Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 175 tekstów

  • Kugiel, czyli zapiekanka 26 sty 2020, 20:00 Pierwotnie kugiel gościł na żydowskich stołach jako wykwintne i koszerne danie z dodatkiem gęsiny lub baraniny
  • O smakach dzieciństwa, oszczędzaniu czasu podczas gotowania i nowych pomysłach 30 sty 2020, 7:42 Opowiada Kasia Surowiec, współwłaścicielka Ogródka Dziadunia.
  • Dieta przeciwzapalna – uniwersalne wskazówki 2 lut 2020, 13:30 Dieta przeciwzapalna nie jest jedynie sposobem na zredukowanie zbędnych kilogramów. Jest to przede wszystkim dieta prozdrowotna, która pozwala poprawić stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy oraz nowotworów. Dowiedz się więcej na...
  • 5 sposobów na... kiszone superfoods 2 lut 2020, 20:00 Moda na kiszonki trwa w najlepsze. I dobrze, bo próżno szukać przekąski zdrowszej, bogatszej w witaminę C, a także witaminy z grupy B, wapń, magnez i choćby błonnik pokarmowy. Co kisić?
  • Jakie będą trendy w dietach w 2020 roku? 12 sty 2020, 8:27 Nowy rok, nowe trendy. Dotyczy to nie tylko mody, ale także żywienia. Miłośnicy ostrych potraw będą w tym roku zachwyceni. Przyprawy takie jak cynamon, kurkuma, czosnek, imbir i kminek, a także chili, mają wiele zalet zdrowotnych.
  • Ryba z boczkiem 19 sty 2020, 20:00 Przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybie jako potrawie postnej,ale Kaszubi doskonale wiedzą, że wcale nie musi tak być.
  • Jak zbilansować dietę roślinną? Przykładowe menu i przepisy 16 sty 2020, 21:59 Wegetarianizm wiele ma twarzy, nie tylko dlatego, że istnieje wiele jego odmian, w zależności od stopnia eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Także dlatego, że tak jak każda dieta, może zrobić dla naszego organizmu nie tylko wiele dobrego, ale również złego.
  • Czy sok z selera pomaga schudnąć? 30 lis 2019, 19:01 Czy sok z selera pomaga schudnąć? To zależy przede wszystkim od tego, jaką dietę stosujemy. Dowiedz się więcej na temat właściwości i prozdrowotnego działania soku z selera oraz sprawdź, kiedy warto po niego sięgać.
  • Suplement może pomóc spalić tłuszcz długo po wysiłku 20 sty 2020, 17:14 Bakterie jelitowe wytwarzają tłumik apetytu, który może wzmocnić efekt programu odchudzania opartego na ćwiczeniach. Sugeruje to, że dodanie pewnego suplementu hamującego apetyt do umiarkowanych ćwiczeń zwiększa prawdopodobieństwo utraty wagi, nawet bez zmiany diety.
  • Zakwas z buraków na odchudzanie. Czy warto go pić? 27 paź 2019, 19:43 Zakwas z buraków to jeden ze skutecznych sposobów wspomagania działania diety odchudzającej. Dzięki bogactwu witamin, minerałów, naturalnych antyoksydantów oraz innych dobroczynnie wpływających na organizm substancji przyśpiesza on odchudzanie i wpływa na poprawę ogólnego...
  • Używasz żeliwnej patelni? Uważaj, co na niej przyrządzasz 30 sie 2019, 7:22 Mogłoby się zdawać, że żeliwne garnki i patelnie wyszły już z mody, jednak właśnie teraz znów zyskują na popularności. Niestety ich użytkowanie wymaga przestrzegania pewnych zasad.
  • 18 ekstra produktów, które pomogą ci schudnąć i są korzystne dla jelit 19 wrz 2019, 18:08 Być może nie zastanawiałeś się nad tym, ale twój mikrobiom jelitowy odgrywa istotną rolę w odchudzaniu i utrzymaniu jego efektów na dłużej. Sprawdź 10 produktów, które mają dobry wpływ na skład bakterii w jelitach i pomagają schudnąć!
  • Dieta dr Perricone – czy nadaje się dla każdego? 21 wrz 2019, 20:50 Dieta dr Perricone (dieta probiotyczna) to jedna z modnych kuracji odchudzających, która oprócz redukcji zbędnych kilogramów ma także wpływać na ogólną poprawę zdrowia oraz samopoczucia. Jej głównym zadaniem jest też redukcja przewlekłych stanów zapalnych, które są przyczyną...
  • Jak przyrządzić smaczny, warzywny bulion? Kucharz zdradza swój sekret 2 paź 2019, 8:11 Coraz więcej osób rezygnuje ze spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyzwaniem dla nowicjuszy w świecie wegetariańskim może być choćby przygotowanie zupy na bazie bulionu z samych warzyw.
