Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 146 tekstów

  • Święta, święta i po świętach, a spodnie się nie dopinają. Odkryj zalety jednodniowego postu 22 kwi 2019, 18:59 Jajka w majonezie, pieczone mięsa, sałatki, kiełbasy, mazurki i serniki... Większość z nas w święta totalnie sobie folguje. W efekcie ostatniego dnia świąt czujemy się ociężali, często też pojawiają się różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. A zaraz majówka i kolejna...
  • 5 naturalnych i tanich probiotyków, po które warto regularnie sięgać 28 kwi 2019, 12:28 Po probiotyki sięgamy nie tylko w czasie kuracji antybiotykowej. Okazują się one także pomocne podczas zatruć pokarmowych, grypy żołądkowej, grzybicy układu pokarmowego oraz przy nawracających infekcjach, które są spowodowane osłabieniem naturalnej odporności organizmu. Czy...
  • Co jeść na wiosnę? 29 kwi 2019, 8:10 Wiosna trwa w najlepsze, więc warto rozejrzeć się za tym, co ta pora roku może zaoferować naszemu podniebieniu i wybrać tak, aby było zdrowo i smacznie. Dzięki temu, że natura rodzi się do życia, nie powinno być to trudne.
  • To tłuszcz czy złogi w jelitach? Co robić, gdy waga nagle wzrosła? 2 cze 2019, 7:18 Niewiele osób myśli na co dzień o swoich jelitach. Skutkuje to nie tylko licznymi dolegliwościami zdrowotnymi, ale także sprzyja powstawaniu złogów, które utrudniają normalne funkcjonowanie jelit, są magazynem szkodliwych i zatruwających organizm toksyn, a także mogą powodować...
  • Cebula – dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej? 31 sie 2018, 10:01 Cebulę możemy kupić właściwie w każdym sklepie. Niektórzy ją uwielbiają, inni nie znoszą jej zapachu. Czerwona cebula świetnie nadaje się do sałatek, ponieważ swoją barwą ożywia danie. To nie jedyna jej zaleta. Dlaczego warto częściej sięgać po cebulę?
  • Cebula na zakrzepy żylne! 16 lip 2012, 13:10 O zaletach cebuli można pisać długo. Wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo, niszczy robaki, ma zbawienny wpływ na skórę. Jej walory powinni też docenić chorzy na miażdżycę.
  • Przeziębienie? Zwalcz je czosnkiem i cebulą 23 gru 2011, 9:29 Składniki pożywienia, które zjadamy na co dzień, mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Odpowiedni dobrane posiłki mogą pomóc uniknąć nam drobnych infekcji organizmu. Warto sięgnąć po naturalne produkty, aby uchronić się przed przeziębieniem.
  • Zupa krzepi! 20 paź 2009, 16:09 Zwłaszcza w słotny jesienny dzień. I niekoniecznie musi pełnić skromną rolę supportu, czyli dania wprowadzającego. Z powodzeniem może być także głównym bohaterem obiadowego menu.
  • Koszyczek piknikowy 16 cze 2009, 12:52 To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.
  • Przekąski w podróży 20 paź 2009, 15:19 Makarońska sałatka z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: 2 pieczone zielone papryki bez skórki, 3 pomidory, kiszona cytryna, sól morska, oliwa, sok z cytryny, natka pietruszki Przygotowanie: Paprykę i pomidory pokrój w kostkę....
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Poczuj miętę do... mięty 23 cze 2009, 15:31 Doskonale ożywia umysł i ciało. Robi to brawurowo, zdrowo i ze smakiem. Dlatego nie warto skazywać jej na apteczne zesłanie.
  • Gołąbki w sosie kurkowo-koperkowym 22 maj 2015, 12:29 Składniki: Gołąbki: 400g mięsa mielonego z kurczaka 100g kaszy jęczmiennej 150g kurek (mrożonych) kapusta biała – liście 1 cebula 1 jajko olej sól świeżo zmielony czarny pieprz 2 szklanki bulionu drobiowego Sos: 200g kurek...
  • Kotleciki schabowe 25 lut 2015, 17:04 Skład 40 dag schabu bez kości 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 50 dag ziemniaków szczypiorek  kilka garści rukoli 2  pomidory 1 czerwona cebula Zaczynamy Schab dzielimy na plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i miodem i smażymy na...
  • Warzywa na ciepło z kaszą 12 mar 2015, 15:17 Składniki: 1 kalafior, 3 cebule, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, szklanka mrożonego zielonego groszku, 2 łyżki przyprawy curry, sól, czarny pieprz do smaku, ok. 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw, 3 czubate łyżki mąki...
  • Schab w sosie serowo-brokułowym 14 lip 2015, 15:33 Skład: 50dag schabu wieprzowego bez kości 1 brokuł 15 dag tartego sera żółtego 200ml śmietany 18% 1 nieduża cebula 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy nożem z...
  • Leczo – wariacja na temat 21 sty 2015, 15:34 Uwielbiam leczo, ale jakoś w poprzednim sezonie na cukinię w ogóle go nie zrobiłam. Sama aż się dziwię. Niedawno szukałam przepisu na danie z papryką, bo zostało mi jej trochę w lodówce.
  • Zapiekanka z penne i brokułem 26 lut 2015, 9:24 Skład 40 dag makaronu typu penne średnia cebula: 1 szt. brokuł, umyty: 1 szt. jajka: 2 szt. 1 pierś z kurczaka 1 cytryna 1 papryczka chili 200g sera żółtego 1 szklanka pomidorków koktajlowych śmietanka 12% sól, pieprz, cukier Zaczynamy...
  • Zdrowe burgery z komosy ryżowej 12 mar 2015, 10:20 Składniki: 70 g komosy ryżowej czarnej 120 g papryki czerwonej 100 g marchewki 1 jajko 2 łyżki otrębów orkiszowych 1 mała czerwona cebula natka pietruszki Składniki na sos: 6 szt. pomidorów suszonych (w oleju z ziołami) 3 łyżki jogurtu...
  • Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 6 maj 2015, 14:02 Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła 1/2 łyżeczki soli farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera półtłustego lub tłustego 1 cebula sól pieprz olej do smażenia dodatkowo: podsmażony chudy...
  • Drobiowe maczugi ze śliwką 29 maj 2015, 13:02 Drobiowe maczugi to coś nowego, niezwykłego, co zaskoczyło moich bliskich podczas obiadu. Zaskoczenie było ogromne a ich miny nie do opisania :) Maczugi są bardzo smaczne, delikatne z nutką słodkości, którą nadaje suszona śliwka.