Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 139 tekstów

  • Krystyna Janda pochwaliła się kolacją z foie gras. Zalała ją fala krytycznych komentarzy 14 lut 2019, 15:51 Krystyna Janda od dłuższego czasu jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Na swoim koncie na Facebooku pisze nie tylko o teatrze, polityce czy kampaniach społecznych, ale też pokazuje obrazy ze swojego życia. Ten z 12 lutego nie przypadł jednak do gustu obserwującym...
  • Jak poradzić sobie z emocjonalnym podjadaniem? 23 sty 2019, 7:15 Jak poradzić sobie z emocjonalnym podjadaniem? Przede wszystkim uświadomić sobie, że ono naprawdę istnieje. Sięgamy po przekąski z nudy, żeby poprawić sobie samopoczucie, w ramach nagrody. później pojawiają się wyrzuty sumienia. Kompletnie nie potrafimy odróżnić głodu...
  • Dieta 1000 kalorii pozwala sporo schudnąć. Jak uniknąć efektu jo-jo? 26 sty 2019, 7:29 Dieta 1000 kalorii jest jedną z najczęściej wybieranych diet. Sięga po nią wiele osób, usiłujących zrzucić zbędne kilogramy. Nie jest tak restrykcyjna jak niektóre równie popularne diety (np. dieta norweska czy kopenhaska), ale również może skończyć się efektem jo-jo. Jak do...
  • Cała moc czekolady 2 gru 2018, 20:00 Bogate w naturalne substancje czekolady funkcjonalne są idealne dla ludzi, którzy zapominają o braniu kapsułek z suplementami, ale pamiętają o zjedzeniu słodkiego co nieco.
  • Zamiast uśmiechu radości – szok i niedowierzanie. Zobacz, co dzieci znalazły w jajku niespodziance 27 gru 2018, 14:17 Kinder niespodzianki zna chyba każde dziecko. Pod foliowym opakowaniem odkrywa się pyszną czekoladę, a w jej wnętrzu plastikowy pojemnik z małą zabawką. Czasami jednak, za sprawą psotnych dorosłych, w „jajku” można znaleźć niespodziankę, której naprawdę nikt się nie spodziewał.
  • Indeks glikemiczny – dlaczego jest tak ważny w cukrzycy? 19 lis 2018, 5:42 Indeks glikemiczny jest określeniem bardzo często używanym w kontekście leczenia i zapobiegania cukrzycy. Wartości te pozwalają diabetykom rozsądnie komponować dietę i unikać nagłych skoków insuliny i cukru we krwi. Czym dokładnie jest indeks glikemiczny? Które produkty mają...
  • 25 prostych sposobów na obcięcie 100 kalorii (i więcej!) dziennie 29 lis 2018, 16:36 Dieta cud istnieje i jest prostsza niż gotowanie wymyślnych fit-potraw, czy wręcz głodzenie się. Wystarczą dwie czynności. Pierwszą jest zwiększenie dziennej ilości kroków o 2 tysiące, wykonując przynajmniej 10 tysięcy kroków dziennie. Drugą zaś zmniejszenie liczby spożywanych...
  • Gorzka czekolada – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety 6 wrz 2018, 7:25 Gorzka czekolada jest bardzo interesującym produktem – jedni sięgają po nią regularnie i cenią jej specyficzny smak, inni natomiast za nic w świecie jej nie przełkną. Gorzka czekolada ma jedną, podstawową zaletę – nie da się zjeść jej w nadmiernych ilościach, ale warto chociaż...
  • Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią 25 wrz 2018, 13:34 Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Na szczęście,...
  • Produkty bogate w żelazo, po które warto regularnie sięgać 5 paź 2018, 13:55 Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który musimy każdego dnia dostarczać wraz z pożywieniem. To minerał, którego głównym zadaniem jest przenoszenie tlenu w organizmie i wytwarzanie czerwonych krwinek. Niedobór żelaza wywołuje anemię.
  • Walka z wysokim cholesterolem – co wykluczyć z diety? 8 paź 2018, 5:03 O tym, że zmagamy się z wysokim cholesterolem, najczęściej dowiadujemy się podczas rutynowych badań krwi, a czasem przypadkowo, gdy udaliśmy się do lekarza z powodu problemów ze zdrowiem, a on przy okazji zlecił też badanie poziomu cholesterolu. Co dalej? Najważniejsza jest...
  • Różnice w jakości produktów w Polsce i w Niemczech. Kupujemy gorszą żywność? 9 paź 2018, 16:21 Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów porównał żywność w polskich i niemieckich sklepach. Sprawdzono jakość w sumie 101 produktów. Okazało się, że istotne różnice dotyczą 12 z nich, z czego w 10 przypadkach na korzyść niemieckich produktów.
  • Wielkanoc: Chętniej sięgamy po... czekoladę 3 kwi 2015, 8:35 Polacy wciąż spożywają znacznie mniej czekolady niż mieszkańcy krajów Europy Zachodniej. W czołówce europejskich smakoszy znajdują się Szwajcarzy, którzy jedzą jej prawie trzykrotnie więcej niż Polacy. W Polsce spożycie tego przysmaku rośnie w czasie świąt Bożego Narodzenia i...
