Danie jest bardzo proste, ale doskonale oddaje smak kaszy gryczanej.
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (Polski Cukier),
- ok 200 g białej części pora,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki lub koperek,
- 2 łyżki oleju nierafinowanego rzepakowego.
Wykonanie:
Kaszę płuczemy (ja zawsze przez chwilę moczę), por kroimy w niezbyt grube plasterki, dodajemy go do wypłukanej kaszy. Zalewamy ok 2,5 szklankami wody (nie więcej bo kasza potrzebuje 2 szklanki, proponuję dać trochę więcej ze względu na pora).
Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem i nie mieszając) z dodatkiem soli, tak żeby kasza i por były miękkie. Po tym czasie próbujemy, doprawiamy, dodajemy olej, wykładamy na talerze i posypujemy zieleniną (można również wymieszać ją od razu w garnku).
Źródło: Edyta Stępczyńska