Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 38 tekstów

  • Obalamy największe mity na temat odchudzania 7 lut 2019, 11:54 Na przestrzeni lat wokół odchudzania narosło wiele mitów. Niektóre z nich powodują, że utrata masy ciała jest utrudniona, inne powodują tycie, ale są też takie, które mogą poważnie szkodzić zdrowiu. Czas rozprawić się z najpopularniejszymi mitami na temat odchudzania.
  • Wigilijny kompot z suszu – cudowne właściwości prozdrowotne 24 gru 2018, 6:35 Kompot z suszu jest jednym z elementów tradycyjnej, polskiej wigilii. Po prostu nie może go zabraknąć. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale ma też cudowne właściwości prozdrowotne. Jest uwielbiany przez dorosłych i omijany szerokim łukiem przez dzieci – do wigilijnego kompotu z...
  • Cztery stadia cellulitu. Na którym etapie jest twoja pomarańczowa skórka? 22 sty 2019, 6:59 Cellulit to bardzo popularne, kobiece schorzenie, które wbrew pozorom nie jest wcale łatwe do wyleczenia. Może on znajdować się na czterech różnych etapach rozwoju. O ile cellulit pierwszego i drugiego stopnia usuwa się w miarę prosto, to trzeci i czwarty wymagają bardzo...
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Jak wyszczuplić uda? 20 sty 2019, 9:52 Jędrne, gładkie i szczupłe uda to marzenie wielu kobiet. Dążąc do perfekcyjnej sylwetki, wiele z nich decyduje się m.in. na restrykcyjne odchudzanie i wzmożoną aktywność fizyczną. Niestety, nie istnieje dieta cud bądź ćwiczenia na uda, które w kilka dni usuną cellulit oraz...
  • 5 dobrych powodów, by jeść więcej śliwek 1 sie 2018, 9:52 Stragany uginają się pod ciężarem świeżych owoców sezonowych. Znajdziemy na nich między innymi maliny, borówki i śliwki. Te ostatnie zasługują na szczególną uwagę i to nie tylko dlatego, że są doskonałym dodatkiem do ciast. Śliwki mają niezwykłe właściwości prozdrowotne....
  • Suszone śliwki na zdrowe kości 19 cze 2015, 9:46 Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy (International Symposium on Nutritional Aspects of Osteoporosis) wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych.
  • Pasztet ze śliwką i kaszą gryczaną 8 maj 2015, 10:17 Lubię wszelkiego rodzaju pasztety bo zastępują nam kupną wędlinę. Pasztet ze śliwką i kaszą gryczana jest aromatyczny a jednocześnie lekko słodki dzięki suszonej śliwce. Pasztet jest po prostu pycha, bardzo zachęcam do wypróbowania mojego nowego ciekawego przepisu.
  • Boczek faszerowany suszoną śliwką 14 maj 2015, 11:49 Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką, filetem z kurczaka i kaszą jęczmienną.
  • Drobiowe maczugi ze śliwką 29 maj 2015, 13:02 Drobiowe maczugi to coś nowego, niezwykłego, co zaskoczyło moich bliskich podczas obiadu. Zaskoczenie było ogromne a ich miny nie do opisania :) Maczugi są bardzo smaczne, delikatne z nutką słodkości, którą nadaje suszona śliwka.
  • Problemy żołądkowe? Jedz suszone śliwki 17 sie 2011, 16:45 Suszone owoce w codziennej diecie to solidna porcja zdrowia i witamin. Dodają nam energii, pozwalają uzupełnić mikroelementów oraz zapewniają znakomitą kondycję. Nie inaczej jest z suszonymi śliwkami. Już zaledwie po 1-2 tygodniach spożywania tego owocu, odczujemy jego...
  • Śliwki i brzoskwinie niszczą komórki rakowe 9 cze 2010, 14:24 Związki zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe - wynika z amerykańskich badań laboratoryjnych, o których informuje internetowy serwis EurekAlert.
  • Śliwka wzmocni twoje kości 15 lis 2011, 11:33 Jedzenie suszonych śliwek zwiększa gęstość kości i może zapobiegać osteoporozie - wynika z badań przeprowadzonych przez prof. Bahrama H. Arjmandi z Uniwersytetu na Florydzie.
  • UE będzie chronić nasze obwarzanki i śliwki 29 paź 2010, 14:07 Krakowski obwarzanek został wpisany na listę unijnych produktów objętych "chronionym oznaczeniem geograficznym". Taką samą ochronę dostała suszona śliwka szydłowska - podała Komisja Europejska.
  • Gratka dla amatorów ryb. Rolady z korzenną śliwką 16 lut 2015, 12:56 To prawdziwa gratka dla amatorów ryb. W programie "Pytanie na śniadanie" Marieta Marecka przedstawiła przepis na rolady śledziowe z korzenną śliwką kalifornijską.
