Polak w poprzednim roku zjadł 56 kg pieczywa, co...
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Owies nie tylko dla koni 25 maj 2011, 14:39 Amerykańscy naukowcy z Provident Clinical Research wykazali, że jedzenie ziaren owsa obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka 27 maj 2011, 15:12 Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin,...
  • Odchudzasz się? Jedz białko na śniadanie 30 maj 2011, 14:32 Im więcej białka zjemy na śniadanie, tym mniejsza szansa, że w ciągu dnia będziemy się przejadać - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Missouri w Kolumbii. Okazuje się, że białko - oddziałując na aktywność mózgu - wpływa na zwiększenie poczucia...
  • Dzieci tyją nie tylko przez złe jedzenie 7 cze 2011, 17:43 Odsetek dzieci z nadwagą i otyłością w Polsce rośnie w alarmującym tempie. Tymczasem z badań australijskich naukowców wynika, że przyczyna nadmiernej wagi dzieci leży nie tylko w złych nawykach żywieniowych. Jej źródłem mogą być także problemy z rozpoznawaniem smaków. Dotyczy...
  • A jednak lepiej posolić 13 cze 2011, 15:46 Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.
  • Dzieci nie lubią warzyw? Nieprawda 13 cze 2011, 18:49 Dzieci lubią owoce, warzywa i soki, chętnie po nie sięgają, gdy mają taką możliwość - wynika z badań podsumowujących program edukacyjny "5 porcji warzyw, owoców lub soku" mający na celu zachęcenie do zdrowego odżywiania.
  • Sól jednak (nie zawsze) szkodzi? 30 cze 2011, 8:51 Od lat lekarze zalecają ograniczenie spożycia soli, bez względu na stan zdrowia. Jednak ostatnie badania, w których brali udział także polscy naukowcy, nie potwierdzają słuszności takich ogólnych zaleceń.
  • Miód na zdrowie 12 lip 2011, 11:58 Miód jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Okazuje się, że różne gatunki miodu pomagają nam w walce z rozmaitymi schorzeniami.
  • Nie chcesz przytyć? Nie jedz frytek! 26 lip 2011, 15:52 Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące - sugerują najnowsze badania na ten temat opublikowane na łamach "The New England Journal of Medicine".
  • Tato - uważaj co jesz. Dziecko patrzy! 29 lip 2011, 19:34 Jakie menu ojca, takie nawyki żywieniowe dziecka - do takich wniosków doszli autorzy badań, których wyniki zostały opublikowane w "The Journal of Nutrition Education and Behavior".
  • Chcesz schudnąć? Zjedz duże śniadanie 29 lip 2011, 20:39 Okazuje się, że dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy ważne jest nie tylko liczenie kalorii, ale również... zjadanie obfitych śniadań. Jedząc śniadania bogate w białko i węglowodany można stracić nawet kilogram w ciągu miesiąca.
  • Ziemniaki? Tak, ale bez dodatków 4 sie 2011, 14:14 Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają wiele cennych wartości odżywczych i nie są tuczące. Kaloryczność warzywa zwiększają dodatki – sosy oraz tłuszcze.
  • Jajka zdrowsze od jabłek 8 sie 2011, 16:16 Okazuje się, że jajka, a konkretnie ich żółtka, mają silne właściwości przeciwutleniające. Dwa surowe żółtka są niemal dwukrotnie silniejszym antyoksydantem niż jabłko - zawierają tyle samo substancji przeciwutleniających co 35 gram żurawiny.
  • Dbaj o serce - przyprawiaj jedzenie 18 sie 2011, 14:25 Dzięki dodawaniu przypraw takich jak cynamon lub kurkuma, można zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
  • Zamiast shake`a - koktajl owocowy 30 sie 2011, 12:24 Koktajle owocowe są idealne na letnie upały i stanowią doskonałą alternatywę do milkshake'ów, od których są dużo zdrowsze. Koktajle z owoców zawierają dużo białka, mają mało tłuszczu, są też naładowane witaminami i antyoksydantami.
  • Czekolada zmniejsza ryzyko udaru 2 wrz 2011, 13:48 Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Cambridge pokazują, że regularne spożywanie czekolady może chronić nas przed chorobą wieńcową i udarem mózgu. Ale uwaga! Jeśli przesadzimy, grozi nam otyłość i cukrzyca.
  • Nadciśnienie? Pomogą... ziemniaki 14 wrz 2011, 14:39 Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu o zgubnym dla figury i zdrowia spożywaniu produktów ziemniaczanych, naukowcy coraz częściej wołają o przywrócenie zwykłych kartofli do jadłospisu. Tym razem okazało się, że obniżają one ciśnienie krwi.