Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 152 tekstów

  • Cebula – dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej? 31 sie 2018, 10:01 Cebulę możemy kupić właściwie w każdym sklepie. Niektórzy ją uwielbiają, inni nie znoszą jej zapachu. Czerwona cebula świetnie nadaje się do sałatek, ponieważ swoją barwą ożywia danie. To nie jedyna jej zaleta. Dlaczego warto częściej sięgać po cebulę?
  • Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią 25 wrz 2018, 13:34 Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Na szczęście,...
  • 5 naturalnych produktów, które wspomagają wątrobę 6 lis 2018, 7:19 Wątroba jest wyjątkowo zapracowanym organem. Nieustannie wykonuje szereg funkcji, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo pracować i nie szwankuje z powodu nadmiaru przeróżnych toksyn. Czy wiesz, jak w naturalny sposób wspierać i oczyszczać wątrobę?
  • Cukrzyca nie pyta o wiek. Ale o styl życia – już tak 18 lis 2018, 20:00 Może powoli rozwijać się latami, a my długo bagatelizujemy jej objawy. Cukrzyca typu 2. jest powszechnym problemem, ale to nie oznacza, że nie można się przed nią uchronić.
  • Dieta antynowotworowa istnieje 25 lis 2018, 20:00 Nasza dieta ma ogromny wpływ na to, czy w naszym organizmie rozwinie się nowotwór. Istnieje całe mnóstwo pokarmów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
  • Odporność na talerzu 6 sty 2019, 20:00 Kolejna infekcja? Winny może być twój styl życia, w tym sposób odżywiania. To, co jemy, może wpływać na odporność organizmu.
  • Kardamon na zdrowie 18 sty 2010, 15:36 Kardamon to zaraz po szafranie najdroższa przyprawa świata. Na jego cenę wpływają duże wymagania tej rośliny co do sposobu uprawy. Jest wykorzystywany od 3000 lat w Indiach i Chinach, gdzie stosuje się go jako remedium w chorobach płuc, układu pokarmowego, w gorączce,...
  • Zupa pho w Warszawie jest lepsza niż w Paryżu 20 lut 2010, 9:41 Gdzie można zjeść lepszą wietnamską zupę pho niż w Paryżu. Okazuje się, że taki przysmak serwują w zupodajniach znajdujących się... w okolicach warszawskiego Dworca Stadion. Wprawdzie standard miejscowych "lokali" odbiega od paryskich restauracji, za to smak zupy nadrabia te...
  • Kiełbasa lisiecka i suska sechlońska objęte geograficzną ochroną 12 paź 2010, 12:28 Wpisana już wcześniej na listę unijnych produktów tradycyjnych kiełbasa lisiecka została we wtorek objęta także unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym". Tydzień temu tą samą ochroną został objęty inny polski produkt - suska sechlońska.
  • Kuchenne inspiracje 2011 roku 14 sty 2011, 16:16 Początek roku to nie tylko zmiany i postanowienia noworoczne, to także najlepszy moment na poznanie najnowszych trendów w kuchni. Okazuje się bowiem, że moda na talerzu jest równie ważna, co na wybiegu.
  • Dieta św. Patryka bliska dzisiejszym zaleceniom 18 mar 2011, 10:51 Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
  • Ostrożnie z suplementami diety 23 lip 2011, 8:47 Zioła i suplementy diety mogą wchodzić w groźne interakcje z zażywanymi lekami. Osoby, które muszą przyjmować leki, powinny zwracać baczną uwagę nawet na to, co jedzą - ostrzega dr Katarzyna Wolnicka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
  • Dbaj o serce - przyprawiaj jedzenie 18 sie 2011, 14:25 Dzięki dodawaniu przypraw takich jak cynamon lub kurkuma, można zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
  • Zamiast shake`a - koktajl owocowy 30 sie 2011, 12:24 Koktajle owocowe są idealne na letnie upały i stanowią doskonałą alternatywę do milkshake'ów, od których są dużo zdrowsze. Koktajle z owoców zawierają dużo białka, mają mało tłuszczu, są też naładowane witaminami i antyoksydantami.
  • Jesień może być gorąca 5 wrz 2011, 13:53 Niezależnie od tego czy lubi się jesień, czy nie, trzeba znać sposoby, by nie dać się zimnu. Krótkie i chłodne dni nie będą straszne, jeśli w domu czekać będzie na nas miska aromatycznej, rozgrzewającej zupy i inne rozgrzewające potrawy.
