Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 64 tekstów

  • Ile kalorii ma fasolka szparagowa? Czy zrezygnować z niej na diecie? 18 cze 2019, 10:32 Fasolka szparagowa jest jednym z najpopularniejszych, wiosenno-letnich warzyw. Najlepiej smakuje młoda, bo zrywana w późniejszym stadium jest już łykowata. Ile kalorii ma fasolka szparagowa i czy można ją jeść, próbując zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
  • 4 zielone warzywa, których nie może zabraknąć w twojej diecie 15 lip 2019, 13:07 Kolor ma znaczenie – nie tylko w przypadku ubioru, makijażu czy karoserii. Jest istotny zwłaszcza w diecie. Dlatego też przez wzgląd na witaminy i składniki mineralne to właśnie zielone warzywa stanowią skarbiec dietetycznego bogactwa. Dzisiaj przyjrzymy się czterem spośród...
  • Ile kalorii ma bagietka? Czy można jeść ją na diecie? 19 mar 2019, 7:22 Bagietkę możemy kupić w każdym supermarkecie i piekarni. Dla długa bułka z białej mąki kojarzy nam się z francuskim szykiem i wytwornym śniadaniem. W Polsce najczęściej kupujemy ją na imprezy – z bagietki można bowiem wyczarować małe, kolorowe kanapeczki na dwa kęsy. Sprawdź,...
  • 3 największe, śniadaniowe grzechy. Może dlatego nie chudniesz? 12 maj 2019, 15:57 Zdrowe śniadanie to podstawa udanego dnia. Niestety, często o tym zapominamy, co skutkuje nie tylko nadmiernym przybieraniem na wadze, ale także pogorszeniem samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia. Nieodpowiednio skomponowane śniadanie to wróg odchudzania, przyczyna ospałości,...
  • Kupujesz je rodzinie? Wszystko, co musisz wiedzieć o parówkach 23 mar 2019, 9:56 Prawda na temat parówek dla wielu osób okazuje się wręcz szokująca. Niestety ten dziecięcy przysmak może być zabójczy dla zdrowia, jeżeli nie wiemy, jak kupować parówki. Co musisz wiedzieć, zanim zjesz parówkę lub podasz ją swojemu dziecku?
  • Ktoś pokroił kultowe pieczywo nie tak i zaczęła się draka. Inni poszli o wiele dalej 31 mar 2019, 9:27 Może dla nas to nie jest oczywiste, ale w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych pokrojenie bajgli na cienkie kromki nie jest zwyczajnym błędem. To zbrodnia! Post mężczyzny z Saint Louis, który publicznie obnosił się spożywaniem tego przysmaku w takiej formie, wywołał...
  • Jak uniknąć efektu jo-jo? 18 kwi 2019, 18:37 W odchudzaniu liczy się zaangażowanie i wyznaczanie realnych celów. Jeśli stawiasz tylko na efekt kosmetyczny, licz się z porażką. Wychodzenie z otyłości i nadwagi to bardzo powolny proces.
  • Fish-burgery i domowe bułki do burgerów 15 lip 2015, 9:11 Skład: Bułki do burgerów (na około 10 dość dużych sztuk): 235 ml (1 szklanka) mleka 120 ml (1/2 szklanki) wody 55 g masła 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 jajko  opcjonalnie:...
  • Wegeburgery z kotletów sojowych 4 wrz 2015, 15:00 Skład bułki do burgerów  kotlety sojowe jajko, bułka tarta, sól i pieprz - do panierowania sałata (u nas roszponka) pomidor ser feta Zaczynamy. Przygotowujemy bułki do burgerów wg podanego przepisu. Kotlety sojowe wyjmujemy z opakowania,...
  • Kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 29 maj 2015, 15:08 Składniki: 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej pół szklanki suchej czerwonej soczewicy marchewka, obrana i starta łyżka oleju+ olej do smażenia kotletów  łyżki kaszy manny mała cebula jajko kurkuma, mielony kumin i kolendra, (lub...
  • Drobiowe maczugi ze śliwką 29 maj 2015, 13:02 Drobiowe maczugi to coś nowego, niezwykłego, co zaskoczyło moich bliskich podczas obiadu. Zaskoczenie było ogromne a ich miny nie do opisania :) Maczugi są bardzo smaczne, delikatne z nutką słodkości, którą nadaje suszona śliwka.
  • Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej? 9 lut 2019, 7:25 Chleb od czasów starożytnych był ważnym elementem w żywieniu człowieka. Przez wiele wieków stanowił podstawę diety m.in. mieszkańców Europy, pełnił także szczególną rolę kulturową i symboliczną. Dziś jest uważany za tuczący i niezdrowy, przez co bardzo często całkowicie...
  • Komórki macierzyste w... twojej bułce? 20 lut 2012, 14:39 W Holandii, w ramach badań nad komórkami macierzystymi, naukowcy mają zamiar stworzyć pierwszego na świecie hamburgera, który od początku do końca zostanie stworzony w laboratorium. Cel? Opracować metody produkcji mięsa, które są bardziej produktywne niż tradycyjna hodowla.