  • Dni czekolady policzone? Zagrożeniem grzyby i ocieplenie klimatu 14 lut 2018, 18:30 Jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie jest zagrożony. Grzyby i wirusy atakujące drzewa kakaowca mogą doprowadzić do całkowitego zaprzestania produkcji czekolady. Innym z zagrożeń jest ocieplenie klimatu. Naukowcy pracują nad rozwiązaniami, które mogą uratować...
  • Gorzka czekolada – słodycz, na którą możesz sobie pozwolić 9 sty 2015, 15:35 Dobrze smakuje, poprawia nastrój. Ciemna, gorzka czekolada wpływa korzystnie również na nasze zdrowie, co jest potwierdzone naukowymi badaniami.
  • Takiej czekolady jeszcze nie jedliście! Jej kolor i smak zaskakują 5 wrz 2017, 16:40 Barry Callebaut to jeden z największych na świecie producentów czekolady. Szwajcarski gigant poinformował, że stworzył nowy typ słodkiego przysmaku.
  • Niespodziewany efekt Brexitu. Ceny czekolady mogą wzrosnąć 11 mar 2017, 6:52 Szefowa koncernu Mars Fiona Dawson ostrzegła, że ceny czekolady po „twardym” Brexicie mogą znacząco wzrosnąć. W swoim przemówieniu wygłoszonym w  Brukseli wyjaśniła, że to tylko jeden z przykładów negatywnych skutków ewentualnego braku porozumienia między Londynem a wspólnotą.
  • Owsianka z orzechami, pomarańczą i czekoladą 18 lut 2015, 12:09 Skład (na 1 porcję) 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki płatków orkiszowych 2 łyżki otrąb owsianych 1/2 pomarańczy garstka orzechów laskowych 1 kostka czekolady deserowej Zaczynamy Płatki i otręby wsypujemy do mleka, gotujemy na wolnym ogniu...
  • Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą 22 maj 2015, 12:13 Składniki: (na 6 sztuk) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju szczypta cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Ponadto: 6 małych bananów (lub 3...
  • Czekolada ma już 3 tysiące lat! 14 kwi 2012, 11:20 Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę – ogniskami rozmaitych rewolucji.
  • Nestle wprowadza na rynek różowe batony KitKat. Oblane są rubinową czekoladą 18 sty 2018, 14:57 Fani KitKatów z Japonii i Korei Południowej będą mogli poznać smak rubinowej czekolady. Nestle wprowadza na rynek nowy smak batona - KitKat Chocolatory Sublime Ruby. Będzie on też dostępny w sklepie internetowym.
  • Superczekolada 8 lut 2011, 14:55 Czekolada może zostać zaliczona do grupy "super jedzenia", czyli pokarmów które zawierają dużo składników odżywczych i są dobre dla zdrowia.
  • Masz ochotę na seks? Czekolada ci w tym nie pomoże 12 kwi 2012, 12:26 Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością – przekonują eksperci z Uniwersytetu Śląskiego.
  • Czekolada chroni przed rakiem skóry 11 lis 2009, 0:09 Brytyjscy naukowcy odkryli, że czekolada chroni skórę człowieka przed niszczącym działaniem promieni UV. Spożywanie kilku kawałków ciemnej czekolady każdego dnia zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia u danej osoby raka skóry.
  • Jedz czekoladę i… chudnij 19 paź 2011, 8:03 Na rynku pojawiła się właśnie dostępna w sieci Chocolate Company czekolada, która… pomaga osobom chcącym zrzucić kilka kilogramów. Okazuje się, że jedzenie czekolady przed głównym posiłkiem sprawia, że czujemy się nasyceni – i w efekcie jemy mniej.
  • Czekolada zmniejsza ryzyko udaru 2 wrz 2011, 13:48 Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Cambridge pokazują, że regularne spożywanie czekolady może chronić nas przed chorobą wieńcową i udarem mózgu. Ale uwaga! Jeśli przesadzimy, grozi nam otyłość i cukrzyca.
  • Święto Czekolady w Kargowej. Już od piątku! 24 cze 2011, 11:06 Od piątku do niedzieli (24-26 czerwca) w Kargowej odbywać się będzie "Polsko-Niemieckie Święto Czekolady". To pierwsza tego typu impreza w tym mieście i całym regionie lubuskim.
  • Chcesz uniknąć udaru mózgu? Jedz czekoladę 30 sie 2012, 15:23 Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czekolady, również mlecznej, może mieć związek z niższym ryzykiem udaru u mężczyzn - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Neurology".
  • Chcesz być zgrabna? Jedz czekoladę 28 sty 2010, 7:39 Dobra wiadomość dla miłośników słodyczy. Okazuje się, że czekolada nie tylko poprawia nam humor i dostarcza cennego magnezu, ale również... dobrze wpływa na naszą figurę. Nawet na diecie można więc co jakiś czas słodko zgrzeszyć, chociaż najlepiej sięgać po czekoladę... gorzką.
  • Czekoladą w serce 18 sie 2010, 12:54 Ryzyko niewydolności serca można zmniejszyć o jedną trzecią. Warunek? Regularne, ale umiarkowane spożywanie gorzkiej czekolady.