Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 36 tekstów

  • Co znajdzie się w oscarowym menu? Szef kuchni zdradził szczegóły i pokazał zdjęcia 22 lut 2019, 13:36 Wytworne stroje, złote statuetki i czerwony dywan – dużo niespodzianek czeka gwiazdy przy okazji 91. ceremonii wręczenia Oscarów. Po tym jednak, jak szef kuchni Wolfgang Puck zdradził czego spróbują goście podczas tegorocznego Balu Gubernatorów, poczuliśmy żal, że nas tam nie...
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią 25 wrz 2018, 13:34 Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Na szczęście,...
  • Indeks glikemiczny – dlaczego jest tak ważny w cukrzycy? 19 lis 2018, 5:42 Indeks glikemiczny jest określeniem bardzo często używanym w kontekście leczenia i zapobiegania cukrzycy. Wartości te pozwalają diabetykom rozsądnie komponować dietę i unikać nagłych skoków insuliny i cukru we krwi. Czym dokładnie jest indeks glikemiczny? Które produkty mają...
  • Jak obniżyć poziom cukru we krwi? 8 naturalnych sposobów 20 lis 2018, 7:37 Jak w naturalny sposób obniżyć poziom cukru we krwi i zapobiec rozwojowi cukrzycy w przyszłości? To pytanie powinien zadać każdy, u kogo zwykłe badanie glukozy we krwi dało niepokojące wyniki. Przed cukrzycą można się ustrzec, trzeba jednak szybko zadziałać.
  • Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem 1 cze 2015, 16:02 Składniki (2 duże / 4 małe porcje): 1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży burak – około 250 – 300 g – pokrojony w kostkę 1/2...
  • Sok z buraków obniża ciśnienie 4 lis 2011, 10:24 Sok z buraków pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Działanie to jest zasługą zawartych w soku azotanów.
  • Seniorze - pamiętaj o burakach 1 kwi 2011, 13:01 Regularne jedzenie buraków lub picie soku z tych warzyw zwiększa przepływ krwi przez mózg u osób starszych - wynika z najnowszych badań. Buraki swoje właściwości zawdzięczają wysokiemu stężeniu azotanów znajdujących się w nich - azotany rozszerzają naczynia krwionośne i...
  • Sok z buraków chroni mózg przed demencją 3 lis 2010, 13:18 Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku - informuje specjalistyczne pismo "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".
  • Pijcie sok z buraków. Poprawicie krążenie krwi i unikniecie demencji 7 lut 2012, 8:32 Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku.
  • Problemy z nadciśnieniem? Pij sok z buraków 28 lip 2011, 14:30 Sok z buraków wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Takie działanie to zasługa zawartych w warzywie azotanów.
  • Wegańska kaszanka z kaszą jęczmienną 14 maj 2015, 11:56 Składniki 450 g pieczarek 90 g buraka 3 łyżki kaszy jęczmiennej 3 łyżeczki agaru + 2/3 szklanki wody 100 g ziaren słonecznika 6 ziarenek ziela angielskiego po 1/3 łyżeczki białej i czarnej gorczycy sos sojowy ciemny sól pieprz 1/2...
  • Polskie warzywa po nowemu 17 sty 2012, 12:35 Buraki, marchewki i ziemniaki to typowo polskie warzywa. Można je jednak łączyć tak, by powstały niesamowite kompozycje zaskakujące smakiem. Ciasto z ziemniaków i pasta buraczana - to tylko niektóre możliwości wykorzystania rodzimych warzyw w kuchni.
  • Jemy coraz mniej owoców i warzyw 1 lut 2012, 16:23 Spada spożycie warzyw i owoców w naszym kraju, średnio jemy ich ok. 280 gramów dziennie. Zjadamy mniej niż 10 lat temu jabłek, kapusty i cebuli, buraków i marchwi, ale więcej owoców cytrusowych i bananów.