  • Zdrowe burgery z komosy ryżowej 12 mar 2015, 10:20 Składniki: 70 g komosy ryżowej czarnej 120 g papryki czerwonej 100 g marchewki 1 jajko 2 łyżki otrębów orkiszowych 1 mała czerwona cebula natka pietruszki Składniki na sos: 6 szt. pomidorów suszonych (w oleju z ziołami) 3 łyżki jogurtu...
  • Szybkie, domowe kajzerki śniadaniowe 12 cze 2015, 11:00 Skład. 60 dag mąki pszennej 4 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 2 łyżki oleju około 1 szklanka wody Dodatki jajka ugotowane na twardo rukola awokado sok z cytryny szczypta soli i pieprzu Zaczynamy. Mąkę przesiewamy...
  • Pełnoziarniste bułeczki z żurawiną i czarnuszką 12 cze 2015, 11:37 Skład 200 dag mąki orkiszowej 20 dag mąki gryczanej 10 dag mąki razowej 250 ml letniej wody 100 ml letniego mleka 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka oliwy 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki...
  • Mały rozmiar, wielka moc – co potrafią ziarna, pestki i nasiona? 12 gru 2018, 19:07 Nasiona i ziarna jesz tylko wtedy, kiedy kupisz bułkę z ziarnem? To duży błąd. Te drobne, naturalne skarby natury są pełne cennych składników odżywczych i z powodzeniem można włączyć je do codziennej diety.
  • Białe pieczywo też jest zdrowe 15 lip 2010, 11:14 Chyba wszyscy lubimy ciepłe bułki prosto z piekarni, ale dotychczas przekonywano nas, że jedzenie białego pieczywa nie jest dobrym pomysłem - zwłaszcza dla osób dbających o linie. Tymczasem okazuje się, że pieczywo z białej mąki może być równie korzystne dla naszego dobrego...
  • Zjedz szczodraka na Trzech Króli 6 sty 2011, 8:18 Dawniej na Kielecczyźnie na Trzech Króli dawano dzieciom szczodraki, czyli słodkie bułki. Był to także podarek dla kolędników. W innych regionach kraju szczodraki nadziewano mięsem, kapustą lub serem. Wypieki miały różne kształty.
  • Zjemy mniej chleba 18 maj 2011, 6:56 Przeciętny Polak zje w 2011 r. o ponad 3 proc. pieczywa mniej niż rok wcześniej. Od 1999 r. spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę - informuje "Rzeczpospolita".
  • Latem - spotkaj się ze znajomymi… przy grillu 1 lip 2016, 11:35 Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic...
  • Nowy stary król 20 sty 2015, 19:44 Król powrócił. Jakiś czas temu szykanowany zewsząd eko propagandą ukrył się w jakimś zacisznym kąciku i czekał. Bezkrólewie ciągnęło się latami, choć oczywiście w związku z tym, że przyroda nie znosi pustki podjęto próby...
  • Zielone kotleciki z kaszy jaglanej 14 maj 2015, 12:33 Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej kilka bryłek mrożonego szpinaku (około 1/6 opakowania) 3 duże pieczarki szczypiorek (kilka łodyżek) pół czerwonej cebuli pieprz, sól jajko + bułka tarta i łyżka oleju Sposób przygotowania:...
  • Na majówkę: burger witaminowy według Roberta Sowy 25 maj 2016, 13:04 Idealny na majówkowy grill podczas drugiego w tym miesiącu długiego weekendu. Szybki, zdrowy, witaminowy. Oto przepis na domowy burger Roberta Sowy.
  • Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować 19 maj 2014, 15:40 Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
  • Halibut w pistacjach na szpinaku 21 sty 2015, 13:52 Halibut w pistacjach na szpinaku to świetna propozycja na dzień, w którym nie masz czasu na długie stanie w kuchni. Użycie soczewicy i ciecierzycy z puszki skraca czas przygotowania obiadu.
  • Pasztet ze śliwką i kaszą gryczaną 8 maj 2015, 10:17 Lubię wszelkiego rodzaju pasztety bo zastępują nam kupną wędlinę. Pasztet ze śliwką i kaszą gryczana jest aromatyczny a jednocześnie lekko słodki dzięki suszonej śliwce. Pasztet jest po prostu pycha, bardzo zachęcam do wypróbowania mojego nowego ciekawego przepisu.
  • Boczek faszerowany suszoną śliwką 14 maj 2015, 11:49 Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką, filetem z kurczaka i kaszą jęczmienną.
  • Rolada polska 14 maj 2015, 14:31 Składniki 500 g kaszy gryczana 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 2 jajka 100 g sera feta  6 - 7 plastrów pomidora suszonego sól  pieprz  bułka tarta olej Wykonanie Zmieszaj ugotowaną kaszę z mięsem, jajami i...
  • Lekki obiad na upały: makaron kukurydziany z kurczakiem, fetą i roszponką 26 sty 2016, 10:27 Skład (na około 2 porcje) 30 dag makaronu kukurydzianego spaghetti (dostępny m.in. w Biedronce) 1 pierś z kurczaka (około 30 dag) (jajko, bułka tarta i ulubione przyprawy - do panierki) 2 garści sałaty roszponki  lub rukoli 5 dag sera...