  • Kiedy wrócić do ćwiczeń po chorobie? Garść przydatnych porad 21 paź 2019, 11:12 Kiedy dopada nas przeziębienie lub grypa, ostatnie na co mamy ochotę, to aktywność fizyczna. I dobrze, ponieważ organizm musi teraz skupić się na walce z infekcją. Kiedy można wrócić do treningów? I jak to zrobić, by sobie nie zaszkodzić?
  • Dieta po cesarskim cięciu. Czy można jeść wszystko? 9 lis 2019, 18:50 Cesarskie cięcie jest zabiegiem chirurgicznym, więc wymaga specjalnego postępowania także w kwestii stosowanej diety. Odpowiednie odżywianie kobiety po operacji wpływa przede wszystkim na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych oraz przyśpiesza gojenie się...
  • Czosnek chroni przed rakiem i wspiera układ odpornościowy. Co jeszcze potrafi? 16 lis 2018, 8:14 Czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Powszechnie wiadomo, że to jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, chętnie sięgają po niego ludzie na całym świecie. Co potrafi czosnek i dlaczego (mimo zapachu!) warto...
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Zupa krem czosnkowa 21 sty 2015, 15:25 Ta zupa to świetny wybór,gdy za oknem mróz, a my potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Ten gęsty krem jest też bardzo sycący więc może wystarczyć jako jedno danie. Ostatni raz krem czosnkowy przygotowałam w poimprezowy dzień i zupa...
  • Czosnku jest coraz mniej 8 kwi 2012, 13:01 Na świecie od kilku lat rośnie popyt na czosnek. Tylko w latach 2005-09 wzrósł on dwukrotnie. Tymczasem jego produkcja spada m.in. z powodu pracochłonnej uprawy. Największym producentem i eksporterem czosnku są Chiny.
  • Idzie zima - sięgnij po czosnek niedźwiedzi 8 lis 2011, 13:48 Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie zdrowotne właściwości zwykłego czosnku, jednak jego smak i zapach są delikatniejsze. Warto więc sięgnąć po tę roślinę w sezonie jesiennych przeziębień - czosnek zabija bowiem bakterie i wzmacnia odporność organizmu. Doprawiając potrawy...
  • Czosnek zamiast viagry? 28 wrz 2010, 13:53 Dobra wiadomość dla panów, borykających się z zaburzeniami erekcji. By zwiększyć swoje możliwości seksualne nie trzeba brać viagry, wystarczy czosnek.
  • "Korale" z czosnku na przeziębienie 23 sty 2012, 14:39 Co skutecznie pomoże wyleczyć przeziębienie? Inhalacje z czosnku. Najłatwiej zrobić je zakładając na noc czosnkowe "korale".
  • Chiński czosnek na unijnej liście produktów chronionych 13 lis 2011, 14:22 Komisja Europejska wpisała na początku listopada chiński czosnek Jinxiang Da Suan na unijną listę regionalnych produktów chronionych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA)
  • Czosnek zamiast Viagry 26 sty 2010, 8:09 Zamiast faszerować się Viagrą i wysyłać powolutku swoją wątrobę na tamten świat można spróbować poprawić swoje łóżkowe możliwości naturalnymi sposobami. Okazuje się, że nie jest to aż takie trudne - czasem ząbek czosnku potrafi zdziałać cuda.
  • Lody o smaku… czosnku 20 sty 2010, 16:41 Jeśli ktoś myśli, że lody o smaku czekolady z chilli są szczytem cukierniczej ekstrawagancji powinien jak najszybciej wybrać się do Wenezueli. Tam, w lodziarni Coromoto należącej do Manuela da Silvy Oliveiry można zamówić… 831 rodzajów lodów, w tym takie o smaku…...
  • Czosnek, kapuśniak i miodowe opłatki - Wigilia po słowacku 24 gru 2010, 16:51 Słowacy Boże Narodzenie starają się spędzać w gronie rodziny, hołdując świątecznej tradycji: w domach ustawia się choinki, a chowane pod wigilijny talerz rybie łuski mają zapewnić bogactwo.
  • Przeziębienie? Zwalcz je czosnkiem i cebulą 23 gru 2011, 9:29 Składniki pożywienia, które zjadamy na co dzień, mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Odpowiedni dobrane posiłki mogą pomóc uniknąć nam drobnych infekcji organizmu. Warto sięgnąć po naturalne produkty, aby uchronić się przed przeziębieniem.
  • Warstwami jesień się zaczyna... 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • Szpinak, to brzmi dumnie! 1 wrz 2009, 10:45 Jest apetyczny, ozdobny i wszechstronnie kulinarnie utalentowany. Niech się wstydzą przedszkolne kucharki, które pozbawiły kilka roczników rodaków przyjemności obcowania z tym cudem.