Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 30 tekstów

  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • Trudno uwierzyć, ale to wszystko da się zjeść. Niesamowite dzieła kucharza 25 cze 2018, 20:38 Chyba nikt nie będzie się kłócił z twierdzeniem, że gotowanie jest sztuką. Ben Churchill przenosi tę sztukę w zupełnie nowy wymiar, tworząc zadziwiające iluzje.
  • Ta witamina zmniejsza ryzyko utraty słuchu w późnym wieku 3 lip 2018, 8:45 Witaminy z grupy B odpowiedzialne są przede wszystkim za układ nerwowy. To dzięki nim jesteśmy mniej nerwowi, mamy lepszy nastrój, nie cierpimy z powodu drętwienia kończyn i skurczu mięśni. Według naukowców kwas foliowy (jedna z witamin z grupy B) może także ochronić przed...
  • Jaki wpływ na nasz organizm ma kawa i czy da się ją czymś zastąpić? 5 maj 2018, 18:35 Może być czarna, z mlekiem, z dodatkiem różnych, słodkich syropów, a nawet z bitą śmietaną czy lodami. Kawa, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych napojów. Sięgamy po nią, gdy czujemy spadek energii, jest nieodłącznym elementem poranka w wielu domach i...
  • Niedobór potasu prowadzi do poważnych problemów z sercem. Jak się objawia? 29 maj 2018, 12:41 Niedobór potasu występuje stosunkowo często. Na ogół bywa wynikiem niewłaściwej diety, bogatej w sód i ubogiej właśnie w potas oraz problemami gastrycznymi. Pierwiastek ten ogrywa istotną rolę w ludzkim organizmie i reguluje pracę układu krwionośnego. Sprawdź, czy niedobór...
  • Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem 1 cze 2015, 16:02 Składniki (2 duże / 4 małe porcje): 1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży burak – około 250 – 300 g – pokrojony w kostkę 1/2...
  • Sok z buraków obniża ciśnienie 4 lis 2011, 10:24 Sok z buraków pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Działanie to jest zasługą zawartych w soku azotanów.
  • Seniorze - pamiętaj o burakach 1 kwi 2011, 13:01 Regularne jedzenie buraków lub picie soku z tych warzyw zwiększa przepływ krwi przez mózg u osób starszych - wynika z najnowszych badań. Buraki swoje właściwości zawdzięczają wysokiemu stężeniu azotanów znajdujących się w nich - azotany rozszerzają naczynia krwionośne i...
  • Sok z buraków chroni mózg przed demencją 3 lis 2010, 13:18 Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku - informuje specjalistyczne pismo "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".
  • Pijcie sok z buraków. Poprawicie krążenie krwi i unikniecie demencji 7 lut 2012, 8:32 Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku.
  • Problemy z nadciśnieniem? Pij sok z buraków 28 lip 2011, 14:30 Sok z buraków wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Takie działanie to zasługa zawartych w warzywie azotanów.
  • Wegańska kaszanka z kaszą jęczmienną 14 maj 2015, 11:56 Składniki 450 g pieczarek 90 g buraka 3 łyżki kaszy jęczmiennej 3 łyżeczki agaru + 2/3 szklanki wody 100 g ziaren słonecznika 6 ziarenek ziela angielskiego po 1/3 łyżeczki białej i czarnej gorczycy sos sojowy ciemny sól pieprz 1/2...
  • Polskie warzywa po nowemu 17 sty 2012, 12:35 Buraki, marchewki i ziemniaki to typowo polskie warzywa. Można je jednak łączyć tak, by powstały niesamowite kompozycje zaskakujące smakiem. Ciasto z ziemniaków i pasta buraczana - to tylko niektóre możliwości wykorzystania rodzimych warzyw w kuchni.
  • Jemy coraz mniej owoców i warzyw 1 lut 2012, 16:23 Spada spożycie warzyw i owoców w naszym kraju, średnio jemy ich ok. 280 gramów dziennie. Zjadamy mniej niż 10 lat temu jabłek, kapusty i cebuli, buraków i marchwi, ale więcej owoców cytrusowych i bananów.
