Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 35 tekstów

  • Jak ugotować ryż, żeby był zdrowszy i sprzyjał odchudzaniu? 20 sie 2018, 7:28 Ryż bardzo często gości na naszych stołach i nie ma się co dziwić – jego szerokie zastosowanie sprzyja kulinarnym wariacjom. Chociaż jest smaczny i sycący, raczej nie kojarzy nam się z produktem, który sprzyja odchudzaniu. Mowa oczywiście o białym ryżu. Jednak istnieje sposób...
  • Czereśnie – wszystko, co musisz o nich wiedzieć 19 cze 2018, 11:23 Czereśnie pojawiają się na rynku pod koniec maja. Chociaż przez pierwsze dni ich cena przyprawia o zawrót głowy, szybko spada i już w drugiej połowie czerwca możemy je dostać po 6-8 zł/kg. Jedni wolą jasne, inni ciemne. Różnią się przede wszystkim smakiem i zawartością cukru....
  • Czy sałatki tuczą? Niektóre tak 5 cze 2018, 10:36 Na pytanie, czy sałatki tuczą, większość z nas odpowie, że jest to niemożliwe. Tymczasem sałatka może być prawdziwą bombą kaloryczną. Wszystko zależy od tego, z jakich składników ją zrobimy i jakiego sosu użyjemy. Może się okazać, że niepozorna sałatka zastąpi dwudaniowy obiad...
  • Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie? 15 skutecznych sposobów 16 lip 2018, 12:18 Błonnik pokarmowy jest największym sprzymierzeńcem osób będących na diecie odchudzającej. Powinien jednak w dużych ilościach znajdować się w diecie każdego z nas, ponieważ poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm, zapobiega nowotworom jelit i sprzyja...
  • Niedobór tiaminy – masz te objawy? 10 lip 2018, 12:55 Tiamina, inaczej witamina B1, należy do grupy witamin B, niezbędnych do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Odpowiada za właściwe funkcjonowanie nerek, serca i układu nerwowego. Jej niedobór ma bardzo poważny wpływ na zdrowie. Sprawdź, czy przypadkiem nie zmagasz się z...
  • Masz trądzik? Unikaj tych produktów 17 kwi 2018, 12:46 Trądzik jest zmorą wielu z nas. Choć najczęściej występuje u nastolatków w okresie dojrzewania, może pojawić się niezależnie od wieku. Bolesne krosty, pryszcze i wypryski nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale mogą także powodować rozległe zmiany skórne i blizny na całe...
  • Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie 23 kwi 2018, 8:42 Daktyle zawierają mnóstwo minerałów, witamin i pożytecznych dla zdrowia składników odżywczych. Są jednak mniej popularne niż inne, suszone owoce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Jak to możliwe?
  • Ile cukru w cukrze – biały, brązowy, a może...? 15 kwi 2016, 14:18 Cukier krzepi. Ale i tuczy. Dlatego często zastępujemy go miodem, stewią, syropami. Czy zawsze wychodzi nam to na zdrowie?
  • Bezglutenowe naleśniki ryżowe z twarożkiem i malinami 15 lip 2015, 9:27 Skład Na naleśniki: 2 szklanki mąki ryżowej ok. 1 1/2 szklanki mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajo 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru brązowego szczypta soli Dodatki: 20 dag twarożku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego...
  • Pudding ryżowy z sosem jagodowym 14 lip 2015, 15:55 Skład (na jedną porcję) 1/2 szklanki białego ryżu 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jagód (zważywszy na porę roku my użyliśmy mrożonych) 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Ryż gotujemy na mleku, co chwilę...
  • Uważaj na cukrowych cwaniaków 14 gru 2011, 14:03 Lubisz cukier trzcinowy? Nie daj się nabrać tym, którzy chcą wykorzystać twój pośpiech lub brak wiedzy. Zanim kupisz cukier o brązowej barwie, sprawdź skład produktu. Jeśli są tam słowa "cukier, karmel", to znak, że nie masz do czynienia z cukrem trzcinowym tylko zwykłym, białym.
  • Wieprzowina teriyaki z brązowym ryżem 31 sty 2015, 12:46 Skład 1 szklanka wody 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1/2 średniego korzenia świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 40 dag mięsa wieprzowego opakowanie warzyw mrożonych warzyw chińskich garstka...
