Moja propozycja chłodnika z górka z kaszą jaglaną :)
Przepis na dwie porcje
Chłodnik z ogórka
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 awokado
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- pół cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami, kroimy na mniejsze kawałki, następnie dodajemy pokrojone awokado, jogurt, przyprawy, koper oraz sok z wyciśniętej cytryny i blendujemy na jednolitą masę . Chłodzimy w lodówce około godziny.
Piana z jarmużu
- 5 średnich liści jarmużu bez łodygi
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Jarmuż blenujemy (przed samym podaniem) razem z jogurtem do uzyskania jednolitej masy oraz efektu "spienienia" , dekorujemy potrawę.
Dodatkowo
- krążki z sera mozzarella
- plastry z ogórka świeżego
- 1 kromka chleba typu WASA z pestkami dyni - pokruszony
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- listki i korzeń młodej pietruszki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Smacznego

