Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 146 tekstów

  • Ser koryciński robiony w domu, wędlina z własnej wędzarni. Polacy mają dość jedzenia z supermarketów 22 cze 2019, 15:26 Odpowiedzią na wszechobecną chemię serwowaną nam przez producentów żywności, mają być produkty wytwarzane w domowym zaciszu. Pieczenie chleba, wędzenie sera, robienie mozzarelli, czy domowego jogurtu daje bowiem pełną kontrolę nad tym, co jemy. Jest zdrowe, ale staje się też...
  • Dieta 3D chili – odchudzanie bez zbędnych wyrzeczeń 20 cze 2019, 12:23 Dieta 3D chili wspiera organizm w walce z nadliczbowymi kilogramami. Pozwala przy tym na spożywanie smacznych i dobrze doprawionych posiłków bez zmartwień o kalorie. Jak to możliwe?
  • To tłuszcz czy złogi w jelitach? Co robić, gdy waga nagle wzrosła? 2 cze 2019, 7:18 Niewiele osób myśli na co dzień o swoich jelitach. Skutkuje to nie tylko licznymi dolegliwościami zdrowotnymi, ale także sprzyja powstawaniu złogów, które utrudniają normalne funkcjonowanie jelit, są magazynem szkodliwych i zatruwających organizm toksyn, a także mogą powodować...
  • Jajka faszerowane awokado. Przepis od dietetyka 19 kwi 2019, 7:14 W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują jajka. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Czasem jednak liczą się nie tylko nasze upodobania smakowe, ale... zdrowie i szczupła sylwetka. O idealny przepis, spełniający wszystkie te wymogi, zapytaliśmy Michała...
  • Dieta 1000 kalorii pozwala sporo schudnąć. Jak uniknąć efektu jo-jo? 9 maj 2019, 20:37 Dieta 1000 kalorii jest jedną z najczęściej wybieranych diet. Sięga po nią wiele osób, usiłujących zrzucić zbędne kilogramy. Nie jest tak restrykcyjna jak niektóre równie popularne diety (np. dieta norweska czy kopenhaska), ale również może skończyć się efektem jo-jo. Jak do...
  • 5 naturalnych i tanich probiotyków, po które warto regularnie sięgać 28 kwi 2019, 12:28 Po probiotyki sięgamy nie tylko w czasie kuracji antybiotykowej. Okazują się one także pomocne podczas zatruć pokarmowych, grypy żołądkowej, grzybicy układu pokarmowego oraz przy nawracających infekcjach, które są spowodowane osłabieniem naturalnej odporności organizmu. Czy...
  • Co jeść na wiosnę? 29 kwi 2019, 8:10 Wiosna trwa w najlepsze, więc warto rozejrzeć się za tym, co ta pora roku może zaoferować naszemu podniebieniu i wybrać tak, aby było zdrowo i smacznie. Dzięki temu, że natura rodzi się do życia, nie powinno być to trudne.
  • Grill i zdrowe jedzenie? To się nie wyklucza! Praktyczne rady dietetyka 4 maj 2019, 14:57 Długi majowy weekend to już tradycyjnie otwarcie sezonu grillowego; dietetycy przestrzegają jednak przed tradycyjną kiełbaską i karkówką zachęcając do eksperymentowania z warzywami, owocami, a nawet tofu z grilla.
  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 9 mar 2019, 10:12 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • Czy sałatki tuczą? Niektóre tak 25 sty 2019, 14:33 Na pytanie, czy sałatki tuczą, większość z nas odpowie, że jest to niemożliwe. Tymczasem sałatka może być prawdziwą bombą kaloryczną. Wszystko zależy od tego, z jakich składników ją zrobimy i jakiego sosu użyjemy. Może się okazać, że niepozorna sałatka zastąpi dwudaniowy obiad...
  • Odporność na talerzu 6 sty 2019, 20:00 Kolejna infekcja? Winny może być twój styl życia, w tym sposób odżywiania. To, co jemy, może wpływać na odporność organizmu.
  • Co znajdzie się w oscarowym menu? Szef kuchni zdradził szczegóły i pokazał zdjęcia 22 lut 2019, 13:36 Wytworne stroje, złote statuetki i czerwony dywan – dużo niespodzianek czeka gwiazdy przy okazji 91. ceremonii wręczenia Oscarów. Po tym jednak, jak szef kuchni Wolfgang Puck zdradził czego spróbują goście podczas tegorocznego Balu Gubernatorów, poczuliśmy żal, że nas tam nie...
  • Czosnek chroni przed rakiem i wspiera układ odpornościowy. Co jeszcze potrafi? 16 lis 2018, 8:14 Czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Powszechnie wiadomo, że to jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, chętnie sięgają po niego ludzie na całym świecie. Co potrafi czosnek i dlaczego (mimo zapachu!) warto...