  • Kasza gryczana z botwinką 29 maj 2015, 14:55 Składniki: kasza gryczana niepalona - 1 szklanka botwnika, razem z buraczkami - 1 pęczek szczypiorek - 1/2 pęczka ser biały - ok. 150 g masło klarowane - 2 łyżki sok z 1/2 cytryny nerkowce - 2 łyżki sól i pieprz do smaku  Sposób...
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Chłodniki 7 lip 2009, 14:48 W „panu Tadeuszu” szlachta zajada się chłodnikiem aż trzykrotnie. Za każdym razem je go milczkiem, żwawo i ze smakiem...
  • Buraczki z pomarańczą? Sprawdź letni przepis według Roberta Sowy 6 cze 2016, 14:22 Zdrowe, lekkie i pożywne, czyli miks warzyw, owoców i kaszy. Oto nowe danie Roberta Sowy
  • Gravlax 21 sty 2015, 14:53 Gravlax to sposób na łososia, którym zaskoczycie swoich gości. Wymaga niewiele pracy, a efekt jest zniewalający!
  • Łosoś z roszponką i buraczkami 12 mar 2015, 15:19 Składniki: filet z łososia (100-150 g), 1 średniej wielkości czerwony burak, ½ zielonego ogórka, duża garść roszponki, kilka orzeszków piniowych, ¼ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka chrzanu, sól, świeżo zmielony pieprz....
  • Bieganie to dobry sposób na odchudzanie? 21 cze 2015, 7:22 Często impulsem do rozpoczęcia przygody z bieganiem jest niezadowolenie z własnego wyglądu lub ze zbyt wysokiej wagi. Czy rzeczywiście jest to najlepsza recepta na schudnięcie?
  • Witamina B-12 i wegetarianizm 20 paź 2009, 18:01 Witamina B12 jest niezbędna do tworzenia i prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek, buduje odporność i wspomaga leczenie chorób degeneracyjnych – nowotworów, artretyzmu, stwardnienia rozsianego. Jest stosowana przy leczeniu chorób umysłowych i nerwowych. Wzmacnia poziom...
  • Krem z topinamburu 21 sty 2015, 17:07 Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Truskawki w kuchni? Nie tylko na słodko! 13 cze 2016, 10:24 Kto z nas potrafi oprzeć się świeżym, słodkim truskawkom? Gdy tylko przychodzi sezon na te apetyczne owoce na naszych talerzach rozpoczyna się prawdziwe truskawkowe szaleństwo! Makarony, knedle, naleśniki czy przeróżne desery z ich...
  • Chłodniki warzywne to doskonałe orzeźwienie w upalne dni 8 sie 2015, 12:43 Lato sprzyja odchudzaniu i zdrowemu odżywianiu. Potrawy z warzyw są niskokaloryczne, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a jednocześnie wspaniale orzeźwiają. W upalne dni najlepiej sprawdzają się chłodniki, czyli zupy na zimno, które dodatkowo nawadniają...
  • Przyrządzono największy hamburger świata. Ważył sto kilogramów 7 cze 2010, 11:48 Prawie sto kilogramów ważył hamburger przyrządzony w jednej z restauracji w Sydney. Jak zapewniają autorzy, był największy na świece - informuje prasa australijska.
  • Pół miliona na reklamę jabłek 1 wrz 2010, 10:56 - Sadownicy chcą promować dobrej jakości jabłka. Przygotowywana jest kampania informacyjna, rozpisano konkurs na opracowanie jej znaku - poinformował prezes Towarzystwa Sadów Karłowych prof. Eberhard Makosz. Jabłkowa promocja będzie kosztować 500 tys. zł.
  • Uczniowie walczyli o prawo do przyrządzenia obiadu Annie Komorowskiej 10 mar 2012, 17:29 W Warszawie rozstrzygnięto konkurs kulinarny, którego główną nagrodą jest możliwość przygotowania posiłku dla pierwszej damy Anny Komorowskiej. Zwycięzcami okazali się uczniowie z zespołu szkół w Przodkowie.
  • Chcesz schudnąć? Ogranicz węglowodany 14 mar 2012, 13:49 Jak szybko schudnąć? Po prostu ogranicz węglowodany. To podstawowe założenie diety dr Roberta Atkinsa.