  • Sajgonki/spring rollsy z owocami 14 lip 2015, 15:50 Skład: opakowanie papieru ryżowego 2 banany mango kilka truskawek kilka śliwek 100ml jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego Banany obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Truskawki i śliwki także...
  • LOT karmi pasztetem z gęsi i marynowanymi gruszkami 1 wrz 2011, 9:54 Pierogi staropolskie z mięsem i majerankiem, pasztet z gęsi ze śliwką, marynowane gruszki, gołąbki z mięsem i schabowy - to potrawy, którymi pasażerowie Polskich Linii Lotniczych LOT będą mogli raczyć się od 1 września. Tego dnia przewoźnik wprowadził na pokładach swoich...
  • Śniadanie w stylu Polki 8 cze 2016, 11:00 Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek”, przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board, wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych...
  • Latem - spotkaj się ze znajomymi… przy grillu 1 lip 2016, 11:35 Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic...
  • Siemieniotka, moczka i konopiotka - śląski smak Bożego Narodzenia 23 gru 2011, 10:39 Mieszkańcy Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego podczas świąt Bożego Narodzenia znajdują wspólne elementy tradycji - np. te same dla obu regionów potrawy. Łączą je również elementy, których - w przeciwieństwie do reszty kraju - w tych regionach się nie praktykuje (np. ani na...
  • Święta, święta i po świętach 29 gru 2014, 14:29 W tym roku po raz pierwszy brałam bardziej czynny udział w przygotowaniach do świąt niż zazwyczaj. Cóż, do tej pory zawsze przyjeżdżałam na gotowe. Tym razem, żeby trochę odciążyć babcię, która przed świętami szaleje w kuchni,...
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Wojskowi kucharze wyróżnieni w Luksemburgu 23 lis 2010, 15:23 Reprezentacja wojskowych kucharzy z Polski zdobyła dwa wyróżnienia podczas Międzynarodowych Zawodów Sztuki Kulinarnej Expogast 2010 – Culinary Word Cup, które odbyły się w Luksemburgu w ramach światowej wystawy gastronomicznej.
  • Wigilijny Małopolski Smak tylko na krakowskim rynku 21 gru 2011, 10:07 W ramach Wigilijnego Małopolskiego Smaku można będzie zobaczyć i kupić tradycyjne świąteczne produkty małopolskie. Impreza na Rynku Głównym w Krakowie, której organizatorem jest województwo małopolskie, rozpoczyna się w piątek i potrwa do poniedziałku.
  • Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie? 15 skutecznych sposobów 16 lip 2018, 12:18 Błonnik pokarmowy jest największym sprzymierzeńcem osób będących na diecie odchudzającej. Powinien jednak w dużych ilościach znajdować się w diecie każdego z nas, ponieważ poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm, zapobiega nowotworom jelit i sprzyja...
  • Zaskakujące produkty, które powodują wzdęcia 7 sie 2018, 11:13 Wzdęcia pojawiają się u każdego z nas. Jeśli cierpią z ich powodu sporadycznie, inni nagminnie. Winne mogą być leki, wyjałowienie organizmu, a przede wszystkim złe nawyki żywieniowe. Niestety, niewiele osób ma świadomość, że zdrowe jedzenie także powoduje wzdęcia. Poznaj...
  • Mrożenie owoców i warzyw 8 wrz 2015, 11:16 Lato powoli dobiega końca. Tym samym kończy się także sezon na wiele owoców i warzyw, np. maliny, jeżyny, truskawki, jagody, bób i inne. Nie znaczy to jednak, że musimy pożegnać się z ulubionymi owocami czy warzywami aż do przyszłego roku. Co prawda obecnie, nawet zimą, w...
  • "Żywność to atut Polski" 7 gru 2009, 21:42 Ponad 200 produktów spożywczych uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Ich producenci otrzymali certyfikaty z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Do tej pory znak przyznano w sumie ponad 600 wyrobom.
  • Co czwarty sprzedawany w Polsce owoc jest źle oznakowany 23 lut 2010, 14:57 Świeże owoce i warzywa sprzedawane w Polsce są dobrej jakości. Nieprawidłowości dotyczą jedynie ich oznakowania - wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrolerzy nie stwierdzili obecności GMO w pomidorach.
  • Benzoesan na zdrowie? 22 mar 2010, 15:42 Zdrowa moda na produkty naturalne pozbawione konserwantów może czasem prowadzić do absurdu. Zwolenników zdrowego odżywiania zapewne odrzuca informacja na etykiecie produktu spożywczego, że zawiera on poprawiający smak glutaminian lub konserwant, jakim jest benzoesan sodu.