Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 113 tekstów

  • Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie? 15 skutecznych sposobów 16 lip 2018, 12:18 Błonnik pokarmowy jest największym sprzymierzeńcem osób będących na diecie odchudzającej. Powinien jednak w dużych ilościach znajdować się w diecie każdego z nas, ponieważ poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm, zapobiega nowotworom jelit i sprzyja...
  • Zacznij jeść jedno awokado dziennie i sprawdź, co się stanie 12 lip 2018, 13:34 Awokado cieszy się ogromną popularnością wśród osób, które zdrowo się odżywiają. Ten zielony owoc z dużą pestką w środku jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utracie masy ciała, dlatego jest polecany osobom na diecie odchudzającej. Jedno z najnowszych badań...
  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Dieta paleo – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 22 cze 2018, 7:35 Dieta paleo jest pewnym sposobem odżywiania, a nie dietą odchudzającą, choć może się tak wydawać ze względu na utratę wagi, która często jest efektem ubocznym przejścia na tę dietę. Dieta paleo opiera się na zasadach żywienia naszych przodków i jak można się domyślić –...
  • Co się stanie, gdy zaczniesz jeść jedno jajko dziennie? 4 cze 2018, 18:29 Każdy z nas słyszał, że jedzenie jajek w nadmiarze może spowodować wzrost „złego cholesterolu” we krwi. Mając taką wiedzę, doniesienia o tym, że jedno jajko dziennie pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, mogą wywołać konsternację.
  • 6 naturalnych produktów, które nie zawierają glutenu 10 maj 2018, 10:29 Dieta bezglutenowa jest niezbędna w przypadku celiakii, choroby objawiającej się nietolerancją glutenu. Na rynku dostępnych jest wiele różnych zamienników żywności – produktów, które nie zawierają glutenu. Niektóre powstały dzięki zmianom tradycyjnych receptur, inne w sposób...
  • Dlaczego niektóre kalorie są „lepsze” od innych? 24 maj 2018, 8:45 Dieta odchudzająca kojarzy nam się głównie z liczeniem kalorii. Wydaje nam się, że żeby schudnąć i jednocześnie zachować dobre zdrowie wystarczy nie przekroczyć pewnego limitu kalorii. W efekcie czasem wolimy sięgnąć po niezdrowe produkty, ponieważ zawierają tyle samo kalorii,...
  • Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie 23 kwi 2018, 8:42 Daktyle zawierają mnóstwo minerałów, witamin i pożytecznych dla zdrowia składników odżywczych. Są jednak mniej popularne niż inne, suszone owoce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Jak to możliwe?
  • Pokrój cytrynę i posyp ją solą. Ten trik odmieni twoje życie 24 kwi 2018, 12:43 Wszyscy mamy w domu cytrynę. Na ogół dodajemy ją do herbaty lub wody. Lubimy jej kwaśny smak i cenimy za prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że cytrynę można wykorzystać w bardzo nietypowy sposób. Wystarczy tylko posypać ją solą.
  • 3 produkty, które szkodzą chorej tarczycy. Warto je ograniczyć 27 kwi 2018, 17:48 Tarczyca odgrywa w naszym ciele bardzo ważną rolę. To największy gruczoł wydzielania wewnętrznego w naszym organizmie, mający wpływ na pracę całego organizmu. Gdy zachoruje, pojawia się mnóstwo problemów ze zdrowiem. Dlatego tak ważne jest, by właściwie o nią dbać.
  • 5 produktów, które powinieneś mieć w swojej lodówce 8 maj 2018, 10:45 Zdrowe odżywianie polega przede wszystkim na tym, żeby codzienne posiłki były różnorodne i zbilansowane. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać (np. redukcja masy ciała, wzmocnienie serca), naszą dietę możemy dowolnie modyfikować. Jest jednak kilka produktów, po które...
  • Ekstrakt z czarnej porzeczki ułatwia spalanie tłuszczu 14 maj 2018, 8:40 Ekstrakt z czarnej porzeczki pozwala spalić tyle samo tłuszczu co regularne ćwiczenia, wykonywanie przez cztery tygodnie – tak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Johna Mooresa w Liverpoolu. Suplement diety podawany dwa razy dziennie przez tydzień, zwiększa spalanie...
  • Antyoksydanty chronią przed rakiem. Wybieraj te produkty 17 maj 2018, 13:04 Jedzenie, które chroni przed rakiem? Tak, to możliwe. Nie tylko rezygnacja z używek zmniejsza szanse zachorowania na nowotwór, ale także spożywanie odpowiednich produktów, bogatych w antyoksydanty. Oto kilka rzeczy, których nie może zabraknąć w codziennej diecie, jeśli chcemy...
  • Obalamy największe mity na temat odchudzania 19 maj 2018, 7:12 Na przestrzeni lat wokół odchudzania narosło wiele mitów. Niektóre z nich powodują, że utrata masy ciała jest utrudniona, inne powodują tycie, ale są też takie, które mogą poważnie szkodzić zdrowiu. Czas rozprawić się z najpopularniejszymi mitami na temat odchudzania.