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Zupa krem czosnkowa 21 sty 2015, 15:25 Ta zupa to świetny wybór,gdy za oknem mróz, a my potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Ten gęsty krem jest też bardzo sycący więc może wystarczyć jako jedno danie. Ostatni raz krem czosnkowy przygotowałam w poimprezowy dzień i zupa...
  • Czosnku jest coraz mniej 8 kwi 2012, 13:01 Na świecie od kilku lat rośnie popyt na czosnek. Tylko w latach 2005-09 wzrósł on dwukrotnie. Tymczasem jego produkcja spada m.in. z powodu pracochłonnej uprawy. Największym producentem i eksporterem czosnku są Chiny.
  • Idzie zima - sięgnij po czosnek niedźwiedzi 8 lis 2011, 13:48 Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie zdrowotne właściwości zwykłego czosnku, jednak jego smak i zapach są delikatniejsze. Warto więc sięgnąć po tę roślinę w sezonie jesiennych przeziębień - czosnek zabija bowiem bakterie i wzmacnia odporność organizmu. Doprawiając potrawy...
  • Czosnek zamiast viagry? 28 wrz 2010, 13:53 Dobra wiadomość dla panów, borykających się z zaburzeniami erekcji. By zwiększyć swoje możliwości seksualne nie trzeba brać viagry, wystarczy czosnek.
  • "Korale" z czosnku na przeziębienie 23 sty 2012, 14:39 Co skutecznie pomoże wyleczyć przeziębienie? Inhalacje z czosnku. Najłatwiej zrobić je zakładając na noc czosnkowe "korale".
  • Chiński czosnek na unijnej liście produktów chronionych 13 lis 2011, 14:22 Komisja Europejska wpisała na początku listopada chiński czosnek Jinxiang Da Suan na unijną listę regionalnych produktów chronionych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA)
  • Czosnek zamiast Viagry 26 sty 2010, 8:09 Zamiast faszerować się Viagrą i wysyłać powolutku swoją wątrobę na tamten świat można spróbować poprawić swoje łóżkowe możliwości naturalnymi sposobami. Okazuje się, że nie jest to aż takie trudne - czasem ząbek czosnku potrafi zdziałać cuda.
  • Lody o smaku… czosnku 20 sty 2010, 16:41 Jeśli ktoś myśli, że lody o smaku czekolady z chilli są szczytem cukierniczej ekstrawagancji powinien jak najszybciej wybrać się do Wenezueli. Tam, w lodziarni Coromoto należącej do Manuela da Silvy Oliveiry można zamówić… 831 rodzajów lodów, w tym takie o smaku…...
  • Czosnek, kapuśniak i miodowe opłatki - Wigilia po słowacku 24 gru 2010, 16:51 Słowacy Boże Narodzenie starają się spędzać w gronie rodziny, hołdując świątecznej tradycji: w domach ustawia się choinki, a chowane pod wigilijny talerz rybie łuski mają zapewnić bogactwo.
  • Przeziębienie? Zwalcz je czosnkiem i cebulą 23 gru 2011, 9:29 Składniki pożywienia, które zjadamy na co dzień, mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Odpowiedni dobrane posiłki mogą pomóc uniknąć nam drobnych infekcji organizmu. Warto sięgnąć po naturalne produkty, aby uchronić się przed przeziębieniem.
  • Warstwami jesień się zaczyna... 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • Szpinak, to brzmi dumnie! 1 wrz 2009, 10:45 Jest apetyczny, ozdobny i wszechstronnie kulinarnie utalentowany. Niech się wstydzą przedszkolne kucharki, które pozbawiły kilka roczników rodaków przyjemności obcowania z tym cudem.
  • Koszyczek piknikowy 16 cze 2009, 12:52 To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.
  • Poczuj miętę do... mięty 23 cze 2009, 15:31 Doskonale ożywia umysł i ciało. Robi to brawurowo, zdrowo i ze smakiem. Dlatego nie warto skazywać jej na apteczne zesłanie.
  • Czekanie uszlachetnia 15 wrz 2009, 16:41 Jest w tym coś z rytuału. Danie trzeba starannie zaplanować, kupić składniki, zamarynować, a potem czekać. Nie są to potrawy pracochłonne, lecz na ich przygotowanie potrzeba czasu. Cierpliwość zostaje nagrodzona. Marynaty to mikstury alchemiczne, które potrafią zmienić banał w...
  • Zupa krzepi! 20 paź 2009, 16:09 Zwłaszcza w słotny jesienny dzień. I niekoniecznie musi pełnić skromną rolę supportu, czyli dania wprowadzającego. Z powodzeniem może być także głównym bohaterem obiadowego menu.