Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 281 tekstów

  • W upały nie pij piwa, tylko słoną wodę 20 sie 2012, 11:35 W upalne dni jedzmy lekkostrawne posiłki, pijmy dużo wody i unikajmy alkoholu. Nie żałujmy czasu, żeby przed jazdą przewietrzyć samochód i starajmy się częściej odpoczywać - radzą eksperci.
  • Bułgaria: wino robi się z winogron, a kiełbasę z mięsa. Ustawowo 28 gru 2011, 18:32 Wino w Bułgarii może być produkowane wyłącznie z winogron - zakłada projekt ustawy o winie i napojach alkoholowych zaaprobowany przez rząd w Sofii. Projekt ustawy o winie z winogron, tak samo jak analogiczne, zaaprobowane już przez parlament ustawy o kiełbasie z mięsa i serze...
  • Wódka jest lepsza od whiskey 19 gru 2009, 19:22 Amerykańscy naukowcy udowodnili, że jeśli już musimy się upijać lepiej to robić za pomocą wódki niż whiskey, ponieważ kac jakiego doświadczamy następnego dnia po wódce jest mniejszy. Mimo to nawet po wódce nie możemy liczyć na to, że będziemy funkcjonowali tak dobrze jak...
  • Co dziesiąta "pięćdziesiątka" bez akcyzy 9 lut 2011, 14:16 Szara strefa obejmuje 10 procent rynku mocnych alkoholi, co oznacza, że budżet państwa może tracić 1 mld zł rocznie - powiedział wiceminister finansów i szef Służby Celnej Jacek Kapica.
  • Piwo mocne (i drogie) jak whisky 16 lut 2010, 21:58 Szkocki browar BrewDog z miejscowości Fraserburgh w hrabstwie Aberdeenshire chce uchodzić za producenta najmocniejszego gatunku piwa w świecie i trafić do światowej księgi rekordów Guinnessa. Jego piwo o nazwie "Zatopić Bismarcka!" zawiera 41 proc. alkoholu. Prowokacyjna nazwa...
  • Żmijówka po wietnamsku 24 mar 2011, 17:00 Najbardziej znanym alkoholem z Dalekiego Wschodu jest sake, napój alkoholowy z Japonii wytworzony przez fermentację ryżu. Mniej popularną formą wytwarzania alkoholu ryżowego jest Wietnamskie wino ryżowe, fermentujące razem z marynowanym wężem.
  • Polacy piją mało, ale często 21 kwi 2010, 18:44 Polacy, obok Litwinów i Łotyszy, piją najmniej alkoholu spośród narodów UE. Jednak przez ostatnie trzy lata ponad dwukrotnie - do 19 proc. - wzrosła liczba Polaków pijących 2-3 razy w tygodniu - wynika z ogłoszonego właśnie Eurobarometru.
  • Włosi wymyślili napój "ratujący prawo jazdy" 9 lip 2010, 13:07 Lekarze we Włoszech przestrzegają przed coraz popularniejszym wśród młodzieży napojem, usuwającym w ciągu 20 minut skutki upojenia alkoholowego. Popularnie nazywa się go "ratującym prawo jazdy", bo po jego wypiciu alkomat nie wykrywa obecności alkoholu.
  • Polacy piją coraz bardziej elegancko 16 sie 2010, 7:34 Polacy sięgając po alkohol coraz częściej rezygnują z wódki na rzecz piwa i wina. Coraz więcej osób deklaruje też, że w ogóle nie są zainteresowane spożyciem alkoholu. Powód? Zmiana stylu życia i coraz większa zamożność Polaków.
  • Boisz się raka piersi? Pij czerwone wino 9 sty 2012, 11:28 Regularne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi. Jednak picie czerwonego wina ma pozytywny wpływ na organizm - twierdzą naukowcy z Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles.
  • Przeczytaj czym zakąszać pijąc z Rosjanami 31 gru 2009, 15:06 Biesiadowanie w Rosji ma niespotykaną nigdzie indziej etykietę. O tym, jak ze wschodnimi sąsiadami pić, jakie wznosić toasty i czym zakąszać alkohole traktuje książka "Smak Rosji. Zakąski do wódki", w której wykład na ten temat dał wieloletni korespondent polskich mediów w...
  • Polacy przestają pić 25 sty 2010, 10:53 O 4 procent mniej wydadzą w 2010 roku na alkohol Polacy - wynika z raportu firmy Euromonitor. Oznacza to, że na różnego rodzaju napoje wyskokowe wydamy ok. miliarda złotych mniej.
  • Polacy już nie chcą pić wódki? 23 gru 2010, 12:19 Producenci i hurtownicy mocnych alkoholi - a także fiskus - mają powody do zmartwienia: sprzedaż mocnych trunków w tym roku znacznie się skurczy - twierdzi "Puls Biznesu".
  • Kurkuma lekiem na chorą wątrobę 12 sty 2011, 14:30 Orientalna przyprawa kurkuma jest lekiem na niealkoholowe stłuszczenie wątroby - odkryli naukowcy z Uniwersytetu w Saint Louis. Orientalna przyprawa zawiera tzw. kurkuminę, która ma działać kojąco na chorą wątrobę.
  • UOKiK: lokale gastronomiczne oszukują klientów 9 sie 2011, 12:36 Tańsza kawa zamiast tej z wyższej półki, ser wędzony udający oscypka, zbyt mało alkoholu w drinkach - to przykłady nieprawidłowości wykrytych przez Inspekcję Handlową podczas kontroli punktów gastronomicznych. Niedociągnięcia stwierdzono w 80 proc. badanych placówek.