  • Ciastka czekoladowe z mąki migdałowej z kajmakiem 21 sty 2015, 17:11 Składniki na blaszkę – ok. 12 sztuk
  • Scones z rabarbarem 12 cze 2015, 11:18 Skład. 2 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 kostki masła, pokrojonego w kawałki 1 szklanka pokrojonego rabarbaru 2 jajka, około 1/2 szklanki mleka Lukier: 1/3 szklanki cukru...
  • Pudding ryżowy z truskawkami 12 cze 2015, 11:53 Skład (na jedną porcję) 1/2 szklanki białego ryżu 1 1/2 szklanki mleka 12 truskawek 1 łyżeczka cukru brązowego Zaczynamy. Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił (około 20minut -  w zależności od rodzaju...
  • Placki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami i lodami 3 lut 2015, 17:49 Skład 2 szklanki mąki (nie czubate)  1 szklanka mleka 2 dag drożdży 5 dag masła 2 jajka 2 łyżki brązowego cukru 1 gruszka (dojrzałą, nie twardą, ale też nie rozpadającą się) 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru   1 gałka...
  • Nie męczyć truskawek 3 cze 2009, 17:47 To one rekompensują nam zmienny klimat i łagodzą naszą sarmacką naturę. Ich aromat najlepiej podkreślą zioła, czekolada i ocet balsamiczny. O ile nie przekombinujemy z nietypowymi dodatkami.
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Ziołowe klimaty na grillu 9 cze 2016, 15:52 By odpowiednio doprawić dania z grilla, powinniśmy sięgnąć po pachnące zioła. Doskonale odnajdą się one w towarzystwie mięs, warzyw, czy różnego rodzaju sałatek, które zaserwować możemy naszym gościom na stole. Zioła...
  • Pieczone jabłka z ryżem i cynamonem 26 mar 2015, 15:54 Skład 4 dojrzałe jabłka, najlepiej niezbyt twarda odmiana np. szara reneta  3/4 szklanki ryżu 1 1/2 szklanki mleka  1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Zaczynamy Ryż gotujemy na mleku wraz z cukrem i cynamonem, aż zmięknie...
  • Mrożony napój o smaku owoców leśnych 26 sty 2016, 11:09 Skład 2 litry wody 2 szklanki jagód 2 gałązki rabarbaru 1/2 szklanki jeżyn 1/2 szklanki malin 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy wszystkie umyte owoce (rabarbar uprzednio kroimy)...
  • Czekoladowe placuszki z mandarynkami 31 sty 2015, 13:16 Skład (na ok. 10 placuszków)  1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego) 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko 1 niepełna szklanka maślanki o smaku straciatella 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao...
  • Latem - spotkaj się ze znajomymi… przy grillu 1 lip 2016, 11:35 Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic...
  • Rosół z pieczonej kaczki w azjatyckim stylu 21 sty 2015, 16:56 Rosół z pieczonej kaczki przygotowuje się dosyć długo, ale nie wymaga on od nas dużo pracy.
  • Gravlax 21 sty 2015, 14:53 Gravlax to sposób na łososia, którym zaskoczycie swoich gości. Wymaga niewiele pracy, a efekt jest zniewalający!
  • Grillowany łosoś z sałatką ze szparagów 21 sty 2015, 16:59 Grillowanego łososia lubi chyba prawie każdy. Dodatek szparagów sprawia, że jest to danie lekkie, nadające się dla osób będących na diecie. Jeśli chcecie możecie ugotować sobie do tego np. ziemniaki.
  • Omlet z mąki orkiszowej z karmelizowanymi bananami 27 sty 2015, 16:03 Skład 2 jajka 2 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 banany 1 łyżeczka brązowego cukru 150g serka homogenizowanego waniliowego kilka orzechów włoskich 6 kosteczek czekolady deserowej...
  • Pokarm dla genów 18 cze 2015, 7:54 Jesz zdrowo? Pomagasz nie tylko sobie, ale też dzieciom, wnukom i prawnukom. Dieta ma większy wpływ na kod genetyczny, niż dotąd przypuszczaliśmy.
  • Kolor z insekta i wołowina w daniach vege. Siedem zaskakujących faktów o żywności 14 lis 2011, 12:44 Jak się robi smak truskawki? Dlaczego do lodów dodaje się wodorosty? Jaki insekt wchodzi w skład Twojego obiadu? Przedstawiamy siedem zaskakujących faktów o żywności produkowanej masowo.