  • Kasza gryczana z botwinką 29 maj 2015, 14:55 Składniki: kasza gryczana niepalona - 1 szklanka botwnika, razem z buraczkami - 1 pęczek szczypiorek - 1/2 pęczka ser biały - ok. 150 g masło klarowane - 2 łyżki sok z 1/2 cytryny nerkowce - 2 łyżki sól i pieprz do smaku  Sposób...
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Chłodniki 7 lip 2009, 14:48 W „panu Tadeuszu” szlachta zajada się chłodnikiem aż trzykrotnie. Za każdym razem je go milczkiem, żwawo i ze smakiem...
  • Buraczki z pomarańczą? Sprawdź letni przepis według Roberta Sowy 6 cze 2016, 14:22 Zdrowe, lekkie i pożywne, czyli miks warzyw, owoców i kaszy. Oto nowe danie Roberta Sowy
  • Gravlax 21 sty 2015, 14:53 Gravlax to sposób na łososia, którym zaskoczycie swoich gości. Wymaga niewiele pracy, a efekt jest zniewalający!
  • Łosoś z roszponką i buraczkami 12 mar 2015, 15:19 Składniki: filet z łososia (100-150 g), 1 średniej wielkości czerwony burak, ½ zielonego ogórka, duża garść roszponki, kilka orzeszków piniowych, ¼ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka chrzanu, sól, świeżo zmielony pieprz....
  • Bieganie to dobry sposób na odchudzanie? 21 cze 2015, 7:22 Często impulsem do rozpoczęcia przygody z bieganiem jest niezadowolenie z własnego wyglądu lub ze zbyt wysokiej wagi. Czy rzeczywiście jest to najlepsza recepta na schudnięcie?
  • Witamina B-12 i wegetarianizm 20 paź 2009, 18:01 Witamina B12 jest niezbędna do tworzenia i prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek, buduje odporność i wspomaga leczenie chorób degeneracyjnych – nowotworów, artretyzmu, stwardnienia rozsianego. Jest stosowana przy leczeniu chorób umysłowych i nerwowych. Wzmacnia poziom...
  • Jaki wpływ na nasz organizm ma kawa i czy da się ją czymś zastąpić? 5 maj 2018, 18:35 Może być czarna, z mlekiem, z dodatkiem różnych, słodkich syropów, a nawet z bitą śmietaną czy lodami. Kawa, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych napojów. Sięgamy po nią, gdy czujemy spadek energii, jest nieodłącznym elementem poranka w wielu domach i...
  • Niedobór potasu prowadzi do poważnych problemów z sercem. Jak się objawia? 29 maj 2018, 12:41 Niedobór potasu występuje stosunkowo często. Na ogół bywa wynikiem niewłaściwej diety, bogatej w sód i ubogiej właśnie w potas oraz problemami gastrycznymi. Pierwiastek ten ogrywa istotną rolę w ludzkim organizmie i reguluje pracę układu krwionośnego. Sprawdź, czy niedobór...
  • Trudno uwierzyć, ale to wszystko da się zjeść. Niesamowite dzieła kucharza 25 cze 2018, 20:38 Chyba nikt nie będzie się kłócił z twierdzeniem, że gotowanie jest sztuką. Ben Churchill przenosi tę sztukę w zupełnie nowy wymiar, tworząc zadziwiające iluzje.
  • Ta witamina zmniejsza ryzyko utraty słuchu w późnym wieku 3 lip 2018, 8:45 Witaminy z grupy B odpowiedzialne są przede wszystkim za układ nerwowy. To dzięki nim jesteśmy mniej nerwowi, mamy lepszy nastrój, nie cierpimy z powodu drętwienia kończyn i skurczu mięśni. Według naukowców kwas foliowy (jedna z witamin z grupy B) może także ochronić przed...
  • Bardzo ciężki problem 5 sie 2018, 20:00 Powiedzieć osobie z otyłością, żeby schudła, to tak jak powiedzieć osobie z depresją, żeby zaczęła się cieszyć życiem. Otyłość jest chorobą, którą trzeba leczyć. A najlepiej – jak każdej chorobie – jej zapobiec.
  • Krem z topinamburu 21 sty 2015, 17:07 Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...