  • Abstynencja po sylwestrze? Może ci zaszkodzić 6 sty 2012, 8:04 Abstynencja po sylwestrze, jest bezcelowa – przekonują lekarze. Nawet miesiąc bez alkoholu, po mocno zakrapianych świętach i sylwestrze, nie pozwoli wątrobie się zregenerować.
  • W tym barze... wytrzeźwiejesz 1 mar 2010, 12:57 We Florencji otwarto bar bezalkoholowy, gdzie w weekendowe noce można wytrzeźwieć po zabawie w dyskotekach i klubach. Za darmo oferowane są tam napary ziołowe, herbata, kawa i inne napoje, które pozwalają stanąć na nogi.
  • Lody jak kokaina? 5 mar 2012, 14:29 Czy niewinny mrożony deser może uzależniać równie mocno jak nikotyna, alkohol lub narkotyki? Naukowcy twierdzą, że tak.
  • Polacy już nie piją wódki. Wolą piwo 12 mar 2012, 11:35 Polacy coraz częściej rezygnują z czystej na rzecz piwa. W styczniu 2012 roku wyprodukowano 71,6 tysięcy hl wódki (w przeliczeniu na 100- proc. alkohol). To aż o 18 proc, mniej niż przed rokiem – poinformował GUS.
  • Poznaj tajemnice najlepszych barmanów 24 sty 2010, 8:19 Współcześni barmani korzystają nie tylko z wielu dostępnych alkoholi, ale i z ciekawych dodatków by urozmaicić smak drinka. Najlepszym przykładem są bittersy. To mocno skondensowana wódka, która jest destylowany razem z ziołami, skórkami owoców oraz innych aromatów. Dzięki...
  • Polacy nie chcą pić piwa 24 lut 2010, 11:01 Tego się z całą pewnością nikt nie spodziewał - Polacy piją coraz mniej piwa! Kryzys gospodarczy i wzrost akcyzy spowodowały, że rynek piwny skurczył się w Polsce o 10 procent. Brak danych o ile zwiększył się w tym czasie rynek domowego, bezakcyzowego alkoholu.
  • Śledź to zdrowie 25 lut 2010, 11:56 "Jeżeli w pobliżu ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko" - mawiają Holendrzy. Okazuje się, że ryba, która w Polsce kojarzy się przede wszystkim z mocnymi alkoholami jest uważana za jedną z najzdrowszych ryb świata. Dowodem na to jest Holenderka van Andel-Schipper, która...
  • Chińczycy kochają wino prawie jak Francuzi 3 mar 2010, 18:56 Według najnowszych badań, przeciętny Chińczyk wypił w ciągu ostatniego roku znacznie więcej wina niż w poprzednim. Obecnie średnia wynosi 3,6 butelki wina na jednego obywatela. Jednak, jak prognozują eksperci, w narodzie chińskim tkwi jeszcze większy potencjał spożycia tego...
  • Pracujesz w biurze? Pij wino 31 sie 2011, 15:30 Osoby prowadzące siedzący tryb życia powinny wzbogacić swoją dietę o... czerwone wino. Alkohol ten zawiera bowiem resweratrol - polifenol, który pomaga zapobiegać negatywnym skutkom spędzania większości dnia w pozycji siedzącej.
  • Skóra nie lubi piwa 19 sie 2010, 13:38 Im częściej pijesz piwo, tym większa szansa, że zachorujesz na łuszczycę - informują naukowcy. Dwa i pół drinka tygodniowo to o 72 proc. większe ryzyko dla skóry.
  • Na Florydzie piwo w godzinę, w Izraelu - w dwie 22 lis 2011, 10:28 Izraelczycy muszą pracować na piwo dwa razy dłużej niż Brytyjczycy czy Amerykanie, ale nie tylko z tego powodu piją go wielokrotnie mniej niż konsumenci na Zachodzie.
  • Piwo, jak to łatwo powiedzieć 25 cze 2018, 6:00 Jesteśmy świadkami rewolucji w świecie piwa. Produkty lokalne wypierają globalne marki, a na rynku pojawiają się style piwa, o których nie mieliśmy pojęcia.
  • Proste sztuczki, które przyspieszają metabolizm 21 maj 2018, 8:08 "Jak przyspieszyć metabolizm?" – to pytanie zadają sobie osoby, które chcą schudnąć lub te, w przypadku których odchudzanie nie przynosi efektów. Od tego, jak szybka jest nasza przemiana materii zależy wiele. Dlatego warto wiedzieć, jak podkręcić metabolizm. Poznaj najlepsze...
  • Nowa gastronomia 25 cze 2018, 6:00 Dom Wódki to projekt, który rozszerza formułę restauracji – mówi Piotr Popiński, prezes Good Food Concept.
  • Błędy żywieniowe, które spowalniają metabolizm i powodują tycie 16 kwi 2018, 8:40 Wydaje ci się, że przecież nic złego nie robisz. Nie opychasz się słodyczami, bary szybkiej obsługi omijasz szerokim łukiem, a jednak waga ani drgnie. Co więcej, masz wrażenie, że twój metabolizm spowolnił i to tylko kwestia czasu aż przytyjesz. Najprawdopodobniej każdego dnia...