  • Pijesz napoje dietetyczne? Od teraz przestaniesz 21 maj 2018, 18:23 Odchudzanie wymaga zredukowania liczby spożywanych kalorii. Można to osiągnąć, rezygnując ze słodkich napojów i zastępując je wodą. Niektórzy ludzie wolą jednak sięgać po dietetyczne zamienniki, słodzone sztucznymi słodzikami. Niestety, produkty „light” mają zły wpływ na zdrowie.
  • Niedobór witaminy K występuje bardzo rzadko. Jak się objawia? 22 maj 2018, 8:34 Witamina K pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Dzięki niej zachodzi wiele procesów, w tym np. krzepnięcie krwi, gdy się zranimy. Niedobór witaminy K występuje bardzo rzadko, jednak warto znać jego objawy, ponieważ stan ten jest wyjątkowo niebezpieczny.
  • Kilka produktów spożywczych, które przyspieszają starzenie 24 maj 2018, 7:31 Stres, nadmiar słońca i używek znacznie przyspieszają procesy starzenia się. Widać to gołym okiem, ponieważ zmienia się choćby wygląd naszej twarzy. Mamy podkrążone oczy, a cera staje się szara, ziemista, z mnóstwem przebarwień posłonecznych i pierwszymi, drobnymi...
  • Nietypowe produkty, w których znajdziesz kwasy omega-3 25 maj 2018, 8:38 Kwasy omega-3 to zdecydowanie jedne z najzdrowszych tłuszczów, jakie występują. Mają korzystny wpływ na pracę całego organizmu i świetnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Znajdziemy je głównie w rybach. A co, jeśli ktoś ich nie lubi? Oto kilka nietypowych produktów,...
  • Dlaczego warto sięgać po masło orzechowe? 30 maj 2018, 9:47 Masło orzechowe kojarzy nam się z czymś wyjątkowo niezdrowym i kalorycznym, czymś, co powinniśmy omijać szerokim łukiem. Tymczasem masło orzechowe (nie mylić z kremem czekoladowym lub kremem orzechowo-czekoladowym) ma bardzo dobry wpływ na zdrowie.
  • Dlaczego warto sięgać po bób? 7 cze 2018, 13:40 Bób pojawia się na straganach i w sklepach na początku czerwca. To zielone warzywo strączkowe cieszy się ogromną popularnością, ponieważ jest niezwykle smaczne i stanowi zdrową przekąskę. Niektórzy jednak unikają bobu ze względu na jego specyficzny zapach podczas gotowania....
  • Odchudzasz się? Te produkty zawierają najwięcej błonnika 8 cze 2018, 15:11 Błonnik pokarmowy występuje w wielu produktach spożywczych i ma zbawienny wpływ na naszą figurę. Ponieważ nie jest trawiony, przechodzi przez cały układ pokarmowy, przyspieszając przemianę materii i usuwając z jelit nagromadzone złogi.
  • Masz oponkę na brzuchu? Winne mogą być hormony 12 cze 2018, 9:33 Oponka na brzuchu bardzo często pojawia się wraz z wiekiem i powoduje mnóstwo kompleksów. Co ciekawe, ćwiczenia i zmiana sposobu odżywiania nie zawsze pomagają. Naukowcy postanowili dowiedzieć się, dlaczego u kobiet w okresie menopauzy na brzuchu pojawia się charakterystyczna...
  • Wyrzucasz tę część arbuza? Ona podnosi libido 13 kwi 2018, 14:36 W niemal każdym domu, pod zlewem znajduje się kosz na śmieci, w którym lądują wszystkie kuchenne odpadki, także te organiczne. Wyrzucamy dużo i bez zastanowienia. To dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele korzyści dla zdrowia może dać zjedzenie np. białej części...
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Jak jeść bez cholesterolu 26 lut 2015, 11:49 Udar, zawał i problemy z chodzeniem. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi śmiertelnymi konsekwencjami.
  • Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol 14 lip 2011, 10:52 Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.
  • Orzechy walczą ze złym cholesterolem 27 sie 2011, 10:10 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu – wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Orzechy pomogą walczyć z cholesterolem 6 gru 2011, 11:37 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Pistacje najsmaczniejszym lekiem na nadmiar cholesterolu 18 maj 2010, 10:59 Jeżeli mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów powinniśmy częściej sięgać po orzechy, a w szczególności pistacje - dowodzą naukowcy na łamach "Archives of Internal Medicine".
  • Zaskakujący efekt diety opartej na suszonych warzywach 6 paź 2017, 11:15 W grupie 60 kobiet przeprowadzono 3-miesięczny program redukcji masy ciała obejmujący zastosowanie diety niskoenergetycznej zgodnej z wytycznymi diety DASH, w której 3-4 porcje warzyw dziennie zastąpiono warzywami podawanymi w formie suszonej opracowanej przez markę Warzyw Kubek.