Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 16 tekstów

  • Nie jesz mięsa? Te produkty zawierają mnóstwo białka 16 lip 2018, 9:07 Mięso i ryby nie są jedynymi źródłami białka. Warzywa, rośliny strączkowe i inne produkty wegetariańskie mogą z powodzeniem zapobiegać niedoborowi białka. Sprawdź, po jakie produkty warto sięgać, by zachować dobre zdrowie.
  • Dlaczego warto sięgać po bób? 7 cze 2018, 13:40 Bób pojawia się na straganach i w sklepach na początku czerwca. To zielone warzywo strączkowe cieszy się ogromną popularnością, ponieważ jest niezwykle smaczne i stanowi zdrową przekąskę. Niektórzy jednak unikają bobu ze względu na jego specyficzny zapach podczas gotowania....
  • Pstrąg z bobem i serem LE PIC 21 sty 2015, 14:50 Przepis ten jest świetny na letnie popołudnia. Pstrąga możesz zastąpić jakąś inną białą rybą. Ser LE PIC, to ser kozi w popiele, jeśli nie lubisz koziego sera, możesz zamiast niego użyć fety.
  • Mrożenie owoców i warzyw 8 wrz 2015, 11:16 Lato powoli dobiega końca. Tym samym kończy się także sezon na wiele owoców i warzyw, np. maliny, jeżyny, truskawki, jagody, bób i inne. Nie znaczy to jednak, że musimy pożegnać się z ulubionymi owocami czy warzywami aż do przyszłego roku. Co prawda obecnie, nawet zimą, w...
  • Polscy studenci skonstruowali robota podającego posiłki 7 sty 2018, 18:29 Zespół studentów i absolwentów z Politechniki Wrocławskiej skonstruował Bistrobora, czyli maszynę do samoobsługowej sprzedaży ciepłych posiłków. Twórcy podkreślają, że to pierwsze takie urządzenie na świecie.
  • Lasagne warzywna z cheddarem 21 sty 2015, 14:44 Lasagne warzywna to zupełnie nowa odsłona najbardziej znanej lasagne bolognese. Jest lżejsza i wegetariańska.
  • Dieta z zasadami 17 lip 2016, 20:00 Zakochało się w niej pół Hollywood na czele z Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst i Jennifer Aniston. Oprócz utraty wagi ten styl jedzenia obiecuje więcej zdrowia, witalności i dobrego humoru. Jaka jest tajemnica sukcesu diety zasadowej?
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Podlaska gościnność 17 lip 2016, 20:00 Ludzie gastronomii są na ogół nieco zblazowani. „Stek? Ribeye? Black angus? Czterotygodniowy? Stary, w zeszłym miesiącu jadłem sześciotygodniowego!”. „Homar? A ile waży? 3 kg? Ten, co to nam zrobił Onufry, to był homar!”....
  • Przekąś coś na sen 25 mar 2010, 15:19 Osoby, które mają problem z zasypianiem, powinny zwrócić uwagę na indeks glikemiczny produktów, które jedzą na kolację. Te o wysokim indeksie glikemicznym pomagają usnąć dwukrotnie szybciej. Jest tylko jeden warunek, należy je zjeść cztery godziny przed snem.
  • Jak z "morza diet" wyłowić tę najlepszą? 24 sty 2011, 14:06 Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
  • Chcesz być jak gwiazda tenisa? Zastosuj dietę bezglutenową 1 sie 2011, 7:32 Novak Djokovic wygrał w tym roku 48 meczów, a poniósł tylko jedną porażkę, dzięki czemu został liderem rankingu ATP World Tour. Przyczyną sukcesów serbskiego tenisisty jest specjalna dieta bezglutenowa, która wyeliminowała jego problemy zdrowotne.
  • Wielkanoc dawniej i dziś. Jak kształtowała się nasza tradycja? 15 kwi 2017, 13:20 Jak przez wieki zmieniały się wielkanocne zwyczaje Polaków? W co wierzyliśmy, co jedliśmy i jak to jest z datą tych świąt? Zapraszamy do lektury.
  • Siemieniotka, moczka i konopiotka - śląski smak Bożego Narodzenia 23 gru 2011, 10:39 Mieszkańcy Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego podczas świąt Bożego Narodzenia znajdują wspólne elementy tradycji - np. te same dla obu regionów potrawy. Łączą je również elementy, których - w przeciwieństwie do reszty kraju - w tych regionach się nie praktykuje (np. ani na...
  • Szkoła będzie... tłoczyć wino 19 kwi 2012, 11:41 W czerwcu zostanie zawiązana spółka Winnica Lubuska, która zajmie się prowadzeniem winnicy powstającej w Zaborze, największej w województwie lubuskim. Inicjatywa ta jest wspólnym przedsięwzięciem samorządu regionu i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie. Winnica...
  • Spróbuj polskiego wina. " Jest wyjątkowe i smaczne" 27 lip 2012, 10:29 Wino to produkt, który charakteryzuje województwo lubuskie - region o bogatych tradycjach winiarskich. Smaki charakterystyczne dla Lubuskiego to także znakomite miody i chleby.