Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 77 tekstów

  • Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej? 9 lut 2019, 7:25 Chleb od czasów starożytnych był ważnym elementem w żywieniu człowieka. Przez wiele wieków stanowił podstawę diety m.in. mieszkańców Europy, pełnił także szczególną rolę kulturową i symboliczną. Dziś jest uważany za tuczący i niezdrowy, przez co bardzo często całkowicie...
  • Czy sałatki tuczą? Niektóre tak 25 sty 2019, 14:33 Na pytanie, czy sałatki tuczą, większość z nas odpowie, że jest to niemożliwe. Tymczasem sałatka może być prawdziwą bombą kaloryczną. Wszystko zależy od tego, z jakich składników ją zrobimy i jakiego sosu użyjemy. Może się okazać, że niepozorna sałatka zastąpi dwudaniowy obiad...
  • Mały rozmiar, wielka moc – co potrafią ziarna, pestki i nasiona? 12 gru 2018, 19:07 Nasiona i ziarna jesz tylko wtedy, kiedy kupisz bułkę z ziarnem? To duży błąd. Te drobne, naturalne skarby natury są pełne cennych składników odżywczych i z powodzeniem można włączyć je do codziennej diety.
  • Uważaj. Restrykcyjne diety mogą zrujnować zdrowie 23 gru 2018, 7:30 Jeśli chcesz się odchudzać nie stosuj restrykcyjnych diet - wyeliminowanie węglowodanów może spowodować groźne skutki zdrowotne. O wynikach przełomowych badań opowiada prof. Maciej Banach z UM w Łodzi.
  • Jak schudnąć z brzucha? 5 nawyków, które musisz wprowadzić 19 sty 2019, 9:09 Wiele osób zastanawia się, jak szybko schudnąć z brzucha. Częstym powodem, dla którego poszczególne osoby decydują się na odchudzanie jest nieproporcjonalne nagromadzenie tkanki tłuszczowej właśnie w tej części ciała. Dlatego, jeśli kolejna dieta odchudzająca nie działa,...
  • Michał Wrzosek: Dieta nie ma początku ani końca. Zrozumienie tego jest kluczowe dla zdrowia i figury 14 lis 2018, 12:34 Z barów szybkiej obsługi korzystamy z lenistwa i wygody, łudząc się, że liść sałaty w hamburgerze można zaliczyć do zalecanej porcji warzyw. O tym, jaki wpływ na nasze zdrowie mają dania typu fast food oraz jak wybierać zdrowe zamienniki, wyjaśnia w rozmowie z WPROST trener...
  • Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią 25 wrz 2018, 13:34 Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Na szczęście,...
  • Fish-burgery i domowe bułki do burgerów 15 lip 2015, 9:11 Skład: Bułki do burgerów (na około 10 dość dużych sztuk): 235 ml (1 szklanka) mleka 120 ml (1/2 szklanki) wody 55 g masła 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 jajko  opcjonalnie:...
  • Pęczotto z wątróbką i cebulką 7 maj 2015, 10:11 Składniki: 1/2 opakowania pęczaku 1 cebula wątróbka drobiowa 1/2 kg sól morska pieprz młotkowany masło ok 2 łyżki olej 1 łyżka Wykonanie: Pęczak gotujemy w wodzie z dodatkiem soli do smaku. Wątróbkę drobiową oczyszczamy i kroimy w...
  • Wegeburgery z kotletów sojowych 4 wrz 2015, 15:00 Skład bułki do burgerów  kotlety sojowe jajko, bułka tarta, sól i pieprz - do panierowania sałata (u nas roszponka) pomidor ser feta Zaczynamy. Przygotowujemy bułki do burgerów wg podanego przepisu. Kotlety sojowe wyjmujemy z opakowania,...
  • Kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 29 maj 2015, 15:08 Składniki: 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej pół szklanki suchej czerwonej soczewicy marchewka, obrana i starta łyżka oleju+ olej do smażenia kotletów  łyżki kaszy manny mała cebula jajko kurkuma, mielony kumin i kolendra, (lub...
  • Drobiowe maczugi ze śliwką 29 maj 2015, 13:02 Drobiowe maczugi to coś nowego, niezwykłego, co zaskoczyło moich bliskich podczas obiadu. Zaskoczenie było ogromne a ich miny nie do opisania :) Maczugi są bardzo smaczne, delikatne z nutką słodkości, którą nadaje suszona śliwka.
  • Komórki macierzyste w... twojej bułce? 20 lut 2012, 14:39 W Holandii, w ramach badań nad komórkami macierzystymi, naukowcy mają zamiar stworzyć pierwszego na świecie hamburgera, który od początku do końca zostanie stworzony w laboratorium. Cel? Opracować metody produkcji mięsa, które są bardziej produktywne niż tradycyjna hodowla.
