Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 143 tekstów

  • Kuchenne inspiracje 2011 roku 14 sty 2011, 16:16 Początek roku to nie tylko zmiany i postanowienia noworoczne, to także najlepszy moment na poznanie najnowszych trendów w kuchni. Okazuje się bowiem, że moda na talerzu jest równie ważna, co na wybiegu.
  • Dieta św. Patryka bliska dzisiejszym zaleceniom 18 mar 2011, 10:51 Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
  • Ostrożnie z suplementami diety 23 lip 2011, 8:47 Zioła i suplementy diety mogą wchodzić w groźne interakcje z zażywanymi lekami. Osoby, które muszą przyjmować leki, powinny zwracać baczną uwagę nawet na to, co jedzą - ostrzega dr Katarzyna Wolnicka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
  • Dbaj o serce - przyprawiaj jedzenie 18 sie 2011, 14:25 Dzięki dodawaniu przypraw takich jak cynamon lub kurkuma, można zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
  • Zamiast shake`a - koktajl owocowy 30 sie 2011, 12:24 Koktajle owocowe są idealne na letnie upały i stanowią doskonałą alternatywę do milkshake'ów, od których są dużo zdrowsze. Koktajle z owoców zawierają dużo białka, mają mało tłuszczu, są też naładowane witaminami i antyoksydantami.
  • Jesień może być gorąca 5 wrz 2011, 13:53 Niezależnie od tego czy lubi się jesień, czy nie, trzeba znać sposoby, by nie dać się zimnu. Krótkie i chłodne dni nie będą straszne, jeśli w domu czekać będzie na nas miska aromatycznej, rozgrzewającej zupy i inne rozgrzewające potrawy.
  • Kolacja po włosku 20 sty 2015, 20:32 Ostatnio mam tak dużo pracy, że nie mam czasu na wieczorne gotowanie. Do tego dochodzą zajęcia na uczelni w weekendy i wychodzi na to, że nie mam w ogóle ani jednego dnia wolnego w tygodniu na relaks. W związku z tym postanowiłam wziąć...
  • Na cebulkę 21 sty 2015, 16:34 Nie przepadam za surową cebulą. Właściwie taka zapieczona, na przykład na fantastycznej pizzy z opalanego drewnem pieca mieszczącego sie w małej, urokliwej pizzerii tuż pod moim blokiem, również mnie nie przekonuje. Wydłubuję ją...
  • Naleśniki po hawajsku 31 sty 2015, 13:32 Skład Na naleśniki 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną) ok. 1 szklanki mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 2 jajko 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu Na farsz 1/4 szklanki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu kilka...
  • Spaghetti w szpinakowym pesto 23 lut 2015, 16:47 Skład 200 gram  makaronu spaghetti 10 dag świeżych liści szpinaku kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego sera grana padano 4-5 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Zaczynamy Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu...
  • Jak jeść bez cholesterolu 26 lut 2015, 11:49 Udar, zawał i problemy z chodzeniem. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi śmiertelnymi konsekwencjami.
  • Łosoś w salsie z pomidorów i awokado 12 mar 2015, 14:16 Składniki Ryba: 1 duży filet z łososia, szczypta soli, mielonego czarnego pieprzu, szczypta oregano, czosnku w proszku, papryki, tymianku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny lub limonki. Salsa pomidorowa z awokado: pół awokado, 5...
  • Co jeść w pracy? 12 mar 2015, 15:53 Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, obowiązki… O jedzeniu nikt nie myśli, chyba że koleżanka z pracy obchodzi urodziny i...
  • Łosoś z roszponką i buraczkami 12 mar 2015, 15:19 Składniki: filet z łososia (100-150 g), 1 średniej wielkości czerwony burak, ½ zielonego ogórka, duża garść roszponki, kilka orzeszków piniowych, ¼ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka chrzanu, sól, świeżo zmielony pieprz....
  • Wegeburgery z kotletów sojowych 4 wrz 2015, 15:00 Skład bułki do burgerów  kotlety sojowe jajko, bułka tarta, sól i pieprz - do panierowania sałata (u nas roszponka) pomidor ser feta Zaczynamy. Przygotowujemy bułki do burgerów wg podanego przepisu. Kotlety sojowe wyjmujemy z opakowania,...
  • Lekki obiad na upały: makaron kukurydziany z kurczakiem, fetą i roszponką 26 sty 2016, 10:27 Skład (na około 2 porcje) 30 dag makaronu kukurydzianego spaghetti (dostępny m.in. w Biedronce) 1 pierś z kurczaka (około 30 dag) (jajko, bułka tarta i ulubione przyprawy - do panierki) 2 garści sałaty roszponki  lub rukoli 5 dag sera...
  • Makaron soba z indykiem i warzywami z patelni 26 sty 2016, 10:40 Skład około 50 dag piersi z indyka opakowanie makaronu soba 1 czerwona papryka 30 dag fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) 1 łyżeczka czarnuszka 1 nieduża cukinia na marynatę: 5 łyżek sosu sojowego kawałek świeżego imbiru...
  • Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu 2 cze 2016, 13:05 Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia kondycję fizyczną, reguluje metabolizm. Sprawdź, jak jeszcze możesz pomóc swojemu organizmowi, jedząc wołowinę.
  • Truskawki w kuchni? Nie tylko na słodko! 13 cze 2016, 10:24 Kto z nas potrafi oprzeć się świeżym, słodkim truskawkom? Gdy tylko przychodzi sezon na te apetyczne owoce na naszych talerzach rozpoczyna się prawdziwe truskawkowe szaleństwo! Makarony, knedle, naleśniki czy przeróżne desery z ich...
  • Serowy zawrót głowy 27 cze 2016, 18:58 Polscy konsumenci rozsmakowali się w żółtych serach. Szukają na półkach zdrowych, bogatych w składniki odżywcze, świeżo krojonych produktów. Oczekiwaniom sprostała Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, w której ofercie znajdziemy szeroki wachlarz serów Serenada z innowacyjnymi...
  • Jak i co jeść w upalne dni? 30 cze 2016, 16:26 Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni...
  • Kuchnia Węgier 18 sie 2017, 14:24 Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.
  • Sposób na jesienną słotę 25 wrz 2017, 18:47 Chociaż sezon wakacyjny powoli dobiega końca, a dni stają się coraz krótsze i zimniejsze to knajpki i restauracje na bulwarach wiślanych nie poddają się jesiennej aurze.