Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 14 tekstów

  • 6 dobrych powodów, by sięgnąć po spirulinę 6 lip 2018, 13:53 W Internecie ostatnio roi się od zdjęć niebiesko-zielonych potraw i deserów. Myślisz, że to sama chemia? Jesteś w błędzie. Tajemniczym składnikiem, odpowiedzialnym za ten bajeczny kolor jest spirulina – „superfood” po które sięgają ludzie świadomi, jak ważne jest zdrowe...
  • Otaczaj się tymi zapachami. Pomagają schudnąć 10 lip 2018, 9:22 Zapachy, którymi się otaczamy, mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Niektóre, szczególnie te chemiczne i drażniące, mogą powodować ból głowy i wymioty. Słodkie zapachy działają jak afrodyzjaki, a orzeźwiające, owocowe zapachy dodają nam energii. Istnieją też zapachy,...
  • W tłusty czwartek łatwo przesadzić z pączkami. Co radzi lekarz? 8 lut 2018, 6:38 Pączki nie są dobre dla wszystkich - powinny ich unikać osoby z cukrzycą, przewlekłym zapaleniem wątroby czy chorą trzustką. Zjedzenie dużej ilości pączków jest obciążeniem także dla zdrowego organizmu - przypominają przed tłustym czwartkiem lekarze.
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Kebab podzielił eurodeputowanych. Chodziło o jeden składnik 14 gru 2017, 14:03 Decyzją Parlamentu Europejskiego zezwolono na dodawanie fosforanów do mięsa, używanego przy produkcji kebabów. Tym samym zostały rozwiane obawy wielu osób przed ewentualnym całkowitym zakazem sprzedaży popularnej potrawy.
  • Dlaczego nie warto myć kieliszków od szampana w zmywarce? 30 gru 2011, 12:31 Z okazji zbliżającego się Sylwestra i mijającego Roku Chemii American Chemical Society opublikowało w internecie film poświęcony chemii szampana.
  • W paluszkach rybnych nie ma ryb? 28 mar 2011, 11:38 Klasyczne paluszki rybne w złotej panierce to przysmak, który nie tylko sami chętnie spożywamy, ale też często podajemy dzieciom. Okazuje się niestety, że jedna z ulubionych potraw zapracowanych Polaków zawiera w sobie więcej konserwantów i chemii niż rybiego mięsa.
  • Ile jest mięsa w parówce? 26 sie 2011, 13:53 Co wchodzi w skład popularnych i tanich wędlin? Szpik, chrząstki, dużo tłuszczu i chemii oraz... śladowe ilości mięsa. Popularnymi parówkami eksperci ds. żywienia nie poczęstowaliby swoich dzieci.
  • PSL: jedzcie tłusto. Ekspert: lepiej nie 16 wrz 2011, 7:53 Polskie Stronnictwo Ludowe chce namówić Polaków do jedzenia tłustych posiłków. Ludowcy zaprosili do Sejmu przedstawicieli stowarzyszenia Optymalni, którzy przekonywali: jedzmy tłusto, bo to zdrowe. Eksperci ostrzegają: to niebezpieczne.
  • Apetyt – nasz wróg 23 paź 2009, 12:33 Amerykańscy naukowcy z UT Southwestern Medical Center w Dallas odkryli niedawno, że niektóre kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w lodach i fast foodach, przyczyniają się do powstrzymania nieopanowanego apetytu.
  • Likopenowy napój – nowa broń w walce z rakiem 14 wrz 2010, 11:09 Pierwszy na świecie napój zawierający skoncentrowany likopen zostanie zaprezentowany w dniach 13-16 września w Poznaniu podczas tegorocznych targów Polagra-Food.
  • Alergogenne konserwanty 7 paź 2010, 14:38 Glutaminian sodu, dwutlenek siarki, azotyny - środki chemiczne konserwujące żywność mogą wywoływać alergie oraz powodować astmę.
  • Nowy patent Polaków na lepszą wieprzowinę 21 sty 2015, 14:38 Polscy naukowcy z SGGW opracowali sposób przygotowania wieprzowiny, który może zmienić rynek mięsa na świecie. Mięso będzie zdrowsze, smaczniejsze i produkowane tylko z naturalnych składników – podaje TVN24.