  • Na cebulkę 21 sty 2015, 16:34 Nie przepadam za surową cebulą. Właściwie taka zapieczona, na przykład na fantastycznej pizzy z opalanego drewnem pieca mieszczącego sie w małej, urokliwej pizzerii tuż pod moim blokiem, również mnie nie przekonuje. Wydłubuję ją...
  • Zdrowe burgery z komosy ryżowej 12 mar 2015, 10:20 Składniki: 70 g komosy ryżowej czarnej 120 g papryki czerwonej 100 g marchewki 1 jajko 2 łyżki otrębów orkiszowych 1 mała czerwona cebula natka pietruszki Składniki na sos: 6 szt. pomidorów suszonych (w oleju z ziołami) 3 łyżki jogurtu...
  • Szybkie, domowe kajzerki śniadaniowe 12 cze 2015, 11:00 Skład. 60 dag mąki pszennej 4 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 2 łyżki oleju około 1 szklanka wody Dodatki jajka ugotowane na twardo rukola awokado sok z cytryny szczypta soli i pieprzu Zaczynamy. Mąkę przesiewamy...
  • Pełnoziarniste bułeczki z żurawiną i czarnuszką 12 cze 2015, 11:37 Skład 200 dag mąki orkiszowej 20 dag mąki gryczanej 10 dag mąki razowej 250 ml letniej wody 100 ml letniego mleka 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka oliwy 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki...
  • Białe pieczywo też jest zdrowe 15 lip 2010, 11:14 Chyba wszyscy lubimy ciepłe bułki prosto z piekarni, ale dotychczas przekonywano nas, że jedzenie białego pieczywa nie jest dobrym pomysłem - zwłaszcza dla osób dbających o linie. Tymczasem okazuje się, że pieczywo z białej mąki może być równie korzystne dla naszego dobrego...
  • Zjedz szczodraka na Trzech Króli 6 sty 2011, 8:18 Dawniej na Kielecczyźnie na Trzech Króli dawano dzieciom szczodraki, czyli słodkie bułki. Był to także podarek dla kolędników. W innych regionach kraju szczodraki nadziewano mięsem, kapustą lub serem. Wypieki miały różne kształty.
  • Zjemy mniej chleba 18 maj 2011, 6:56 Przeciętny Polak zje w 2011 r. o ponad 3 proc. pieczywa mniej niż rok wcześniej. Od 1999 r. spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę - informuje "Rzeczpospolita".
  • Latem - spotkaj się ze znajomymi… przy grillu 1 lip 2016, 11:35 Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic...
  • Na majówkę: burger witaminowy według Roberta Sowy 25 maj 2016, 13:04 Idealny na majówkowy grill podczas drugiego w tym miesiącu długiego weekendu. Szybki, zdrowy, witaminowy. Oto przepis na domowy burger Roberta Sowy.
  • Nowy stary król 20 sty 2015, 19:44 Król powrócił. Jakiś czas temu szykanowany zewsząd eko propagandą ukrył się w jakimś zacisznym kąciku i czekał. Bezkrólewie ciągnęło się latami, choć oczywiście w związku z tym, że przyroda nie znosi pustki podjęto próby...
  • Zielone kotleciki z kaszy jaglanej 14 maj 2015, 12:33 Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej kilka bryłek mrożonego szpinaku (około 1/6 opakowania) 3 duże pieczarki szczypiorek (kilka łodyżek) pół czerwonej cebuli pieprz, sól jajko + bułka tarta i łyżka oleju Sposób przygotowania:...
  • McDonald's Polska wprowadza produkty „premium”. Zmieni się forma serwowania dań 5 lip 2017, 12:40 Sieć restauracji McDonald’s zdecydowała się na wprowadzenie w Polsce… produktów „premium”. Obok burgerów, są to m.in. krążki serowe ze szparagami.
  • Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować 19 maj 2014, 15:40 Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
  • Halibut w pistacjach na szpinaku 21 sty 2015, 13:52 Halibut w pistacjach na szpinaku to świetna propozycja na dzień, w którym nie masz czasu na długie stanie w kuchni. Użycie soczewicy i ciecierzycy z puszki skraca czas przygotowania obiadu.
  • Pasztet ze śliwką i kaszą gryczaną 8 maj 2015, 10:17 Lubię wszelkiego rodzaju pasztety bo zastępują nam kupną wędlinę. Pasztet ze śliwką i kaszą gryczana jest aromatyczny a jednocześnie lekko słodki dzięki suszonej śliwce. Pasztet jest po prostu pycha, bardzo zachęcam do wypróbowania mojego nowego ciekawego przepisu.
  • Boczek faszerowany suszoną śliwką 14 maj 2015, 11:49 Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką, filetem z kurczaka i kaszą jęczmienną.
  • Rolada polska 14 maj 2015, 14:31 Składniki 500 g kaszy gryczana 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 2 jajka 100 g sera feta  6 - 7 plastrów pomidora suszonego sól  pieprz  bułka tarta olej Wykonanie Zmieszaj ugotowaną kaszę z mięsem, jajami i...