  • Kolacja po włosku 20 sty 2015, 20:32 Ostatnio mam tak dużo pracy, że nie mam czasu na wieczorne gotowanie. Do tego dochodzą zajęcia na uczelni w weekendy i wychodzi na to, że nie mam w ogóle ani jednego dnia wolnego w tygodniu na relaks. W związku z tym postanowiłam wziąć...
  • Na cebulkę 21 sty 2015, 16:34 Nie przepadam za surową cebulą. Właściwie taka zapieczona, na przykład na fantastycznej pizzy z opalanego drewnem pieca mieszczącego sie w małej, urokliwej pizzerii tuż pod moim blokiem, również mnie nie przekonuje. Wydłubuję ją...
  • Naleśniki po hawajsku 31 sty 2015, 13:32 Skład Na naleśniki 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną) ok. 1 szklanki mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 2 jajko 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu Na farsz 1/4 szklanki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu kilka...
  • Spaghetti w szpinakowym pesto 23 lut 2015, 16:47 Skład 200 gram  makaronu spaghetti 10 dag świeżych liści szpinaku kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego sera grana padano 4-5 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Zaczynamy Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu...
  • Jak jeść bez cholesterolu 26 lut 2015, 11:49 Udar, zawał i problemy z chodzeniem. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi śmiertelnymi konsekwencjami.
  • Łosoś w salsie z pomidorów i awokado 12 mar 2015, 14:16 Składniki Ryba: 1 duży filet z łososia, szczypta soli, mielonego czarnego pieprzu, szczypta oregano, czosnku w proszku, papryki, tymianku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny lub limonki. Salsa pomidorowa z awokado: pół awokado, 5...
  • Co jeść w pracy? 12 mar 2015, 15:53 Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, obowiązki… O jedzeniu nikt nie myśli, chyba że koleżanka z pracy obchodzi urodziny i...
  • Łosoś z roszponką i buraczkami 12 mar 2015, 15:19 Składniki: filet z łososia (100-150 g), 1 średniej wielkości czerwony burak, ½ zielonego ogórka, duża garść roszponki, kilka orzeszków piniowych, ¼ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka chrzanu, sól, świeżo zmielony pieprz....
  • Wegeburgery z kotletów sojowych 4 wrz 2015, 15:00 Skład bułki do burgerów  kotlety sojowe jajko, bułka tarta, sól i pieprz - do panierowania sałata (u nas roszponka) pomidor ser feta Zaczynamy. Przygotowujemy bułki do burgerów wg podanego przepisu. Kotlety sojowe wyjmujemy z opakowania,...
  • Lekki obiad na upały: makaron kukurydziany z kurczakiem, fetą i roszponką 26 sty 2016, 10:27 Skład (na około 2 porcje) 30 dag makaronu kukurydzianego spaghetti (dostępny m.in. w Biedronce) 1 pierś z kurczaka (około 30 dag) (jajko, bułka tarta i ulubione przyprawy - do panierki) 2 garści sałaty roszponki  lub rukoli 5 dag sera...
  • Makaron soba z indykiem i warzywami z patelni 26 sty 2016, 10:40 Skład około 50 dag piersi z indyka opakowanie makaronu soba 1 czerwona papryka 30 dag fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) 1 łyżeczka czarnuszka 1 nieduża cukinia na marynatę: 5 łyżek sosu sojowego kawałek świeżego imbiru...
  • Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu 2 cze 2016, 13:05 Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia kondycję fizyczną, reguluje metabolizm. Sprawdź, jak jeszcze możesz pomóc swojemu organizmowi, jedząc wołowinę.
  • Truskawki w kuchni? Nie tylko na słodko! 13 cze 2016, 10:24 Kto z nas potrafi oprzeć się świeżym, słodkim truskawkom? Gdy tylko przychodzi sezon na te apetyczne owoce na naszych talerzach rozpoczyna się prawdziwe truskawkowe szaleństwo! Makarony, knedle, naleśniki czy przeróżne desery z ich...
  • Serowy zawrót głowy 27 cze 2016, 18:58 Polscy konsumenci rozsmakowali się w żółtych serach. Szukają na półkach zdrowych, bogatych w składniki odżywcze, świeżo krojonych produktów. Oczekiwaniom sprostała Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, w której ofercie znajdziemy szeroki wachlarz serów Serenada z innowacyjnymi...
  • Jak i co jeść w upalne dni? 30 cze 2016, 16:26 Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni...