Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 35 tekstów

  • Nowy sposób walki z otyłością. Warto brać przykład z muzułmanów 23 maj 2019, 11:26 Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, otyłość dotyka ponad 650 milionów ludzi na całym świecie, narażając ich na ryzyko wielu chorób. Nic dziwnego, że naukowcy szukają skutecznych metod walki z dodatkowymi kilogramami. Jedne z ostatnich badań wykazały, że skuteczny może...
  • Osoby starsze też powinny ćwiczyć. Jak często i ile minut? 27 maj 2019, 11:33 Powszechnie wiadomo, że regularna aktywność fizyczna ma pozytywny wpływ na zdrowie – sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, pozwala utrzymać kości, mięśnie i stawy w dobrej formie, zapobiega depresji i chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Dotyczy to...
  • Czy wyciąg z konopi pomaga schudnąć? 28 maj 2019, 15:27 Wyciągi z konopi cieszą się coraz większą popularnością i to nie tylko wśród zwolenników medycyny naturalnej. Naukowcy już od dawna intensywnie badają wpływ konopi na organizm człowieka. Liczne bada wykazały, że mają szereg właściwości i mogą znaleźć zastosowanie przy różnych...
  • Jaki cukier wybrać na diecie? 2 mar 2019, 7:16 Biały cukier uważany jest za głównego wroga szczupłej sylwetki. Jego wadą jest nie tylko wysoka kaloryczność, która przyczynia się do nadwagi oraz otyłości, ale także brak jakichkolwiek wartości odżywczych. Cukier przyczynia się także do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych,...
  • Żeby serce biło dłużej 17 lut 2019, 20:00 Na kondycję układu sercowo-naczyniowego pracujemy całe życie. To oznacza, że wielu chorób można uniknąć. Również zawału.
  • Choroba Parkinsona dotyka nie tylko pacjenta. Z czym zmagają się ich opiekunowie? 11 kwi 2019, 15:43 To podstępna, stopniowo nasilająca się choroba. Osoby z chorobą Parkinsona wraz z rozwojem objawów zaczynają mieć problemy z czynnościami dnia codziennego, takimi jak samodzielne ubranie się, wstawanie z pozycji siedzącej, przygotowanie posiłku czy umycie się. Choroba ta...
  • Zdrowe żywienie podnosi wydajność pracowników 16 mar 2011, 14:26 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracowników o 20 proc. Właściwe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących efektywność pracy.
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Jak poprawić żywienie dzieci? Radzi Robert Makłowicz 31 sie 2017, 13:27 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Robert Makłowicz...
  • Jak uniknąć raka? Poznaj sposoby na zmniejszenie ryzyka nowotworu 4 lis 2015, 8:51 Wędliny i produkty mięsne dołączyły do tak niebezpiecznych substancji jak alkohol, papierosy, azbest czy arsen. Przynajmniej według Światowej Organizacji Zdrowia. I co teraz zrobią mięsożercy?
  • Stewia – co to jest i jaki ma wpływ na zdrowie? 14 maj 2018, 13:46 Stewia jest rośliną o intensywnym, słodkim smaku, używaną m.in. do słodzenia napojów. Wiele osób używa jej jako zamiennika zwykłego, białego cukru, a to dlatego, że stewia nie zawiera kalorii. Czy aby na pewno jest bezpieczna dla organizmu? Sprawdź, co powinieneś wiedzieć o...
  • WHO: uwaga na żywność z Japonii 21 mar 2011, 9:44 Rzecznik Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ocenił , że wykrycie podwyższonego poziomu radioaktywności w żywności w następstwie kryzysu nuklearnego w Japonii jest poważniejszym problemem, niż się wcześniej wydawało. - Oczywiście jest to poważna sytuacja - stwierdził rzecznik...
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Co się stanie, gdy zaczniesz jeść jedno jajko dziennie? 4 cze 2018, 18:29 Każdy z nas słyszał, że jedzenie jajek w nadmiarze może spowodować wzrost „złego cholesterolu” we krwi. Mając taką wiedzę, doniesienia o tym, że jedno jajko dziennie pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, mogą wywołać konsternację.
  • Naukowcy: Istnieje związek między otyłością a węchem 28 gru 2018, 13:12 Związek pomiędzy zapachem a masą ciała był do tej pory stosunkowo nieznanym obszarem badań naukowych. Teraz jednak okazało się, że związek ten istnieje i jest dość silny. Co udało się ustalić naukowcom z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii?
  • Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie 25 mar 2015, 7:59 Polskie dzieci są coraz mniej aktywne i tyją szybciej niż ich rówieśnicy w Europie. 40 proc. dzieci spędza prawie trzy godziny dziennie przed komputerem, a prawie co czwarty gimnazjalista nie ćwiczy na lekcjach wychowania fizycznego. Młodzież nie przestrzega też zasad zdrowego...
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Śliwki i brzoskwinie niszczą komórki rakowe 9 cze 2010, 14:24 Związki zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe - wynika z amerykańskich badań laboratoryjnych, o których informuje internetowy serwis EurekAlert.
  • "5 porcji warzyw, owoców lub soku" dla uczniów 2 lut 2012, 14:11 Co czwarta szkoła podstawowa uczestniczy w programie edukacyjnym "5 porcji warzyw, owoców lub soku” - ocenia Krajowa Unia Producentów Soków. Program rozszerza wiedzę dzieci o zdrowym odżywianiu i służy kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
  • UE wyda 10 milionów euro na owoce dla polskich dzieci 29 kwi 2010, 17:11 9,2 mln euro przypadnie w tym roku Polsce na program "Owoce w szkole" - ogłosiła Komisja Europejska, która podjęła ostateczną decyzję o podziale unijnych środków na ten cel w roku szkolnym 2010/11. Celem akcji, która trwa już drugi rok, jest krzewienie zdrowego trybu życia i...
  • Śniadanie w stylu Polki 8 cze 2016, 11:00 Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek”, przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board, wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych...
  • Ustronianka zamiast soli 4 cze 2010, 16:26 Producent wód mineralnych Ustronianka chce wprowadzić na polski rynek wodę funkcjonalną wzbogaconą jodem. Produkt został już opatentowany – informuje portalspozywczy.pl.
  • Dlaczego Polacy niechętnie piją wodę z kranu? 25 wrz 2015, 12:45 Jest tańsza i nie zostają po niej długo rozkładające się plastikowe opakowania. Mowa o wodzie kranowej. Względy ekonomiczne oraz ekologiczne nie przekonują jednak Polaków i większość z nas sięga po wodę butelkowaną. Czy słusznie obawiamy się pić tę z kranu?
  • Kawa na wirusowe zapalenie wątroby 5 lis 2009, 11:27 Kawa może pomóc w walce z groźnym wirusem HCV wywołującym zapalenie wątroby typu C, a w konsekwencji nawet raka i marskość wątroby. Już trzy filiżanki kawy dziennie spowalniają rozwój choroby i zmniejszają ryzyko wystąpienia powikłań - wynika z amerykańskich badań,...
  • Wojna z solą 20 kwi 2010, 14:59 Amerykańskie władze planują stopniowe ograniczanie dopuszczalnej ilości soli w sprzedawanych produktach. Ich zdaniem, w ten sposób zmniejszy się konsumpcję soli, a co za tym idzie liczbę zgonów spowodowanych nadciśnieniem i chorobami serca.
  • Uczniu - trzymaj formę. Obowiązkowo 9 lis 2011, 10:48 Uczniowie wszystkich szkół podstawowych i gimnazjów w Częstochowie poznają zasady prawidłowego żywienia, nauczą się liczyć kalorie, wezmą udział w dodatkowych zajęciach sportowych. 8 listopada zainaugurowano w mieście VI edycję programu "Trzymaj Formę!".
  • Błonnik wydłuża życie 15 lut 2011, 8:59 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych - wynika z pracy, którą zamieszcza internetowe wydanie pisma "Archives of Internal Medicine". Błonnik jest jadalną częścią...
  • Lżejsi, piękniejsi i... bardziej wydajni 30 kwi 2010, 15:32 Złe odżywianie może złamać karierę zawodową. Takie wnioski nasuwają się po opublikowaniu wyników badania „"Chitinin Extra. Lżej w pracy", pierwszego tego typu badania w Polsce, z których wynika, że prawie 70 proc. Polaków jest zdania, że szczupła sylwetka pomaga w...
  • Zakaz palenia pogrąży restauracje? 10 lut 2010, 9:30 Polscy restauratorzy zamierzają przekonywać posłów, że planowany przez nich całkowity zakaz palenia w miejscach publicznych może doprowadzić do poważnego kryzysu w branży. Restauratorzy chcą mieć prawo do wydzielania w swoich lokalach pomieszczeń dla palących.